[ aywar @ 08.01.2010. 21:41 ] @
UVOD:
Poštovane kolege iz industrija koje su zasnovane na znanju (softverski inženjering, dizajn i sl.), molim vas da ukoliko ste u mogućnosti odvojite vreme za istraživanje koje se radi na dve visokoškolske institucije, pažljivo pročitate anketu i date svoje mišljenje. Istraživanje radimo prof. Kathrin Kirchner iz Jene i moja malenkost, tema članka je prihvaćena kod izdavača, i nadam se da će bar malo pomoći da nauka u Srbiji postane više od sporadične slučajnosti.
Anketa se tiče promena u strukturi, kulturi, znanju i lojalnosti koje nastaju u industriji softverskog inženjerstva i sličnim industrijama koje su zasnovane na znanju, a koje su posledica primene wiki, foruma, blogova, socijalnih mreža i sličnih koncepata kolaborativne mreže koje neki nazivaju Web 2.0 koncepti. Na primer, postoje uspostavljene profesije (kao advokati, lekari) čiji pripadnici imaju visok stepen lojalnosti profesiji. Oni se međusobno pomažu, „drže se zajedno“, imaju neki osećaj ponosa zbog pripadnosti profesiji, održavaju konferencije i skupove i često su lojalniji svom zanimanju nego firmi u kojoj trenutno rade, poput srednjovekovnih gildi. Druge profesije, pak, nemaju taj osećaj zajedništva sa ljudima koji isto zanimanje obavljaju u drugim firmama (kao na primer manuelni radnici) i lojalni su prvenstveno firmi u kojoj rade.

ANKETA:
1. Molimo vas navedite koliko započetih godina ukupno radnog iskustva (nebitno kog, gde i u kojoj industriji) imate i navedite industriju u kojoj trenutno radite (ako trenutno radite u industriji u kojoj je znanje ključni resurs, npr. softversko inženjerstvo). ________________
(npr. 5 godina - softversko inženjerstvo, 7 godina - marketing, 1 godina - grafički dizajn, 2 godine – visoko obrazovanje....)
2. Koliko zaposlenih radi u vašoj firmi? ________________
(navedite približan broj, npr. 80 zaposlenih ili 1 – ja sam „freelancer“)
3. U proseku koliko puta nedeljno za rešavanje zadataka na poslu koristite alate poput Wiki, foruma, blogova, socijalnih mreža i sl? ________________
(Procena, na primer „3 – kada imam veliki problem, cca. 2-3 puta nedeljno, postavim pitanje na par programerskih foruma“ ili „100 – bar 10 puta dnevno pogledam nešto na internom wikiju, forumima, održavam kontakt sa kolegama koji se bave ovim poslom preko socijalnih mreža da bih mogao da ih nešto pitam ako mi treba za posao i sl.)
4. Koliko po vama takvi alati menjaju strukturu organizacije u kojoj radite? ______________
(ocena od 1 do 10: 1 – izuzetno malo, 10 – veoma mnogo; Pod strukturom organizacije se smatra formalni sistem hijerarhije i komandovanja, koordinacije, komunikacije i kontrole u firmi)
5. Koliko po vama takvi alati menjaju kulturu organizacije u kojoj radite? ___________
(ocena od 1 do 10: 1 – izuzetno malo, 10 – veoma mnogo; Pod kulturom organizacije se smatra skup verovanja, vrednosti, običaja, ponašanja i tradicija koje dele zaposleni i koje određuju način na koji se ponašaju jedni prema drugima i prema ostalim koji imaju interesa za njihovu firmu)
6. Koliko po vama takvi alati menjaju upravljanje znanjem u firmi u kojoj radite? ________________
(ocena od 1 do 10: 1 – izuzetno malo, 10 – veoma mnogo; Ovo je vezano za „knowledge management“ prakse u firmi )
7. Koliko po vama takvi alati menjaju lojalnost zaposlenih u firmi od lojalnosti ka firmi ka lojalnosti ka profesiji? ________________
(ocena od 1 do 10: 1 – izuzetno malo, 10 – veoma mnogo; Ukoliko smatrate da se lojalnost zaposlenih uopšte ne menja, upišite ocenu 1, a ukoliko smatrate da oni značajno postaju lojalniji svojoj profesiji nego firmi, upišite 10)
8. Kako je po vama lojalnost zaposlenih raspoređena između profesije i firme? ________________
(ocena od 1 do 10: 1 – lojalnost prema firmi je izuzetno važnija, 10 – lojalnost prema profesiji je izuzetno važnija)


NAPOMENE:
Preporučujem da anketu kopirate iz prvog posta, "pejstujete", a onda ostavite redni broj i pitanje pa umesto crtica i „italic“ objašnjenja upišete svoj odgovor. Kod odgovora na pitanja od 4-9 možete opisati i kratke primere kao deo odgovoraukoliko vas ne mrzi da ih kucate. Anketu mogu raditi i free-lanceri, ali se odgovori pod 4, 5 i 6 uzimaju sa rezervom i mogu se preskočiti, a kod pitanja 7 i 8 lojalnost nije prema određenoj firmi, već prema free-lance statusu, gde se free-lanceri mogu posmatrati kao samostalni preduzetnici koji imaju svoju, doduše najčešće neregistrovanu, agenciju. Takođe, vaše mišljenje o ovim pitanjima je veoma dobrodošlo kao deo odgovora, pa ga možete dati posle osnovnog odgovora.

