[ mrelusive @ 05.01.2010. 13:19 ] @
Pozdrav svima.

Hteo bih da vas pitam za savet i preporuku.

Elektromotor od brisaca je povezan na RF primenik i to sve radi.

Kako je najbolje i sta preporucujete da se uradi, postavi, namesti da bi motor okretao do odredjene granice i onda prestao. On pokrece stub koji se podize iz horizontale u vertikalu. Mozda neki mikroprekidac ili sta vec? Ili mozda nesto bolje.

Ali kako ga povezati, da iskljuci motor tj da vrati rele u prvobitno stanje, kao da je iskljucen.? Hvala unapred.
[ JECHAM @ 05.01.2010. 15:17 ] @
Krajnji iskljicivac(mikro-prekidac)je najjednostavnoje resenje, ali kod tebe moze biti problem u njegovom stelovanju, ako ga stavljas nisko na stub.
Za bolje resenje daj malo vise podataka-visina stuba, mesto gde bi montirao mikroprekidac, dal treba i spustanje.Postavi skicu tog projekta.
Mnogo preciznije je staviti jedan brojac okretaja motora i posle tacno odredjenog broja(npr.675)iskljuciti motor.To se moze odraditi pomocu nekog jeftinog mikrokontrolera(npr. PIC12F628), a najverovatnije na NET-u vec postoje gotova resenja.
Pozdrav.
[ shadow88 @ 05.01.2010. 15:20 ] @
ovo ti je najlakse da uradis sa granicnim prekidacem , ili rid releom , sto ti je i lakse nego da radis sa granicnim, jer reaguje na magnetno polje a na stub postavis magnet, i to mozes lako da stelujes jer se magnet pomera po stubu lako rukom, za razliku od prekidaca kom za svaki polozaj moras da busis nove rupe gde ga montiras, ovako rid rele montiras priblizno gde je potrebno, a pomeranjem magneta izvrsis precizno stelovanje ...

nisi naveo kako radi sistem prijemnik-predajnik, tj da li dok drzis komandno dugme motor okrece ili samo jednom pritiskas dugme da bi motor ukljucio a posle vrti do besvesti ?

mirni kontakt pomenutog rid relea vezujes na red sa spulnom relea koji pokrece motor, tako da kad on "oseti magnet" , prekida napajanje spulne relea koji napaja motor...

pretpostavljam da si to povezao kao samodrzeci kontakt kad imas ovakav problem...

kako si resio spustanje stuba ? jel imas dvokanalni predajnik i prijemnik pa ces staviti jos jedan rele koji ce ti motor ukljucivati u drugom smeru ? ako ne, javi se da ti to iscrtam, imam shemu sa granicnim prekidacima , dva, i dve diode, koji regulisu dokle da se nesto krece pa blokiraju taj smer i dozvoljavaju samo drugi smer za motor....

pozz
[ shadow88 @ 05.01.2010. 15:28 ] @
inace licno bih ovo lako resio sa klatnom, montiras jedno klatno na stub, u podnozje, jedan kraj prisrafis na stub tako da moze klatno da sheta a na drugi kraj magnet, a tamo gde se prislanja klatno na stub kad je uspravan postavis rid rele, i eto ti ogrnicenje a preciznije ne moze da bude osim ako ne ugradis ziroskop pa stelujes u hiljaditi deo milimetra :)
[ mrelusive @ 05.01.2010. 17:26 ] @
Ovako.
To ce biti u spoljnoj upotrebi i stub se pomera u oba smera. Znaci iz horizontale u vertikalu i obrnuto. Motorcic je od auto brisaca. Na prijemniku ima dva releja znaci da ce jadan biti za jedan smer a drugi za drugi, tj. tako sam planirao. Kad se jednom pritisne predajnik motor vrti non-stop dok se sam ne zaustavi tj. razgovaramo o zaustavljanju.

Semu nemam jer planiram da prvo osmislim sta ce mi biti sve potrebno pa cu je nacrtati.

O ovome sa magnetima nisam upucen tako da cu morati malo da se raspitam i informisem.

Ali bi bilo dobro ako pomocu njih moze da se iskljucuju glavni releji tj ovi koji pokrecu motor u dva smera, ili kako bi to izgledalo.?

Posto sam planirao da naucim malo bolje programiranje mikrokontrolera i voleo bi to da znam dosta bolje mozda bi neko resenje sa njima bilo korisno.
[ Horvat I @ 05.01.2010. 19:15 ] @
Tebi pravila foruma služe da bi imao šta kršiti?
Ne samo da ne pregledaš dali već postoji tema nego za 3 nedelje otvaraš u novoj temi ono što ti je vec objašnjeno
http://www.elitesecurity.org/t384522-0#2464548
[ mrelusive @ 05.01.2010. 22:22 ] @
Nadam se da ce neko uskoro da napise i jos neka pravila...

Jer neko izgleda ne cita o cemu se radi u jednom a o cemu u drugom, teme imaju veze jedne sa drugim ali je sadrzaj drugaciji.
[ Sepa011 @ 06.01.2010. 02:36 ] @
Citat:
mrelusive: I ni dan danas mi nije jasno kako uvek negde mora da postoji neki pametnjakovic koji bi radije da se velica nego da pomogne.

