[ Z1k4 @ 21.12.2009. 08:34 ] @
Na stranim IT forumima procitao sam da se za freelance takodje uzima porez.
Zna li neko nesto o tome i kako sve to funkcionise?
Meni je potrebno da neko primi moj novac od freelancing-a a pritom ne zelim da ta osoba placa dodatne poreze zbog toga.
Nikada nisam cuo da se za freelance uzima porez, tako da ako neko zna nesto vise o ovome neka javi.
[ ljubisal @ 21.12.2009. 09:44 ] @
Plaća se porez.
Preporučujem ti da prvo pogledaš Zakon o porezu na dohodak građana (članovi 52. do 60 i članove 85 i 86)

Zakon recimo možeš da pogleda ovde
http://www.pks.rs/LinkClick.as...id=650&language=sr-Latn-CS

Inače, osim poreza postoji obaveza plaćanja i doprinosa za penziono osiguranje (ako je primalac rezident) a takođe i doprinosa za zdravstveno i osiguranje sa slučaj nezaposlenosti (ako je primalac nezaposleno lice).
[ Z1k4 @ 21.12.2009. 10:27 ] @
Dakle kao student ili nezaposleno lice ja i dalje moram da placam porez iako nemam nikakav ugovor sa poslovdavcem?
Vec mesecima dobijam novac putem banke za usluge freelancinga u vidu donacija i nikada nisam imao nikakvih pravnih problema.
[ ljubisal @ 21.12.2009. 10:57 ] @
Izgleda nisi jedini.

Ovde samo tumačim zakone, a šta će ljudi da rade to je na njima.
Lično mislim da je poreski sistem u Srbiji vrlo nepravedan, i ne doprinosi proklamovanoj svrsi - socijalna pravda i razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzentištva.

Evo i konkretnog odgovora:
Ako novac primaš od pravnog lica u Srbiji, odgovornost za plaćanje poreza i doprinosa je na tom pravnom licu.
Ako novac primaš iz inostranstva, tada je odgovornost za plaćanje poreza na tebi.

Svrha primanja novca je vrlo bitna za oporezivanje, tako da u zakonu ne postoji termin donacija za vršenje usluge (freelancing). Prilikom određivanja da li i koliki (koji) porez treba da se plati posmatra se ekonomska suština situacije, a ne formalna.
Dakle donacija je kada dobiješ poklon ni za šta i upotrebiš te pare kako hoćeš.
Usluga je kada na zahtev naručioca izvršiš neke stvari i za to dobiješ dogovorenu naknadu (platu).

Po Zakonu o porezima na imovinu, na primljeni poklon (donaciju) preko 9.000 dinara plaća se porez na poklon.

Ne znam šta bih ti rekao, osim da je ponekad bolje da ne znaš.
[ Z1k4 @ 21.12.2009. 13:07 ] @
Hvala na odgovoru :)
Stvarno je nekada bolje ne znati.
Znaci dokle god budem dobijao "donacije" ispod 9000 din po jednoj transakciji (ili na mesecnom nivou, ne znam kako to ide) sve je ok?
[ ljubisal @ 21.12.2009. 13:18 ] @
Evo šta Zakon o porezima na imovinu kaže za taj deo:

POREZ NA NASLEĐE I POKLON
Predmet oporezivanja
Član 14.
...
...
Stav 3
Porez na nasleđe i poklon plaća se i na nasleđeni, odnosno na poklon primljeni gotov novac, štedne uloge, depozite u bankama, novčana potraživanja, prava intelektualne svojine, pravo svojine na upotrebljavanom motornom vozilu, upotrebljavanom plovnom objektu, odnosno upotrebljavanom vazduhoplovu na sopstveni pogon osim državnog, i druge pokretne stvari , osim udela u pravnom licu, odnosno hartija od vrednosti.
....

Poreska oslobođenja
Član 20.

Porez na nasleđe i poklon ne plaća se na novac, prava, odnosno stvari iz člana 14. stav 3. ovog zakona, ukoliko je pojedinačna tržišna, odnosno nominalna vrednost predmeta oporezivanja, odnosno njegov pojedinačni iznos manji od 9.000 dinara.
[ Beltrammi @ 21.12.2009. 23:09 ] @
ne znam samo ko moze da primeti da si ako freelancer primio lovu ?

Putuj igumane...
[ Ivan Dimkovic @ 21.12.2009. 23:15 ] @
Ako si primio u kesu, verovatno niko ne moze.

