[ prginfo @ 09.01.2010. 12:22 ] @
| Koristim D2007
Na formi imam polja koja mi se prikazuju u formatu DD/MM/YYYY HH:MM (DISPLAY FORMAT)
Kako da postavim EditMask da mi se isto prikazuje format DD/MM/YYYY HH:MM.
Pozeljno je da stoji bas tako, ne __/__/____ __:__
Hvala. |
[ savkic @ 09.01.2010. 16:00 ] @
> Na formi imam polja koja mi se prikazuju u formatu DD/MM/YYYY HH:MM (DISPLAY FORMAT)
> Kako da postavim EditMask da mi se isto prikazuje format DD/MM/YYYY HH:MM.
> Pozeljno je da stoji bas tako, ne __/__/____ __:__
!00/00/0000 00:00;0;_
Moj ti je savet da koristiš specijalizovanu kontrolu za unos datuma, poput DateTimePickera.
[ prginfo @ 09.01.2010. 23:01 ] @
Savkicu, hvala na odgovoru.
Prvo, i ja se slazem sa tobom da je bolje koristiti specijalizovanu kontrolu, s obzirom da se tako smanjuje mogucnost greske pri unosu.
Medjutim, meni je potreban unos i datuma i vremena. Koristim Interbase bazu u koju upisujem podatak koji je tipa TIMESTAMP.
Trenutno kod nekih upisa prosledjujem vreme.AsDateTime:=Now; i sve se lepo upisuje u bazu.
Sada moram da napravim 2 polja, pocetak i kraj koja se puni upisivanjem. Vezano za ovo, imam i pitanje vezano za oduzimanje datuma, s obzirom da zelim da ova dva unosa oduzmem u sledecoj varijanti:
pocetak DD/MM/YYYY HH:MM
minus
kraj DD/MM/YYYY HH:MM
rezultat da dobijem iskazan u minutima.
Ovo sve pisem iz razloga sto TDateTimePicker mi prikazuje ili vreme ili datum. Da li postoji varijanta da se prikazuje i datum i vreme?
Hvala.
[ savkic @ 10.01.2010. 15:36 ] @
> pocetak DD/MM/YYYY HH:MM
> minus
> kraj DD/MM/YYYY HH:MM
> rezultat da dobijem iskazan u minutima.
Pozovi MinutesBetween.
> Ovo sve pisem iz razloga sto TDateTimePicker mi prikazuje ili vreme ili datum. Da li postoji varijanta da se prikazuje i datum i vreme?
Upiši u Format dd/MM/yyyy HH:mm, a u Kind postavi dtkTime.
[ tkaranovic @ 10.01.2010. 17:09 ] @
Može i da se zaokruži vreme na minute (pre utvrđivanja razlike):
Code (delphi):
DateTimePicker1.DateTime := StrToDateTime
(FormatDateTime('dd.MM.yyyy HH:mm', DateTimePicker1.DateTime));
ili doda konteksni meni sa opcijom (može i CheckBox) za promenu izbora kalendar / vreme:
Code (delphi):
procedure TForm1.KalendarVremeMClick(Sender: TObject);
begin
if DateTimePicker1.Kind = dtkTime then begin
DateTimePicker1.Kind := dtkDate;
KalendarVremeM.Caption := 'Vreme';
end
else begin
DateTimePicker1.Kind := dtkTime;
KalendarVremeM.Caption := 'Kalendar';
end;
end;
[ prginfo @ 10.01.2010. 23:00 ] @
Hvala, to je to.
Format mi je resio stvar prikaza i nosa, a MinutesBetween mi sasvim lepo izracunava minute.
Hvala jos jednom.
[ tkaranovic @ 11.01.2010. 12:41 ] @
^^
Možda nisam napisao prethodnu poruku sasvim jasno. Obično sam koristio dva DateTimePickera, prvi za datum a drugi za vreme. Ovo što je savkic napisao mi se čini bolje. S tim što ću dodavati konteksni meni ili CheckBox da se može birati, prema potrebi, i iz kalendara datum.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.