"Pametnjakovića" ima i više nego što misliš.

Pošto te mrzi da čitaš šta je već "sažvakano" u http://www.elitesecurity.org/t384522-0#2464548 , onda se potrudi da da postaviš još neku temu sa istim sadržajem, a počeo si
12.12.2009. u 12:31 "Elektromotor i daljinsko pokretanje" (gore pomenuta tema) i trudi se da u njoj ostanes.
[ mrelusive @ 06.01.2010. 10:31 ] @
Mozda je moga greska sto nisam ovo pitanje postavio u istoj temi... I izvinjavam se zbog toga.

Horvat izvini ako si se nesto uvredio, ionako me nista juce nije htelo mozda sam burno odreagovao, vidim da si mi dosta pomogao i hvala ti.

Dakle hocete li da mi pomognete ovde ili da postavljam ponovo pitanje na onoj temi. Mislio sam da ce pre ljudi videti i odgovoriti u novoj temi nego na onoj staroj. A uzgded pitanje jeste vezano ali nije isto u obe teme.
[ shadow88 @ 10.01.2010. 19:58 ] @
evo jednog malog resenja problema, i mehanickog i elektricnog :)

dakle na slici kao sto se vidi je stub sa montiranom okruglom plocom na sebi od proizvoljnog materijala, i to preko osovine tako da bi mogla da se pod uticajem tega koji je na njoj zakrece za 90 stepeni pri spustanju i podizanju stuba , a imamo i dva magneta postavljena pod 90 stepeni na ploci , fiksirani da se ne pomeraju proizvoljno po ploci, vec sa njom zajedno... takodje imamo i dva rid relea koji su osetljivi na magnetno polje koji su postavljeni na stub, ispod doljnjeg magneta u trenutnom poplozaju stuba jedan, i drugi je postavljen simetricno prvom u odnosu na osovinu rotacione ploce...

takodje sam na istom crtezu prilozio semu vezivanja rid kontakata (mirnih) sa dve diode i motorom, a ovaj sklop nam omogucava pouzdano zaustavljanje motora u jednom smeru a dozvoljavanje kretanja u drugi smer...

princip rada cele skalamerije nadam se da ste shvatili, a ako ne , onda cu dodatno objasniti sve...

pozz

[Ovu poruku je menjao shadow88 dana 10.01.2010. u 21:08 GMT+1]
[ mrelusive @ 10.01.2010. 22:05 ] @
Zahvaljujem se mnogo. Razumeo sam, nadam se sve kako treba. Samo jos da probam pa ce mo videti. Jos jednom hvala.
[ mrelusive @ 10.01.2010. 22:14 ] @
Mada bih imao jos jedno pitanje, ne vezano za elektroniku, ali mozda neko ima neko sigurno i dobro resenje.

Ovaj zglob stuba kako je najbolje napraviti da bude cvrst?
[ PedjaZ @ 10.01.2010. 22:37 ] @
Da se prikljucim likovnoj koloniji.
Ako hoces da radis sa krajnjim prekidacima...
(prekidaci GORE/DOLE mogu biti i releji sa prijemnika)

SW3 - dole
SW4 - gore

Ne mozes da pitas za cvrstinu zgloba ako ne znas tezinu rampe.
Na nekim jednostavnijim rampama se samo navari na kutiji (kutija 30x20mm)
cev koja se šrafom spoji za stub.
Ti mozes ovde šraf da spojis sa rampom a na stubu da bude navarena cev kroz koju ce šraf da prodje
i na drugoj strani reduktor i motor.
Sve zavisi i od cega ces da pravis rampu - gvozdje / aluminijum - koliko ce cesto da se koristi...
Uzmi u obzir i da ce neko pre ili kasnije da natrci na nju pa gledaj da to napravi sto manje stete na njoj tj. mehanizmu.

[Ovu poruku je menjao PedjaZ dana 11.01.2010. u 00:02 GMT+1]
[ mrelusive @ 10.01.2010. 23:18 ] @
Nece to biti rampa kao na tvojoj slici, vec kao na shadowovoj. Celi stub se pokrece horizontala-vertikala.

A mislio sam na zglob kao kod njegove slike. I bice cvrst materijal, gvozdje ili tako nesto, bas zbog tog natrcavanja.

Svidja mi se i tvoje resenje.

[ shadow88 @ 11.01.2010. 00:08 ] @
naravno, nikako ne zaboravi kontra teg, kako redukcija ne bi morala da trpi tezinu rampe, i na mesto gde se spusta vrh rampe stavi neki oslonac....
[ mrelusive @ 11.01.2010. 11:22 ] @
Da, da. Hvala.

Imate li mozda neko dobro resenje za zglob stuba? Da je cvrsto i kvalitetno? Mislim nacin na koji je najbolje da se montira stub za zemlju tj. kakav zglob je najbolje napraviti?
[ shadow88 @ 13.01.2010. 15:07 ] @
ne znam kako si zamislio da imas rampu a da se spusta do zemlje ? cemu to sluzi a uz to jos i ne radi ? :)
[ PedjaZ @ 13.01.2010. 16:46 ] @
Citat:
mrelusive:
Nece to biti rampa kao na tvojoj slici, vec kao na shadowovoj. Celi stub se pokrece horizontala-vertikala.

