[ 93 Stefan @ 26.12.2009. 23:02 ] @
Ćao svima. Nemam pojma da li pitam na pravom mestu, ne znam tačno razliku između stvari koje spadaju u ova 3 podforuma, ali ovde piše u opisu DVD, pa valjda ovde spada...
Da li ima neka besplatna alternativa za ConvertXtoDVD?
Da li DVD Flick pravi manje kvalitetne obrade tih filmova od CX2DVD?
Probao sam DVD Flick, samo mi je nešto čudno. Kada sam neku seriju prebacivao na DVD sa CX2DVD on je obrađivao brzinom od 120 fps, a sa DVD Flickom je na najboljem kvalitetu 24 fps, a na normalnom 48. Da li to znači da je kvalitet po kom je konvertovano u CX2DVD u rangu brzog u DVD Flicku ili jednostavno imaju bolji kodek ili nešto drugo pa je zato brže?
U CX2DVD nisam nigde video opciju da biram kvalitet obrade. U prethodnim verzijama je bilo, ali više ne (možda od v4), samo koliko je dug projekat (što je na automatskom) i 2-pass što je bilo uključeno ovom prilikom.
P.S. Krenuo sam da menjam ove programe koji moraju da se kupuju (tj. crackovane :)) za besplatne i samo mi je još ovo ostalo da kompletiram (naravno sem igrica).
[ Stranger2 @ 27.12.2009. 00:00 ] @
Svako od tih programa koji konvertuje u DVD mora u sebi imati MPEG-2 enkoder jer se samo taj format koristi na DVD-u. A koliko ja znam postoji samo jedan besplatni MPEG-2 enkoder (mislim da se zove HCE) tako da je sigurno on ugradjen u DVDFlick i ostale besplatne. Taj enkoder je dosta dobar ali zavisi i od toga koliko ga dobro podesis.

Citat:
CX2DVD on je obrađivao brzinom od 120 fps, a sa DVD Flickom je na najboljem kvalitetu 24 fps, a na normalnom 48. Da li to znači da je kvalitet po kom je konvertovano u CX2DVD u rangu brzog u DVD Flicku ili jednostavno imaju bolji kodek ili nešto drugo pa je zato brže?
Vecina enkoder kada ih poseis na najkvalitenije rade sporo. A u brzim modovima rade malo manje kvalitetno. kada enkoder radi manje kvalitetno onda se to mora nadoknaditi vecim bitrateom. Na DVD-u se obicno koristi bitrate oko 5000kbps ili veci. A za toliki bitrate su skoro svi enkoderi dovoljno dobri. Moguce je da CXTDVD enkodira losije ali da je ipak dovoljno dobro uz sttandardan bitrate, (cim su tako podesili).

Brzina enkodirnja jos zavisi od toga koliko je enkoder optimizovan za odredjeni procesor. Enkoderi koji su namenjeni za visejezgrene procesore su dosta brzi na takvima dok se kod starijih enkodera ne primeti skoro nikakvo ubrzanje.

[ despot77 @ 27.12.2009. 11:10 ] @
ConvertXtoDVD sam koristio do verzije 3.xxxx, i onda mi je postao nekako prekomplikovan u odnosu na DVDFlick sa obzirom na moje potrebe, mada je tad DVDFlick bio bez mogućnosti ubacivanja "menija" prešao sam na njega...sad sa skromnim mogućnostima za "meni" zadovoljava moje potrebe kad želim neki video sadržaj prebaciti u DVD format...
[ 93 Stefan @ 27.12.2009. 12:33 ] @
Jedno pitanje, ako se stavi na najkvalitetnije enkodiranje, onda možemo da smanjimo bitrate. Da li onda to zauzima manje mesta, nego da koristimo lošije enkodovanje i da stavimo neki ogroman bitrate?

Koju kombinaciju onda predlažete za DVD Flick? Da se stavi na Fast encoding i da se bitrate stavi na 5000 kbps ili da se ostavi na automatic? Kako si ti despote podesio?
[ despot77 @ 27.12.2009. 13:22 ] @
U mene je sve default... ne zamaram se sa tim... poenta svega je da od nečega što je loše...znači neki dvdrip ili bilo koji .avi fajl koje najčešće obrađujem sa ovim programom... ne može se dobiti nešto što je full DVD kvalitet, znači ako i napraviš neka podešavanja za bolji kvalitet, kvalitet opet neće biti bolji od input-a...
[ Stranger2 @ 27.12.2009. 14:22 ] @
Citat:
Jedno pitanje, ako se stavi na najkvalitetnije enkodiranje, onda možemo da smanjimo bitrate. Da li onda to zauzima manje mesta, nego da koristimo lošije enkodovanje i da stavimo neki ogroman bitrate?

