[ sadly.stripy @ 24.12.2009. 22:23 ] @
Pozdrav svima,
potrebna mi je vasa pomoc da bi odradio ono sto sam zamislio. Naime, radi se o aplikaciji koju bi trebao uraditi u Accessu ali mi ne polazi za rukom.

Potrebno je da se za odredjene objekte (kuce, stanovi) vodi stanje o brolimia za struju, vodu, gas i slicno. Popisivanje tih brojila bi se radilo jednom mesecno a stanje o utrosenoj vrednosti bi se dibjalo poredjenjem brojila i odredjenom vremnskom periodu. Kako ovo napraviti da bude funkcionalno? Pokusao sam nekoliko puta ali mi uvek nesto nedostaje (ne znam sta).

Tabele koje sam napravio su:
Objekat (id, naziv objekta)
Brojilo (id, id_tipBrojila, vrednost)
tipBrojila (id, naziv)
Popis (id, id_objekat, id_brojilo, vreme)

Sta ovde nije u redu ili jos bolje pitanje je sta ovde nedostaje, da bih mogao napraviti formu u kojoj bi iz combobox-a izabrao jedan objekat a na osnovu cega bi u subformi dobio listu svih brojila za taj objekat i gde bi mogao uneti nova stanja brojila? Kada unesem ta nova stanja brojila kako da prikazem rezultat razlike izmedju tog stanja i predhodnog stanja brojila?

Kako ovo uraditi?

Hvala svima na savetima i pomoci.
[ Take 5 @ 25.12.2009. 02:12 ] @
Za početak ja bih uradio sledeće:

1. Promenio nazive svih ID polja, tako da uz oznaku "ID" sadrže i nazive tabele, npr. "ID_Objekat", "ID_Brojila" itd...
(Ovo je elementarna stvar objašnjena u svakom Access bukvaru)

2. Prebacio bih polje "Vrednost" iz tabele "Brojilo" u tabelu "Popis" (i promenio mu naziv u "Stanje")

3. Iz tabele "Popis" bih izbacio Lookup polje kojim se bira Objekat, to polje bih prebacio u tabelu "Brojilo"

4. Tabela "tipBrojila" onda izgleda postaje višak i uopšte nije potrebna.

Pa bi onda to izgledalo nekako ovako:
Objekat: ID_Objekat, naziv_objekta
Brojilo: ID_Brojilo, ID_Objekat, naziv_brojila
Popis: ID_Popis, ID_Brojilo, vreme, Stanje

itd...

Razmisli malo o ovim ad hoc predlozima, pa možda i sam dobiješ neku ideju šta dalje...

PS
Eventualno ako zadržiš tabelu "tipBrojila", onda u tabeli "Brojilo" umesto polja "naziv_brojila" postavi Lookup polje "ID_tipBrojila"
[ Zoran.Eremija @ 20.02.2010. 14:12 ] @
Možda može pomoći za početak