Meni od ovog dela nije nista jasno.
Tvoja shadow88 i moja slika su slicne
jedino si ti nacrtao manji stub pa mislim da ga je to zbunilo.

Citat:
mrelusive:
nacin na koji je najbolje da se montira stub za zemlju

Ankeri pa to lepo nalijes betonom i posle zavaris stub za ankere ili spojis srafovima.

---------------
Mi se bas udaljili od elektronike
[ shadow88 @ 13.01.2010. 17:39 ] @
pa ne bas, nisu slicne, ti si nacrtao klackalicu sa kontra tegom, tj imas noseci deo pa ti je zglob pri vrhu tog noseceg dela, a kod mene se stub "prelama" pri samoj zemlji, tj zglob je uz samu zemlju, nema noseceg dela , tj nije odignuto nista od zemlje, jer ovo ocigledno nije uobicajena rampa , pa ne verujem da ce biti bilo kakve pomoci dok ne doznamo cemu ovo sluzi i gde se montira...

PS: jeste na crtezu manji stub, ali kao sto vidis imas tehnicko odsecanje materijala, onaj talasasti vrh stuba, sto znaci da stub moze biti daleko duzi, ja sam nacrtao dno stuba, princip rada elektronike, nigde nisam pomenuo sistem zgloba stuba....

pozz
[ PedjaZ @ 13.01.2010. 19:25 ] @
Slazem se sa cekanjem detalja o rampi...
[ mrelusive @ 16.01.2010. 18:36 ] @
Malo kasnim sa odgovorom ali nisam bio kuci.

Sto se tice stuba, on se prelama u samom dnu, shadow-ova slika.

Pa sam mislio na neko resenje prelamanja stuba na dnu koji je visok mozda max pola metra, neko stabilno i jako resenje.

Nego sto neko rece da se malo udaljismo od elektronike nego je to bilo usputno pitanje.

Hvala mnogo jos jednom svima.
[ shadow88 @ 18.01.2010. 12:18 ] @
sta je visoko pola metra ? stub ili "stalak" ? ako je stalak (a pretpostavljam da jeste) onda je najbolje da stavis dva oslonca a izmedju njih osovina na kojoj ce se stub "prelamati" i obavezno kontra teg koji ce da stub drzi u balansu dok je spusten....
[ mrelusive @ 19.01.2010. 17:46 ] @
Nema stalaka, stub ce samo na osovinu da ide. Tako da se visina od max 0.5m odnosi na visinu stuba.
[ shadow88 @ 25.01.2010. 10:16 ] @
visina stuba od pola metra ? pa ja mislio da pravis stubinu od bar 5 m :) jel to neka maketa ? za ovakav "stubic" ti onda ne treba ne znam kakva redukcija , niti jak motor, posluzice ti motoric sa plasticnom redukcijom iz neke igracke, pogon od autica ili sta vec...

mozes slobodno da montiras stub na osovinu direktno i obavezno neki kontra teg , nego cemu ce ovo da ti sluzi ako nije tajna ?
[ telwin @ 15.01.2015. 05:13 ] @
jedno pitanje da ne otvaram novu temu o rf primo-predajnicima

Mislio sam na interfon tj otvaranje vrata na zgradi da ugradim ako je moguce rf primo predajnik kako bi otkljucavao vrata . Postoji i sifarnik za otkljucavanje ali me nervira npr uvece kada dodjem kuci ostavim po 5 min dok nabodem sifru tj jedva brojeve utrefim od nekih odvratnih lampica na njemu koje izbijaju oci . A jos se po nekad neka popije pa je onda tek muka otkljucati :))

moze li neko da mi objasni povezivanje ovog primo predajnika na interfon kako bi mogao samo da napravi spoj i otkljuca vrata jednim klikom.

pored ulaznih vrata postoji jedan ormaric gdje su smesteni svi ti kablovi iz stanova i vidio sam kao neko napajanje isto da ima i tako jos nekih par stvarcica . pa me interesuje da li ce raditi otkljucavanje ako npr u isti taj ormaric sa tog napajanja dovedem tu struju od 12v na RF i jos na njega dovedem tj premostim te 2 zice sto mi idu sa slusalice iz stana do ormarica koje su dalje premostene negdje dalje do sifarnika i interfona ?!
[ Trick Fix @ 15.01.2015. 05:43 ] @
Mis'im da pod 'ITNO treba da rešimo ovu muku ! :--)
(nečemo da dopustimo da se mučiš u "nabadanju" u po noći, u mraku , a još sijalice izbijaju oči )

Citat:
telwin: A jos se po nekad neka...... pa je onda tek muka otkljucati

To može da se uradi.
Ali ako se taster na "jedan Klik" postavi spolja-----onda može svako da uđe i ne treba mu šifra ! Interfon nema smisla...

Eee ..setio sam se...

