[ R A V E N @ 28.12.2009. 15:40 ] @
Ovako... imao sam, pored osnovne C:, još dvije particije u My Computer - onu sa Linuxom i još neku dodatnu veliku oko 200 i nešto MB. Odlučio sam da se riješim te dodatne pa sam je obrisao.

Rezultat je bio da je pored te dodatne iščezla i ona sa Linuxom. Nakon restarta GRUB je odbijao da se pokrene sa informacijom o grešci. Ubacio sam Windows CD i pokušao nekako da pokrenem bilo šta. Ni sam ne znam kako, ali izgleda da je to dokusurilo ono malo GRUB-a što je radilo, tako da je došlo do toga da se pri paljenju normalno podiže samo Windows (čini se da je Windowsow setup prepisao preko GRUB-ove boot sekvence uobičajenu Windowsovu, dakle još veća šteta).

Uz pomoć programa TestDisk (program za vraćanje obrisaniih particija) uspio sam da povratim nekako i Linux i onu dodatnu particiju, no i dalje nemam GRUB-a, a Linux particiji ne mogu da pristupim iz Windowsa (prije sam mogao uz pomoć posebnog drivera) sa porukom G:\ is not accessible. The file or directory is corrupted and unreadable. Dakle, nije povratio do kraja Linux kako sam se nadao. Trebao bih napomenuti i to da sam dodatnu particiju prije brisanja reformatirao u NTFS datotečni sistem, što bi vjerovatno i bez njenog brisanja uzrokovalo grešku - očigledno je na njoj bilo nešto bitno Linuxu. Sada joj normalno mogu pristupiti iz Windowsa.

Može li se kako povratiti GRUB i učiniti Linux bootabilnim?

TestDisk pronađe neku ext3 particiju, a kada izvrši detaljniju pretragu, pronađe i neku ext2 particiju, ali ne usuđujem se da lansiram popravak nakon te detaljne pretrage, a da prije nisam dobro pretresao dokumentaciju. I ono što sam popravio, popravio sam gledajući površno u dokumentaciju.

Izgleda da je glavna greška u tome što je narušen datotečni sistem na Linux particiji.

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 28.12.2009. u 17:00 GMT+1]
[ combuster @ 28.12.2009. 16:04 ] @
Citat:

rebao bih napomenuti i to da sam dodatnu particiju prije brisanja reformatirao u NTFS datotečni sistem, što bi vjerovatno i bez njenog brisanja uzrokovalo grešku - očigledno je na njoj bilo nešto bitno Linuxu.

Pa ja ne znam sta pokusavas sada, da povratis podatke sa Linux particije? Ako je samo zbog sistema - lako ces vratiti, reinstaliras linux koji si koristio i gotova stvar. Sa tako zeznutom particijom pa i formatiranom posle toga - na podatke zaboravi, sto se reinstalacije tice ona ce ti vratiti i operativni i grub - ili meni nije bas najjasnije tvoje pitanje?
[ Ixtis @ 28.12.2009. 16:13 ] @
Podigni neki Live Linux CD (Mint, ubuntu)

# sudo grub (ako ti bude tražio neki pasword kucaj root)
# find /boot/grub/stage1 ..... izbaciće ti poruku tipa (hd0,X) ... gde je X broj particije, npr. 2
# root (hd0,X) umesto X stavi broj koji ti je izbačen u prethodnoj poruci
# setup (hd0)
restartuj računar, i to bi trebalo da je to!
Sve ovo će raditi ako već imaš instaliran grub, a pretpostavljam da imaš...
[ Srđan Pavlović @ 28.12.2009. 16:19 ] @
Citat:
Ni sam ne znam kako, ali izgleda da je to dokusurilo ono malo GRUB-a što je radilo

:D

Jao ljudi, bekapujte vazne podatke pre igranja sa particijama :)

Pokusaj vratiti GRUB na nacin koji je napisao Ixtis (to ce ga staviti u MBR HDD-a)
[ R A V E N @ 28.12.2009. 16:23 ] @
Ja bih htio da učinim Linux opet funkcionalnim.

Što se tiče te particije koju sam reformatirao u NTFS, ona je bila nešto specijalno, jer joj se nije moglo pristupiti iz Windowsa, dok se onoj Linuxovoj moglo. Na njoj i nije bilo nekih mojih podataka, barem ne bi trebalo da bude. Izgleda da je to bilo nešto Linuxovo sistemsko, pa je povukla za sobom i Linux particiju.

