[ mmix @ 12.01.2010. 13:36 ] @
Citat:

B92: Samo Telenor dao ponudu za fiksnu :
Na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji jedinu ponudu dala je norveška kompanija Telenor, koje je već mobilni operator u Srbiji.
Republička agencija za telekomunikacije otvorila je ponude na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije. Svoju ponudu dostavila je samo kompanija Telenor Srbija, iako su dokumentaciju za učešće na tenderu otkupile četiri firme. Na otvaranju ponuda je rečeno da je Telenor je dostavio svu potrebnu dokumentaciju i da će finansijska ponuda biti otvorena do 18. januara
...

Nakon dobijanja licence, nova kompanija za fiksnu telefoniju trebalo bi da počne sa izgradnjom svoje telekomunikacione mreže što bi značajno odložilo pružanje usluga gradjanima, tako da se planira zakup postojeće Telekomove infrastruktre. Dobijanje nove licence okončalo bi monopol Telekoma na tržištu telekomunikacija koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine.


Iz nekog razloga nisam iznenadjen, ovo se ja mislim i ocekivalo...
[ Ivan Dimkovic @ 12.01.2010. 13:42 ] @
Citat:

Nakon dobijanja licence, nova kompanija za fiksnu telefoniju trebalo bi da počne sa izgradnjom svoje telekomunikacione mreže što bi značajno odložilo pružanje usluga gradjanima, tako da se planira zakup postojeće Telekomove infrastruktre.


Ovo je recenica sa kontradikcijom - pise da ce Telenor graditi svoju telekomunikacionu mrezu, a onda da planira zakup postojece mreze od Telekoma.

:-)

Drugim recima, Telenor ce koristiti pristupnu mrezu Telekoma Srbija za "poslednju milju" jer je potpuno neisplativo graditi novu pristupnu mrezu - tako da stvari za korisnike ostaju iste, tamo gde Telekom nema parice ili su loseg kvaliteta - nema ADSLa. Tamo gde ima, mozete birati izmedju usluge Telekoma za telefon+ADSL ili, vrlo skoro, od Telenor-a.

Jedino dodatno sto Telenor moze sada ponuditi uslugu fiksne telefonije preko mobilne mreze - sto ce sigurno raditi, znaci dobijete HSDPA ruter koga ce vezati na nekoliko baznih stanica najblizih vasem stanu, i imate fiksni telefon + internet koji idu preko mobilne mreze.

To je OK usluga i bice zanimljiva pogotovu tamo gde nema tehnickih mogucnosti za fiksnu mrezu, mada se obicno ne moze meriti po brzini sa ADSL-om jer GSM operateri nemaju bas siroke linkove izmedju baznih stanica i svojih centara.

--

Sve u svemu, tresla se gora - rodio se mis. Cisto sumnjam da ce duopol koga sada drzava svesno pravi izazvati neki osetan pad cena. Duopol je skoro isto kao i monopol, i postoji velika sansa da ce se Telekom i Telenor tajno dogovoriti oko fiksiranja cena.

Jedini pravi dobitak bi bila POTPUNA deregulacija, dakle da SVAKO moze dobiti licencu. Vlada Srbije, ocigledno, to ne zeli - jer joj to umanjuje vrednost Telekoma koji je u vlasnistvu drzave. TO je jedan od dobrih razloga zasto drzava ne bi trebalo da se bavi poslovanjem - jer je onda u sukobu interesa sa sopstvenim gradjanima.
[ mmix @ 12.01.2010. 13:53 ] @
Zato sam i pretpostavljao da ce Telenor tu da uleti. Tih 10 milione evra ce njima lepo da uleti za investiciju u mobilnu telefoniju, a fiksnu ce da preprodaje kroz telekomov last-mile a ispusice korisnici sa dvojnicima i slicna "boranija".
Sacekacemo i taj 18i bas da vidimo kako izgleda ta finansijska ponuda ako uopste budu hteli i smeli da javno objave gde i kako ce pare ici.
[ mmix @ 12.01.2010. 14:35 ] @
Hehe, pojavio se operativni direktor Telenora na Fox televiziji da nas podseti da imamo najjeftiniju fiksnu telefoniju u regionu ali da necemo o cenama sada

[ mr. ako @ 12.01.2010. 15:11 ] @
Sto se tice "duopola" koji je pomenuo Ivan, to je slicno kao i "triopol" koji je sada u mobilnoj telefoniji... Lepo se dogovorili oko cena, izbace po koju njanjavu uslugu i promociju, kao glume konkurenciju, glupi Telekom polako gubi korisnike koji prelaze kod konkurencije i svi zadovoljni! Tako ce i u fixnoj... preslikana situacija!
[ Slobodan Miskovic @ 12.01.2010. 15:44 ] @
"Konsing": Nepotpuna dokumentacija
12. januar 2010. | 16:13 | Izvor: Beta
Beograd -- Kompanija “Konsing“ saopštila je da je odustala od učešća na tenderu za operatera fiksne telefonije u Srbiji jer konkursna dokumentacija nije bila potpuna.

Kako se precizira u saopštenju ove srpsko-američke kompanije, u konkursnoj dokumentaciji, koju je “Konsig” otkupio, nije bilo ključnih elemenata za biznis plan, medju kojima je cena usluga za korišćenje infrastrukture.

Republička agencije za telekomunikacije (RATEL) je “Konsig grupi” odgovorila da će se cene direktno dogovarati sa operaterom koji ima značajan tržišni udeo, uz eventualnu medijaciju Agencije.

"Nisu pružene ni garancije da se i tako dogovorene cene neće menjati, kao ni informacije koliki je minimalni vremenski period do raspisivanja prvog narednog nadmetanja za izdavanje nove licence za operatera fiksne telefonije", navela je Konsig grupa.

Kako se ističe, američka kompanija “Komgrup internešnel” (COMgroup International), koja je većinski vlasnik “Konsinga”, uspostavila kontakt sa dva velika američka telekomunikaciona operatera koji su bili zainteresovani za partnersko ulaganje u drugog fiksnog operatera u Srbiji.

U “Konsingu” su istakli da zbog nepotpune konkursne dokumentacije nisu bili u mogućnosti da stranim partnerima daju informacije o obimu i isplativosti ulaganja u taj projekat i odustali od davanja ponude za licencu.

Jedinu ponudu na tender za drugog operatera fiksne telefonije u Srbije dostavila je telekomunikaciona kompanija “Telenor Srbija”, a dokumentaciju su pored “Konsig grupe” otkupili i “Vip mobajl” i “Kerseiko trejding limitid”.

[ Slobodan Miskovic @ 12.01.2010. 15:45 ] @
Hahahahaha, kako je ovo jako, jbt treba da dostavis ponudu a ne znas ni koliko ce kostati direktni inputi u potencijalnoj proizvodnji...

Bananasrbija.
[ Ivan Dimkovic @ 12.01.2010. 15:55 ] @
Klasican namesteni tender - onemoguciti drugima da ucestvuju osim jednog ucesnika.

Ne znas da li da se smejes ili da places :(
[ Tyler Durden @ 12.01.2010. 16:07 ] @
Ma neka, i treba. Kad je narod toliko naivan i glup da tako slatko glodje koske koji im politicari s vremena na vreme bacaju, i treba da ih onda rade na ovakvim velikim i kljucnim stvarima.
[ calexx @ 12.01.2010. 16:31 ] @
Nekada davno se prikazivala serija You Asked For It pa vidim da se već dugo baš to dešava. You Asked For It. :(
[ staticInt @ 12.01.2010. 16:31 ] @
Niste svesni koliko narod moze da proguta ako im dajete na kasicicu. :)

Pa sta ste vi mislili da ce ovde nesto da prodje kako treba, ja sam znao odavno da od toga nema nista pa sve sto je ovde prodato uradjeno je na neku mucku, kod mobilne telefonije imate oligopol najgore vrste a na polju fiksne imacemo duopol... :)
[ mmix @ 12.01.2010. 16:33 ] @
Al' morate priznati da je carski, ja ne znam od koga su oni ucili tu nauku ali su postali pravi doktoranti. Uknuti monopol a zapravo ga zadrzati, to ipak zahteva odredjenu kolicinu majstorije. Ako se postavi taj preduslov (da telekom zadrzi defacto monopol) onda je odabir Telenora u stvari i nije lose resenje sa drugog stanovista. Investicija ce se sliti u 3g bazne stanice i jacu i guscu mobilnu internet infrastrukturu sto bi u krajnjoj liniji trebalo da pogoduje telenor mobilnim korisnicima, sad sto ce PCM korisnici ostati na PCMu koga to briga, nek uzmu HSDPA internet od telenora

Pokusavam samo da provalim dal postoji neki "ugao" pod kojim bi mogao da se "opravda" cin poskupljenja ADSL prikljucka.
[ srpsko gradjevinarstvo @ 12.01.2010. 17:12 ] @
Citat:

Pokusavam samo da provalim dal postoji neki "ugao" pod kojim bi mogao da se "opravda" cin poskupljenja ADSL prikljucka.Uvek je u Srbiji bilo teško raspetljati kablove. Umesto da imamo minimum 5 operatera mi tek uvodimo drugog. To je rezultat rada one ministarke.

U Srbiji još uvek moraš da izvlačiš vola za rep, da bi dobio broj i telefonsku liniju. Dripački sistem.

Moj ujak je u Nemačkoj svakodnevno dobijao ponude da uvede i sto linija ako mu treba u stan.Imao je tri pre dolaska u Valjevo. Tu su ga ucenjivali za jednu jedinu.Ne može čovek od komunista da ima mirnu starost.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 12.01.2010. u 21:00 GMT+1]
[ MyWay @ 12.01.2010. 19:50 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Ovo je recenica sa kontradikcijom - pise da ce Telenor graditi svoju telekomunikacionu mrezu, a onda da planira zakup postojece mreze od Telekoma.

Drugim recima, Telenor ce koristiti pristupnu mrezu Telekoma Srbija za "poslednju milju" jer je potpuno neisplativo graditi novu pristupnu mrezu - tako da stvari za korisnike ostaju iste, tamo gde Telekom nema parice ili su loseg kvaliteta - nema ADSLa. Tamo gde ima, mozete birati izmedju usluge Telekoma za telefon+ADSL ili, vrlo skoro, od Telenor-a.
Sad si rekao nešto novo Ivane, već godinama pričam istu priču šta će biti sa deregulacijom (čini mi se da su nam se stavovi poprilično poklapali po ovom pitanju). A u osnovi je pitanje pretplatničke petlje, što je i neupućenom jasno nakon čitanja rečenice koju si nazvao i sam kontradiktornom... dakle osim u cilju povezivanja banaka, velikih firmi i tržno/poslovnih centara na npr NBgd-u, neće drugi operater graditi ništa od svoje infrastrukture, već rentirati Telekomovu..
Tako da dvojnici/Pcmovani ostaju tu gde su, samo će oni a pogotovo direktni imati mogućnost izbora operatera i eventualnih paketa/servisa... po postojećoj infrastrukturi koja će se održavati na (u najboljem slučaju) postojeći način :-))))))))

A osnov je u državi koja od vrha do lokalnih samouprava nije učinila ama baš ništa da stimuliše izgradnju infrastrukture a kamoli da gradi sopstvenu koju bi rentala zainteresovanim operaterima (tel/ISP/KDS..) po tržišnim cenama..

Znam da će zvučati čudno ali smatram (ne pričajući o tome šta je sve propušteno decenijama) da nije ništa puno pametnije ni da se smisli u situaciji kakva je u Srbiji...

[Ovu poruku je menjao MyWay dana 12.01.2010. u 21:03 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 12.01.2010. 20:05 ] @
Pa pazi,

Da se smisli moze - stavise, u 2005 za vreme finalizacije zakona koji regulise telekomunikacije je bilo dosta pametnih ideja.

Nije problem smisliti, problem je implementirati u praksi u de-facto banana zemlji :(

Pitanje infrastrukture se moglo relativno jednostavno resiti na 2 moguca nacina:

a) Privatizacijom provajdera infrastrukture, gde bi mu ponuda infrastrukture bila primarna delatnost. Taj provajder bi onda drzao komercijalne cene zakupa infrastrukture koje bi pokrivale i njeno odrzavanje. Ovim se doduse ne bi resio problem infrastrukture u nerentabilnim podrucjima.

ILI

b) Uvodjenjem posebne takse na profit telekomunikacionih operatera koji nude fiksnu telefoniju / zicni internet, od koga bi se finansirala infrastruktura. Samo odrzavanje infrastrukture bi bilo dodeljeno provajderu "univerzalnog servisa" - sa posebnim ogranicenjima koja bi sprecila destimulisanje drugih sa duplim cenovnicima (jedan za sebe, drugi za ostale)

--

Medjutim, kljucni problem u celoj ovoj prici je da je Telekom Srbija jako bitan "asset" u rukama jedne korumpirane klike koje cine Vladu Srbije (sve do sada). Kao takav, on predstavlja vrlo bitno sredstvo sibicarenja posle izbora kao i teren za zaposljavanje podobnih i rodbine (citaj: "partijske usluge") kao i dobar izvor "crnih" fondova za razno-razne akcije sponzorisanja i sl... (jos jedan tip "partijskih usluga")

Zbog toga, sredjivanje telekomunikacionog trzista NIJE nesto sto je u interesu Vlade Srbije. U pitanju je klasican sukob interesa, gde je na zalost cela Vlada Srbije u sukobu interesa sa sopstvenim gradjanima - gradjani zele jeftinije i bolje telekomunikacije, firme zele mogucnost pruzanja usluga, dok Vlade Srbije zele da i dalje mogu da sibicare i da se koriste o Telekom Srbija AD a-ka "Kravu Muzaru".

Ovo sa Telenorom je najobicnije zamazivanje ociju (a i cela farsa sa "tenderom" sa jednim ucesnikom to samo dokazuje) - vrlo verovatno ih je EU pritisla da se zakon (za koji je Srbija ISTO tako bila pritisnuta da usvoji!) ne postuje tj. da de-facto monopol i dalje jeste cinjenicno stanje. A Vlada Srbije, kako ih je bog dao - je naravno smislila jos jedan nacin da se "provuce", i da nastavi svoje podvale i profitiranje na racun svih ostalih gradjana Srbije.
[ Catch 22 @ 12.01.2010. 20:23 ] @
Citat:
mmix:Hehe, pojavio se operativni direktor Telenora na Fox televiziji da nas podseti da imamo najjeftiniju fiksnu telefoniju u regionu...

Obrali smo sasu!
Nakon uvođenja novotarija u mobilnoj telefoniji, koje je inicirao "treći operater", prestao sam potpuno da koristim bilo šta osim osnovnih servisa (pozivi + SMS). Kakve li nas sad "promotivne novotarije" čekaju u fiksnoj... (?!!?)
[ MyWay @ 12.01.2010. 20:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Zbog toga, sredjivanje telekomunikacionog trzista NIJE nesto sto je u interesu Vlade Srbije. U pitanju je klasican sukob interesa, gde je na zalost cela Vlada Srbije u sukobu interesa sa sopstvenim gradjanima - gradjani zele jeftinije i bolje telekomunikacije, firme zele mogucnost pruzanja usluga, dok Vlade Srbije zele da i dalje mogu da sibicare i da se koriste o Telekom Srbija AD a-ka "Kravu Muzaru"..
Nije Valada, tj nisu samo Vlade krive, nego i svi nivoi sa sve lokalnim samouprvama... Vojvodina je npr napravila strategiju razvoja BB servisa do 2010 i u njoj navela:
Citat:
16. Određivanje dinamike razvoja infrastrukture širokopojasnog telekomunikacionog servisa:

16.1. Uslov za razvoj infrastrukture jesu detaljni urbanistički planovi sa tačno definisanim
telekomunikacionim koridorima i rešenim imovinskim odnosima. Time bi bilo
omogućeno trenutno dobijanje odobrenja za izgradnju.