Ili bi Ti da imaš jedan daljinac u đepu, pa kad stigneš do pred ulaz
-samo stisneš taster i dobaciš do one kutije koja je sa unutrašnje strane pored ormana gde ima napajanja
a tamo montiran prijemnik koji da kontakt ---isto kao da Si "odradio" šifarnik ?!

, el to ??

..iLi Te ne razumem pa sam sve promašio i pogrešno opisao...

pOz
[ branko tod @ 15.01.2015. 10:46 ] @
Uzmi daljinsku komandu za kola i rele poveži paralelno tasteru za bravu.

Nešto ovakvo : http://static.kupindoslike.com...2-kanala_slika_XL_18607425.jpg
[ telwin @ 15.01.2015. 12:32 ] @
trick fix na to sam mislio kad dodjem do ulaza samo da na daljinac kliknem i da mi se otkljuca , ova kutija sa ovim napajanjem od 12v i ovim kablovima iz ostalih stanova je odmah unutar ulaza pored vrata i moralo bi to dobaciti .

Interesuje me da li je moguce na RF prijemnik dovesti na struju 12v napajanja sto je unutar ormarica i 2 zice sto mi idu od slusalice (iz stana) do tog ormarica . ocu li postici sa spajanjem te 2 zice sa slusalice na RF prijemnik i klikom na daljinski da ih on spoji i da mi se vrata otkljucaju .

ja sam vec narucio neki rf primo=predajnik na ali expresu sa 4 daljinska za ostale ukucane

http://www.aliexpress.com/snap...40.html?orderId=65233654775242

[Ovu poruku je menjao telwin dana 15.01.2015. u 14:30 GMT+1]
[ branko tod @ 15.01.2015. 14:43 ] @
Možeš da iskoristiš 12 V iz interfona. Rele spoji na napajanje brave i gotovo.
[ Trick Fix @ 16.01.2015. 06:04 ] @
Citat:
telwin:Interesuje me da li je moguce na RF prijemnik dovesti na struju 12v napajanja sto je unutar ormarica

Pomoglo bi ako bi mogao da uslikaš taj orman (naravno otvoren) o kojem si pisao da ima neko napajanje unutra.

Nadam se da iz tog ormana ide kabl do elektro-mehaničke brave koja je na ulaznim vratima.

Uslikaj to da pokušamo da odgonetnemo o kom se Interfonskom sistemu radi,
a možeš i da nam napišeš proizvođača, model i neke korisne informacije na osnovu kojih treba da :

-Pronađemo MESTO priključenja kontakta sa tvog prijemnika koji ćeš da ugradiš

tu negde blizu tog ormana i da ga naravno napojiš sa 12Vdc iz tog istog ormana.

Kad to budemo uspeli...Ti ćeš uspeti da

--sa daljne otključavaš ulazna vrata.

pOz
[ telwin @ 16.01.2015. 07:44 ] @
to je ormaric od fixne telefonije isto pa je u njega dovedena ta instalacija od interfona . Interfoni su neki Teh TEL najobicnije ono i najjeftinije sa onim posebnim sifarnikom . Ako uspijem danas da slikam to slikacu pa cete mi reci kako da okacim tu sliku posto se bas ne snalazim najbolje

[ Trick Fix @ 16.01.2015. 11:26 ] @
..ma....sve ćemo da To objasnimo,
samo uslikaj,

pOz
[ telwin @ 16.01.2015. 11:31 ] @
evo malo i slika , sad ne ynam koliko se moyete ovde snaci u ovome haosu .pretpostavljam da su sa vrha sanduceta kablovi iy stanova tj slusalica . pa idu dalje u ovaj manji buzir i jedno ide cini mi se mimo buzira (mislim na ovaj buzirr sto je na donjem desnom uglu sanduceta i mislim da idu na spoljnu stranu ulaza tj do sifarnika i one kutije za pozivanje ) a ima i ovaj neki debeli buzir na dnu sanduceta isto na desni cosak sanduceta vuce kroz njega ide isto jedan kablic . E sad me interesuje koji li bi taj kablic mogao biti od brave kako bi ga mogao poznati i prikopcati ovaj RF primo predajnik.

a struju bi doveo sa ovoga ispravljaca sto je na slici . mislim da bi se to snasao :)

i Interesuje me kad mi stignu ovi daljinski sa rf predajnikom treba li to nesto uparivati tj kodirati ili je to tako jednostavno podeseno i daljinski i RF predajnik rade na istim frekvencijama

[Ovu poruku je menjao telwin dana 16.01.2015. u 13:01 GMT+1]
[ vladd @ 16.01.2015. 15:51 ] @
Uparivaces ih i kodirati. Dobices detaljno uputstvo, ali s obzirom da je na slici taster na prijemniku, sigurno je on deo sistema kodiranja.
[ telwin @ 16.01.2015. 16:09 ] @
Ne vjerujem da ce mi ikakvo uputstvo doci sa ovom kineskom dzikom , daj boze i da bude radilo :)
izgleda da ce mene ovo o jadu zabaviti i da ga na kraju necu postaviti :)
[ vladd @ 16.01.2015. 18:41 ] @
Nema sanse da pravi probleme, to mozemo preko fotografija uz konsultacije da povezemo..