A to za reinstaliranje Linuxa, valjda će mi sačuvati moje podatke i programe? Nije mi to palo na pamet da uradim, ali sumnjam da će uspjeti, jer će Linux setup vidjeti Linux instalaciju najvjerovatnije ne kao Linux instalaciju nego kao prazan prostor.

Ima li veze to što su ona instalirana verzija Kubuntuua i ona na mome CD-u različite?
[ Srđan Pavlović @ 28.12.2009. 16:24 ] @
Nema veze, samo za vracanje GRUB-a, moze da posluzi bilo koji
Live Linux butabilni CD koji ima grub u sebi, a ima ga svaki Ubuntu :)

A za instaliranje vec, e to bi morao da nam das vise podataka, tj. detaljno stanje svog
HDD-a, sto se particija tice. Znaci, podignes sistem sa Live diska, i das nam izlaz komande "fdisk -l",
i kazes nam gde ti je sta i gde bi da instaliras ponovo sistem, na koji tacno prostor (particiju/e).
[ R A V E N @ 28.12.2009. 22:27 ] @
Kada upišem prvu komandu koju je dao Ixtis na terminal, otvori se nešto kao GRUB-ov komandni prozor. Kada u taj prozor upišem drugu komandu, pokaže se poruka Error 15 File not found.

Na jednom Linux forumu sam našao opis istog problema - obrisana Linux particija i GRUB koj samo stoji sa prijavom o Error 22 (nisam gore napomenuo da dok mi je GRUB ikako radio, isto tako samo je prijavljivao istu grešku bez ikakve akcije). Tu su rekli da u Windows terminalu treba upisati komandu fixmbr. Tako da sam otišao na Run>Start, upisao command, pozicioniro se na disk C: i nakon upisivanja komade dobijem grešku 'FIXMBR' is not recognised as an internal or external command, operable program or batch file.

Probaću još šta da pronađem u TestDiskovoj dokumentaciji.

Evo kako Windowsi vide tu particiju s Linuxom:

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 28.12.2009. u 23:41 GMT+1]
[ Ixtis @ 29.12.2009. 01:40 ] @
Ne možeš komandu fixmbr da koristiš iz Windowsa!!!

Drugo, proveri ponovo da li si dobro odkucao komandu, kada ti je javljena greška ERROR 15, jer mi je ovo malo sumnjivo.
Ako imaš, možeš sa Windows StartUp disketom da podigneš sistem, pa da u terminali odkucaš: fdisk /mbr, a zatim odradiš ono što sam ti već napisao.
Ili da sa WinXP CD-om podigneš sistem, i problem rešiš komandom FIXMBR
Možda ti i ovaj link bude od pomoći: http://stringofthoughts.wordpress.com/2009/05/25/grub-error-15-debianubuntu/
[ Srđan Pavlović @ 29.12.2009. 02:32 ] @
probaj i sa

find /boot/grub/menu.lst

ili sa

find /boot/grub/grub.cfg
[ R A V E N @ 29.12.2009. 04:52 ] @
Evo šta javi sudo fdisk -l komanda (za neku dijagnostiku izgleda) sa Kubuntu Live CD terminala:

Code:
Disk /dev/sda: 40.0 GB, 40016019456 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xb05fb05f

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        4440    35664268+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            4441        4865     3413812+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5            4441        4839     3204936   83  Linux
/dev/sda6            4840        4865      208813+   7  HPFS/NTFS

Disk /dev/sdb: 1002 MB, 1002438656 bytes
16 heads, 32 sectors/track, 3824 cylinders
Units = cylinders of 512 * 512 = 262144 bytes
Disk identifier: 0x00000000

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1               1        3824      978928    b  W95 FAT32

Upisao sam doslovno na terminal sudo grub. Nakon toga se pojavi ova poruka: Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time. Nakon toga upišem isto tako doslovno find /boot/grub/stage1. Dobijem poruku: Error 15: File not found. Upisivanje komandi koje je Srđan dao producira istu grešku.

Što se tiče Windows metoda, data je komanda fixmbr \Device\HardDisk0. Kako da saznam šta trebam upisati namjesto HardDisk0? Sudeći po rezultatu komande sudo fdisk -l trebam da upišem fixmbr \dev\sda1. Ili samo da upišem fixmbr?