16.2. Organi lokalne samouprave (gradovi i opštine) moraju biti obavezani da
prilikom izdavanja bilo kakvih odobrenja za izgradnju na svojoj teritoriji,
uslove investitora da istovremeno o svom trošku izgradi kvalitetnu
komunikacionu kanalizaciju i/ili kablovske uvode u kuće ili zgrade, koji zatim
ostaju u vlasništvu te lokalne samouprave. Ovo se odnosi kako na rekonstrukciju
ulica, tako i na izgradnju kuća ili zgrada. Nakon toga,organi lokalne samouprave će
svim zainteresovanima omogućiti njeno korišćenje pod istim uslovima.

16.3. Organi lokalne samouprave mogu da povere upravljanje ovom kablovskom
infrastrukturom komunalnom preduzeću, zaduženom za elektronske komunikacije i
upravu.

16.4. Uvesti zabranu postavljanja podzemnih kablova bez ugradnje u kablovske cevi. Ovo
treba da važi za magistralne pravce kao i za pristup svakoj zgradi tj. kući. Definisati
minimalan nivo izgradnje u pogledu tehnologije i tipa mreža.

16.5. Uvesti polaganje kablova u mini odnosno mikro rov čime se izgradnja ubrzava, a
troškovi smanjuju.

16.6. Organi lokalne samouprave dužni su da svim zainteresovanim operatorima pod
jednakim uslovima omogući izgradnju telekomunikacione infrastrukture i davanje
usluga
Ko je ikad imao posla u ovoj zemlji sa izgradnjom infrastrukture zna koliko je od ovog sprovedeno u praxi...
[ Tyler Durden @ 12.01.2010. 20:31 ] @
Citat:
mmix: Al' morate priznati da je carski, ja ne znam od koga su oni ucili tu nauku ali su postali pravi doktoranti. Uknuti monopol a zapravo ga zadrzati, to ipak zahteva odredjenu kolicinu majstorije. Ako se postavi taj preduslov (da telekom zadrzi defacto monopol) onda je odabir Telenora u stvari i nije lose resenje sa drugog stanovista. Investicija ce se sliti u 3g bazne stanice i jacu i guscu mobilnu internet infrastrukturu sto bi u krajnjoj liniji trebalo da pogoduje telenor mobilnim korisnicima, sad sto ce PCM korisnici ostati na PCMu koga to briga, nek uzmu HSDPA internet od telenora ;)

Pokusavam samo da provalim dal postoji neki "ugao" pod kojim bi mogao da se "opravda" cin poskupljenja ADSL prikljucka.


Ima smisla to sto kazes, ali ja iskreno vjerujem da ne moras biti prevelik majstor sa ovakim stadom koje imaju politicari ovdje. Cak mislim da su oni gdje god odu van, u stvari izlozeni zavisti svojih kolega :-)

Ako i ne postoji ugao, izmislice se neki u hodu. A u krajnjem slucaju i ne treba im, samo ce da bace opet neku kosku - neki novinski naslov koji sadrzi rijec granica, zemlja, cast i u tom stilu. Nakon toga mozes da prodas punu vrecu muda za bubrege....
[ mmix @ 12.01.2010. 21:18 ] @
Citat:
Tyler Durden: Ima smisla to sto kazes, ali ja iskreno vjerujem da ne moras biti prevelik majstor sa ovakim stadom koje imaju politicari ovdje. Cak mislim da su oni gdje god odu van, u stvari izlozeni zavisti svojih kolega
neki novinski naslov koji sadrzi rijec granica, zemlja, cast i u tom stilu


Da ne zalazimo mnogo u politiku, al nemoj se mnogo opkladiti u to za zavist, ima jos nacija koje gutaju slicne i mnogo jace price (narocito ove iz drugog reda) pocev od znate-vec-koje, nismo mi tu bas "povlasceni" i ima vecih ovaca od nas . Medjutim tamo postoji i interes za tehnoloskim razvojem koji mi izgleda nemamo pa se kola uvek nekako lome preko ledja industrija u kojima smo mi pa nas to iritira. Siguran sam da je sindikat metalaca prilicno indiferentan prema politickim potezima u sferi telekoma i cinjenici da vlast kontinuirano unazadjuje informacioni razvoj zemlje, sta vise dok telekom daje bilo sta u budzet njima je super Znam da zvuci zlurado ali nije, mi smo jednostavno "osteceni" i nemamo poverenja ni u sta sto traje duze od par nedelja maksimalno i u svakoj sitaciji cemo pre uzeti vrabca u ruci nego goluba na grani, jednostavno jer nas je zivot naucio da ako pustis vrabca da uhvatis goluba ostanes bez oba. Ja iskreno ne mogu da se setim nijedne duze i vece investicije kod nas da je uradjena na vreme i u okviru budzeta, ako je i uradjena uopste. Jbt, duze gradimo zeleznicku stanicu betonom nego sto su egipcani rukama gradili piramide. Samim tim je vrlo lako politicki i u glavama ljudi sabotirati bilo koji ozbiljniji posao narocito u nekim tamo generalno black-box poslovima kao sto su telekomunikacije i sve to kumulativno nas nazalost cini stadom banana republike jer sigurno postoji taj latentni strah da ce pustanje telekoma u vode otvorene konkurencije biti ekvivalentno pustanju vrabca iz ruke. Ivan je apsolutno u pravu, ni ovo se ne bi odigralo da nas EU nije naterala, bar dok su tovili telekom za udaju uvedose kako tako ADSL/2, da se nisu spremali za ovu kvazi demonopolizaciju ne bi ni toliko bilo.


Citat:
MyWay: Ko je ikad imao posla u ovoj zemlji sa izgradnjom infrastrukture zna koliko je od ovog sprovedeno u praxi...


Hm, zapravo ovo objasnjava nesto sto sam video pred novu godinu. U pancevu su razrovali glavni park i sve telekom kablove koji su mislim povezivali novu i staru postu a koji su isli kroz park premontirali kroz cevi (dodali su i neke vodovodne cevi mislim, al to je irelevantno) sto me je iznenadilo, ali je objasnjivo sa clanom 16.4 koji si kopirao.
[ xman25 @ 12.01.2010. 21:35 ] @
Mogu da rade sta hoce jer se niko ne buni. Mi smo najgluplji narod u Evropi.
[ Odin D. @ 12.01.2010. 21:38 ] @
Sve se to moglo fino rjesiti da smo '99-te bili malo uporniji i zavrsili pod okupacijom. A ovako se moramo uzdati sami u se i u svoje kljuse, a to je najgora od svih opcija posto broj kljusadi preovladjuje.
[ nebek @ 12.01.2010. 23:36 ] @
Deca lopova braniće vašoj deci da kradu!
Duško Radović
[ DrMilengele @ 13.01.2010. 00:12 ] @
U novembru sam razgovarao sa nekim iz Telenora...jos se onda znalo da ce Telenor biti drugi fixni,samo je bilo "pitanje" da li ce biti treceg...
Toliko o tome...

Najbolji primer stanja nacije:
Drugarov ujak vlasnik transportne firme u Francuskoj pre vise godina dosao na odmor kod rodbine.Seo uvece ispred TV-a i odgledao vesti.
Posle udarne vesti zgrozeno se okrece prema nama i kaze:
Nama (kamiondzije u Fr) su hteli da uvedu neku taksu pri registraciji od par procenata,svi smo izasli na ulice i izborili se,a vama digli struju 100% i vi tu sedite?!?!?!


Covek je sve rekao....
[ Jovan 1988 @ 13.01.2010. 01:13 ] @
Monopol prestaje kad budemo imali 4+ operatera...
I ovo sa Telenorom neverujem da ce doneti nikokvo poboljsanje usluga.
Kad se uporedi stanje u drzavama u regionu i kod nas,kod nas je stanje katastrofalno.Neznam zasto se toliko ceka na uvodjenje novih operatera.Izgleda da dok ovi iz Brisela nezaprete ovi nasi nece nista da urade.
[ mmix @ 13.01.2010. 08:57 ] @
Ma i da zaprete, a nece, nasi bi opet nesto iskrivinarili tu pa bi na kraju bio ukinut mnonopol al u realnosti ne bi Mnogo ste kivni na narod, a mislim da tom besu nema mesta ovde, bar ne u ovoj situaciji. Kartelizacija na trzistima ovako malim i skucenim kao sto je nase je cinjenicno stanje koje ne mozete promeniti sve i da se promeni mentalitet ljudi prema tome, cak i sa jakim anti-karteliskim zakonima i strunom ekipom za razbijanje istih postoje granice do kojih bi drzava mogla da ide u dokazivanju formiranja kartela. Sve je to lepo sto mi pricamo o konkurentnosti ali kako god da se odigrala ova igra mislim da bi se rodio kartel prema korisnicima i ceh bi platili korisnici, ne vidim kako bi to moglo da se zaobidje jer je trziste suvise malo za punu konkurenciju i rat cenama, ne mozes imati economy of scale ako nemas scale a privid konkurencije na kraju finansiraju korisnici. Ali od svih mogucih varijanti koje su mogle da se odigraju ova je najgora sa stanovista tehnoloskog razvija zemlje jer apsolutno niko od igraca vise nema nikakav interes da investira u razvoj zemaljske komunikacione mreze (svaka cast hype-u oko bezicne povezanosti al' kabl je kabl) ukljucujuci tu i sam telekom koji je sad konacno natovljen dovoljno za prodaju jer ima obezbedjen monopolizovan izvor prihoda. Cela ova prica je daleko van scope-a prosecnog gradjanina, cak i onih visoko obrazovanih koji nisu u tehnickim strukama, ocekivati da narod izadje na ulice sa vilama zbog ovoga je nerelano a i nista ne bi ni postiglo. A ako mislite da bi Francuzi zbog ovakvog neceg izasli na ulice grdno se varate, upravo kod njih se sada gura 3-strikes zakon a masa nije na ulicama.

Naravno ne moze se tvrditi cinjenicno da se formiraju karteli jer se to radi ispod zita, ali je realno pitanje zasto je Telenor kao ozbiljna multinacionalna holding kompanija sa dugim iskustvom u telco biznisu predala ponudu? Imaju i oni analiticare kao i telco's iza Konsinga, kako to da njihovi analiticari nisu skrenuli paznju na iste probleme kao Konsingovi? Zasto je telenor predao ponudu i kako je mogao da formira finansijku konstrukciju i biznis plan ako ne zna cenu operativnih troskova? Ja nisam u biznis menadzment vodama toliko dugo ali znam da je ovo apsolutni poslovni nonsense i da se moze objasniti na nekoliko nacina od kojih ni jedan nije dobar.
[ wux @ 13.01.2010. 10:53 ] @
Meni je kao korisniku SBB-a malo krivo što SBB nije ušao i u fiksnu telefoniju pa da imam izbor između dve kompletne ponude (imam mogućnost za ADSL, koji ne koristim jer mislim da mi je SBB trenutno povoljniji) ali mislim da je baš činjenica da SBB u Beogradu i Vojvodini već ima svoju optiku (a planiraju i ostatak Srbije da povežu) i kablove do krajnjih korisnika (tamo gde ima) bila presudna u (uspešnom) pokušaju da se isti odvrati od tendera. Kome bi Telekom onda iznajmljivao infrastrukturu?
[ xman25 @ 13.01.2010. 11:57 ] @
Sto se tice tih 4+ operatera, to ovde nikada nece biti jer su suvise mala drzava. Problem je sto monopol kod nas nije samo na ovom polju (telekomunikacije) vec i na ostalim. Primera radi u susednoj Bosni benzin je jeftiniji cak 30 din. po litru, licno se uverio. O cemu onda da pricamo...
[ Dejan2003 @ 13.01.2010. 18:29 ] @
U Norveskoj Telenor je monoopista, to je cinjenica
tako da zna posao,verujem da ce imati dovoljno prostora pored Telekoma
[ ljubac @ 13.01.2010. 22:58 ] @
Citat:
DrMilengele: U novembru sam razgovarao sa nekim iz Telenora...jos se onda znalo da ce Telenor biti drugi fixni,samo je bilo "pitanje" da li ce biti treceg...
Toliko o tome...


Čuj znali,pa pre Nove Godine su završili montaže opreme na nekim Telekomovim objektima gde su smeštene telefonske centrale.
[ kova1 @ 14.01.2010. 13:36 ] @
Citat:
ljubac: Čuj znali,pa pre Nove Godine su završili montaže opreme na nekim Telekomovim objektima gde su smeštene telefonske centrale.


Strasno sta se u ovoj zemlji radi,nikad mi necemo biti normalna zemlja.


Sad posto su rekli da je telefoniranje kod nas najjeftinije onda ce da dignu cene a od novih usluga nece biti nista.
Stvarno sto nisu pustili da i SBB moze da dobije licencu on vecinom ima svoju infrastrukturu.
[ twiddle @ 14.01.2010. 16:53 ] @
Proces pridruživanja EU je, po mom mišljenju, jedina stvar koja Srbiju dugoročno može da spasi propadanja. Takođe, znam da EU trenutno ima potpuno druge prioritete u komunikaciji sa Srbijom, a ovaj tender svakako nije jedan od njih. Telekomunikacije inače u ovom trenutku čak nisu ni 13. rupa na svirali EU u odnosima sa Srbijom. Na tom planu nešto će se značajnije promeniti tek kada SSP stupi na snagu i kada se otvore pregovori o poglavlju koje se odnosi na informaciono društvo i medije. Dakle, ako budemo imali sreće, za jedno godinu dana ili kasnije...

Što se liberalizacije u oblasti telekomunikacija tiče, meni je takođe žao što se na tome nije radilo praktično ništa sve do pre godinu dana, ali nema smisla plakati za prosutim mlekom. Važno je da se kreće napred, da se menja status-quo, a ne da se stoji i ne radi ništa. Svako bi voleo (pa i ja) da brzina tog napredovanja bude veća, ali ona je realno uslovljena opterećenjima u pogledu neadekvatnog regulatornog okvira, slabih institucija, nedostatka političke podrške bržoj/široj liberalizaciji, koalicionim odnosima i razmiricama itd.

Dakle, ne možemo stvari posmatrati izvan konteksta. Takođe, lako je upirati prstom u komšijsko dvorište i navoditi njihove protoke, broj operatora, cene, nivo razvoja itd. bez upuštanja u analizu toga na koji način, tokom kog vremenskog perioda i zahvaljujući kakvim političkim uslovima se došlo do toga.

Imajući u vidu uslove u Srbiji u proteklih desetak godina, svaka promena broja operatora za +1 je svakako dobra vest. Bilo bi bolje da je moglo više, ali bi isto tako bilo užasno loše da je krajnji rezultat bio 0. A lako je moglo da se desi i da pobedi ova druga opcija...