Ona tri gornja kontakta, kleme, na ploci su verovatno napajanje, i jedan "kontrolni" izlaz, mozda i ulaz(proverice se) sa nekog tranzistora..mozda namenjeno za neki signal van ploce ili indikaciju putem LED.
Jedna led je neophodna zbog kodiranja.

Druga tri konektora su najverovatnije tri kontaktna sa on-off releja...

Prema tome, vezivaces najverovatnije cetiri, ili pet(ako zelis indikaciju da je primljen signal, ako brava recimo ne radi) kontakata..i nema problema..

Mozda ce moci da se koristi trafo iz ormana, uz dodatni regulator za 12V...

A uputstvo vec postoji, na sajtu...samo malo treba skrolovati nadole
Citat:
Instruction:
Learning and Removing Method
1. press the learning code .the indicator flash, loosen your finger, press any button of the remote control, the indicator flash 2 times and off .it mean you learn it successfully.
2. It can learn more than 12 PCS 2262 or 1527 chip with the different code wireless remote control
3. Remove/Clean: press the learning button about 8 seconds, the indicator turn on to off , it means the information that you keep have been removed successfully.
[ Trick Fix @ 16.01.2015. 20:53 ] @
Citat:
telwin:...izgleda da ce mene ovo o jadu zabaviti i da ga na kraju necu postaviti :)

...znaš onaj osečaj ....kada nekog " Gotiviš na Prvu Loptu" ???...znaš taj "dojam", intuiciju, --nazovi ga kako got Ti se sviđa.....

EEeee...takav osećaj imam,....kada si Ti u pitanju ! ( NE pitaj me sa kog je neba TO palo, ali ....kako je tako je...)

..ja lično ču pokušati da Ti pomognem koliko god je u "mojih 10-prstiiju" , ++ mozak spreman za svaka pitanja,

pOz
[ Trick Fix @ 16.01.2015. 20:59 ] @
...vidim da je i @vladd uzeo debelu "potporu" da pomogne ( zahvaljujem vladd-u),

..a Ti dečkane...

samo Te molim da nas "Filuješ/zatrpavaš " sa informacijama o postojećem interfonskom sistemu,
kako bi mi mogli da uskladimo taj tvoj "daljinski sistem" sa postoječim interfonom i sa Bravom....

...ništa više...

pOz
[ telwin @ 16.01.2015. 21:06 ] @
Interesuje me ovo i cini mi se zanimljivo da je pa zbog toga postavljam pitanja (kooja su mozda glupa za nekoga ) :) Valjda sam na pravoj adresi da mi pomognete jer pretpostavljam bar ste se nekad susreli sa ovim stvarima .

interesuje me taj kablic od brave sto bi trebalo da ga prespoji rf modul i da ga otkljuca , kako ga naci i na sta obratiti paznju

[ Trick Fix @ 17.01.2015. 08:06 ] @
telwin,

U stabilnom delu rama od ulaznih vrata ( ne u pokretnom delu) moraš da imaš ovakvu iLi slićnu elektro-bravu:

Od te elektro-brave poprati dvožilni tanak kablić, koji treba da ide do onog ormana u kom je "mozak" interfona
i u kom je i napajanje (obično bude 24V) za tu istu bravu,

...taj kabl moraš da odgonetneš gde je i da mu pronađeš kraj koji ulazi u orman.

kad to nađeš idemo dalje...

pOz

[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 17.01.2015. u 09:18 GMT+1]
[ Trick Fix @ 17.01.2015. 09:40 ] @
Citat:
telwin: ....zbog toga postavljam pitanja koja su mozda glupa...

Nema glupih pitanja !...ima samo glupih odgovora
...samo ti "rokaj " pitanja, ......ako odgovor ne znam ja, ima ko zna ...

Pokušaj da popratiš ovaj kabl, da li možda on ide do brave na vratima :

Nemoj tu nešto da odvezuješ iLi da "rasčupavaš", da ne ostane cela zgrada bez interfona,

..polako sa tim..

[ telwin @ 17.01.2015. 16:14 ] @
nasao sam i semu na netu od ovog rf modula sto sam narucio , pa mi sad malo to jos priblizite kako povezati . ZAMISLIMO DA SAM NASAO TAJ KABLIC STO IDE SA ELEKTRICNE BRAVE . TREBA LI TOM KABLICU DOVESTI 2 ZICE SA OVOGA NC I COM STO SU NA MODULU ?

I JOS ME NESTO BUNI , NPR AKO KLIKNEM NA DUGME DALJINSKOG ZA OTKLJUCAVANJE VRATA RECIMO DUGME (A) I RF MODUL CE TO PRESPOJITI I OTKLJUCATI I DA LI CE MODUL I DALJE OSTATI UKOPCAN DOK GA NPR NE KLIKNEM NA DUGME (B) ILI CE GA SAMO DUGMETOM (A) KOLIKO GA BUDEM DRZAO ZA TOLIKO PRESPOJITI I OTKLJUCATI VRATA

[Ovu poruku je menjao telwin dana 17.01.2015. u 17:28 GMT+1]
[ telwin @ 18.01.2015. 08:53 ] @
Jutros sam ponovo zavirivao u sanducic i ima logike da je ono kablic koji ide do brave . Debele su zice na njemu u odnosu na ostale kablice i jos plus je nekako sproveden pored buzira . RRACUNAJMO DA SMO GA PRONASLI
[ Trick Fix @ 18.01.2015. 09:01 ] @
telwine,

Brava "vuče" dosta struje (možda 300-600mA u zavisnosti od proizvođača) i zbog toga ima deblji kabl,
i taj kabl NIJE nalik na one kablove što idu do svakog stana (kablovi do stanova su dosta tanji).

