[ stefacabor @ 11.01.2010. 20:20 ] @
ovo sam ukapirao da se samo desava. ako mi racunar stoji a externi hard disk ne radi nista on se posle nekog vremena kao ugasi mada lampice i dalje svetle na njemu. onda ja moram da ga ugasim skroz i da ga upalim kako bi proradio. zelim da on radi dok ga ja ne iskljucim; ne volim da mi se on iskljucuje kako njemu volja jer mi se recimo slusa muzika koja je na njemu a on nije spreman da radi dok ne uradim onaj postupak gore objasnjen. hard disk je seagate st31000528as a kuciste je chieftec blackbox ceb-35s mada iskreno mislim da je ovo nebitno. dakle, kako da hard disk uvek radi; dok ga ja ne ugasim? pokusao sam sa HDPARM: Code: zato sto je -Z disable Seagate auto-powersaving mode ali ovo je odgovor: hdparm -Z /dev/sdf Code: /dev/sdf: disabling Seagate auto powersaving mode HDIO_DRIVE_CMD(seagatepwrsave) failed: Input/output error onda sam pokusao sa Code: ali to radi dok ne ugasim racunar.hdparm -S0 zatim sam napravio skriptu Code: i dao joj 777 ovlascenja i to radi kada pokrenem iz konzole.#!/bin/bash clear sudo hdparm -S0 /dev/sdf kako da ovu skriptu pali sistem pri podizanju i da je aktivna dok se sistem ne ugasi. OS je ubuntu 9.10 koji je na debian osnovi. pomoc preko potrebna jer vec pocinjem da ludim :) PS. ko ima vremena neka vidi i ovo jer sam tu pisao: KLIK i KLIK |