Ako si primio na racun - naravno da moze, samo je pitanje iznad koje cifre se cimaju :-)

U principu ako je u pitanju sitna kinta, verovatno se isplati nemati pojma nista - i odazivati se samo ako te neko nesto pita iz poreskog :-)

Ako je u pitanju veca lova, dakle uporediva sa OK platom, onda stvari postaju drugacije.
[ Z1k4 @ 22.12.2009. 11:09 ] @
Pa sa Moneybookersa ili PayPala na bankovni racun, tako da se primetiti. Znam osobu koja je primila 1800 usd iz US na bankovni racun u Raiffeisen banci i nikom nista, svi srecni, banka nije nista pitala i isporucila je novac.
Ja vec mesecima dobijam na svakih mesec dva uplatu oko 6000 din od fizickog lica iz Srbije i sve to preko inteze i niko nista ne pita.
Tako da, ako je ispod 9000 din nadam se da niko nece praviti probleme.
Kod nas je "diviljna" sto se tice toga ali ja pitam za Italiju recimo, jer mi je PP nalog povezan sa bankom u Italiji.
[ ljubisal @ 22.12.2009. 11:37 ] @
Što se toga tiče, moraš da proveriš zakone u Italiji.
Obavezu plaćanja poreza u Srbiji postoji u sledećim slučajevima:
-----------------
Zakon o porezu na dohodak građana:

Clan 7
Obveznik poreza na dohodak gradana je rezident Republike Srbije (u daljem tekstu: rezident), za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika), i u drugoj državi.

Rezident Republike, u smislu ovog zakona, jeste fizicko lice koje:
1) na teritoriji Republike ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa;
2) na teritoriji Republike, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji pocinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.
Rezident Republike je i fizicko lice koje je upuceno u drugu državu radi obavljanja poslova za fizicko ili pravno lice - rezidenta Republike ili za medunarodnu organizaciju.

Nerezident
Clan 8
Obveznik poreza na dohodak gradana je i fizicko lice koje nije rezident (u daljem tekstu:nerezident) za dohodak ostvaren na teritoriji Republike.
----------------------

A kao nadogradnju na sve ovo imaš sporazume o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, gde ako u jednoj državi platiš porez, onda si tog dela poreza oslobođen u drugoj državi itd.
[ kozbi @ 24.12.2009. 17:48 ] @
Sada tek videh ovu temu i mogu reci samo jedno.

U zemlji gde 65% firmi ne uplacuje samodoprinose i poreze na dohodak radnicima neko razmislja o porezu na "freelancing" iz inostranstva.

1.Ako imas registrovanu firmu,porez bi trebao da platis.

2.Ako radis kao fizicko lice ali ti poslodavac u inostranstvu osim honorara nista ne uplacuje od doprinosa,socijalnog i zdravstvenog osiguranja,ne razumem poentu svega oko uplate poreza.PRavis ustupak drzavi.Ako ti drzava nije omogucila da nadjes posao ovde u Srbiji nego ga moras traziti od stranih kompanija,a te strane kompanije placaju porez svojim maticnim drzavama nakon slanja honorara tebi,kome ti onda i zasto trebas platiti porez?

3.Da je ovo pravna drzava kao sto nije, verujem da bi svi placali porez ali to znaci da bi i vecina "freelancing" radnika radila za domace firme koje bi tada sve do jedne placale realne plate uz sve pratece doprinose i drzavne dazbine.

[ Z1k4 @ 26.12.2009. 14:56 ] @
Ma nisam ja u pitanju, nego rodjak iz Italije koji za mene prima novac preko PP, samo necu da on placa neke dazbine drzavi zbog mog novca i mog rada, tamo stvari malo drugacije idu jer proveravaju svaku transakciju. Moj rodjak nema pojma ni sta je PayPal ni freelance ali ne zeli da ima dodatne troskove zbog mene.
A sto se Srbije tice, ne pada mi na pamet da placam poreze dokle god ne vidim ugovor i nemam punopravnu firmu.
[ Ivan Dimkovic @ 26.12.2009. 15:01 ] @
Citat:

Kod nas je "diviljna" sto se tice toga ali ja pitam za Italiju recimo, jer mi je PP nalog povezan sa bankom u Italiji.


Jel to tvoj nalog?

