[ tchm @ 23.12.2009. 16:13 ] @
Zdravo. Treba mi strucan savet oko invertovane Amos 7 antene jer hocu da napravim takvu antenu i da je stavim na krov i da budem bezbedan. Sto znaci da necu morati posle 3 meseca da se penjem na krov i da nesto prepravljam.

Inace zicu sam savio sto sam preciznije mogao i stavio stubice. Kupio sam danas lim debljine 1,5mm , velicine 75mm x 660 mm , znaci sve kao i upustvu. Medjutim taj lim je mnogo savitljiv. Cak i sada je taj lim malo kriv (mala odstupanja) pa moram da ga ojacam ili na neki drugi nacin ili da napravim neki nosac za antenu koji ce sam da je ispravi. Negde dok sam pretrazivao forum nasao sam da su ljudi koristili lim debljine 4mm da bi bio cvrst. E sad ja sam maksimalno hteo da ispostujem mere koje su date u upustvu. Kako mogu da je ojacam tj. da ispravim taj lim? Da li da napravim nosac koji ce biti u obliku kockaste cevi i da se proteze celom duzinom antene i od kojeg materijala da bude ta cev, da ne bi doslo do nekih smetnji ili nece ni da dodje do smetnji?

Drugo sto bih pitao, video sam na tom upustvu da se antena moze zastiti bezbojnim lakom, sto vazi za aluminijumski reflektor i za bakarnu zicu, ali kako da zastitim stubice? Hocu da budem siguran. Da li njih moram zastititi posto mozda vremenom, hladno - toplo, mogu popucati? A inace njih sam napravio od jednog debelog koaksijalnog kabla koji su od cini mi se od penaste izolacije. Dugacki su 35mm, od reflektorske ploce do ose zice.

Trece interesuje me u vezi onog viska zice koji se javlja na kraju, prilikom savijanja zice? Da li se taj visak mora iseci ili ostaviti da bude tako dugacak? Inace taj visak zice mi prelazi van reflektora.

I cetvrto, nadam se poslednje, ubacivanje cele amos antene u plasticnu kanaletu (pok kanal), da li ima gubitka posto sam nasao u jednoj temi da je jedan covek sa znakom uzvika na kraju napisao: Nema gubitka i anteni ne predstavlja smetnju plastika! E sad pitanje je da li ima gubitka?


Hvala
[ shonesmartlink @ 24.12.2009. 11:38 ] @
Ja sam pravio Amos 9 i nasao sam kanalicu gde sve to moze lepo da stane zanituje se iz nutra i to radi super.Što se tice gubitaka plastika nece smetati.A ovde mozes pogledati sve o tome http://yu1aw.ba-karlsruhe.de/amos_antene.htm ...

Ti si verovatno pravio invert amos 7 sto se tice zice ne bi smela da prelazi reflektor pogledaj da li si su ti dimenzije sve dobre.

Pozdrav pa ako treba jos nesto javi se...
[ tchm @ 24.12.2009. 15:02 ] @
Pa da, ne sme da prelazi, nasao sam jednu temu gde je autor Dobricic rekao da se taj visak zice isece. Poslao sam mu e-mail pa sad cu da vidim sta mi je odgovorio.
[ shonesmartlink @ 25.12.2009. 12:28 ] @
Pa od prilike zica treba da ti bude u ravni sa reflektorom.Kazem ti tu imas tacne dimenzije pa ako si po tome radio ne bi smelo da ti prelazi reflektor.
[ tchm @ 25.12.2009. 22:37 ] @
Znam. Isekao sam visak zice kao u upustvu. Gospodin Dobricic mi je objasnio sve tako da ne bi trebalo da imam problema.