Zbog te potrošnje (struje) brave je ugrađen ispravljač "PS-2E" ---- od 800mA !

Relejni izlaz (kontakt) sa tvog prijemnika treba da se spoji PARALELNO
sa kontaktom od postojećeg relea interfona sa kojim interfon aktivira bravu.

To sve treba da se poveže odprilike ovako:

a to...

-da li češ da stisneš taster pa da sa drugim tasterom gasiš ili češ samo sa jednim da sve odradiš
za to mora da se pročita uputstvo od "daljinca+prijemnika"---da se vidi kako to ume da radi,

neki daljinci umeju i jedno i drugo, samo treba da se pravilno odabere NAČIN RADA.

pOz

[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 18.01.2015. u 10:46 GMT+1]
[ telwin @ 18.01.2015. 14:58 ] @
Znaci koliko sam shvatio da trebam da uradim je da + od ovoga kablica od brave sto ide i sto je zamotan na ovom kraju izolir trakom ,samo razdvojim i dovedem na ta dva kraja jos dvije zice sa RF modula? Ako to uradim ocu li ostaviti komsije bez otvaranja pomocu sifre i otvaranja iz stana ? Oce li sve ici preko ovog RF modula mog ?

Ajd pogledaj semu ovog rf modula sto sam postavio i reci mi odakle bi te 2 zice isle sto bi spoj pravile ?

[Ovu poruku je menjao telwin dana 18.01.2015. u 16:25 GMT+1]
[ Trick Fix @ 19.01.2015. 07:35 ] @
Citat:
telwin: ....da uradim je da + od ovoga kablica od brave sto ide i sto je zamotan na ovom kraju izolir trakom ,samo razdvojim i dovedem na ta dva kraja jos dvije zice sa RF modula?

NE, ne ,ne !

Ako kontakt sa relea prijemnika dovedeš sa dve (2) žice na taj kabl što ide do brave onda
-Praviš kratak spoj na liniji napajanja brave (ako neko u tom momentu stisne taster u stanu da otvori bravu/vrata)

Prvi sledeći korak je da se 100% utvrdi da je upravo TO TAJ KABL ZA BRAVU ! ---koji sam obeležio na slici.

Uzmeš i oslobodiš kabl (od brave) od te crne izolir trake, ali NE rastavljaš žic ne odpajaš ništa !!!

Imaćeš u vazduhu dve gole žile (dva nastavka).
Ponavljam, NE rastavljaš taj spoj koji je bio zamotan izolirkom nego samo meriš napon da utvrdiš da je 100% to kabl od brave.

Eee onda se prikačiš VOLTMETROM i javiš gore u stan (mobilnim) da stisnu taster za otvaranje vrata.--i meriš napon.

Pošto NE znam na koliko Volti radi brava u vratima , Ti stavi instrument prvo na 230VAC ---i NE diraj rukama dok meriš (dok se stiska taster).
Ako nema indikacije napona onda se spremi da meriš 12VAC ili 12VDC (jer ima i jednosmernih i naizmeničnih brava).

Ponovi merenje sa stiskanjem tastera u stanu.

,samo mi javi kad izmeriš napon , i NE rasčupavaj NIŠTA od kablova.
Posle merenja vrati izolir traku na gole žice ( na nastavak).

Ako je to taj kabl onda sledi nastavak...

Uzdravlje...

[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 19.01.2015. u 08:49 GMT+1]
[ telwin @ 19.01.2015. 18:31 ] @
vidio sam danas ovako stanje . da su na onaj kablic od brave spojene one 2 tanke zicice iz cini mi se 4-5 zilnog kablica koji dolazi iz onog buzira dolje sa strane vjerovatno je to neki signal sa interfona . interesuje me poenta povezivanja pa cu sjutra izmjeriti napon sa tih zica od brave koje su spojene sa tim tankim zicicama iz 4-5 zilnog kablica i kako te shvatih pozvoniti tj prespojiti ga od kuce na dugme

Ovako , znaci li da treba 2 zice sa modula dovesti na taj spoj koji si mi rekao da maknem izolir traku i da ispitam napon ?