Ako jeste, i ako nisi rezident Italije - sa njima nemas nista, i nemas sta da im placas.

Medjutim, ako je to nalog od nekoga ko zivi u Italiji, to je vec druga stvar i bilo bi pametnije to rascistiti sa poreskom (ako postoji mogucnost da se te pare koje ti dobijas ne oporezuju, za sta je najpametnije konsultovati nekog racunovodju u Italiji), jer to vec moze da bude opasno - posto Italija nije Srbija sto se poreza tice :-)

Najgore sto moze da se desi u ovom slucaju je da ta osoba koja ima racun u Italiji bude prisiljena da plati porez na licnu dobit za pare koje nisu njegove - nimalo lepa situacija, priznaces. Eventualno bi mogao da vidis da nekako otvoris svoj racun tamo, ako postoji mogucnost.

@edit - a sad videh da si odgovorio i da je u pitanju rodjak. Najbolje bi bilo da tvoj rodjak poseti nekog racunovodju i da mu objasni o cemu se radi i da pita kako da se izoluju te tvoje transakcije kako ne bi bio u obavezi da placa porez na njih.
[ Beltrammi @ 26.12.2009. 15:34 ] @
Paypal nalog u Italiji je obicno vezan za racun u banci tj. karticu koja je namenjena prihvatu para i uplati na pp posto paypal tada jos nije izdavao svoje kartice u Italiji. Znaci sto se tice uplate novca na tvoj paypal racun svaki put podnosis i poreski broj (codice fiscale, tj. JMBG) i na taj nacin se prate tvoje transakcije da bi se sprecilo pranje novca.

Generalno finasijska policija u Italiji smatra i dalje to kao jedno vasariste ebay/paypal i ostavlja ga tako, dakle neoporezovan promet polovne robe. Medjutim, postoji neki limit posle koga oni postaju zainteresovani. Probaj primiti uplatu od recimo 10,000 a da nemas P.Iva (PIB) i eto njih kod tebe na kafici.

Ja sam uglavnom kupovao preko paypala pa me porez ne interesuje, ali ako primas dosta i cesto pare nek se rodjak informise.

Uglavnom svaka transakcija se registruje preko poreskog broja pa...

[ Thetaworld @ 01.01.2010. 08:59 ] @
Citat:
Na stranim IT forumima procitao sam da se za freelance takodje uzima porez.
Zna li neko nesto o tome i kako sve to funkcionise?
Meni je potrebno da neko primi moj novac od freelancing-a a pritom ne zelim da ta osoba placa dodatne poreze zbog toga.
Nikada nisam cuo da se za freelance uzima porez, tako da ako neko zna nesto vise o ovome neka javi.


Situacija uopšte nije tako jednostavna kako su to neki ovde prikazali. Osnov za utvrđivanje poreske dobiti možeš da pronađeš samo u Zakonu o porezu na dohodak građana. Prvo i osnovno je da zakon pronađeš, tako da barem znaš šta te čeka i kakve odgovornosti imaš prema državi gdje živiš - Srbiji.

U Srbiji kao i u Italiji, zakon o oporezivanju fizičkih osoba, znači taj zakon porezu na dohodak građana odnosi se ne samo na registrovane privrednike, već i na one koji povremeno ili bez poslovne registracije ostvaruju dohodak. A, država se pri tome ne može u tolikoj mjeri miješati u transakcije građana da bude u stanju da nadgleda ko primi koliko novca, od koga i kada. Srbija je po tom pitanju na nekom mjestu odozada. Prema tome, isto kao i u Italiji, onda u S.A.D. i EU državama, neko ko ostvaruje dohodak u Srbiji kao freelancer i bez obzira odakle dohodak dolazi, ima dužnost po zakonu da prijavi svoj dohodak, onda i onako kako to zakon propisuje.

Na primjer, u tom zakonu se pravi razlika između prihoda od samostalne djelatnosti i prihoda od autorskih prava, prihoda od kapitala i drugih vrsta prihoda. Autor knjige prema tome ostaje autor knjige i ne mora da registruje samostalnu djelatnost ako samo prima prihode od autorskih prava. Ali, kada primi novac, obavezan je da prijavi i plati porez.

To naravno ne znači da je to moralna obaveza ili da je to etička obaveza, to je samo obaveza po zakonu. A, ako neko želi da ostane čist pred zakonom, onda je bolje da zakon poštuje. Ako toj želji treba još da se doda poboljšanje poslovanja u smislu poreznog smanjenja, onda se takvo poboljšanje treba uraditi na osnovu zakona.