Da. Snazniji metod moze sacuvati jednak kvalitet uz manji bitrate.

Ali sve dok na DVD-u ima jos mesta ova usteda je mozda nepotrebna. Na primer ako na DVD snimas neku film koji traje samo 60 minuta mozes upotrebiti i maksimalni bitrate od 8000kbps i jos ce ostatti mesta.

Jos je bitna cistoca i mirnoca slike. Video sa dosta suma ("prljava" slika) i mnogo pokreta (npr. akcione scene) se dosta teze kompresuje pa je potreban veci bitrate nego za video sa mirnom i cistom slikom.

Citat:
Koju kombinaciju onda predlažete za DVD Flick? Da se stavi na Fast encoding i da se bitrate stavi na 5000 kbps ili da se ostavi na automatic? Kako si ti despote podesio?

Pretpostavljam da na automatic sam izracunava bitrate na osnovu trajanja videa. Ako je video kratak upotrebljava dovoljan bitrate za njegov enkoder. A ako video dosta traje onda smanjuje bitrate onoliko koliko mora.
To bi biulko logicno da znaci automatic.

A ako ces sam da podesavas:
Iz mog iskustva mislim da sa bitrateom od 6000kbps svaki enkoder napravi dobar posao. A ako se mora koristiti manji bitrate onda je preporucljivo da enkoder podesis na snazniji metod.
Ako moras upotrebiti manji bitrate od 5000 kbps (za video trajanja oko dva sata ili duzi) onda biraj najsnazniji metod enkodiranja koji je na raspolaganju.
[ 93 Stefan @ 27.12.2009. 15:55 ] @
Obično filmovi koje skinem su DivX ili XViD i najviše imaju 1,5 giga i onda stavim 3 filma na jedan DVD zbog ovoga:
Citat:
despot77: kvalitet opet neće biti bolji od input-a...

Da li će moći toliko da stane ako stavim 6000 kbps?

Da li se gubi kvalitet kad se stave ovi filmovi na DVD sa ovim raznim konvertovanjima u odnosu na početni fajl?

E sad sam pogledao osobine nekih filmova i evo šta piše kod jednog:
Brzina protoka podataka 1209 kb/s
Ukupna brzina podataka 1337 kb/s
Dakle za ove filmove mogu da stavim 2000 kbps i neće se pokvariti kvalitet?
Da li onda ove ogromne cifre koje si spominjao treba da koristim samo onda kada ja pravim DVDRip i nikada više?

[Ovu poruku je menjao 93 Stefan dana 27.12.2009. u 17:24 GMT+1]
[ Stranger2 @ 28.12.2009. 00:41 ] @
Ti filmovi do 1,5 Gb su "divxi". Format se tacno zove "MPEG-4 ASP" ili "DivX Home Theater Profile"... To je jaca kompresija nego MPEG-2 koji se koristi za prave DVD-e.
Mozes snimiti takva tri fajla na jedan DVD i ako to radi u plejeru koji koristis, ne treba nista da konvertujes.

Ali ako ces koristiti DVD Flick on ce te fajlove konvertovati u tacno onaj format koji je "propisan" DVD Video specifikacijom. Tu ces onda dobiti video u MPEG-2 formatu sa rezolucijom 720x576 i bitrate ne bi trebao biti manji od 5000 kbps.

Citat:
Dakle za ove filmove mogu da stavim 2000 kbps i neće se pokvariti kvalitet?

Ako konvertujesu DVD Video format onda mora 5000 ili vise... jednostavno u pitanju je slabija kompresija.

Citat:
Da li onda ove ogromne cifre koje si spominjao treba da koristim samo onda kada ja pravim DVDRip i nikada više?

DVDRip obicno znaci konvertvanje DVD filma (dakle DVD Video format) u DivX (obicno AVi fajlovi do 1,5 Gb).

A DVD Flick i Convert X to DVD rade obrnutu stvar. Oni divxe konvertuju u DVD Video. Dakle suprotnost od DVDRip-a
[ 93 Stefan @ 28.12.2009. 12:15 ] @
Citat:
Stranger2: DVDRip obicno znaci konvertvanje DVD filma (dakle DVD Video format) u DivX (obicno AVi fajlovi do 1,5 Gb).
A DVD Flick i Convert X to DVD rade obrnutu stvar. Oni divxe konvertuju u DVD Video. Dakle suprotnost od DVDRip-a

Mislio sam pomoću nečeg drugog. Na primer Ahead DVD Ripper-a ili tako nečega...