Pozdrav,
Sloba

[ xman25 @ 14.01.2010. 21:00 ] @
Nema tu opravdanja za ovakvu situaciju a pogotovo opravdanja za politicare. Od '99. je proslo 10 god., usli smo i u 11-u. Za deceniju nisu mogli da naprave nijedan znacajan pomak a mogli su da su imali pravi cilj a ne bacali narodu i dalje maglu u oci i punili svoje dzepove. Rec ''postenje'' i dalje ne postoji.
[ Milos038 @ 14.01.2010. 21:39 ] @
Zar ne bi trebalo da se tender na kome je bio jedan ponudjač poništi
Šta je tu tender kada se uslovi prilagođavaju jednoj firmi
Dal je tender objavljen jos u nekoj zemlji ili su tražili isključivo ponuđača iz srbije
[ twiddle @ 14.01.2010. 23:22 ] @
@xman25
Slažem se sa tobom da nema opravdanja za lošu politiku i propuštene šanse u prošlosti. Ipak, što se mene tiče, a budući da ne mogu da utičem na događaje prošle, ne želim da se trošim na dublju debatu o razlozima, ličnostima, krivcima itd. Ako je nešto bilo ili jeste trulo, tu su tužilaštva i sudovi, tu su mediji i javnost, a tu je i reč naroda na izborima, pa nek svakome bude prema zaslugama :)

@milos038
Možda pomognu uslovi za izdavanje licence na http://www.mtid.gov.rs/upload/...ma%20za%20fiksnu%20licencu.pdf Ukratko, u slučaju da se javi jedan ponuđač, ide se na direktnu pogodbu oko cene licence. Da se javilo više od jednog, išlo bi se na javno nadmetanje, pa bi cena licence bila određena po sistemu "ko da više". Što se tiče postupka za izdavanje licence, on jeste bio međunarodni i oglas je objavljen u Financial Timesu. Što se tiče broja licenci njega je odredila Vlada i to jeste bio proizvod onoga što je u ovom momentu politički moguće u Srbiji. Ja lično nisam zadovoljan tom cifrom, ali je +1 operator svakako mnogo bolje od 0 novih operatora (a i to je bila vrlo realna opcija u igri). Što se tiče kriterijuma za učešće u postupku (200 miliona obrt + 1 milion korisnika ili 10Meur bankarska garancija) njih je odredio RATEL, vodeći se namerom Vlade da izda drugu fiksnu licencu operatoru koji će predstavljati adekvatnog takmaca Telekomu (i po veličini, i po kapacitetu za investiranje, i po mogućnosti da dopre do krajnjih korisnika, i po iskustvu u biznisu itd).

Uzevši sve u obzir -- i postojeći regulatorni okvir koji je diktirao ovakav postupak izdavanja licence, i odluke Vlade i pravilnik MTID i uslove RATEL i ono što se jeste ili nije nalazilo u konkursnoj dokumentaciji i odgovore RATEL na pitanja zainteresovanih operatora -- mislim da su uslovi bili podjednako loši za sve. Od onih koji su otkupili dokumentaciju, barem dva operatora su sami ispunjavali postavljene uslove, a oni koji nisu, mogli su da nastupe u konzorcijumu ili da pribave bankarsku garanciju. Oni koji su podneli ponudu procenili su da mogu da podnesu sve povezane rizike i da imaju šanse da se za nešto izbore u narednom periodu. Ostali su procenili drugačije. A da će sve ostati kao što je i bilo, neće sigurno. Isto kao što je sigurno da će operatori koji budu dolazili posle Telenora imati daleko manje posla i problema sa kojima će se suočiti u funkcionisanju na fiksnom tržištu...

Pozdrav,
Sloba

[ telemajstor @ 15.01.2010. 00:26 ] @
Citat:
Isto kao što je sigurno da će operatori koji budu dolazili posle Telenora imati daleko manje posla i problema sa kojima će se suočiti u funkcionisanju na fiksnom tržištu...


Nažalost Ministarka koju savetuješ ubacuje nove diskriminatorske uslove za bilo kog novog ulagača (pa i velikog) kroz zakon o elektronskim komunikacijama jer postupka za trećeg neće biti do početka 2012 godine kako stoji u nacrtu eksplicitno. Ovo je isto kao što je i ona vlada prvom prodajom dala rok do 2005 godine za monopol. I smešno i za plakanje !
[ Ivan Dimkovic @ 15.01.2010. 00:50 ] @
Citat:
twiddle
Slažem se sa tobom da nema opravdanja za lošu politiku i propuštene šanse u prošlosti. Ipak, što se mene tiče, a budući da ne mogu da utičem na događaje prošle, ne želim da se trošim na dublju debatu o razlozima, ličnostima, krivcima itd. Ako je nešto bilo ili jeste trulo, tu su tužilaštva i sudovi, tu su mediji i javnost, a tu je i reč naroda na izborima, pa nek svakome bude prema zaslugama :)


Nema nikakve potrebe da se bavis sa prosloscu.

Mozda bi mogao da nam otkrijes zasto je raspisan tender za JEDNOG operatera fiksne telefonije, sto je besmislica jer se ne radi o ogranicenom resursu kao sto su frekventni opsezi?

Takodje, mozda bi mogao da nam otkrijes kako to da u Srbiji cesto vidjamo tendere na koje se javlja jedan ucesnik... izvini, znas - malo zvuci nelogicno, samo malkice...

I, da, mozda bi takodje mozda mogao da nas prosvetlis zasto u Srbiji nije moguce dobiti licencu za pruzanje telefonskih usluga preko VoIP-a sa nacionalnom numeracijom? Nesto sto bi svaki ISP mogao da nudi... da nije i to "ogranicen resurs" ? Mislim, mozete da dodate cifri koliko hocete - nema problema.

A to se desava >DANAS< twiddle - i ni jedan PR spin to ne moze da opravda, sorry.

Car je go. I to sto se radi u Srbiji, i nesto u cemu i ti posredno ucestvujes kroz davanje legitimiteta ovakvim strukturama koje savetujes ima samo jedno ime - i zove se de-facto drzavni monopol protiv interesa gradjana. Nekakvi duopoli koji se prave nece ama bas nista fundamentalno resiti - jer ne omogucavaju slobodno trziste, iako je to danas praksa svuda u Evropi.

Ovako nesto postoji samo u latino americkim i africkim zemljama - cak su i Azijati odavno skapirali.

Citat:

Ako je nešto bilo ili jeste trulo, tu su tužilaštva i sudovi,


Ovi novoizabrani... mislis po strucnom kljucu zvanom 6.07 prosek? O, da - to ce da funkcionise, samo da se sastanu u Ustavnom Sudu, da vidis kako ima da pice presude.. kome ti pricas tu pricu, izvini? :)

Nope, twiddle - jedino resenje su strani sudovi (gde moze, a na zalost ne moze svuda) koji ovu kliku mogu da pljusnu po dzepu i stap i sargarepa EU. Tj. vise stap, manje sargarepa. Tako to ide.
[ twiddle @ 15.01.2010. 10:00 ] @
Ja sam na ovom forumu od samog osnivanja, skoro 10 godina, i ako drugačije ne navedem, uvek zastupam samo sebe i pričam samo u svoje ime, na osnovu činjenica koje su mi poznate. Ono što kažem možda se nekome svidi, a možda i ne, ali ja tu ne mogu da pomognem. Takođe, ja shvatam vaše frustracije, na koje svako ima pravo, naročito ako živi u Srbiji. Imam ih i ja po mnogim pitanjima, ali se trudim da ne divljam po forumu ako već trošim deo svog vremena da učestvujem u diskusiji. Ja nemam problem sa tim da ponudim odgovore i svoje mišljenje na postavljena pitanja, ali bih veoma cenio trud na dovođenju tona ove diskusije u pristojne okvire, ako vas zaista zanima da pričamo na ovu temu. Ako vas moje poruke nerviraju, nije mi problem ni da se odmah isključim iz diskusije.

Pozdrav,
Sloba

[ mmix @ 15.01.2010. 10:07 ] @
Citat:
bachi: OBRISANA PORUKA


Razumem tvoju frustraciju nemogucnoscu da dobijes fiksni telefon ali to nije razlog da bilo koga ucutkujes. Postoji razlika izmedju debate i pissing contest-a i ja bih voleo da cujem sta twiddle ima da kaze na Ivanove primedbe mada relano mi vec svi znamo sta stoji iza svega toga. Da li ce njegove poruke da emituju PR ministrarstva ? Pa hoce sigurno, nije on izolovano ostrvo, ali treba saslusati i to i iz toga eliminisati BS, ovakvim potezom se samo stimulise radjenje stvari ispod zita.

Ne branim ovaj tender, ali i neke stvari o kojima i ti Ivan pricate su isto diskutabilne, tebi bi SIP telefon resio posao ali bi nacionalna numeracija VoIP veza efektivno zaustavila razvoj fiksne telefonije u potpunosti, taj sistem bi mogao da funkcionise samo sa kablovskim TV operaterima (za adsl korisnike je bespredmetno jer oni vec moraju imati fiksnu paricu) i inicijalno bi korisnici kablovske dobili fiksni broj ali bi onda sve stalo, a i broj ljudi sa kablovskom koji nemaju fiksnu paricu nije toliki. Nije u pitanju to da je fiksna telefonija ogranicen resurs vec da lastmile resursa mahom i NEMA. Parica jednostavno nema, nikad nisu sagradjene ili su sagradjene u nedovoljnoj kolicini (npr u moju zgradu sagradjenu 1981 sa 32 stana uvedene su 24 parice), niti van jacih urbanih centara postoji bilo kakva upotrebljiva fiksna infrastruktura ukljucujuci i cable. Porediti nas sa nekom razvijenom zemljom je trenutno po meni bespredmetno jer te zemlje vec imaju polozenu infrastrukturu koja je finansijski amortizovana i moze da se eksploatise samo uz sitne varijabline troskove. Mi to nemamo, neko mora da zasuce rukave da iskopa sanac i da polozi kablazu, da zameni dotrjalau a to je u rangu kapitalnih investicija (ako se uradi kako treba) i za to mora da postoji finansijski interes da bi to neko radio komercijalno narocito u redje naseljenim podrucjima.

Medjutim ovaj tender apsolutno nista nije uradio po tom pitanju, njegova jedina svrha je bila da se telekomu obezbedi monopolizovani izvor prihoda u vrlo kratkorocnom nastojanju da se kapitalizuje i privatizuje. Cui bono? Sta zapravo vlasti misli da ce se desiti kad telekom dobije nove vlasnike? Da ce reci: "vazi nasa je firma al vi iz ratela ste sefovi i mi cemo lepo da se igramo na trzistu?" ili ce biti "hej vidi, svi kablovi su nasi i nemamo konkurenciju => nasim korisnicima ce cena biti ova, a vi telenorci dok ne sagradite svoju kablazu (haha) cena ce vam biti ova, vi iz ratela da cutite da vam ne bi pocupali parice iz zgrade". Mozes ti da pustis posle toga i otvorenu besplatnu licencu za fiksnu telefoniju niko vise nece doci.

[Ovu poruku je menjao mmix dana 15.01.2010. u 11:23 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 15.01.2010. u 16:22 GMT+1]
[ mmix @ 15.01.2010. 10:19 ] @
Citat:
twiddle: Ja sam na ovom forumu od samog osnivanja, skoro 10 godina, i ako drugačije ne navedem, uvek zastupam samo sebe i pričam samo u svoje ime, na osnovu činjenica koje su mi poznate.

Ali pre 10 godina nisi bio affiliated sa gov i sada kad kazes nesto a nisi decidan ljudi pretpostavljaju ono sto im vise odgovara. Da bi izbegao ovakve probleme najbolje je da stavis disclaimer u potpis.
[ dusan2309 @ 15.01.2010. 11:36 ] @
Telenor Srbija je ponudio 1.050.000 evra za licencu za fiksnu telefoniju.

Citat:

BEOGRAD, 15. januara 2010. (Beta) - Kompanija Telenor ponudila je milion i 50.000 evra za licencu za drugog operatora fiksne telefonije u Srbiji, objavila je u petak Republička agencija za telekomunikacije.

Na otvaranju ponude u Ratelu generalni direktor Telenora Srbija Ćel-Morten Jonsen je istakao da je ta kompanija spremna da nastavi da investira u telekomunikacije u Srbiji.

Prema proceduri, Upravni odbor Ratela bi trebalo do 10. februara da odluči da li je finansijska ponuda Telenora zadovoljvajuća i da li će dodeliti licencu za fiksnu telefoniju toj kompaniji.

Telenor Srbija je jedini učesnik na tenderu za drugu licencu fiksne telefonije, kojom se ukida monopol u toj oblasti i koja se daje na 10 godina, uz mogućnost produženja za još 10 godina.Izvor informacija: http://www.beta.rs/?tip=articl...p;ida=2242347&id=&ime=
[ Slobodan Miskovic @ 15.01.2010. 11:49 ] @
Obrisan offtopic deo o twiddle

Evo sad i ponude, 1 050 000 e, dovoljno govori o svemu...tuzno...

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 15.01.2010. u 16:23 GMT+1]
[ bachi @ 15.01.2010. 13:56 ] @
Ne ućutkujem ja nikoga, naprotiv, ali je bezveze pričati kako je 1+1 super stvar, kada svi mi znamo da nije.

Ovo što pričate za last mile ima logike, ali se to sa Telenorom neće desiti, jer je to mnogo skupa rabota, a i zašto bi oni to radili.

Ako Slobo pričaš da je 1+1 ok (telekom + telenor), tako nešto si sigurno rekao i gospođi ministarki, umesto da si joj danima drobio kako u stvari to sve treba da izgleda. Možda i jesi, možda grešim dušu.

Razumem ja da Sloba ne može ukinuti monopol, ali ne razumem njegovu priču.

I nisam ja frustriran time što nemam fiksni telefon, frustriran sam činjenicom da je telekom platio podizvođače (mimo tendera, kladim se), da iskopaju ceo kraj i sprovedu kablove i za to je neko uzeo masan %, a onda 2 godine ne pušta signal i ne uzima novac od osnovne pretplate + računa za impulse.

Ima li tu logike? Ima - logika procenat. :) A i može im se.

A šta će Telenor sad da uradi? Dovući će wirelessom do mene fiksni broj, sigurno oni neće kopati kablove. :) A SBB već ima kablove i svakim danom se sve više i više širi, a njih su namerno isključili iz igre.
[ Ivan Dimkovic @ 15.01.2010. 14:03 ] @
Telenor nece pipnuti last mile - to ce najmiti od Telekoma. Eventualno ce koristiti svoju 3G mrezu za pruzanje fiksne telefonske usluge (+ net) onima koji nemaju bakar do svoje kuce.

Jedini pravi "last mile" konkurent bi bili kablovski operateri, ali kao sto rekoh - u Srbiji ISP-ovi danas ne mogu da dobiju dozvolu da korisnicima dele telefonske brojeve iz nacionalne numeracije.

Da postoji neki medij koji nije u simbiozi za politickim partijama, pa da se debelo ispita ZASTO i dan danas u Srbiji nije moguce imati uslugu koja se nudi svuda u Evropi osim u par bantu zemalja.

Zasto bi za tako nesto uopste trebao "tender"??? Zasto u Srbiji >sve< mora da bude posebno, i to uvek na stetu gradjana?