Po pitanju činjenice da neko u Italiji prima novac na svoj Paypal, treba se obratiti pažnja da svako ima pravo da sklapa ugovore, prema tome tu je urađen ugovor između freelancera u Srbiji i prijatelja ili rođaka u Italiji, da on primi novac na svoj račun i da proslijedi novac svom prijatelju. To je vrlo uobičajena aktivnost širom svijeta i u tome nema ništa čudno. Svima preporučujem da se tako snalaze jer je to za pohvalu.

Moguće komplikacije za osobu u Italiji ne postoje ukoliko je uvijek u stanju da pokaže ili dokaže da taj ugovor, koji je usmeno napravljen, postoji. Ako se to želi osigurati, može se napraviti i pismeni ugovor. Ali, za Italijana je dovoljno da može da pokaže da nije on ostvario novac. U praksi ga niko neće ništa pitati, niti će mu doći inspekcija na vrata. U Italiji je inspekcija stroga, ali sigurno ne za neke manje uplate preko Paypala. Ukoliko su uplate veće od 10,000 eura, tek onda se takve transakcije prate. Iako su sve transakcije upisane kod banke, država ne prati i nema nikakvu šansu da uprati niti da kontroliše transakcije takve vrste, privatne transakcije koje većinom dolaze iz prodaje preko Interneta, pogotov ako su u manjim iznosima. Prema tome šansa je vrlo mala da neko u Italiji radi toga dobije neku kontrolu, a onda ako može da pokaže šta radi, neće imati nikakve porezne obaveze, osim za eventualno neki dio novca ili proviziju koju dobije na taj način, ako prelazi neke minimalne sume.

Uzgred da napomenem, većina ugovora u cijelom svijetu se radi usmeno i definicija ugovora nije "da je potpisan sporazum", već je ugovor sporazum između dvije osobe o uzajamnim obavezama. Samo neke vrste ugovora zahtijevaju formu, kao npr. prodaja nekretnine.

Moguće komplikacije za osobu u Srbiji po pitanju primanja novca ne postoje ukoliko osoba uredno pravi dokumentaciju i knjigovodstvo, ukoliko je registrovana za samostalno privređivanje i ukoliko plaća poreze. Samo onda. Ako su to neke manje sume ili povremene manje sume koje dolaze od prijatelja ili rođaka na račun, to za nekoga u Srbiji može da izgleda kao "pomoć iz inostranstva", to je uobičajeno i masa ljudi dobiva na taj način novac i sigurno se radi toga neće plaćati porez, osim ako bi bile neke velike sume u pitanju.

Ipak, ako je to aktivnost koja je redovna, pogotovo ako su sume veće, recimo više hiljada eura mjesečno, to je onda aktivnost koja je vrlo "vidljiva" i koja se treba registrovati po zakonu i onda bi se na taj dohodak trebao plaćati porez.

To jeste jedna velika nepravda da se plaća porez državi koja tom freelanceru ništa nije pružila, nije ga niti naučila, niti pružila mogućnosti učenja, niti mu je pomogla u nekom pogledu, već onda ispada da se treba plaćati porez državi koja ga sabotira, blokira, opstruiše u svakom pogledu po pitanju poslovanja u svijetu. Znači treba se plaćati porez državi koja zabranjuje svojim građanima da imaju bankovne račune u inostranstvu i po pitanju poslovanja u odnosima sa svojim građanima, jednoj fašističkoj državi. Treba pročitati šta je fašizam, onda treba uvidjeti kako Srbija postupa prema svojim građanima da bi se vidjelo i jasno zaključilo da je Srbija fašistička država i da zajedno sa Hrvatskom i Bosnom ima fašistički režim. To nije fašizam kao kod Musolinija, već je to fašizam na koji se i narod i svaka partija toliko nametnula, da nikome ne pada na pamet da konačnu ukinu fašistički režim. Svaka nova partija kad dođe na vlast, nastavlja sa fašističkim režimom.