[ ZAS011 @ 19.01.2015. 18:44 ] @
Boktemazo, kakva tema

Jedan đetić, ne smem da napišem kineski naziv, moglo bi svašta da mi se desi , koji ima problem sa ubadanjem ključa kada potegne koju više, razume se i 'lektriku k'o Marica i čovek koji se bavi čitav život elektronikom, pokušavaju da povežu kineski modul koji još nije ni stigao , i to "na daljinu".
[ samuki @ 19.01.2015. 19:18 ] @
Boktemazo, kakva tema :(

Jedan đetić, ne smem da napišem kineski naziv, moglo bi svašta da mi se desi :D, koji ima problem sa ubadanjem ključa kada potegne koju više, razume se i 'lektriku k'o Marica i čovek koji se bavi čitav život elektronikom, pokušavaju da povežu kineski modul koji još nije ni stigao :), i to "na daljinu".[/quote]

Na granici naucne fantastike :) :):)
[ Trick Fix @ 19.01.2015. 20:59 ] @
--ma samo Vi ser'te,

Ali ja i Telwin ima da to povežemo....pa ima da Varnice od 3-metra "Bacaju na Masu" !

....ma ima i da RADI !!!---i TO KOREKTNO-ISPRAVO-VALJANO DOBRO !!!

[ telwin @ 19.01.2015. 21:02 ] @
dugovi 'znalci' da cujem vase misljenje o ovome . Ako znate nesto recite ukljucite se . Mozda ste i vi vidjeli jednom ovaj modul u zivotu pa ste vi kao pamet svijeta popili . Nije to sto ja ne mogu sifru nabosti i vrata otkljucati nego vi ne razumijete ono da MERAK NEMA CIJENU. A uskoro bi trebao da mi dodje ovaj modul sto sam postavio sliku pa sam krenuo na vrijeme da se raspitujem sta se i kako se povezuje jer ne bi volio da interfone cijeloj zgradi unistim , ne vidim tu nista cudno .Prikazao sam dato stanje sanduceta sa svim kablicima , prikazao sam semu modula koji treba da stigne i sta vam ima tu nejasno ?

I da nista ne bude od ovoga mog nazovimo projekta to vas ne treba da se tice . Meni je bitno da se malo ukljucim u ove stvari jer mi se bas cine zanimljive.

A vi ako su vam ovo gluposti nemojte da gledate i da komentarisete , ukljucite se u nesto komplikovanije pa se tamo nadmudrujte .
[ Trick Fix @ 19.01.2015. 21:07 ] @
telwin-e,

Nastavi sa pitanjima,..mani Ti "Bandidose", pokvarene " Zlotvore", što celu noć gledaju Porniče,

sad su našli da komentarišu ??!!---Kad je problem pred samim krajem Rešenja ?!

___kakvi pokvarenjaci iz "Back Grounda"

[ telwin @ 19.01.2015. 21:23 ] @
a ne znam ko su i odakle su ali vidim da su teski PENALI :)

ajmo dalje

znaci zice koje su od brave (one deblje) povezane su sa dvije zice (tanke) iz cini mi se 4-5 zilnog kabla koje dalje ide u onaj buzir ili dolazi iz njega ne znam tacno taj tok

treba li ja sad da dovedem sa modula dvije zice na ta dva spoja dje su deblje i tanje zice spojene ? I ako treba mozes li skinuti onu semu sto sam postavio i nacrtati odakle tacno treba da dovedem te dvije zice
[ Trick Fix @ 19.01.2015. 22:17 ] @
Prvo izmeri napon (za vreme "zvonjave") da budemo 150% sigurni da taj deblji kabl ide do brave,
pa čemo onda dalje,---meri napon i javljaj šta se dešava,

pOz

[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 20.01.2015. u 05:11 GMT+1]
[ ZAS011 @ 20.01.2015. 04:23 ] @
@telwin:
Da bi smo bili sigurni kako da ti pomognemo, Odluči se da li su tanke žice u četvorožičnom ili petožičnom kablu.

Trick Fix ti je nacrtao šemu kako da povežeš da to radi 1/1. Ako nisi dovoljno stručan da taj zahvat obaviš sam, ugosti Trick Fix-a na par dana, kada bude lepo vreme, on 'e ti to rado povezati u roku od "odmah".
[ telwin @ 20.01.2015. 05:11 ] @
Nije probllem dodjite i ti i TRIck fix u goste . Znaci da se javim kad izmjerim taj napon i kad se odlucim da li je 4 ili 5 zilno kablo :)
[ Trick Fix @ 20.01.2015. 05:32 ] @
ma zeza se Zoki,

samo Ti izmeri više taj napon (kad je brava u akciji)

da znamo na kom naponu radi to čudo.

[ ZAS011 @ 20.01.2015. 06:08 ] @
Napon na bravi prilikom otključavanja iste nema nikakve veze. Kineski modul ima relejni izlaz i samo ga treba spojiti paralelno sa relejem koji se nalazi u interfonskoj centrali. Napajanje kinezčeta povezati na napajanje interfonske centrale i tu je kraj priče.

Ovo ispada već k'o doktorska disertacija na temu "kako spojiti 4 žice"

Znači: + kinezčeta na + ispravljača, - kinezčeta na - ispravljača, jedan kraj kinezčetovog izlaznog relea na jedan kraj brave, drugi kraj kinezčetivig izlaznog relea na kraj koji je na releju interfonske centrale vezan na napajanje.
[ Trick Fix @ 20.01.2015. 08:36 ] @
Citat:
ZAS011: Ovo ispada već k'o doktorska disertacija na temu "kako spojiti 4 žice"

..a da Ti malo "ufatiš" neku Ruskinju u Volgogradu , i to sa crnom "kosom do pupka" , pa da Ti konačno

-Odradi "Presostat" !!! ...