Ao bre, po Evropi za 1 EUR mesecno dobijete SIP broj u lokalnoj numeraciji i mozete da drvite koliko hocete preko obicnog telefona sa obicnim POTS<->SIP ruterom, ISDN kvalitet - 64 kilobitni PCM, bez kompresije... jedino u Srbiji od matorog telefonskog servisa prave hi-tech. Pa jos nude i "licence preko tendera" ko da je u pitanju neki ograniceni prirodni resurs.

Knezevina - dobro je kad si Velmoza :(

Vlast u Srbiji treba prisiliti da prodaju Telekom Srbija, kako ne bi bili u konstantnom sukobu interesa sa svojim gradjanima - i da puste sve zainteresovane firme da nude telefonsku uslugu, nezavisno od pristupne mreze - KDS operateri, ADSL provajderi, novi provajderi fiksne telefonske mreze. A pristupnu mrezu odrzavati troskovima koji bi vazili za Telekom kao i za sve druge.

Samo u razlikama u ceni usluga koje postoje zbog monopola su gradjani Srbije osteceni daleko vise od tog jednog miliona koji ce Srbija dobiti za novog provajdera.

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 15.01.2010. u 16:24 GMT+1]
[ staticInt @ 15.01.2010. 15:10 ] @
Ovo sto Ivan kaze je istina, ja sam imao tu privilegiju da savetujem neke ljude iz "gov-a" za neke stvari i za neka pitanja, mogu vam samo reci moje iskustvo a to je da ti ljudi koje savetujete uglavnom zele nesto da urade i promene ali za svaku sitnicu tu mora 20 potpisa, 30 pecata i 50 odobrenja od raznih sluzbi. Cela administracija je neefikasna, glomazna i korumpirana celu drzavu vodi izvrsna vlast zato i jesmo tu gde jesmo, jer nema kontinuiteta ni u cemu.

U Americi sudija je sudija dozivotno i kad vas jednom izaberu za sudiju vrhovnog suda vi ste tu dozivotno ma ko bio predsednik i ma koja partija bila na vlasti niko ne moze odatle da vas skine, dok kod nas kako se promeni partija tako se menjaju ljudi u svim drzavnim institucijama.
Uglavnom se ni ministri ne pitaju tu nista, tu imate jednu grupu ljudi u izvrsnoj vlasti koji o svemu odlucuju a ministri sede tu ko ikebane osim ako taj ministar nije deo te grupe sto u delu za telekomunikacije na zalost nije niti je ikada bilo, vi ne mozete tu nista da promenite iz prostog razloga sto se sve vrti oko toga da neko iz vrha uzme neki % ili da sebi obezbedi neke izvore primanja.

Iz pouzdanih izvora mogu vam reci da kad su otvoreni magacini NISa po dolasku Rusa tamo su zatekli usisivace, frizidere, pincete, epilatore, multi praktik aparate i jos gomilu nepotrebnog djubreta koje su nasi politicari nabavljali naravno uz %, sad kad je NIS otisao Rusima u ruke oni su znacajno skresali sve sektore pootpustali sve partijske cinovnike a ove koje nisu mogli da otpuste su stavili na neke pozicije gde ne rade nista i stavili im koeficijent 4-5 do 2010-2012 kad mogu da im daju nogu. Tako bi trebalo uraditi i sa Telekomom i ostalim firmama jer ovde kako koja strana firma uleti tako krene "ja tebi burazere" akcija sa politicarima i dodjemo do toga da mogu da rade sta god pozele.

Ovde i kad nesto rade urade samo na pritisak, uglavnom pritisak vrse strane banke i kad one izvrse pritisak uglavnom se to sredi odma isto tako neki fondovi EU zahtevaju odredjene stvari da se odrade pa onda i tu odrade po potrebi al onako preko one stvari pa pokusavaju stalno da pokradu sta stignu.

Nece biti bolje dok se izvrsna vlast ne svede tamo gde treba da bude i dok institucije ne budu izgradjene tako da su nezavisne u potpunosti od izvrsne vlasti, jer ovde se izvrsna vlast ponasa kao da je cela drzava privatna prcija i da mogu da rade sta zele, al to je narod kriv sto im dopusta onome kome se ovakav sistem ne svidja treba da se zali.

Samo jos jednu stvar da kazem, u Pakistanu kad je izvrsna vlast htela da skine odredjeni broj sudija narod se pobunio i napravili su ogromne demonstracije i onda su sudije morali da vrate na prvobitne pozicije odakle su ih skinuli, tako da narod jednog Pakistana ima mnogo vecu svest nego narod Srbije.
[ banchi @ 15.01.2010. 16:22 ] @
Ma sta imamo ocekivati od ovoga...isto kao i konkurencija u mobilnoj telefoniji. Koja je tamo konkurencija i zna li neko da kaze koji je najjeftiniji provajder od ova tri???
Doduse postoji razlika u odnosu na podrsku i korisnicki servis, ali cene?
Sve ce oni to lepo upakovati u pakete, tarife i naknade...kao i svugde u svetu, da se stvarna cena ne moze videti.
[ aleksa74 @ 15.01.2010. 19:32 ] @
Da je ovo moglo i trebalo ranije i bolje da se uradi - jeste...
Jedini na koga sam ciljao da će se prijaviti na tender (osim Telenora) je VIP, ali izgleda nije našao interes.
U fiksnoj zaista nema dobiti, jedina šansa je komplet usluga: mobilna-internet-fiksna.
Znam da Telekom nenormalno naplaćuje cenu zakupa optike za prenos signala drugim mobilnim operaterima. Verovatno je to i još jedan motiv Telenora za ovo, da smanji troškove mobilne telefonije.
A pljuvanja i teroija zavere - nikad dosta :(
[ Ivan Dimkovic @ 15.01.2010. 19:47 ] @
Citat:

A pljuvanja i teroija zavere - nikad dosta :(


Ne razumem o kakvim se teorijama zavere radi?

U Srbiji drzava ne dozvoljava slobodno trziste na polju fiksnih telefonskih usluga zbog sukoba interesa (jer imaju telefonsku kompaniju u svom vlasnistvu). Svuda u Evropi mozes dobiti telefonski broj za smesne pare tipa 1 EUR mesecno i telefonirati preko SIP-a - svaki ISP obicno nudi i voice paket koji je po kvalitetu gotovo isti sa ISDN kvalitetom - potpuno je nepotrebno uzimati obicnu telefonsku uslugu, osim ako vam ne treba nekoliko telefonskih linija (tada ISDN ima smisla).

Zbog toga su osteceni pre svega sami korisnici - jer im je uskraceno daleko vece i bogatije trziste sa manjim cenama. Praksa je da su lokalni razgovori skoro svuda dzabe, a medjunarodni razgovori sa fiksnim mrezama zanemarljivi. Mene minut razgovora sa USA kosta pola eurocenta na minut.

Pola eurocenta = 48 para minut

Da ne pricamo o prednosti da je taj broj telefona nevezan za fizicku lokaciju, i da mozete bez problema da ga "ponesete" sa sobom na put, da imate vise brojeva telefona po raznim zemljama ako se bavite biznisom itd...

I to svuda u Evropi moze (osim u 2-3 zemlje max) - ali u Srbiji ne moze....

A zasto ne moze? Zato sto drzava izigrava telefonsku industriju i hoce da se bavi biznisom (i da isti kontrolise, kako ne bi imali pritisak da smanjuju cene). A to je direktno protiv interesa gradjana.

Naravno da ovo nije jedina oblast gde Srbija radi direktno protiv interesa svojih gradjana - ali sticajem okolnosti je ova oblast nesto cime se mnogi na ovom forumu bave, i sto je jako relevantno za IT. Pa zato i pricamo o tome.
[ banchi @ 15.01.2010. 20:03 ] @
Najtragicnije je sto je Telenor priznao da uopste nije zainteresovan za izgradnju sopstvene mreze i ulaganje u fiksnu...znaci iznajmljivace postojecu Telekomovu infrastrukturu i nuditi iste usluge kao i bilo koji vec postojeci ISP.
Toliko o konkurenciji i snizavanju cena!
[ MyWay @ 15.01.2010. 20:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Jedini pravi "last mile" konkurent bi bili kablovski operateri, ali kao sto rekoh - u Srbiji ISP-ovi danas ne mogu da dobiju dozvolu da korisnicima dele telefonske brojeve iz nacionalne numeracije.
Kakvi pravi konkurenti? :-) Em što SBB ima nekih 600+ hiljada korisnika, em što se u većini slučajeva poklapa prisustvo KDS i Telekomove infrastrukture... Tako bi od nedovoljnih 3 miliona korisnika telefonije, potencijalne blagodeti opštenarodnog veselja u fiksnoj telefoniji osetila max 1/3 postojećih i nešto malo novih. I to možda prvih 5-10 godina dok koliko-toliko izdržava dotrajala Telekomova infrastruktura i na oruk postavljena sa krova na krov zgrade nova SBB-ova...
Smatram da je ovako ipak dugoročno bolje po Srbiju ako Telenor bude ulagao u razvoj sopstvene infrastrukture dobrovoljno ili bude nateran da određeni deo godišnjeg prihoda investira u razvoj infrastrukture... Ako bude samo iznajmljivao Telekomovu, onda smo tamo gde smo i bili pre tendera, ako ne i dalje

A kako će neko i graditi u Srbiji kad:
Citat:
Po novom Zakonu o planiranju i izgradnji, koji je stupio na snagu 11. septembra prošle godine, u Beogradu je dosad izdata samo jedna lokacijska dozvola.
http://www.novosti.rs/code/nav...n&kword_add=oliver%20dulic
[ Medulla Hosting @ 15.01.2010. 22:42 ] @
Citat:
banchi: Najtragicnije je sto je Telenor priznao da uopste nije zainteresovan za izgradnju sopstvene mreze i ulaganje u fiksnu...znaci iznajmljivace postojecu Telekomovu infrastrukturu i nuditi iste usluge kao i bilo koji vec postojeci ISP.
Toliko o konkurenciji i snizavanju cena!


I Vip je koristio Telekomovu (MTS) infrastrukturu i verovatno je još uvek koristi.
Mislim da će Telenor iznajmiti za početak resurse Telekoma a posle koristiti svoju
savremeniju opremu.

Uglavnom sadašnja fiksna telefonija je užas i svaka promena je dobrodošla pa i na gore :)

I meni je žao (pomenuli su neki učesnici u temi) što SBB nije u igri.
[ Lesli Eldridz @ 15.01.2010. 23:12 ] @
Citat:
banchi: Najtragicnije je sto je Telenor priznao da uopste nije zainteresovan za izgradnju sopstvene mreze i ulaganje u fiksnu...znaci iznajmljivace postojecu Telekomovu infrastrukturu i nuditi iste usluge kao i bilo koji vec postojeci ISP. Toliko o konkurenciji i snizavanju cena!
Tacno. Zato su ove price uzaludne. Niko ovde ne zeli da razvija nista, osim tog Telekoma koji isto nece ali mora. Isto vazi i za EPS. Svi ti koji bi da dobiju na tenderu hoce samo da uzmu pare, nece nista da razvijaju.
Citat:
Ivan Dimkovic: Praksa je da su lokalni razgovori skoro svuda dzabe, a medjunarodni razgovori sa fiksnim mrezama zanemarljivi. Mene minut razgovora sa USA kosta pola eurocenta na minut.

Pola eurocenta = 48 para minut

Dobro, i koliko za taj altruizam kosta fiksna mesecna pretplata? 20 evra? 30? Ovde je 80 dinara za dvojnika i 300 dinara za poseban broj.
[ telemajstor @ 16.01.2010. 00:13 ] @
Kad se tržište ozbiljno otvori (ovde to nije slučaj ni sa ovim tenderom) onda se uvek nađe neki interes da se uloži a od 20-tak igrača bi svako po nešto odradio pa bi onda rezultat vremenom bio sve bolji i bolji. Potom slede udruživanja, ukrupnjavanja, kupovine i ciklus se okreće.
Ovo kažem jer se u prethodnim postovima pominjala trula, dotrajala mreža, krov to krov cable mreža itd za nekoliko godina... Za firme u igri je imperativ da imaju relevantan servis zbog zarade a ne slave pa je to onda stvar veština realizacije investicija, udruživanja, pronalaženja starteških investitora, para, izdavanja obaveznica i uopšte to tržušte jako lepo reguliše. To rade preduzetnici i investitori a ne vlada i ministri koji po prirodi stvari hoće sa jednim velikim da reše sve jer to i politički bolje zvuči po njih.
Dakle, pitanje je kad se hoće liberalizacija i tržište, razvoj usluga, radne snage, ponude biće i investicija, eto i boljitka. E toga nema ovde a umesto toga imamo neke regulacije, RATEL pametnjakoviće i razna kukavičija jaja uz začine iz političke kuhinje i samo jednog Slobu uz pristup "veština mogućeg" i pužev korak po korak. Da ih je više tu sa takvim stavom puž bi ubrzao i ja ga ne krivim u tome, jer raditi sa takvim limitima i onima koji vuku unazad je veoma teško i frustirajuće. Na ovom forumu mu samo treba pomoć i snabdevanje novim vestima i predlozima a ne pljuvanje i to je moj apel za druge.

Sa ovom Telenor licencom imaćemo samo podsticaj da Telenor dogradi kičmu za svoju 3G mrežu. Fiksni servis će lako pružiti sa GSM terminalima za dvojnike i neurbane korisnike bez Telekom alternative i dovoljno velikom pretplatom da naplati skuplji CPE pa je forma licence zadovoljena. Ono što Telenor sa ovomlicencom još hoće jeste malj da maše ako nastave da mu smetaju razni administrativci u polaganju međugradske optike.
Ovde nema ni "G" od gradnje last mile mreže.
Dobro je što je ova cena zapravo otreznila većinu napaljenih u vlasti da se tu može uzeti dobra lova i ako deo dogovora nije da se sad sačeka jedno godinu dve sa novim tenderskim postupkom za trećeg/četvrtog biće nade da se nešto ubrza ali šta ako je deo dila pauza ?
[ twiddle @ 16.01.2010. 03:10 ] @
Pošto vidim da je Gojko preduzeo neke mere da se ova diskusija ipak svede u okvire elementarne pristojnosti, 'ajde da nastavimo priču, pa ćemo videti koliko će trajati...