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 29.12.2009. u 07:19 GMT+1]
[ dragancesu @ 29.12.2009. 12:20 ] @
Ne koristim cesto linux ali sam jednom morao da preinstaliram windows i naravno da se posle toga linux nije video prilikom dizanja, windows loader je pregazio linuxov.

Ako ti je takva situacija, linux particija je ostala neostecena, samo se prilikom dizanja nista ne pokazuje na nju, resenje ti je program gujin. Skines i butiras. Pokazace ti startne tacke os-ova koje nadje na disku. Udjes u linux i sredis lilo ili grub i to je sve.
[ R A V E N @ 29.12.2009. 12:40 ] @
Probaću i to... ali mislim da je stvar nešto komplikovanija.

Naime, evo screenshota iz programa Partition Table Doctor (premotati na desno):

Ovo veliko je moja glavna particija. Desno je Linux dio sa dva podpolja. E sad problem je u onom malenom "stubiću" skroz desno, odnosno u tome kad sam ja hrabro odlučio da ga formatiram u NTFS. Šta je taj "stubić" i kakva je njegova uloga, ja nemam pojma.

Kada sam prvi put instalirao Linux, lijepo sam namjestio da njegova particija bude oko 3 GB (što je i vidljivo sa slike). Otkuda se stvorio taj drugi blok, ko zna...

Prije toga lijepo je stajao u Windowsima i nije bio čitljiv.
[ combuster @ 29.12.2009. 12:42 ] @
To maleno bih rekao da ti je bio swap :)
[ R A V E N @ 29.12.2009. 13:18 ] @
Da... znači da 'googlam' "repair formatted Linux swap"? Očigledno ga treba reizgraditi ponovo na tom disku D: u formatu prihvatljivom Linuxu...

E sad, je li ga treba popraviti na osnovu nekih podataka sa onog 3 GB dijela ili ga je moguće napraviti na neki opšti generički način, tako da mi se povrati funkcionalan Linux?

Stvar je u tome da mi je ta mala particija imala ime Y:,ako se dobro sjećam, (za Linuxovu se ne sjećam imena), a istovremeno sam imao instalirani virtualni CD-ROM imena D: preko Virtual CD-ROM Control Panela (ko ne zna šta je to, riječ je malenom Windows utilityu za dodavanje virtualnih CD-ROM-ova). Na tom virtuelnom D:-u je bio montiran .iso od Morton-Benson riječnika (.iso datoteka je bila na disku C:), tako da za svako pokretanje riječnika ne bih morao stalno "vrtjeti" CD u DVD-ROM-u.

Nadalje, virus je na C: ubacio svoj autorun.inf što je rezultiralo da C: postane nepristupačan. Ja sam krivo pomislio da je oštećen registry pa sam skinuo Microsoft Fix It i pokrenuo ga. Taj program je valjada "vidio" i Linux swap i Linux i virtualni Morton-Benson CD pa je to nekako zbrčkao i pomiješao im je imena - uglavnom swap je postao D:, Linux postao G:. Linux je i dalje radio. Ali sada Morton-Benson nije htio da radi jer je u D:-u očekivao svoj CD. Ja sam odlučio da se riješim tog D: diska i jednostavno sam ga pobrisao.

Ostalo znate... Tim gore što sam ga prije brisanja potpuno bespotrebno i glupo formatirao u NTFS valjda iz neke obijesti. Sada bi ga TestDisk možda jednostavno vratio funkcionalnog.

Eto, znam da previše pišem, ali pokušavam da dadnem što više korisnih informacija.

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 29.12.2009. u 14:39 GMT+1]
[ dare023 @ 29.12.2009. 16:39 ] @
A kako se stvarno zove ta particija?
Koliko vidim ima tu "HP..."
Da nije to particija na kojoj bi neki bekap (ili neki drugi )program koji si dobio uz računar trebalo da snima?(ako sam lupio , samo nek sam ost'o živ :) )
A koliko znam virtualni cd se formiraju unutar samog sistema, a ne na zasebnoj particiji?
Mislim da swap nema načina da se vidi iz windowsa, samo ext2/3 sa drajverima ili iz total comandera sa pluginom.
I još nešto, nije mi jasno da li si imao swap? - čini mi se da ne ...
[ Srđan Pavlović @ 29.12.2009. 18:30 ] @
Citat:
Evo šta javi sudo fdisk -l komanda (za neku dijagnostiku izgleda)

fdisk je program za linux koji sluzi za manipulisanje sa particijama, a ovaj nastavak
(parametar) "-l" znaci "list" ili da samo "izlista" vec postojece particije na svim tvojim diskovima.

