[ dace 74 @ 01.01.2010. 23:15 ] @
1.Komp A (winxp sp2)+ ruter pireli Adsl
2.Komp B (winxp sp2)
3.Komp C (win 7)
kompijuter A je glavni komp na kome se nalazi adsl,kompijuter B je u istoj kuci na spratu iznad,kompijuter C je u drugoj kuci udaljenoj 75 metara,provajder je Telekom,ruter je piireli ovaj novi ruznjikav i glomazan,tu je i 8 portni switch preko koga su svi povezani,nema deljenja podataka,niti postoji zelja i potreba za tim,samo se trazi internet konekcija,napominjem da je zbog loseg proracuna kabal od 75 metara nastavljan 65+10,e sad problem je sto dva kompa imaju internet a ovaj treci C najudaljeniji nema,prvo sam mislio da je do kabla,kabal uboden u komp B i radi,komp C je kupljen pre dve nedelje potpuno nov i tamo je sve u redu sa mreznom karticom,kad se direktno ubode u ruter sve radi,onda sam presao na ruter i switch,koji su povezani na sledeci nacin,kabal iz lan kartice kompa A ide u switch 1,kabal iz rutera port 1 ide u switch 2,i ostala dvojica B i C idu u 3/4 na switch,sve 4 lampice svetle na switch,ali jedan komp nema internet (trenutno je to C) i prijavljuje poruku local area conection doesnt have a valid ip configuration,nisam vrsio nikava podesavanja i dodeljivanja ip adresa svakom kompu,jer i ja sam deo mreze od 3 kompa i sve funkcionise super,ali kod komsija nece,jel zna neko gde sam pogresio i ako ima link ka nekom slikovitom tutorijalu o povezivanju 3 i vise kompa u mrezi bez deljenja podataka,bio bih veoma zahvalan.
[ zoom-bn @ 02.01.2010. 00:00 ] @
Nesto nije lepo konfigurisanu na racunaru 3, moras namestiti da automatski dobija IP adresu.

U Network Connections desni klik na LAN ikonicu / Properties / Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) / Properties:

I tamo izaberes: Obtain an IP address automatically
Obtain DNS server address automatically

I mora da radi radi ako je kabal ispravan.
[ dace 74 @ 02.01.2010. 00:07 ] @
to je provereno,sve je na automatick,da se tako izrazim,sve te cake sam proverio,al ne radi i dalje,u pocetku su imali problem sa protokom,nije prelazio 6 kb/s,posle dva dana konacno smo dobili tehnicku telekoma,i utvrdili da je greska kod njih u telekomu,za manje od 5 minuta sve je proradio,i radilo je cela dva dana,sad je protok u redu,bar na ova dva koji imaju net.
[ Take 5 @ 02.01.2010. 01:22 ] @
Mislim da to neće ići sa automatskim postavkama.
Probaj ovako, kao na slici dole
[att_img]
[ dace 74 @ 02.01.2010. 09:34 ] @
probao sam i to,nisam bas toliko neiskusan,radio sam mrezu od 25 kompa u jednoj skoli prosli godine,sve mi je to poznato,ali ovo ne znam sta bi mogli biti,moracu sve iz pocetka,inace kao sto rekoh u prvom postu i ja sam deo mreze od 3 kompa,sve je na automatska podesavanja,i sve radi ok.
[ calexx @ 02.01.2010. 10:35 ] @
Znači kada kabl 65+10 ubodeš u komp B on radi. Da li si nosio komp B tamo gde bi trebalo da je C ili si vratio kabl? Da li komp C radi kada mu ubodeš neki kraći kabl pa u svič? Da li C uopšte dobije adresu od rutera? Da li vidi bilo šta u toj mreži?
[ dace 74 @ 02.01.2010. 12:22 ] @
ako iskljucim jednog npr B,komp C sa kablom 65+10 ima net do prvog restarta,posle ni on nema,sve mi se cini da ovaj pireli ruter pravi neke zavrzlame,drugo nema logike,switch ispravan,mrezne kartice takodje,kablovi za B i C ispravni,a opet nesto nece.
[ perakojotsuvi @ 20.01.2010. 09:08 ] @
jel si proverio kabl sa onim testerom za proveru mreza(kosta oko 8e)?
mozda je do toga, ja sam imao slican problem pre 3 godine kada sam radio neku mrezu u paracinu. Kad sam zamenio kabl, sve je radilo bez ikakvih problema. Kako, zasto, nemam pojma, jednostavno nije radilo sa nastavljenim kablom(a bio je i drugi ruter).
takodje, sa postojecim nastavljenim kablom probaj da izbacis ruter iz mreze, i pustis sva 3 kompa samo na switch, da vidis da li ima mreze, i da li svako svakog moze da pinguje.
[ karadima @ 20.01.2010. 11:03 ] @
da sumiramo :

ADSL RUTER ------------------- SWITCH -------------- KOMP A
......................................................|------------- KOMP B
......................................................|----------------------------------------------------- KOMP C

(zanemari tacke, morao sam da ih stavim jer mi razmak ne prihvata pa mi poremeti shemu)

Tebi komp C nema net. Da li si probao da pingujes kompove A i B sa kompa C ? Ako ne prolazi ping nece ni net. sto znaci da imas problem oko IP.

Posto tebi adsl ruter ima ukljucen DHCP , on bi trebalo svakom kompu da dodeli IP adresu osim ako nema limit na DHCP pool pa da je stavljeno da moze da dodeli samo 2 adrese iz ospega. Ako je tako zovi telekom da ti objasne kako da dodas jos 1 adresu.

Ali , ajmo da pretpostavimo da ti ruter radi normalno i da dodeljuje IP adrese svim racunarima. To ces da proveris tako sto ces na svakom racunaru da kliknes desnim klikom na dva monitora u donjem desnom uglu i da pogledas koji su parametri postavljeni:
1. Ip adresa
2. subnet mask
3. Gateway
4. DNS

Ako mozes , ispisi ovde da bacimo pogled (ne brini to su IP adrese lokalnog karaktera i niko nece da te hakuje :D )

Ako je kod tih adresa sve u redu , onda je problem moze da bude na 1001. mestu. Pocevsi od firewall-a, Windows-a , Kabla, switcha, tako da ces onda morati da krenes linijom tezeg otpora i selektivno eliminises jedan po jedan testiranjem .

Ovo je sve sto mogu sad da ti pomognem , pogledaj mi ta podesavanja mreznih kartica pa nam javi ovde da mozemo da pregledamo.

POzz