[ adnanp @ 05.01.2010. 09:02 ] @
Mozda je tema malo offtopic, ali trebam donijeti odluku i jako mi je bitno vase misljenje. Ovako. Prijatelj me zamolio da mu uz novcanu nadoknadu od 10 eur izrentam igracu konzolu na 24h. Pristao sam. Sutradan doznajem losu vijest da je konzola otkazala poslusnost. Odnio sam je mastoru, gdje je konstatovano da je izgorila strujnim udarom, tj nestabilnim naponom. Steta je procijenjena na 210 eur. Pitanje, sta bi uradili u mojoj kozi, a sta da ste u kozi prijatelja, tj, sta je najpravednije rjesenje ovog problema ?
[ Thetaworld @ 05.01.2010. 11:22 ] @
Kod bilo kakvog iznajmljivanja se radi ugovor o iznajmljivanju u kojem se definišu obaveze. To se moglo tako riješiti da iznajmljivač zahtijeva po ugovoru da stranka bude osigurana po pitanju takvih šteta ili da iznajmljivač ime osiguranje po pitanju štete.

Ovako, ako još nemaš registrovanu djelatnost iznajmljivanja i ako je već došlo do štete, najbolje je da vidiš da se dogovoriš sa tom osobom o zajedničkom plaćanju. Jer ako nemaš dokaze da je on oštetio taj automat, tužiti ga ne možeš, drugo to bi bilo preskupo i predugačko. Petljanje sa BiH sudovima se nikome ne preporučuje, jer oni ne znaju šta znači brz proces.

Dogovor je najbolja stvar. Vidi da nije nešto uradio što je prouzrokovalo štetu, moguće se aparat mora priključiti na strujno kolo sa uzemljenjem, moguće je da njegova mreža nije bila dobra, da je nestajalo struje ili slično. Onaj ko je prouzrokovao štetu, trebao bi i da plati.

Ako je aparat sam pregorio, ako nema osiguranja, ako nemam garanciju, ako je garancija istekla, onda nikada ne bih tjerao čovjeka da mi plati jer je to moja mašina i ja preuzimam rizik i odgovornost i garantujem da će mašina da radi, a ne da crkne i da još tražim štetu od osobe.

Louis
[ adnanp @ 08.01.2010. 09:22 ] @
Drug, hvala na odgovoru