Kao sto vidis, pokazao ti je particije i njihov tip za tvoj HDD od 40GB, i posto ti je bio
ustekan i USB flash od 1GB, pokazao ti je i paricije na njemu.

Ja ti predlazem da napravis novi raspored particija, ako hoces samo Linux da imas na racunaru, onda

1. swap - 2gb,
2. root - 15 gb (ext4)
3. /home - oko 30gb (sve do kraja HDD-a) (ext3 ili ext4)

Ako hoces i Windows i Linux, onda recimo:

1. Primarna: NTFS (za sistem i programe) - 12 gb
2. Primarna: NTFS (za podatke) 20 gb
3. Extended (pa u okviru nje):
3.1 - Linux swap (1gb) (logical)
3.2 - Linux root (sve do kraja diska, oko 6GB recimo)
[ R A V E N @ 30.12.2009. 03:21 ] @
dare023, to je ono što je na listi prikazano sa /dev/sda6, a iz Windowsa to vidim kao D:. HPFS znači High Performance File System i valjda je dio NTFS implementacije.

Ja nisam na Windowsima imao pokrenut bilo kakav program za back up niti na Linuxu, a i da jesam na Linuxu, ne bi trebalo da se ovako Linux obori jer je prije normalno radio.

Preporučili su mi neku besplatnu zbirku utilitya za diskove pod imenom Parted Magic u obliku .iso datoteke (oko 75 MB) koja bi trebala da reformatira swap nazad u njegov specijalni datotečni sistem koji se zove nešto kao 82 ili tako nekako, nisam siguran. Što se tiče GRUB-a, još su mi rekli za program Auto Super Grub Disk koji bi trebao da vrati GRUB direktno iz Windowsa, i to GRUB 1.5 (kakav je, uostalom, i bio kod mene) a ne ovaj noviji GRUB2.

Ako koga zanima, postoji i oficijelna drugačija verzija ovog programa pod imenom Super Grub Disk, koja se može podići nezavisno od operativnog sistema sa CD-a ili USB-a.

Da stvar bude gora, nevezano za ovo, Operin mail klijenat je isti dan pobrisao neku svoju bitnu datoteku, tako da sada imam preko 1000 bitnih mailova na disku u nekom nečitljivom binarnom .mbs formatu! Još je ljudi imalo taj problem, a ovi iz Opere su potpuno gluhi i nemaju komentara. Ko bi rekao da se dešavaju tako ozbiljni kvarovi programu koji je već u 10-oj generaciji.

Eto, koristim PC već 10-ak godina na nekom nadprosječnom nivou i dvije ozbiljne nepovezane nesreće me pogodiše u isti dan.

Uglavnom, hvala svima na pisanju, javiću rezultate.

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 30.12.2009. u 04:36 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 30.12.2009. 03:46 ] @
Ti podatke mozes izvuci bilo kojom Linux distribucijom koja se moze dici u Live modu,
a to je u principu svaki Ubuntu, pa i Linux Mint, recimo. Nebitno, bitno je da uz pomoc
njega prosto montiras particije na kojima su ti vazni fajlovi i samo ih KOPIRAS na USB ili neki
drugi medij, tj. napravis BEKAP.

Posle je lako, pregazis ceo taj HDD, obrises sve particije, napravis nove...

Inace, "82" je samo oznaka za Linux Swap particiju, kao sto je recimo
0B oznaka za Win95-FAT32, ili 83 za Linux, ili 85 za Linux Extended, itd...

SuperGrub disk je dobar da vratis GRUB, ali kazem - podatke izvuci prostim kopiranjem
sa tih particija uz pomoc njihovog montiranja sa bilo kog Linux live diska - Ubuntu odradjuje posao odlicno.

Ako ti bude trebala pomoc kako da montiras neki tip particije, reci :)
[ R A V E N @ 30.12.2009. 04:09 ] @
Hmm, ne znam da je ona Linux particija čitljiva iz Live CD-a, a i da jeste, sve je tako očajno sporo na mojih 256 MB. Samo da kreiram gornji log u Kateu mi je trebalo 5 minuta. Da nije tako malen RAM, možda taj vražiji swap se nebi nikada ni formirao.

Uglavnom, htio bih da vratim Linux, jer nije samo do datoteka nego i do programa i zabilježenih konfiguracija u njima.