@telemajstor
Član 151b nacrta novog ZEK uopšte ne govori o monopolu (ekskluzivnim pravima), to smo 'fala bogu sa'ranili 2005, već kaže da se još dve godine (a dok ZEK bude usvojen to će biti oko godinu ipo dana ili manje) obavljanje jedne određene vrste usluga odvija po režimu licence, a ne opšteg odobrenja. Dakle, na pružanje te usluge niko nema ekskluzivna prava i moguć je ulazak na tržište novih igrača, ali po sadašnjoj proceduri -- odluka Vlade, pa određivanje uslova, pa javno nadmetanje. Slažem se da je takva procedura teža za ulazak novih igrača, ali to je bila politička cena pokretanja postupaka za uvođenje novih operatora prošle i ove godine i prekidanje dugogodišnjeg statusa quo što se tiče regulative u oblasti telekomunikacija (+1 operator za FWA, +1 fiksni operator, novi operatori za WiMax tender čiji uslovi se konačno privode kraju, novi zakon o elektronskim komunikacijama, uvođenje prenosivosti broja, odobravanje tehnološki neutralnog pružanja univerzalnog servisa koji će proširiti polje delovanja za VIP itd). Svaka politika ima svoju cenu i svoje granice, pitanje je samo šta je ono ispod čega ne ideš. Svestan uslova u Srbiji danas i tokom proteklih decenija, ja lično ne pristajem na bilo koju opciju u kojoj se broj novih operatora ne povećava i ne pristajem na održavanje statusa quo. Sve ostalo je svakodnevna i dugoročna rovovska borba sa raznim zajebanim interesima, igračima i mudracima, pa koliko teritorije osvojiš, osvojio si... :)

Potpuno se slažem i sa tvojom opaskom o otrežnjenju političara i drugih mudraca u pogledu očekivanja od ponuda na tenderu. Ja mesecima nisam mogao da dođem sebi posle nekih priča koje sam slušao i nadam se da neću morati ponovo da slušam iste haludže :) Takođe, ja ne mogu da zamislim kako će sve da ostane po starom nakon ulaska Telenora. Ta kompanija je iskusan međunarodni igrač, ima vrlo solidne kapacitete za investiranje i vrlo je verovatno da će izgraditi nacionalni optički backbone, "omekšaće" Telekom u pogledu cena i uslova za pristup lokalnoj petlji (što će značajno olakšati život budućim operatorima), izboriće se za brži rebalans retrogradnog tarifnog sistema Telekoma koji se nije menjao decenijama, uticaće na konkurenciju u oblasti paketne ponude usluga Interneta, telefonije i televizije itd. Što se tiče ulaganja u last mile, our mileage may vary :) tj. ne očekujem ništa spektakularno. No, to ne bih očekivao ni da je ušla gomila manjih operatora čiji su investicioni potencijali za takve poduhvate realno truba. Stimulisanje izgradnje optičke pristupne mreže u uslovima tržišne konkurencije je nauka za sebe i zahteva *posebnu* pažnju -- relaksiranje režima za korišćenje komunalne infrastrukture, režima za izgradnju kablovske infrastrukture, državna ulaganja, poreske olakšice itd. Doći će i to na dnevni red uskoro u kontekstu priče o bržem razvoju broadbanda... biće tu posla za najmanje dve naredne Vlade :)

Što se tiče raspisivanja novog tendera, mislim da je još rano pričati o tome. Neki kažu da neće biti novih tendera do isteka tog prelaznog perioda iz ZEK, pa da će se onda potpuno otvoriti tržište za godinu ipo do dve. Drugi se plaše mogućnosti da "zli poslanici" u Parlamentu amandmanom produže taj prelazni period u ZEK, što bi onda nateralo MTID da relativno brzo raspiše tender za nove operatore po sličnoj proceduri koja je sada korišćena. Treći tvrde da će ova Vlada da padne u međuvremenu, pa će onda nova Vlada da kroji neke svoje planove... Dakle, postoji više mogućnosti i niko u ovom trenutku ne može da ti sa sigurnošću kaže šta je izvesnije.

@Ivan Dimković
Što se tiče tendera, on je raspisan u skladu sa *jedinom mogućom procedurom* koju poznaje važeći Zakon o telekomunikacijama -- dakle javno nadmetanje za fiksnu licencu. Da bi se to izmenilo, bilo je potrebno menjati postojeći zakon. Pošto Srbija još od 2005. čeka na novog operatora u fiksnoj i pošto je procenjeno da bi izmena zakona trajala nedopustivo dugo vremena (a i politička cena takvog poduhvata bila bi nepovoljna po MTID), odlučeno je da se ide sa postupkom iz postojećeg zakona, kao i da se prema Parlamentu gura potpuno novi ZEK. Kako je dalje funkcionisao proces utvrđivanja uslova za tender, već sam detaljno objasnio u prethodnoj poruci, pa te molim da je ponovo pročitaš.

Što se tiče VoIP-a sa numeracijom, to pitanje je adresirano novim ZEK i postaće moguće od prvog dana njegovog stupanja na snagu (nadajmo se već koliko sad na proleće).

Insinuacije o mom navodnom spinovanju u korist sila mraka i bezumlja :) odbijam u potpunosti. Da li *zaista* misliš da moje istupanje na ovom forumu ima bilo kakav realan uticaj na širu javnu percepciju aktivnosti MTID? Uz puno poštovanje popularnosti ovog foruma u geek krugovima ;) za spinovanje sa "ozbiljnim" efektima se koriste dnevne novine, mediji sa nacionalnom frekvencijom, javni servis itd.

Dakle, opet ponavljam, sve što pišem ovde je samo moje lično mišljenje i na ovom forumu sam isključivo iz sopstvenog gušta :) Ja bih bre pre par godina dupe pojeo da na nekom forumu ili blogu mogu da propitujem i prozivam nekakvog savetnika tadašnjeg ministra. Zašto da drugima uskraćujem takvo zadovoljstvo kad sam već inventar na ovom forumu :)) Naravno, još jednom apelujem da se strasti kontrolišu koliko god je moguće...

Što se tiče navodnog delovanja protiv interesa građana i navodnog rada na odbrani monopola, uz najveći napor ne mogu da ukapiram kako uvođenje prenosivosti brojeva, tehnološki neutralnog univerzalnog servisa, +1 FWA operatora, +1 fiksnog operatora sa mogućnošću pristupa LLU, liberalizacije režima povezivanja sa inostranstvom, vađenje VoIP-a izvan sive zone i drugih stvari na kojima trenutno radi MTID mogu da se podvedu pod zaštitu monopola i rad protivan interesima građana ove zemlje. Liberalizacija je postepen proces koji se sastoji od velikog broja koraka i ne dešava se preko noći. Ne znam kako ti zamišljaš da je Sav Normalan Svet(TM), koji ima sve što mi nemamo, došao do današnjeg stepena razvoja? Tako što su krvavo radili na tome u periodu od sredine osamdesetih godina prošlog veka, pa tokom celih devedesetih, pa najmanje do 2006. kada je većina zemalja konačno primenila drugi regulatorni okvir EU za elektronske komunikacije. Mi smo taj proces de facto počeli pre godinu dana. Ako se ovakvim tempom nastavi do kraja mandata ove (koliki god da bude) i tokom mandata naredne Vlade, Srbija može da dostigne nivo razvoja za koji su se neke zemlje EU borile 15 godina.

Takođe, meni je delovalo očigledno pa nisam do sada smatrao da treba posebno naglašavati činjenicu da stvari u politici *ne funkcionišu* po principu lupanja šakom o sto. Dakle, nema onoga -- sad smo mi kao zaseli, i najpametniji smo, i znamo šta i kako treba da se uradi na Pravi Način Kao I Svuda U Normalnom Svetu (TM), pa će zato svi unaokolo da nas dočekaju kao spasioce, širom nam otvore vrata i pomognu da sve to realizujemo po kratkom postupku? Dajte bre ljudi, budimo realni. Za svaki pedalj normalnosti u Srbiji mora da se grebe svim raspoloživim sredstvima, dugoročno i proračunato. Ništa u ovoj zemlji ne dolazi brzo, na gotovo, bez neke cene, bez maltretiranja itd. Naravno, kad pričam sve ovo podrazumevam da kao sredstvo postizanja ciljeva ne koristimo oružanu revoluciju. U tom slučaju možda nešto i može da se uradi preko noći i na način koji naoružana klika proceni da je adekvatan.

@bachi
Naravno da bi bilo bolje da je broj licenci bio veći, ali je broj za koji se opredelila Vlada ono što je trenutno politički realno u zemlji Srbiji. Nisam rekao, niti tvrdim da je 1+1 operator idealno stanje. Rekao sam samo da je +1 novi operator pozitivan korak u odnosu na stanje koje smo imali u proteklih X godina, a posebno u odnosu na opciju koja je takođe bila u igri, a to je da bude izdato 0 novih licenci.

Pozdrav,
Sloba
[ Lesli Eldridz @ 16.01.2010. 09:54 ] @
Citat:
twiddle: Što se tiče navodnog delovanja protiv interesa građana i navodnog rada na odbrani monopola, uz najveći napor ne mogu da ukapiram kako uvođenje prenosivosti brojeva, tehnološki neutralnog univerzalnog servisa, +1 FWA operatora, +1 fiksnog operatora sa mogućnošću pristupa LLU, liberalizacije režima povezivanja sa inostranstvom, vađenje VoIP-a izvan sive zone i drugih stvari na kojima trenutno radi MTID mogu da se podvedu pod zaštitu monopola i rad protivan interesima građana ove zemlje. Liberalizacija je postepen proces koji se sastoji od velikog broja koraka i ne dešava se preko noći. Ne znam kako ti zamišljaš da je Sav Normalan Svet(TM), koji ima sve što mi nemamo, došao do današnjeg stepena razvoja? Tako što su krvavo radili na tome u periodu od sredine osamdesetih godina prošlog veka, pa tokom celih devedesetih, pa najmanje do 2006. kada je većina zemalja konačno primenila drugi regulatorni okvir EU za elektronske komunikacije. Mi smo taj proces de facto počeli pre godinu dana. Ako se ovakvim tempom nastavi do kraja mandata ove (koliki god da bude) i tokom mandata naredne Vlade, Srbija može da dostigne nivo razvoja za koji su se neke zemlje EU borile 15 godina.

Takođe, meni je delovalo očigledno pa nisam do sada smatrao da treba posebno naglašavati činjenicu da stvari u politici *ne funkcionišu* po principu lupanja šakom o sto. Dakle, nema onoga -- sad smo mi kao zaseli, i najpametniji smo, i znamo šta i kako treba da se uradi na Pravi Način Kao I Svuda U Normalnom Svetu (TM), pa će zato svi unaokolo da nas dočekaju kao spasioce, širom nam otvore vrata i pomognu da sve to realizujemo po kratkom postupku? Dajte bre ljudi, budimo realni. Za svaki pedalj normalnosti u Srbiji mora da se grebe svim raspoloživim sredstvima, dugoročno i proračunato. Ništa u ovoj zemlji ne dolazi brzo, na gotovo, bez neke cene, bez maltretiranja itd. Naravno, kad pričam sve ovo podrazumevam da kao sredstvo postizanja ciljeva ne koristimo oružanu revoluciju. U tom slučaju možda nešto i može da se uradi preko noći i na način koji naoružana klika proceni da je adekvatan.

Sve se slazem od reci do reci. Evo, ja sam gradjanin, i mene stvarno zanima koliko bi onda bila osnovna pretplata kada bi se uvelo to sve o cemu pise Ivan Dimkovic. Ja mislim kao i na drugim mestima 20, 30 evra. I koji je procenat ljudi kojima sve to uopste treba? Ja mislim da je jednocifren, i to manji od 5. Bas sam pricao to nekolicini "obicnih gradjana" i oni kazu (i ja isto) , pa sta, znaci sad cemo mi svi da placamo pretplatu 20 ili 30 evra, da bi nekih 5 - 6% mogli da razgovaraju jeftino sa Amerikom i da prenose brojeve kad odu na nedelju dana negde. to je smesno. OK je da se razvija tehnologija, to tako i treba, ali te usluge ne treba da funkcionisu na principu zdravstvenog osiguranja, ono svi placaju, a razboli se (ozbiljno) samo 10 - 15 posto ljudi, ostali se nikad u zivotu ne razbole toliko da im treba hospitalizacija, nego ko hoce da razgovara sa dalekim destinacijama neka to i plati, i to je to. Evo, ja fiksni telefon koristim samo za internet, proslog meseca sam imao samo 40-ak poziva, a i pola od toga zato sto je neko iz kuce bio odsutan, tj u gostima, jedno 10 dana. Takvih koji tako koriste fiksni telefon je ovde sigurno vise od pola, mozda i 3/4. I zasto oni onda da placaju 20 ili 30 evra pretplatu? To nije njima u interesu.
[ Milos038 @ 16.01.2010. 11:20 ] @
iskreno sto se tiče svih firmi koje su otkupile dokumentaciju smatram da telenor najvise vrdi,mada je možda i bolji izbor VIP,medjutim kladim se da u uslovima konkursa je postajalo nesto sto vip ne zadovoljava.
Moj prethodni post sam napisao ne iz razloga što se protivim tome da telenor dobije licencu,već zato št 10-godišnja licenca može da se plati samo 1,050,000 mada mogli su da ponude i 1,000,001
[ Milos038 @ 16.01.2010. 11:21 ] @
Neko je pomenuo VOIP
Ima ga eksperimentalno u telekomu ,pitanje je dana kada će se ponuditi gradjanstvu
[ Dejan2003 @ 16.01.2010. 11:38 ] @
Ako je bio cilj da se regulise trziste na polju fiksne telefonije, moze se retji da sa zakasnjenjem od 10 godina je to pocelo i ovde, ali na nacin koji ce gradjani Srbije skuplje platiti.

Najvetja greska je zato sto se dolelila samo 1 licenca i to GSM operateru koji ce raditi konvergenciju izmedju fixne i mobilne mrezze (mozda s ciljem da (Deutch) telekom to isto radi)

Nikad nisam bio korisnik kablovskih internet usluga (barem ne od skoro) SBB me je uvek zapanjivao kako je neprofesionalan na tehnickom polju mrezza, ali drzava je trebala i kablavskom operateru da dodeli licencu za fixnu, a dalje i WiMAX licencu kome god.

Sad trenutno najvece prihode ubiru preko EPS, TElekom-a itd, zar si Slobo stvarno pomislio da ce oni se odreci tih para zarad satro demopolizacije trzzista, i uvodjenja par malih glupih servisa, number portability, VoIP, je samo prasina u oci da bi oni nastavili da se tale sledecih par godina s Telenorom

@Twiddle
POruci ti ministarki i establismentu da su ovde na ovom forumu mozda umorni od majmunisanja s fixnom ali svakako nismo glupi i slepi da ne vidimo sta se desava.

Ko god trazi i ispunjava uslove da bude operater fixne, da mu se dozvoli da radi po pravilniku onih "......" iz RAtela sto jedan drzi ruku nausta jedan na oci a drugi na usi

Da li je neko u zadnje vreme podneo zahtev za PRI ISDN?
NIje, jeste?
E pa da vam kazem, Telekom vise ne daje tu uslugu niti je prodaje, niti su u planu da se prosire kapaciteti, dakle neko kao ja koji bi prosirio svoj postojeci PRI ISDN TElekom srija ucenjuje korisnika s njihovom uslugom IP centrexa ili cisco-ove ip telefonije, aa u najavi je SIP,

botom line
bakarnu paricu vise niko ne daje ni ovde ni u EU, i ako je da krajnjem korisniku, prodace mu mnogo servisa cak i nepotrebnih samo kako bi naplatio to 30 EUR
[ Dejan2003 @ 16.01.2010. 11:52 ] @
Citat:
Milos038: Neko je pomenuo VOIP
Ima ga eksperimentalno u telekomu ,pitanje je dana kada će se ponuditi gradjanstvu


i onda je mrmot ....

ajde bez lupetanja

Telekom to naziva VOIPom zbog cene, mada servis ide preko TDM s svim zemljama, tako aj sto je ve kilav nego je na gubitku za zlatni dolar na 1:1 s destinacijom poziva

visis da ni SIP u lokalau neznaju da puste, a imaju para da plate i kupe i da im neko pusti tu uslugu

normala zadnjih par ministara telekomunikacija sve s B.T to mirno gleda

uh sto oni vole oblast telekomunikacija
[ twiddle @ 16.01.2010. 12:18 ] @
@dejan2003
Što se tiče opaske o odricanju od slatkih monopolističkih prihoda [u nekim Telekom krugovima poznato kao "Neko Nam Krade Pare(TM)?!" :)], naravno da sam vrlo svestan tih interesa, koji su vrlo prisutni, duboko ušančeni i vrlo jaki. Upravo zbog toga, ne bih se složio sa tobom da su stvari koje pominješ male, glupe i beznačajne. Ne zaboravi da je Telekom na neke druge "pucao" i za manje ;) (recimo, akcija protiv VoIP operatora, seckanje optike konkurenciji, ADSL blickrig protiv ISP, igrice sa tarifama/zakupom/preuzimanjem korisnika itd).