....š'a misliš ?

[ telwin @ 21.01.2015. 08:27 ] @
e ovako povezivao sam unimer i pokazao mi je u trenutku klikanja 2,23v pa mi je posle ta vrijednost nestala sa displeja unimera . tj mjerio sam onaj spoj tankih i debljih zica .

A iz onoga kablica sto sam rekao 4 5 zila da ima onih tankih ima ih 6 . tj dvije zicice idu na ove dvije deblje zice od brave i jednu sam vidio da ide na onaj ispravljac sto je u sanducicu crvena je i trebalo bi da je plus . ostale idu na druge kablice koje ne znam od cega su
[ Trick Fix @ 21.01.2015. 11:48 ] @
Citat:
telwin: e ovako povezivao sam unimer i pokazao mi je u trenutku klikanja 2,23v

To nije dobro!

Ti nisi merio napon na kablu što ide do brave.Brava ne može da radi na 2 volta, makar kakva "Magična" bila.

Ti si verovatno izmerio pad napona između napojne jedinice i brave (uključujući sve kablove,kontakt postoječeg relea, itd. )

Moraš da nađeš kabl na kom će biti 13,5-2,23 = 11,27VDC za vreme rada brave.

[ telwin @ 21.01.2015. 13:06 ] @
probacu da nadjem taj napon u trenutku klikanja dugmeta na interfonu pa ako ga nadjem javljam se
[ telwin @ 24.01.2015. 16:59 ] @
neki dan sam raskacio neku zicu u sanducetu i niko nije mogao otkljucati sifrom ni iy kuce . Pa sam se rayumio tome tek drugi dan a komsije su vec sve po spisku majstoru sto je ugradjivao interfon . Pa sam ja onda taj drugi dan naisao kao spasitelj i jedva se rayumio u gomili zica da je ispao minus sa napajanja . vise ga ne smijem ni prici sanducetu hahahahahaa.

a danas mi je dosao i ovaj rf modul kome sam dovodio struju sa punjaca od mobilnog radi probe u kucnoj varijanti . poveyao sam unimer kao potrosac tj Kad kliknem dugme A na daljinskom ukljuci se unimer i pokaze mi napon 8,12v koliko je i na samom punjacu od mobilnog . Kada kliknem dugme B na daljinskom onda napon na unimeru bude 0.00v sto znaci da je prekinuo struju tj iskljucio .

e sad me interesuje sledece , ako bi iz sanduceta tj sa onog transformatora od 12v doveo struju isto kao sa punjaca mobilnog i umjesto unimera prikopcao one deblje zice u sanducetu sto pretpostavljam da su od brave da li bi se brava otkljucala ako bi kliknuo dugme A na daljinskom _? Ako bi se npr nekim cudom desilo da se tako otkljuca i npr yaboravio na dugme B da zakljucam vrata a neko npr od kuce da klikne sa interfona otklucavanje a vrata su vec ostala otklucana da li bi doslo do nekog spoja _?

Je li to znak da mi ovaj modul nije dobar za ovu vrstu namjene ? Bi li on trebao da napravi kratak spoj klikom na dugme A i da otkljuca vrata da ne ostaje ukopcan tj da ne klikam dugme B da ga iskljucujem
[ Trick Fix @ 27.01.2015. 04:05 ] @
Citat:
telwin: neki dan sam raskacio neku zicu u sanducetu i niko nije mogao otkljucati sifrom ni iz kuce . Pa sam se razumio tome tek drugi dan a komsije su vec sve po spisku majstoru sto je ugradjivao interfon . Pa sam ja onda taj drugi dan naisao kao spasitelj i jedva se razumio u gomili zica da je ispao minus sa napajanja . vise ga ne smijem ni prici sanducetu

Znao sam ja da ćeš Ti da napraviš "međunarodni Incident" u zgradi !

Toliko si me nasmejao da ne mogu da ti dam odgovore na pitanja odmah sada,

-od ovog teksta moram malo da se odmorim

[ branko tod @ 27.01.2015. 11:18 ] @
Slikaj taj moduli , ali priključen
[ telwin @ 02.02.2015. 19:21 ] @
sad sam poveyao yice na modul drugacije od onoga sto sam prethodno dobio i dobio sam taj yeljeni reyultat tj kada kliknem na daljinskom dugme A ili B samo jednom se cuje klik tacnije prikopcao sam unimer na na njega koji prebacen na spoj tj na onu pistalicu i kada kliknem jedno od dugmadi na daljinskom A ili B unimer onda pisne jednom .

i shvatio sam da ovaj modul radi kao prekidac .

znaci sad su mi stvari jos jasnije (cini mi se) ali mi hvali samo u sanducetu da nadjem tu zicu (plus) koja ulazi u taj njegov postojeci relej interfona i taj isti plus koji izlazi iz tog njegovog releja kroz koga prolazi ta struja koju relej propusti njegovim okidanjem :)