Ipak, bolje je uraditi po zakonu. Platiti i prijaviti poreze. Registrovati se. Ko želi da napravi stvaran biznis po kojem može da ostvari neku dobit bez prijavljivanja, onda treba da razmisli kako da dizajnira svoju poslovnu situaciju tako da ne mora da plati poreze. Jer ko ne misli na vrijeme i ne pripremi se da na zakonit način može da ostvari ekonomske prednosti i da ujedno na zakonit način ne plati poreze, onda mu je bolje da se pomiri za jedno vrijeme sa tom činjenicom da je bolje da plati poreze. Jer ako ih ne plati, ostavlja rupu u svojoj sigurnosti i može i godinama nakon počinjenog prestupa da odgovara za takve porezne prekršaje.

Prijava samostalne djelatnosti je opet najbolje što može da uradi jedan freelancer, čak i ako neće morati da plati poreze u Srbiji. On bi mogao da obavlja određene usluge za svoju stranu firmu koju mu vodi njegov prijatelj u Italiji, onda da prima jedan minimalni dio dobiti u Srbiji na šta ne bi plaćao poreze i onda jedan dio dobiti da ostavi u Italiji. Ako je ta dobit značajna, recimo € 100,000 ili € 500,000, onda se može par mjeseci premjestiti u Hrvatsku ili Bosnu i onda na osnovu isplate dividende isplatiti svu dobit na svoj račun i sasvim legalno se vratiti u Srbiju i izbjeći na zakonit način plaćanje poreza. To je samo jedan od banalnih načina, ali kod strukturisanja takvog biznisa mnogi koriste načine isplate i primanja novca tako da uopšte ne moraju da se sele u neku drugu zemlju.

Bitno je prije svega: informisati se na vrijeme i što manje se povezivati sa lokalnim poslovanjem.

Bolje je imati račun u Italiji i na karticu u Italiji primati novac i isplatiti novac putem bankomata, nego primati novac na svoj račun u Srbiji. Zašto? U oba slučaja freelancer krši zakone i rizikuje tužbe protiv sebe, rizikuje kazne i maltretiranje od strane fašističke države. Ali, ako ne prima novac na svoj račun u Srbiji, onda porezna uprava nema dokaze protiv njega, a bez dokaza ne može ništa ni da učini.

Samo ko želi da ima mirnu savjest, njemu je bolje informisati se, pitati biznismene i ljude koji se bave sličnim aktivnostima kako su to oni regulisali, informisati se na sve načine i onda po planu napraviti poslovanje na takav način da to poslovanje ne stara rizike i prijetnju od strane zakona ili porezne ustanove.
[ Z1k4 @ 02.01.2010. 07:40 ] @
Zaista hvala na opsirnom i detaljnom odgovoru, dobio sam sve informacije koje mi trebaju.
Doduse, dodacu da se u mom slucaju, posto sam jos uvek pocetnik sa freelancingom radi o bednim sumicama 100-250 (ali cesto manje od 150) eur mesecno, tako da li bi u tom slucaju bilo ok, da meni taj novac stigne preko MoneyBookersa na bankovni racun kao "finansijka pomoc" od strane rodjaka iz inostranstva? (bez oporezivanja naravno sa moje i sa strane rodjaka)
[ Thetaworld @ 02.01.2010. 08:38 ] @
U praksi još niko nije spomenuo da je imao problema što je primio novac iz inostranstva. Poenta porezne ustanove je da se građani zastrašuju fašizmom.

Da živiš u Italiji niko te ništa ne bi pitao ako prodaješ po par stotina ili čak i par hiljada eura nekih stvari mjesečno preko Interneta, jer ni njihova porezna ustanova ne može da "riješava" Internet. Da bi porezna ustanova nešto uradila moraju da imaju dokaze, a nisu u stanju da skupljaju dokaze preko Interneta, pogotovo ne o transakcijama koje si ti uradio.
[ simovina @ 08.01.2012. 15:03 ] @
Pricali ste o dosta stvari u vezi teme, mene interesuju neke tehnicke stvari...
PayPal i moneybookers se povezuju sa nalogom u banci tako sto novac loaduje sa njih na devizni racun koji je vezan sa vlasnikom, ali kakva je situacija sa prepaid karticama kao sto je payoneer, na koje se moze loadovati novac iz inostranstvo i podici na bilko kojoj banci i bankomatu pri tom bez ikakve veze sa racunima u Srbiji? To je kao da je cardholder strano lice i podize novac bilo gde u svetu? Taj aspekt mi nije jasan u vidu oprozivanja.

Inace za sume ispod milion dinara niko ne postavlja pitanje poreza u praksi, ta suma od 9000 din prosto nije realna.