Liberalizacija telekomunikacija u Srbiji je MEČKOROD, barem iz mog iskustva :)

Pozdrav,
Sloba

[ Dejan2003 @ 16.01.2010. 13:23 ] @
Svi smo bili sretni zato sto je jedan od nas dobio misiju da se demonopolise crna dama
niko neosporava to sto si ti uradio, ili pomogao da se uradi
ali, koliko Slobodana Markovica treba ovoj drzavi
ako s tobom i s nama ona nehvata korak
koliko je njih a koliko je samo nas
ili, koliko su oni jaki, kad misle da smo mi mali i glupi
sta jos treba da se zrtvuje da se procesi stave u normalnu regulativu
koliko jos moram nekog da molim da radi svoj posao a da ne mulja\

izem ti i last mile i sve...
ej da za PRI ISDN moras da molis
[ twiddle @ 16.01.2010. 17:52 ] @
@dejan2003
Delim tvoju frustraciju i ista pitanja sam sebi postavljam svaki dan. I na njih nemam definitivan odgovor... Jedino što mi je jasno jeste da ima puno da se radi, da ima premalo ljudi koji rade i da uopšte nije izvesno da će ovo što je u poslednje vreme pokrenuto sa mrtve tačke nastaviti da se kotrlja u budućnosti... :(

Pozdrav,
Sloba

[ MyWay @ 16.01.2010. 20:27 ] @
Citat:
Dejan2003: Da li je neko u zadnje vreme podneo zahtev za PRI ISDN?
NIje, jeste?
E pa da vam kazem, Telekom vise ne daje tu uslugu niti je prodaje
neistinita tvrdnja
Citat:
twiddle:  Ne zaboravi da je Telekom na neke druge "pucao" i za manje ;) (recimo, akcija protiv VoIP operatora, seckanje optike konkurenciji, ADSL blickrig protiv ISP, igrice sa tarifama/zakupom/preuzimanjem korisnika itd).
1. VoIP operate(o)ri nikad nisu postojali. To što se neko bavi ilegalnim biznisom na ilegalana način sa ilegalnom finansijskom politikom ne čini nikog operaterom.
2. seckanje optike konkurenciji? Imaš li neki primer? Ili je u ovom slučaju za tebe konkurencija onaj ko ti krišom/noćnom akcijom uvuče instalacije u tvoje kanalizaciju bez ikakvih dozvola i bez namere da plaća zakup?
...
Nemoj se sad vraćati na populističke izjave na forumu, nego pošteno reci kako je nastala promena u tvojim izjavama na forumu, jesu li te umorili, jesi li se sam umorio, jesi li spoznao realnost u Srbiji, ili je nešto treće, ili je po sredi mix svega navedenog?

I kako ti i ministarstvo ocenjujete rezultat tendera, uspeh ili neuspeh? Ovo kao 'samo da znate kako je bilo pre nego smo mi došli' drži vodu, ali samo kad se radi presek za prvih sto dana rada.

Ono što mene najviše zanima a nisam nigde našao je: da li je ikako Telenor uslovljen da mora jednim delom (i kolikim delom) da gradi sopstevenu infrastrukturu za fixnu telefoniju?
[ Slobodan Miskovic @ 16.01.2010. 20:39 ] @
Nego Slobo je si ti mazohista? Ono nikako ne mogu da skontam cemu sve to sto ti radis ako kazes da je toliko tesko, kilavo, sa mali milion prepreka i slicno... Vreme je nesto sto se ne moze kupiti i vratiti a ti ako ga trosis na to ili imas debeli interes ili si mazohista, treceg nema. ;)
[ twiddle @ 16.01.2010. 21:35 ] @
@MyWay
Ne sećam se da je Telekom bilo kojim propisom ovlašćen da procenjuje da li neko jeste ili nije operator. Niti da je ovlašćen da uzima pravdu u svoje ruke i samostalno je izvršava. Odakle Telekomu pravo da proizvoljno bira koje odluke suda, inspekcija, regulatornih tela itd. će izvršiti, a koje neće? To je ono što se često zaboravlja od strane određenih krugova u Telekomu... ;) na svu sreću, taj krug se već godinama sužava... :)

Što se tiče mojih stavova, oni se suštinski nisu izmenili. Jedna stvar je ono što ja želim i ono za šta se ja zalažem, a sasvim drugo ono što je realno moguće izgurati u Srbiji danas. Sve dok se stvari odvijaju u pravcu koji vodi onome što želim i za šta se zalažem, ja nemam problem sa tim. Za sada sve ide OK. Bio bih srećniji da se stvari odvijaju malo brže, ali u Srbiji danas srećan sam za početak i da vidim da stvari više ne stoje u mestu.

Što se tiče tendera, mogu da dam samo svoje mišljenje: moglo je bolje, naravno, ali je ipak napravljen korak napred, a ne korak nazad, niti više stojimo tamo gde smo stajali od 1945. Sa tačke gledišta Telekoma, viđenje je verovatno nešto drugačije i to mogu da razumem :)

Što se tiče sadržaja licence u vezi sa izgradnjom infrastrukture, licenca jeste izdata za izgradnju sopstvene mreže, ali nisu propisani nikakve obaveze u vezi s tim. U tom pogledu licenca se uopšte ne razlikuje od Telekomove, koji takođe licencom nije uslovljen u pogledu investiranja u sopstvenu mrežu. I u slučaju Telenora i u slučaju Telekoma investira se u skladu sa poslovnom politikom i planom razvoja kompanije.

@Slobodan Miskovic
Postoji nešto treće i vrlo je jednostavno -- volim svoj posao i uživam u njemu, bez obzira na to što je naporan.

Pozdrav,
Sloba[Ovu poruku je menjao twiddle dana 17.01.2010. u 14:54 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 16.01.2010. 21:51 ] @
Slobo,

Evo - vrlo rado cu ti objasniti zasto mislim da je ono sto pricas spin (ne tvrdim da ti to radis namerno)

Vidim, pominjes neke pomake...

1. Jel mogu ljudi da menjaju mobilnog operatera uz zadrzavanje broja? Nesto mi se cini da ne mogu... cujem da se svasta "planira", ali to slusam vec godinama.

2. O kojem to "tehnoloski neutralnom" univerzalnom servisu pricas? Ko ga nudi? Ako mislis na CDMA, ne vidim kakva je to zasluga ekipe koju savetujes - Telekom Srbija AD je i bez vas to mogao da nudi - stavise i ranije su imali kojekakve sisteme pristupa koji nisu klasicna bakarna parica. Ono sto mogu da primetim da osim Telekoma NIKO drugi i ne nudi telefonsku uslugu - "univerzalnu" ili ne.

3. Vadjenje VoIP-a iz sive zone? Uputi me, molim te, ko nudi te usluge u Srbiji i kao takav je registrovan u agenciji za privredne registre kao ponudjac (ja znam za jednog - zove se Telekom Srbija AD)? Evo, ja hocu sutra da postanem VoIP operater - jel mogu? Cekaj stani... kad zovem ljude u Srbiji cesto izlazi Caller-ID sa lokalnih mobilnih mreza... jel to ta VoIP tehnologija van "sive zone" ? Posto, znas, bas ne izgleda tako... mislim drago mi je sto Telekom Srbija vise ne cupa kablove ali nisam primetio da se u Srbiji VoIP operateri javno reklamiraju... mozda se plase da im opet neko ne pocupa kablove :-)

4. LLU unbudling... Jel ti to hoces da kazes da postoji neki zakon koji Telekom Srbija-u obavezuje da nekom drugom iznajmi pristup svojoj pristupnoj mrezi? Mozes li nam reci gde se dobija takva dozvola? Ili ce Telenor to dobiti uz pomoc "lex specialis-a" jer su bili dobri... nesto mi se ipak cini da je ovo drugo u pitanju. A to mi uopste ne deluje kao pomak. ZNas, i Bogoljub Karic je dobio dozvole razne ranije - fora je sto niko drugi nije mogao da ih dobija.

Jedino sto ja mogu da primetim je da ste vrlo jaki na "inicijativama", "planovima", "javnim raspravama" - znas kako, malo sam omatorio pa nisam sklon da verujem necemu dok ga ne vidim.

A to o cemu ti pricas je u kondicionalu i postoji na nekom papiru.

U praksi?

Prvo skocite pa kazite hop. Vidis, a sva moja kritika je zato sto tog "hop" bas i nema do sad. Koraci koji su uradjeni u Srbiji od 2001 su koraci puza invalida... jedva da ih ima.

Pa cak i ta licenca za "drugog operatera" jos nije izdata... ko zna, mozda se ekipi kojoj savetujes nije dopala ponuda... svasta se moze desiti, ali na danasnji dan nista od toga sto pricas ne postoji.
[ Dejan2003 @ 16.01.2010. 22:06 ] @
Citat:
MyWay: neistinita tvrdnja?


Sto? Da nisi:
1. Podneo zahtev za dobijanje istog
2 Radis u sektoru prodaje/biznis direkciji ali si vec duze vremena na bolovanju
3. Nisi na bolovanju ali si neobavesten svojom voljom
4 Kupio centralu kao ja od 10 000€ s conf za PRI zato sto ima po telekomu teh mogucnosti, ali kad se instalirala centrala, odgovor je bio umesto PRI mi vam nudimo IP centrex

I nemoj mi tipa "neistinita tvrdnja" nego prosetaj malo hodnicima pa do menze otvori oci vidi sta se radi

ma more babi vasoj IP centrex
[ MyWay @ 16.01.2010. 22:09 ] @
Citat:
twiddle: @MyWay
Ne sećam se da je Telekom bilo kojim propisom ovlašćen da procenjuje da li neko jeste ili nije operator. Niti da je ovlašćen da uzima pravdu u svoje ruke i samostalno je izvršava. Odakle Telekomu pravo da proizvoljno bira koje odluke suda, inspekcija, regulatornih tela itd. će izvršiti, a koje neće? To je ono što se često zaboravlja od strane određenih krugova u Telekomu... ;) na svu sreću, taj krug se već godinama sužava... :)
Vidi, ja sam samo reagovao na pominjanje naziva operater za lice koje se bavi poslom za koji nije registrovano, na način koji ne zadovoljava nikakve kriterijume osim kriterijuma maksimizacije sopstvenog profita i sa potpuno nekontrolisanim tokom novca.
Ti bi kao savetnik u MTID trebalo već da jasno odvajaš pojam operatera i operatera o kojima pričam, i da usvojenu terminologiju koristiš u praksi zar ne?

Citat:
twiddle:Što se tiče sadržaja licence u vezi sa izgradnjom infrastrukture, licenca jeste izdata za izgradnju sopstvene mreže, ali nisu propisani nikakve obaveze u vezi s tim. U tom pogledu licenca se uopšte ne razlikuje od Telekomove, koji takođe licencom nije uslovljen u pogledu investiranja u sopstvenu mrežu. I u slučaju Telenora i u slučaju Telekoma investira se u skladu sa poslovnom politikom i planom razvoja kompanije.

Po mom skromnom mišljenju velika je verovatnoća da je rezultat ovog tender neuspeh na polju telekomunikacija u Srbiji.Zašto?
- zato što dosadšnji operater fiksne telefonije ni sam čim nije bio ni uslovljen (kako i sam kažeš) niti stimulisan da investira u razvoj i obnovu infrastrukture. Posledice su vidljive.
- zato što drugi operater takođe nije uslovljen niti stimulisan da investira u razvoj infrastrukture
- zato što će prvi operater još manje biti raspoložen da investira u razvoj i obnovu infrastrukture kada zna da će morati da je po cenama Ratela iznajmljuje drugom operateru, i svako normalan bi se zapitao a zašto bi ulagao pod tim uslovima
- poslednje i najbitnije, zato što su sa vrha MTID i Ratela od početka objašnjavali uslove tendera da su pravljeni tako da privuku kompanije koje bi ulagale u izgradnju infrastrukture, a onda priča da može ali i ne mora da ulaže.. jbga, onda su trebali biti takvi uslovi od početka, zar ne?

Na svoju žalost (jer sam se nadao da neće ispasti ovako) moram da se pridružim onim firmama i pojednicima koji su od samog početka tvrdili da je tender pravljen za Telenora i da je samo slika g. Ćel Jonsena falila...
[ MyWay @ 16.01.2010. 22:26 ] @
Citat:
Dejan2003: Sto? Da nisi:
1. Podneo zahtev za dobijanje istog
2 Radis u sektoru prodaje/biznis direkciji ali si vec duze vremena na bolovanju
3. Nisi na bolovanju ali si neobavesten svojom voljom
4 Kupio centralu kao ja od 10 000€ s conf za PRI zato sto ima po telekomu teh mogucnosti, ali kad se instalirala centrala, odgovor je bio umesto PRI mi vam nudimo IP centrex

I nemoj mi tipa "neistinita tvrdnja" nego prosetaj malo hodnicima pa do menze otvori oci vidi sta se radi

ma more babi vasoj IP centrex
Zato što nije istinita. To što verovatno nema slobodnh PRI tamo gde tebi treba ne znači da se ne uključuje tamo gde ima slobodnih. Nisam neobavešten nikada, pa ni kada sam ti napisao da je tvoja tvrdnja neistinita.
Jedini koji je izgleda neobavešten ovde si ti, što potkrepljuje sama tvoja izjava da si kupio centralu sa PRI interfejsom (odnosno konfigurisanu za PRI) pa tek onda se obratio Telekomu za PRI.
[ Dejan2003 @ 16.01.2010. 22:36 ] @
Ako je tender bio tako open frendly, da se sto vise njih javi, pa je po retrospektivi dogadjaja dvojkiran SBB, da bi na kraju od 16.000 zainteresovanih kompanija, ponudu dostavio samo Ćele, da sam ja na tvom mestu ja bi gdju MTID posavetovao, je li onako kao savetnik, a ako ne onda bi cekao da sine Ponedeljak da mi gdja MTID objasni zasto je to sve tako ispalo, sigurno imas neki detalj koji potiskujes u sebi a to nije zdravo, slobodno izbaci to iz sebe...na INTERNET


[ Dejan2003 @ 16.01.2010. 22:42 ] @
E idi i podnesi zahtev, pitaj tvoje kolege u prodaji svrati na kafu kod tvojih u Lolinoj zgradi, pa onda vidi ko je neobavesten
a ja sam za tvoju informaciju pricao s tvoja dva direktora, pa ako ti nije jasno zasto nisi obavesten, sredicu ti sastanak ako nesmes da ih ti pozoves

[Ovu poruku je menjao Dejan2003 dana 17.01.2010. u 00:05 GMT+1]
[ twiddle @ 16.01.2010. 23:06 ] @
@Ivan Dimković
1. O prenosivosti brojeva uopšte se nije pričalo u Srbiji do pre godinu dana. Kada sam ja došao u MTID slušao sam priče tipa: nema zakonskih mogućnosti, Telekomu ne odgovara i ostale gluposti. Do pre par dana mogao si da pročitaš na sajtu RATEL pravilnik o prenosivosti broja koji je usvojio UO RATEL (uklonjen je trenutno da bi se uskoro objavila zvanična verzija iz Službenog glasnika). Imaš vest o tome na http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=12569

2. Univerzalni servis je prestao da bude obaveza Telekoma 2005. godine i od tad je bio samo mrtvo slovo na papiru, sve do jula ove godine kada je usvojen: http://www.mtid.gov.rs/upload/...tnom%20skupu%20usluga%20US.pdf UO RATEL je takođe usvojio odluku kojim je obavezao VIP, Telenor, Telekom i MediaWorks da pružaju usluge US u skladu sa tim pravilnikom.

