[ Slobodan Radosavljevic @ 23.12.2009. 20:23 ] @
Zanima me koje su razlike izmedju pojedinih vrsta mikrofona zvuchnih i AKG mikrofona potom, ja sam gledao neke mikrofone (izgledaju profesionalno) cena oko 2000 din pa navise ali ima jedna mana, imaju dva dzeka i izgleda da ne mogu na kompjuter.. sta da radim koji da kupim a da ne bude "los" vec solidan, jer je ipak bolje od mikrofona ugradjenog u slusalice koji je namenjen za komunikaciju a ne pevanje/snimanje pesme. E sada koji da nadjem mikrofon i kako da ga nadjem kada imaju dva dzeka, prvi ulaz ima 3,5 mm a drugi (za neki adapter) 8 mm pise i raspon db ali u to ne bih sada na samom pocetku teme duboko zalazio. Ako moze malo pomoci hvala.
[ acaradio @ 23.12.2009. 21:14 ] @
Otvarati temu sa grandioznim nazivom "Tema o mikrofonima" u kojoj bismo pricali o mikrofonima za 2000 dinara stvarno nije ozbiljno.
Mikrofon moze da "izgleda profesionalno" (kad ga gledas na fotografiji) i za 500 dinara. Ono sto odredjuje cenu nije izgled, vec njegov kvalitet i performanse.

Citat:
ali ima jedna mana, imaju dva dzeka i izgleda da ne mogu na kompjuter

Nijedan iole ozbiljni mikrofon se ne prikljucuje direktno na kompjuter, tj. na mikrofonski ulaz koji se nalazi integrisan na maticnoj ploci. Za to sluze pijacne karaoke igracke ili PC mikrofoni za voice komunikaciju.
Mikrofoni kojima je namena da kvalitetnije prenesu zvuk koriste XLR (tj. Cannon) prikljucak za tzv. balansiranu vezu kojim se signal vodi na miksetu, preamp ili audio interfejs sa preampom, a ne direktno na racunar (integrisani audio ili jeftinu zvucnu kartu). Naravno da se dinamicki mikrofoni mogu ukljuciti i direktno, preko kabla sa XLR konektorom na jednoj i 3.5 mm konektorom sa druge strane.

Ovo je forum koji se bavi muzickom produkcijom i ne dolazi u obzir da ovde pricamo o multimedijalnim igrackama i opremi kojoj je svrha voice komunikacija (slusalice sa mikrofonom i ostalo).

Tema ide pod kljuc, a tako ce i svaka druga koja oblast snimanja i obrade zvuka srozava na igrariju.