[ Vlado021 @ 30.12.2009. 09:30 ] @
| Pozdrav svima!
Imam problem na racunaru sledecih komponenti:
AMD Duron XP, 1000 MHz
Ploca Fastfame 8VTAA
Ram 128MB + 128MB + 32MB = 288MB
Graficka NVIDIA GeForce2 MX (32 MB)
HDD Maxtor 120GB
+ dva obicna cd-rom-a
Problem se izrazava sa time da skoro uvek kada upalim racunar (prvi put u toku dana), upale se samo ventilatori na
napajanju i procesoru, monitor se uopste ne upali (blinka zelena lampica), lampice na cd-romovima zablinkaju na trenutak i onda se nista ne desava, HDD se ne cuje da radi i nema onog kratkog piskajuceg zvuka sto treba da se cuje kada se normalno upali. Tako stoji dok ga ne ugasim... Posle vise pokusaja palenja u toku dana uspem ga upaliti i radi Ok.
Trebam napomenuti da ga ponekad uspem upaliti iz prvog puta i tada sve normalno radi, podigne sistem (Xp sp3) i sve bude Ok! Ugasim ga, pa ga opet normalno upalim, mogu ga izvaditi i iz struje pa ponovo normalno upaliti.
Pokusavao sam ga upaliti i na drugo napajanje ali se desava isto, proverio sam i da li su sve komponente legle u svoje leziste i to je uredu.
Desavalo mi se i to da ga nekada uopste ne uspem upaliti, vadio sam memoriju, HDD, graficku ali opet nista i na kraju odustanem a sutradan kao ajd da opet probam i on se upali iz prve!
Pa me interesuje ima li mu spasa, da li se moze ovaj problem otkloniti i sta bi mogao biti problem?
Ja sumljam na plocu jer ne znam sta bi drugo moglo biti.
Ako je neko imao slicnih problema neka javi da znam sta je i kako ga resiti!
Svaki predlog je dobrodosao!
[Ovu poruku je menjao Vlado021 dana 30.12.2009. u 14:16 GMT+1] |
[ Horvat I @ 30.12.2009. 14:31 ] @
Istu ovaku situaciju sam resio zamenom nadutih elko_a u napajanju
[ Vlado021 @ 30.12.2009. 15:09 ] @
Pokusavao sam ga upaliti sa drugim napajanjem ali je ishod bio isti-samo su radili ventilatori... tako da mislim da nije problem do napajanja ali u svakom slucaju provericu jos jednom!
[ calexx @ 30.12.2009. 16:43 ] @
Proveri elektrolite na ploči, naročito one koji su negde oko konektora za napajanje. Ako neki izgleda malo naduvan, onda ih menjaj sve.
[ Binary Mind @ 30.12.2009. 19:16 ] @
Vrlo je verovatno da su otisli elektroliti na ploci. Svi simptomi su tu, ali ne treba odustati ni od "karton dijagnostike" ako totalno rasklapanje racunara i testiranje ploce na zivo nije problem. "Karton dijagnostika" je dobro razradjena u
ovoj temi.
[ Horvat I @ 31.12.2009. 09:55 ] @
Xa xa xa Svaka cast za termin!
[ Vlado021 @ 03.01.2010. 17:19 ] @
Pregledao sam danas plocu i zapazio sam sest manje nadutih kondezatora-elektrolita i jedan uocljivije naduti sa zutom mrljom na celu slicnoj rdji. Svi sedam kondezatora su stojeci 2200 mikro farada, 6.3v, 105 stepeni.
U ponudi sam nasao kondezatore sledecih karakteristika:
1) 2200 mikro farada, 10v, 105 stepeni
2) 3300 mikro farada, 10v, 105 stepeni
pa me interesuje da li da potrazim-kupim indentican kondezator (2200 mikro farada, 6.3v, 105 stepeni) ili moze i 1-2 varijanta ako ne nadjem kondezator originalnih karakteristika?
Pregledao sam i napajanje, ono je sasvim Ok!
[ zoks-ks @ 03.01.2010. 23:36 ] @
Ti kondenzatori koje si pronasao imaju samo veci radni napon (10V vs 6.3V)
Mada se ja nebih zezao sa kapacitetom nije bas dobro preterivati, stavi onog kapaciteta koji je i bio (2200)
[ Vlado021 @ 08.01.2010. 18:07 ] @
Kupio sam danas originalni kondezator (2200 mikro farada, 6.3v, 105 stepeni) i zamenio ih sa nadutim na ploci.
Kada sam to obavio pristupio sam ponovo karton dijagnostici i ovaj put je sve radilo Ok...
Vratio sam plocu u kuciste, spojio sve elemente, ponovo upalio i sve je savrseno rdilo i radi!
Hvala na korisnim savetima i upustvima!
Pozdrav!
[ JOJO847 @ 08.01.2010. 18:37 ] @
Vjerojatno znas, ali uz parametre koje si nabrojao (radni napon, kapacitet i temperatura) kod kondenzatora za MBO je jos jako bitno da budu tzv low esr tj mali unutrasnji otpor. Rijedje se nadju u prodaji i skuplji su ali su gotovo nuzni na plocama.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.