Evo, sada vidim da nije potreban čitav Parted Magic, dovoljan je njegov program Gparted http://gparted.sourceforge.net/ koji se isto može pokrenti sa CD/USB-a. I da, eksplicitno je navedeno da podražava pisanje u formatu linux-swap. :-D
[ Srđan Pavlović @ 30.12.2009. 04:23 ] @
Citat:
Evo, sada vidim da nije potreban čitav Parted Magic, dovoljan je njegov program Gparted http://gparted.sourceforge.net/ koji se isto može pokrenti sa CD/USB-a.

Pa upravo je gparted program koji ima na Ubuntu Live disku, ali
256mb RAM-a mislim da nije dovoljno da se Ubuntu digne u Live modu.

Probaj i odlican alat - System Rescue CD. Mozda ce on moci da se digne sa 256mb, nisam siguran.

To je isto Live Linux, baziran na Gentoo Linux-u, i ima odlicne alate u sebi. Isto
se skine ISO, nareze se na CD, i onda se sistem butuje sa CD-a (moze i sa USB-a)

http://www.elitesecurity.org/t...avljenje-butabilnog-USB-Flasha
[ dare023 @ 30.12.2009. 05:22 ] @
@Raven:da sad sam pogledao i vidim da je tako označena svaka particija,moja greška
Linux particija bi trebalo da bude čitljiva sa live cd.U parted magicu imaš i fjl menadžer,pa možeš da iskopiraš iz /home šta ti treba, a to se jako lepo radi i sa ubuntu idr live diskovima,kao što kaže Srđan
Ali ja mislim da pošto nisi dirao linux pariciju,dovoljno je da samo ponovo formatiraš swap sa parted magicom i da vratiš grub sa supergrubom ,a ako ti windows radi kada središ swap, imaš program auto super grub koji to radi iz njega
[ R A V E N @ 30.12.2009. 19:42 ] @
Prije nego sam krenuo u akciju, evo još informacija, možda neko shvati bolje o čemu je riječ. Kada se podigne Kubuntu Live CD, mogu normalno da uđem na swap particiju za koju Live CD kaže da je NTFS formata. Visim par nekih direktorija i datoteka, koje sam kopirao za svaki slučaj, a što normalno ne vidim u Windowsima (izgleda da su to neke informacije o disku koje je sam Windows tu zapisao tokom formatiranja). Što se tiče Linux particije, Live CD je zove Volume (ext3). Kada pokušam ući na tu particiju, ne mogu, a u Dolphinovom (file manager za KDE) prozoru pri dnu iskoči slijedeća poruka:

An error occurred while accessing 'Volume (ext3)', the system responded: org.freedesktop.Hal.Device.Volume.UnknownFailure: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda5. missing codepage or helper program, or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 30.12.2009. u 21:52 GMT+1]
[ dare023 @ 30.12.2009. 20:39 ] @
E sad mi više ništa nije jasno.Kako bre uđeš na swap i vidiš direktorijume i tamo nešto?Što si tamo bilo šta kopirao?
Swap ne može da bude ntfs!On ima svoj fajl sistem.
Najbolje uzmi parted magic, njega ćeš lako podići ,montiraj u njemu (imaš mount manager ili tako nešto na samom destopu) koju-već-particiju, izvuci šta ti treba, ubi sve to parted magicom i lepo iznova instaliraj
Podešavanja za programe ćeš naći u folderima sa "." (znači možda ćeš morati desni klik pa "show hidden files") i fajlovima sa "." ispred naziva .To prekopiraj na usb i teraj dalje i ne okreći se
[ R A V E N @ 30.12.2009. 20:44 ] @
Zato jer sam ga (ako je to uopšte swap) greškom formatirao u NTFS i nakon toga mogu da uđem u njega.

Ukratko: zbog toga je Linux nečitljiv i iz Live CD-a i iz Windowsa.