Najlepše vam hvala na vremenu,

Mladen Čudanov
[ Milantex @ 26.01.2010. 16:52 ] @
1. Molimo vas navedite koliko započetih godina ukupno radnog iskustva (nebitno kog, gde i u kojoj industriji) imate i navedite industriju u kojoj trenutno radite (ako trenutno radite u industriji u kojoj je znanje ključni resurs, npr. softversko inženjerstvo).
1 godina web design, 3 godine soft. inz. , 1 godina marketing i prodaja (iskljucivo vezano za softver).


2. Koliko zaposlenih radi u vašoj firmi?
10 zaposlenih, ali ja sam pridruzen na rad po projektu (ja sam „freelancer“)


3. U proseku koliko puta nedeljno za rešavanje zadataka na poslu koristite alate poput Wiki, foruma, blogova, socijalnih mreža i sl?
( ne koristim, imamo dokumentaciju za framework koji koristimo + konsultacija sa kolegama par puta nedeljno, 2 ili 3 puta - Ovo nije prosek, vec ako se u toku te nedelje i nadje nesto slozenije za sta treba konsultacija )


4. Koliko po vama takvi alati menjaju strukturu organizacije u kojoj radite?
1
Sa obzirom da ih ne koristim, ne mogu da kazem na osnovu licnog iskustva, ali ne vidim vezu sa strukturom organizacije i toga sto neko od programera koristi wiki ili forume. Profesija (rad) i ponasanje na Internetu ne mogu da uticu na odluke menadzmenta da se restruktuira, osim ako to nije neki marketinski potez da se preduzece predstavi drugacije, u ko zna kom cilju.


5. Koliko po vama takvi alati menjaju kulturu organizacije u kojoj radite?
1
Moguce je da se neke kolege poznaju preko foruma ili da su vodili diskusije o sadrzaju na nekoj wiki stranici, ali opet, ponasanje na poslu i ponasanje na netu su, barem u mom slucaju, dve razlicite stvari.


6. Koliko po vama takvi alati menjaju upravljanje znanjem u firmi u kojoj radite?
1
Bilo je pokusaja od uprave da se ohrabri koriscenje online sadrzaja za pomoc razvojnom odeljenju, ali je u nasem slucaju produktivnost pocela da opada tada, pa se od toga odustalo. To je dobro za ucenje i "isprobavanje", ali kada treba da se radi...


7. Koliko po vama takvi alati menjaju lojalnost zaposlenih u firmi od lojalnosti ka firmi ka lojalnosti ka profesiji?
1
Lojalnost. Ako je posao dobro placen, lojalnost je veca, a takodje, proporcionalno se menja sa pozicijom koju pojedinac ima u firmi


8. Kako je po vama lojalnost zaposlenih raspoređena između profesije i firme?
5
Podjednako. Dokle god se firma bavi delatnoscu koja je moja profesija, ok sam sa njima i dokle god mogu da se izdrzavam radom u toj profesiji, radicu u njoj. Sredina.Nadam se da je ovo korisno.
[ aywar @ 28.01.2010. 14:37 ] @
Milane, puno ti hvala!
[ galahad @ 01.02.2010. 19:27 ] @
1. 6 godina - IT sektor, 2 godine - Mediji (tehnički deo)

2. 1000+
Mnogo zaposlenih, sa velikim brojem njih i nemam neposredni kontakt. U mom radnom okruženju, sarađujem konstantno sa 10 do 15 koleginica i kolega

3. Otprilike 2-3 puta nedeljno, uglavnom mailing liste, ili stručni forumi, zvanična dokumentacija ukoliko počinje da se radi sa nekim novim alatom, bibliotekom ili slično

4. 1
Na ličnom primeru, i po posmatranju okruženja u kom radim, ne vidim da ovi alati utiču na neke promene u organizaciji.

5. 1
Mislim da i ovde vrlo malo veze postoji između upotrebe alata/ponašanjem, sa kulturom unutar firme

6. 2
Donekle postoji promena, ali je praktično nevidljiva. KM se i dalje najviše ogleda u brainstorming sesijama, verbalnom komunikacijom i slično. Online alati za sad ne doprinose drastično u polju KM

7. 5
Mislim da je teško uspostaviti neku tesnu vezu između online alata i lojalnosti firmi/profesiji. Može se javiti osećaj pripadnosti, ali verujem da je odnos 50:50 kada je u pitanju lojalnost

8. 6
Odnos firme prema zaposlenom direktno utiče na lojalnost. Pod odnos ne smatram samo platu, već i radnu atmosferu, odnos menadžmenta prema zaposlenima, itd. Mislim da je kod nas zastupljenija lojalnost firmi nego profesiji, međutim, mislim da se ipak naginje više na lojalnost profesiji, gledano na duže staze.
[ aywar @ 13.02.2010. 09:19 ] @
Hvala puno Slobodane na vremenu :)