3. Naravno da možeš legalno da radiš VoIP u Srbiji, od pre godinu dana. Evo ti registra 40 imalaca licence http://registar.ratel.rs/cyr/r...le&vrsta=5&vazece=2100

4. Naravno da postoji propisom utvrđena obaveza operatora sa značajnim tržišnim udelom da pruža raščlanjen pristup lokalnoj petlji u okviru ugovora o interkonekciji. Već treći put upućujem na ovaj link, ali niko neće da čita http://www.mtid.gov.rs/upload/...ma%20za%20fiksnu%20licencu.pdf LLU je u Srbiji bio misaona imenica sve do pre par meseci. LLU takođe figurira i u nacrtu novog ZEK.

Dakle, kao što vidiš, stvari o kojima pričamo su vrlo konkretno i u skladu sa svim propisima pomerene iz dugogodišnje učmalosti. Što se tiče "prvo skoči pa reci hop", to "hop" se u slučaju MTID dešava kada na snagu stupi neki zakon, pravilnik, rešenje itd. MTID ne može da radi posao operatora -- da kupuje opremu, sklapa ugovore sa korisnicima i pruža usluge. MTID ima zakonsko ovlašćenje da propiše uslove pod kojima operatori to mogu da rade i to je urađeno za stvari o kojima pričamo, za razliku od situacije koju si imao godinama unazad, kada su to bile misaone imenice.

Ja se slažem sa tobom da se u regulatornom pogledu u Srbiji nije dešavalo praktično ništa od 2003. kada je usvojen Zakon o telekomunikacijama. No, ja u vezi s tim zaista ne mogu ništa da uradim.

@Dejan2003
Nisam rekao da je tender bio "open friendly", već sam rekao da su uslovi bili određeni na osnovu političke odluke koja je postignuta na nivou Vlade. Objasnio sam u prethodnim porukama o kakvom profilu operatora se radi. Rekao sam takođe da su, prema mom mišljenju, ti uslovi bili podjednako loši za sve. Dakle, bilo je više operatora koji su ispunjavali uslove za dobijanje licence, ali je samo jedan prihvatio sve povezane rizike, o kojima sam takođe ranije pričao, i podneo ponudu. Da je to bio VIP, a ne Telenor, onda bi se sada verovatno pričalo da je sve bilo namešteno za VIP ;)

Pozdrav,
Sloba

[ Dejan2003 @ 16.01.2010. 23:18 ] @
Citat:
twiddle

već sam rekao da su uslovi bili određeni na osnovu političke odluke koja je postignuta na nivou Vlade.

Pozdrav,
Sloba


BINGO!!! tu je srz problema, a to sam napomenuo gore negde ili na prosloj strani
a to je bilo dok si tu bio savetnik toj vladi, razlika je sto bi im ja vratio platu, markicu za GSB, itd i pozzdravio bih se za njima, jer ovim je nacinjena steta tako da ni 100 number potability (koja je cista glupost koja je dosla iz EU) ne moze da je spasi

[ MyWay @ 16.01.2010. 23:19 ] @
Citat:
Dejan2003: E idi i podnesi zahtev, pitaj tvoje kolege u prodaji svrati na kafu kod tvojih u Lolinoj zgradi, pa onda vidi ko je neobavesten
a ja sam za tvoju informaciju pricao s tvoja dva direktora, pa ako ti nije jasno zasto nisi obavesten, sredicu ti sastanak ako nesmes da ih ti pozoves
vidi, ja sam ti rekao ono što sam rekao i to je istina i ne pada mi na pamet da dalje offtopic-ujem pogotovo sad kad znam da si pričao sa dva (moja?) direkotra :-)))))


[ MyWay @ 16.01.2010. 23:39 ] @
Citat:
twiddle: 2. Univerzalni servis je prestao da bude obaveza Telekoma 2005. godine i od tad je bio samo mrtvo slovo na papiru, sve do jula ove godine kada je usvojen: http://www.mtid.gov.rs/upload/.../propisi/podzakonski/Pravilnik o pocetnom skupu usluga US.pdf UO RATEL je takođe usvojio odluku kojim je obavezao VIP, Telenor, Telekom i MediaWorks da pružaju usluge US u skladu sa tim pravilnikom.
Imam pitanje - da li su navedeni operateri počeli sa pružanjem usluge US u skladu sa pravilnikom? Kako to funkcioniše u slučaju usluge javne telefonske govornice?
[ nebek @ 16.01.2010. 23:46 ] @
kao prvo potpuno podržavam Ivana Dimkovića, prosto čovek je u pravu 101%
kao drugo, moramo da shvatimo da je Telekom jedan od poslednjih bastiona za socijalizaciju gubitaka države Srbije, naime preko Telekoma novac pritiče kako bi izdržavao rođake, teče, tetke, kumove, prijatelje, kučne ljubimce, Kosovare, izbeglice, ... i ko zna koga još...
Ima u Srbiji još ovakvih bastiona: ostaci državnih banaka (PBB, AIK, Komercijalna, Univerzal, Agrobanka), tu je i EPS, pa na pr. Javno preduzeće za atomska skloništa (mnogi nisu ni čuli da ovo uopšte postoji!), pa razne Agencije, ...
Da li je slučajno da su baš ovde plate najveće? Naravno da nije. Pokušaj da se zaposliš u Telekomu.
Ovaj tender je jedna maska za zapad, a čak i zapad to zna. Svako normalan se pita: Što se ovako radi kada će jednog dana morati da bude kao i svuda u Evropi? Odgovor je banalan: dotle će proći vreme i mnogi će se omastiti i nafatirati.
Takođe, činjenice su porazne i neumoljive: u Srbiji ima oko 1,7mil. radno aktivnog stanovništva, od toga je u držvnom sektoru ili na budžetu zaposleno oko 700hiljada ljudi, znači više nego svaki treći zaposleni u Srbiji povezan je sa budžetom. Dakle od neke slobodne privrede NEMA NIŠTA.
Iz toga jasno proizilazi da je Telekom jedna od tačkica države koja puni budžet kako zna i ume. Državna administracija se u poslednjih 8 godina uvećala 6 puta!! Prosečno učešće penzija u platama je oko 80%!? I ovo je najgori prosek u svetu! Prosto, u državi Srbiji se NE ISPLATI raditi. Bitno je da se uvališ negde na budžet i miran si. Priče o otpuštanjima, smanjenju administracije i tome slično su karikatura. Znači, prvo zaposliš ljude a onda im daš otpremnine!? I to košta. Dakle, da ne idem previše u politiku jasno je šta je Telekom: državna sisa koja ne posustaje, ko bi se toga odrekao?! I kako stvari stoje, tako će i ostati. Smešno je očekivati da će se tu nešo naglo promeniti na bolje. Hoće jednog lepog dana 2076.godine.
[ twiddle @ 17.01.2010. 00:38 ] @
@MyWay
U pravi si da tada nisu postojala posebna odobrenja za VoIP, pa nisu mogli da se nazovu "VoIP operatori". Ipak, oni jesu bili "operatori" u smislu ZOT i bili su upisani u registar RATEL kao pružaoci Internet usluga. U ovoj državi postoji vladavina zakona i ako je Telekom smatrao da im to ne daje za pravo da pružaju VoIP usluge, imao je kome da se obrati i reši svoj problem u skladu sa zakonom. Ja nisam pominjao tu epizodu sa namerom da opravdam postupke tih ISP, već sam pričao o povremenoj nezgodnoj praksi Telekoma da se stavlja iznad zakona -- da jednostrano menja uslove ugovora i određuje cene na diskriminatoran način bez zakonskog osnova, da se bavi procenjivanjem ko radi legalno, ko i kako plaća porez, da odbija izvršenje sudskih presuda itd. Naravno, to je bilo jedno mračno i davno prošlo vreme (ne ponovilo se) i uprkos tome što se neke od starih navika teško menjaju, primećuju se pozitivne promene. No, "ostaci tih starih navika" i dalje imaju svoj uticaj na regulisanje oblasti telekomunikacija u Srbiji. Zato sam rekao da uvođenje prenosivosti, povećavanje broja operatora u različitim tržišnim segmentima, promena regulative itd. nije baš piece of cake ili nešto što bi trebalo uzeti kao zdravo za gotovo.

Što se tiče očekivanja od tendera: neko bi voleo da dovede nekoga ko će graditi svoju optiku, neko bi hteo da dovede nekoga kome će da proda infrastrukturu EPS, neko bi voleo da proširi funkcionalnost postojeće KDS infrastrukture, neko bi voleo da se uslovi naprave tako da odgovaraju malim regionalnim/lokalnim firmama pa da svako gradi infrastrukturu malo po malo, neko bi hteo... Zato je Zakon o telekomunikacijama predvideo da odluku o uslovima tendera donosi Vlada odnosno ministarstvo. Efekte po infrastrukturu ćemo videti vrlo brzo, a moje mišljenje o infrastrukturi i drugim stvarima koje već jesu ili će biti posledica ovog tendera izneo sam u jednoj od prethodnih poruka.

Što se tiče univerzalnog servisa, svi pomenuti operatori imaju pravo da pružaju sve usluge pobrojane u tom pravilniku kojom god tehnologijom mogu i hoće, a isto važi i za govornice. Pošto je ta odluka prošla na UO RATEL pred Novu godinu, previše je rano reći na koji način će se operatori opredeliti da realizuju govornice, ali mi ne deluje tehnički problematično da se govornica veže na GSM/UMTS ili CDMA mrežu.

@Dejan2003
Što se tiče "vraćanja markice" :) Deki, kada otvaraš neki široki front nikada sve snage ne stavljaš na jedan pravac. Liberalizacija tržišta ne počinje i završava se jednim tenderom za fiksnog operatora. Kao što sam ranije rekao, svaka politika ima svoju cenu, jedino je pitanje ispod čega nisi spreman da ideš. Ja ne pristajem na 0 novih operatora i ne pristajem da stvari ostanu kakve su bile do sada. Sve ostalo je rovovska borba, pa koliko pomeriš front na kom segmentu... Moguće da će skor ovog ministarstva u pomeranju fronta biti mali u odnosu na neku buduću Vladu (što bi mi zaista bilo drago, jer bi značilo da trend napredovanja nije zaustavljen), ali dosadašnji skor na polju regulative barem za tri koplja prebacuje sve Vlade koje su se smenjivale od 2003. do 2008. I opet, ne tvrdim da je to nešto spektakularno u kontekstu celokupnog jadnog stanja u ekonomiji, institucijama, nivou zaposlenosti, životnog standarda itd, ali jeste nešto što nas utoliko primiče normalnosti.

Pozdrav,
Sloba

[ Milos038 @ 17.01.2010. 01:03 ] @
Citat:
MyWay: 1. VoIP operate(o)ri nikad nisu postojali. To što se neko bavi ilegalnim biznisom na ilegalana način sa ilegalnom finansijskom politikom ne čini nikog operaterom.
2. seckanje optike konkurenciji? Imaš li neki primer? Ili je u ovom slučaju za tebe konkurencija onaj ko ti krišom/noćnom akcijom uvuče instalacije u tvoje kanalizaciju bez ikakvih dozvola i bez namere da plaća zakup?
...
Nemoj se sad vraćati na populističke izjave na forumu, nego pošteno reci kako je nastala promena u tvojim izjavama na forumu, jesu li te umorili, jesi li se sam umorio, jesi li spoznao realnost u Srbiji, ili je nešto treće, ili je po sredi mix svega navedenog?

I kako ti i ministarstvo ocenjujete rezultat tendera, uspeh ili neuspeh? Ovo kao 'samo da znate kako je bilo pre nego smo mi došli' drži vodu, ali samo kad se radi presek za prvih sto dana rada.

Ono što mene najviše zanima a nisam nigde našao je: da li je ikako Telenor uslovljen da mora jednim delom (i kolikim delom) da gradi sopstevenu infrastrukturu za fixnu telefoniju?


VOIP operateri nisu postojali u srbiji iz razloga sto je ovaj narod morao da se cedi,voip tehnologija je savremenije resenje i zasto se ne bi tezilo ka necemu sto ce smanjiti troskove gradjanstvu.
pa sto se covece ne vratis na kucacu masinu nego koristis kompjuter
Pa to je ravno tome da EDB zabrani prodaju stedljivih sijalica

takodje to prisvajanje podzemne kanalizacije... sramota
to bi po meni trebalo da pripada gradu a ne telekomu pa da se telekom bogati i na tome,nasta bi licilo kada bi posle telekoma svi kablovski operateri uradili paralelnu infrastrukturu... pa zatm novi fiksni operater ... nakon toga upravljanje signalizacijom (semafori) a zatim i video nadzor....
U celom gradu ne bi postajao metar asfalta vec sve sami poklopci za sahte.

Ovo poslednje pitanje ti je na mestu i to je jedina bitna stvar u celom tenderu
[ Tyler Durden @ 17.01.2010. 08:36 ] @
Ovi advokati Telekoma su mnogo smijesni, ali dobro spinuju to mora da im se prizna...
Kad ih cita, covjek bi pomislio da su za stanje telekomunikacija u Srbiji danas krivi svi OSIM Telekoma koji je junacki radio sve ove godine kako bismo mi sada imali ove spektakularne uslove.
Nije mi jasno kako ih nije sramota da se javljaju uopste sa takvom pricom.

Telekom je najobicnija igracka i alatka one politicke garniture koja je u datom trenutku na vlasti, koja sluzi za popunjavanje raznih budzetskih rupa.
Dimkovic je sjajno formulisao stanje ovdje, ne samo kod telekomunikacija - o "drzavi u sukobu interesa sa sopstvenim gradjanima".
[ Slobodan Miskovic @ 17.01.2010. 09:08 ] @
Slobo, nema kompleksa. Mnogo mi je drago sto volis da vrsis "meckorod" i u tome uzivas. Srecno i samo napred. ;)

Dakle kao sto je i Ivan lepo rekao a ti posle toga u poruci potvrdio, rezultati i stanje na terenu nemaju veze sa tim sto pricas. Cist spin.