Pod pojmom "nečitljiv" mislim na to da ne mogu da vidim foldere i datoteke, a ne to da ga ne mogu podići.
[ dare023 @ 30.12.2009. 20:50 ] @
To već ne bi trebalo da ima veze, linux može da radi bez swap-a,a live cd vidi ispravne particije koje postoje i ne treba mu swap
1.A što lepo onda ne formatiraš samo tu particiju u swap?
2.vidi savet iz prošlog posta
3. :))
[ combuster @ 30.12.2009. 20:57 ] @
Pokreni fsck /dev/sda5 sa bilo kog live cd-a (nemoj da pokusavas uopste da mount-ujes tu particiju).
[ Ixtis @ 30.12.2009. 21:09 ] @
Na tom Live CD-u imaš program GParted, ili kako se već zove na Kubuntu (pod Gnome je ovaj naziv), pa iz njega formatiraj ponovo tu ntfs particiju u swap.
Sada treba da skokneš do particije gde ti je instaliran Linux, i edituješ fajl /etc/fstab i tu prepraviš staru oznaku za swap, (kod mene recimo stoji /dev/sda8 none swap sw 0 0), kod tebe koliko vidim iz onoga što si dao je /dev/sda6.

Meni se čini da je kod tebe ceo problem povezan sa fajlom /boot/grub/menu.lst, i pogrešnom numeracijom particija u /etc/fstab. U tvom slučaju root particija je sda5, pa u fajlu menu.lst treba da ti stoji nešto ovako:

.
.
.
title Windows
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1

title Kubuntu
root (hd0,4)
kernel /boot/........tvoja verzija vmlinuz-a
initrd /boot/........tvoja verzija initrd.img-a

E ako i sad neće Grub da radi, odradi ono što sam ti na prvoj strani napisao.
Ako i to ne pomogne onda ostaje samo:

Citat:
Srđan Pavlović: fdisk je program za linux koji sluzi za manipulisanje sa particijama, a ovaj nastavak
(parametar) "-l" znaci "list" ili da samo "izlista" vec postojece particije na svim tvojim diskovima.

Kao sto vidis, pokazao ti je particije i njihov tip za tvoj HDD od 40GB, i posto ti je bio
ustekan i USB flash od 1GB, pokazao ti je i paricije na njemu.

Ja ti predlazem da napravis novi raspored particija, ako hoces samo Linux da imas na racunaru, onda

1. swap - 2gb,
2. root - 15 gb (ext4)
3. /home - oko 30gb (sve do kraja HDD-a) (ext3 ili ext4)

Ako hoces i Windows i Linux, onda recimo:

1. Primarna: NTFS (za sistem i programe) - 12 gb
2. Primarna: NTFS (za podatke) 20 gb
3. Extended (pa u okviru nje):
3.1 - Linux swap (1gb) (logical)
3.2 - Linux root (sve do kraja diska, oko 6GB recimo)
[ dare023 @ 30.12.2009. 21:17 ] @
Jedno pitanje: zar nije logično da linux particije budu vidljive iz live cd-a?Nevezano za problem sa grub-om
Hoću da kažem , da su ispravne (k)ubuntu bi ih i tako mountovao i moglo bi da se radi,a kod njega se ne vide nikako
[ combuster @ 30.12.2009. 21:24 ] @
Zato sam mu i rekao da pokrene fsck :)
[ R A V E N @ 30.12.2009. 22:29 ] @
combuster, je li misliš da uopšte ne dižem Kubuntu Live? Kad tako probam, odbija da radi...
Da podignem neki terminal prije toga?

dare023, vide se one, ali nepristupačne su.
[ Srđan Pavlović @ 30.12.2009. 22:31 ] @
Podignes bre bilo koji Linux Live distro, svaki ima fsck program,

udaris fdisk -l da vidis sta vidi od particija, a onda ih proveris sa fsck.
[ R A V E N @ 31.12.2009. 06:10 ] @
Da ne duljim, idem na to da vratim swap.
[ combuster @ 31.12.2009. 09:24 ] @
mkswap /dev/sda6
swapon /dev/sda6 (ako hoces odmah da je aktiviras)
[ kadett @ 31.12.2009. 09:40 ] @
Kako i sam volim istraživati stalno cesto su mi se događale havarije..najbolje rjesešenje..iskustvo mi govori...externi HD...za podatke...slike muzika itd...sta ti je vec bitno..imas sada kupiti onih externih ladica...jeftine su pravo ...montiras sebi...i ne sekiraš se...to ti jedino sigurno rješenje..DATA na sigurnom.. OS uvjek mozes izbrisat-instalirat i prateči software..

Glupa priča , znam, ali jedino ispravno rješenje..po mom iskustvu...
[ Machiavelli... @ 31.12.2009. 13:52 ] @
Majbolje resenje za tvoju radoznalu prirodu je VmWare i Linux na njemu. Kad ga instaliras, podesis sta hoces snimis snapshop, pa se igras do mile volje. Kad, naravno, uprskas i pokvaris sve, samo vratis snapshot.
Nije pametno igrati se na masini koja ti koristi za bilo koje druge stvari osim igranja.

[ R A V E N @ 31.12.2009. 17:40 ] @
Ma nisam to činio iz zabave, nego mi je zatrebalo tih 200-injak MB. Valjda govoriš o nekom emulatoru VmWare, a samo da mi se podigne Live Kubuntu, treba mU 10-ak minuta, čemu ne treba komentar.

Prvo sam reformatirao D: u swap-linux u Gpartedovom Live CD-u.

Onda, u istom Live CD-u pokrenem u terminalu:

fsck -y /dev/hda5

Nakon što sam par puta pokretao:

fsck /dev/hda5

i gasio terminal, jer nisam mogao da na beskonačna pitanja odgovaram potvrdno (ono -y znači da se na svako pitanje odgovori potvrdno).

fsck je radio nekih desetak minuta izbacujući hiljade i hiljade poruka koje su se odnosile na nešto što se zove inode i bad blocks koje je on clear i fix. Drugo čega se sjećam da je dosta nečega pomaknuto u lost+found folder. Bilo je još tu pet, šest različitih poruka. U jednom trenutku je bila hrpa brojki na ekranu. Prvo se u početku prebacio se ext2 pristup, pa je na kraju kreirao neki journal u ext3.

Na završetku je javio da sistem ima grešaka još, pa sam još par puta pokrenuo fsck /dev/hda5, dok se nije pojavila riječ clean.

Onda, na moje zaprepaštenje, po Gpartedu 3.1 GB podataka je palo na 981 MB. Izgleda još gore!!! Šta se ovdje dogodilo? Valjda nije fsck brisao što mu nije "svidjelo" ili "mljeo" datoteke u neku binarnu kašu.

Eto toliko za ovaj put... napisaću još par detalja. Čestitam Novu.

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 31.12.2009. u 18:55 GMT+1]
[ combuster @ 31.12.2009. 17:47 ] @
Velicina particije ili podataka na njemu?
[ R A V E N @ 31.12.2009. 17:53 ] @
Gparted kaže da je Used 981 MB, Unused 2 GB i nešto.

I da, instalirao sam Auto Super Grub, ali ne vidi Linux.
[ combuster @ 31.12.2009. 18:02 ] @
Ta particija ti je corrupt-ovana skroz na skroz, sa nje podatke koliko je meni poznato ionako nisi mogao da povadis. FSCK ti je spasio ono sto je mogao i omogucio ti da mountujes tu particiju, pokusaj sada da mount-ujes sa nekim live cd-om (ubuntu, sysrescuecd sta vec imas) i da pocupas ono sto vidis. Posle toga ti obavezno sledi reinstalacija linuxa, ne pokusavaj uopste da ozivis sistem koji je bio tu. Kada reinstaliras i problemi sa grub-om ce nestati.

Pozdrav...
[ R A V E N @ 02.01.2010. 16:10 ] @
Da li ti znaš (ili neko odavdje) nekog profesionalca u Srbiji ili negdje koji bi to mogao pogledati? Naravno, uz plaćanje usluge. Nekoga ko se stvarno razumije u ove stvari (ext3, NTFS itd).

Razmišljao sam svo ovo vrijeme šta da učinim, mada ne očekujem čudo.

[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 02.01.2010. u 17:27 GMT+1]
[ dare023 @ 02.01.2010. 17:48 ] @
Ne treba tebi nikakav profesionalac,samo malo vremena za novu instalaciju,Srđan ti je dao dobar predlog kako da organizuješ particije.
Može biti da si koristio neki program poput partition magica ,on s**b* MBR pa sad imaš i taj problem.
Koristi gparted i teraj dalje šta je tu je.
[ R A V E N @ 02.01.2010. 19:09 ] @
Da li si pročitao temu od početka?

O da, i više ne dolaze u obzir nikakvi operativni sistemi na zasebnim particijama. Na novi disk ide čisti Kubuntu 9.10 sa par dragih Windows programa uz Wine i to je sve. Ovaj stari disk ide na stalažu, pa ću da vidim, ako išta...
[ dare023 @ 02.01.2010. 20:08 ] @
Nemoj odmah da se ljutiš, čitao sam :)
Nego mislim da si isprobao šta si mogao i to je to,džaba da gubiš živce dalje...