Meni se stomak prevrne svaki put kad vidim da si otovorio temu (postoji i % nade da je to tema koja objavljuje neki konkretan korak) jer je u 90% slucajeva to poziv na nekakve stolove, astale, tribine, javna i nejavna okupljanja i razmenu misljenja. Konkretno u Srbiji se samo donose neka dokumenta i zakoni a primene NEMA. Ti ovde mases nekim uredbama i pravilnicima sto je ok, lepo, ali da li se oni primenjuju? TUZNO je da jedna Bugarska i Rumunija idu +10 godina ispred Srbije u telekomunikacijama a to je samo rezultat vaseg rada pa stoga i imam pravo da budem ogorcen i da mi se prevrce stomak kad god vidim nekog u vlasti kako spinuje sa uradjenim stvarima i donetim zakonima koje niko ne postuje, znas, to sto placam porez u EU ne znaci da nemam nikoga bliskog ko ne placa porez u Srbiji preko kog se i tvoja plata finansira.

Sto se mene tice nemam vise da kazem na ovoj temi nista, samo cu nastaviti da citam opravdanja i zalbe jednih i drugih. Enjoy.

p.s. Evo kako drzava podrzava razvoj interneta i pristupa istom:

http://www.elitesecurity.org/t388108-0-wifi-Provajderi
[ bachi @ 17.01.2010. 10:20 ] @
Samo da dodam da tih 40? VoIP operatera u Srbiji što su registrovani, ni jedan mi ne nudi broj telefona. Kada to omogućite, a mogli ste to odavno, onda mi pričajte o VoIP operaterima.
[ MyWay @ 17.01.2010. 10:54 ] @
Citat:
Milos038: takodje to prisvajanje podzemne kanalizacije... sramota
to bi po meni trebalo da pripada gradu a ne telekomu pa da se telekom bogati i na tome,nasta bi licilo kada bi posle telekoma svi kablovski operateri uradili paralelnu infrastrukturu...
Kako to misliš da 'pripadne' nekome? Vidi to 'pripadanje' je rađeno pre nekih 60-tak godina i zvalo se nacionalizacija.
Osim u slučaju sličnih dešavanja, imovina (u ovom slučaju infrastruktura) pripada onom ko je uložio pare, izgradio i ko ima sve 'papire' kojim dokazuje vlasništvo nad istom. Gradovi i ogovarajući državni organi nemaju nikakvu legalnu ingerenciju nad tim (osim navedenih varijanti nacionalizacije) zato što su decenijama (gradovi) a Ratel od početka, zarad sitnih interesa propuštali da urade.
Sitni interesi su naplata troškova izdavanja dozvola/sertifikata kao i plaćanje troškova njihovih članova komisija tehnički pregled, koji se obično računaju procentualno u odnosu na vrednost investicije pa to bude lepa parica za članove... A država je obezbedila da se radi dvaput tehnički pregled za isti objekat, jednom po ZPI (sa gradom) a drugi put po ZOT (sa Ratelom) tako da mora dvaput i da se plati isto :-)) (i paralelno ti trebaju dozvole od grada i sertifikati od Ratela za isti objekat)
Mislim da je glavni problem ovde što bi mnogi ljudi (uključujući i ovde na forumu i na vlasti) najradije primenili metod 'pripadanja' odnosno nacionalizacije, ali ih zezaju domaći i evropski zakoni koji ne gledaju blagonaklono na to, kao i grci/švabe suvlasnici Telekoma koji bi napravili strašan karambol za Srbiju ako bi neko pokušao da im uzme njihov deo...
[ Rumpletstilskin @ 17.01.2010. 11:08 ] @
Citat:
MyWay: Osim u slučaju sličnih dešavanja, imovina (u ovom slučaju infrastruktura) pripada onom ko je uložio pare, izgradio i ko ima sve 'papire' kojim dokazuje vlasništvo nad istom.
Jesi li siguran da je samo lelekom/nekadasnji ZPTT investirao u infrastrukturu? Sta je sa desetinama kilometara kablova koje je finansirala lokalna uprava kroz samodoprinose? Ili sa infrastrukturom koju su direktno finansirali i/ili svojerucno izgradili krajnji korisnici a koja je po sili papira morala biti predata PTTu na upravljanje?

I na kraju, zar nije taj lelekom/PTT bio drzavni/drustveni/opste dobro? Ili se zaboravilo?
[ Ivan Dimkovic @ 17.01.2010. 11:23 ] @
@twiddle, izvinjavam se za gresku glede voip operatera, ali opet - to je samo mali (vrlo mali) deo cele price; pa cak i ti voip operateri i dalje nemaju pravo na lokalnu numeraciju, sto znaci da sluze pre svega strancima, a ne gradjanima Srbije (osim onih gradjana Srbije koji su vlasnici istih)

@Rumpletstilskin,

Nema nikakve potrebe oduzimati/nacionalizovati... Infrastruktura ostaje onom ko je u vlasnistvu iste. Medjutim, posto je ta infrastruktura izgradjena uz pomoc drzavnog monopola taj neko se zakonom prisili da istu najmi pod istim uslovima pod kojim je koriste druge organizavione jedinice iz te firme.

To se u ovom slucaju odnosi na bakarne parice - jer su te stvari gradjene za vreme drzavnog monopola.

Sve sto je izgradjeno posle 2005 (zato sto posle toga, bar na papiru, nije vise bilo istog) - ne spada u to.
[ bachi @ 17.01.2010. 11:38 ] @
Naši VoIP operateri služe kako bi ti mogao iz Srbije da zoveš inostranstvo povoljnije nego sa fiksnog ili mobilnog telefona, tj. one way only su. Ti ne dobijaš svoj broj telefona, da tebe neko može da zove, a ako ti hoćeš da zoveš nekog u Srbiji na fiksni, može, ali je 10 - 15 dinara minut, na mobilni i da ne spominjem.

A onda dolazim u situaciju da preko Sezama na primer kada zovem Kanadu, plaćam, recimo 4 dinara minut, a ako zovem komšiju na fiksni, plaćam 10 - 15 dinara minut. Ko je ovde lud i ko koga zaiebava? :) Naravno, tu Sezam nije kriv, zna se ko jeste.

Da ne bune zabune, ne mislim samo na Sezam, nego i na EUNet, ArtComm i sve ostale, tj. tih 40.

Oće li tu nešto Telenor da promeni? Naravno da neće, mada, ko zna, ako imaju imalo sluha, možda postave SIP server i krenu da dele lokalne brojeve.
[ mmix @ 17.01.2010. 11:40 ] @
Citat:
Rumpletstilskin: Jesi li siguran da je samo lelekom/nekadasnji ZPTT investirao u infrastrukturu? Sta je sa desetinama kilometara kablova koje je finansirala lokalna uprava kroz samodoprinose? Ili sa infrastrukturom koju su direktno finansirali i/ili svojerucno izgradili krajnji korisnici a koja je po sili papira morala biti predata PTTu na upravljanje?


Ista prica je bila kao za EPS i elektro instalacije, ako hoces da se prikacis na mrezu moras da preneses vlasnistvo na kompaniju, tako da sve to sto je samouprava gradila od para nasih i nasih roditelja sve je to sad asset telekoma. Ti si efektivno mogao da kazes "to je moje i ne dam ti" al ti je onda telekom reko " vazi tvoje je, al se povezi sa nekom drugim ako mozes". Al ne brini, dobices kintu nazad od Dinkica kad se privatizuje telekom

@twiddle,
ovo sto ti tvrdis sada je da ce telekom biti zakonski razveden od local loop-a i LLLU trziste regulisano da spreci monopolizaciju? I da je to u novom ZEK-u? Gde je draft tog novog ZEKa? U principu cela tvoja prica se svodi na to da je situacija politicki sje*ana i time MTIDu vezane ruke (sto ajde nekako mozda i uspes da ubedis samo kad uprava telekoma ne bi bila drzavno-postavljena) ali da MTID sa ministrakom na celu stojicki zastupa i bori se za interese gradjana i da ce se sve to promeniti novim ZEKom. Ako vi nemate politicke snage unutar vlasti/koalicija/interesnih grupa i trebaju vam godine da napravite jedan minimalisticki pomak kolika je onda vasa snaga da donesete ZEK koji je dijametralno suprotan interesima telekoma? Realno ili je i MTID inficiram istim interesnim sferama kaaao i telekom ili je vasa politicka snaga minimalna. Iz toga sledi da cak i ako ste vi i napravili liberalni ZEK, kroz "javnu" raspravu, prekrajanja i amandmane taj zakon ce se svesti na puno teksta bez ikakvih pomaka.

[ Ivan Dimkovic @ 17.01.2010. 11:49 ] @
Citat:

Naši VoIP operateri služe kako bi ti mogao iz Srbije da zoveš inostranstvo povoljnije nego sa fiksnog ili mobilnog telefona, tj. one way only su. Ti ne dobijaš svoj broj telefona, da tebe neko može da zove, a ako ti hoćeš da zoveš nekog u Srbiji na fiksni, može, ali je 10 - 15 dinara minut, na mobilni i da ne spominjem.


Meni ovo zvuci da ti VoIP operateri onda nemaju najisplativiju vezu sa lokalnom telefonskom mrezom... hmmm

@twiddle, da li ja ako otvorim svoju VoIP pilicariju i registrujem je kod vas, mogu dobiti lokalne ISDN PRI izlaze za terminaciju sa dozvolama na SS7 potrebnim za VoIP (znaci da mogu da postavim odgovarajcui Caller ID itd.. ) ? Koliko se secam, Telekom Srbija je u svoje ISDN PRI ugovore ubacio zabranu bavljenja VoIP servisom...

Da li je RATEL uradio nesto povodom toga, i prisilio Telekom Srbija da nudi "voip-friendly" PRI uslugu?

Ako ne... onda se taj voip svodi na nesto sto je samo frakcija termina VoIP u ostalom svetu :)

Numeraciju, koliko vidim - definitivno ne mogu.

Kako to?
[ Dejan2003 @ 17.01.2010. 11:52 ] @
@MyWay
NIje problem sto je infrastrastriktura telekomova/drzavna, optka, vodovi, kab.kan, etc
problem nas i tvoj je sto telekom kao nosilac servisa neiskoristava moderne servise preko istih, zbog neznanja da implementira, a jos vetji problem sto ne dozvoljava drugom da ponudi bolje i vise

e sad ko to tvrdoglavo nece da prizna i kontrira unatoc cinjenicama i zamenom teza po receptu iz jadnih 90tih
ok imas svoje misljenje vec godinama i neces da ga promenis, to je tvoja stvar

ali ja bih te zamolio jednu minornu stvar, ali da mi ne odgovors pitanjem ili zamenom teza

nabroj mi po tebi moderne telekomunikacione servise koje je Telekom AD u fixnoj mrezzi ponudio svojim korisnicima zadnjih 365 dana da ne idemo duze, ako mi nabrojis barem 3, ja brisem Dejan2003 s ES. gasim sve moje centrale i sip servere, (a za javne mreze i centrale cu da dam oglas u novine da sam ih tudjim znanjem pustio u rad) i odoh da gajim mangolice i da ih izvozim u EU pecatirane kao nus product iz oblasti fixne, plus 50 min gratis poziva za svaku mangolicu :)))

cisto malo da ravesrimo ovu temu
[ twiddle @ 17.01.2010. 12:19 ] @
@Slobodan Mišković
Činjenica je da mnoge stvari u ovoj zemlji ne funkcionišu ili funkcionišu loše. I Bugari i Rumuni su bili u problemu, pa su gurali i izgurali neke stvari. Gurali su svi, a ne samo država ili samo privatne firme ili par ljudi. Meni manje smeta to što neko rešenje ne zadovoljava 100% ljudi, od alternative koja podrazumeva da se ne uradi ništa, pa da sve ostane kao što je bilo i do sada. Ja mogu da se složim sa Ivanom kada kaže da je tempo napretka od barem 2003. godine bio brzinom puža što se tiče regulatornih poslova u nadležnosti državnih organa, ali ne mogu da se složim sa ocenama da se i dalje ništa ne radi. Sada je brzina promena daleko veća i ako i naredna Vlada bude nastavila istim tempom, brzina će se progresivno povećavati. Sve što se sada pokrene kao tema, uradi ili završi, neće morati da se pokreće/radi/završava od nule u budućnosti. Recimo, isto kao što je pitanje ekskluzivnih prava (monopola) rešeno ZOT 2003. pa je to pitanje stavljeno ad acta, tako na dalje više neće morati da se rađa mečka sa ubeđivanjem raznih institucija da obezbede mogućnost raščlanjenog pristupa lokalnoj petlji ili prenos brojeva itd.

Takođe, opet naglašavam, ja u ovoj diskusiji iznosim ono što je moje mišljenje, na osnovu činjenica koje su meni poznate. Ne tvrdim da svi drugi lažu ili da je sve što drugi kažu bez veze. Svako ima svoje mišljenje, niko nije savršen i ne očekujem da se svi složimo oko svega :) Zato još jednom molim da se razumemo oko toga i da ne podižemo ton i diskusiju održimo u razumnim okvirima.

Pozdrav,
Sloba

[ Rumpletstilskin @ 17.01.2010. 12:26 ] @
Naravno da ne treba nacionalizovati, jer to kao prvo samo unosi jos jedan layer birokratije u celu pricu, a kao drugo drzava je vec vlasnik svega toga.

Jednostavno treba da se telekomunikaciona infrastruktura otvori za sve pod jednakim uslovima a ne da se lelekom krije iza papira i vice "moje, ne dam i ne mozete me naterati, rispekt mah autoritah!" To vazi i za sve ostale, zasto recimo lelekom ne bi mogao da koristi FO kablove koje je neko drugi postavio (eps, sbb, telenor, nebitno) za poboljsanje svojih usluga?
[ Ivan Dimkovic @ 17.01.2010. 12:39 ] @
Pa to bi znacilo da privatna firma mora da daje infrastrukturu konkurentima cak i kada joj to ne odgovara ili joj se ne isplati. Pokusaj primeniti tu logiku na ostale privatne firme - mislim da ces doci do zakljucka da je to prilicno unikatan ekonomski sistem koji nigde ne postoji ;-)

Postoji SAMO jedan izuzetak - a to je firma koja je stekla infrastrukturu drzavnim monopolom, i za nju treba da vaze drugacija pravila - ali samo za infrastrukturu gradjenu drzavnim monopolom.

Poenta takvog zakona je da kompenzuje distorziju trzista nastalu zbog vise decenija drzavnog monopola.
[ Rumpletstilskin @ 17.01.2010. 12:44 ] @
Hmmm, ne da mora da daje, nego ako sklapa takav ugovor da recimo ne moze sbb svoju optiku da izdaje telenoru za dinar a telekomu za dva.
[ Ivan Dimkovic @ 17.01.2010. 12:53 ] @
Hmm pa ne moze - time bi se direktno meso u poslovanje privatnih firmi na nacin koji je prilicno intruzivan i ne spada u normalnu praksu. To je direktno propisivanje kako neka firma treba da posluje.

Jedno je ograniciti Telekom Srbija AD u tome sta moze a sta ne moze sa pristupnom mrezom, zato sto je gro te pristupne mreze (do 2005) izgradjeno pod specijalnim uslovima i uz pomoc monopola. To ima sasvim jasno opravdanje i smisao.

Ali ne mozes ti nekoj novoj firmi koja >iskljucivo svojim novcem i na slobodnom trzistu< izgradila nesto da nalazes kako ce ona i pod kojim uslovima to najmiti drugima. Tj. mozes, ali nisam siguran da je to kompatibilno sa nekim medjunarodnim obavezama koje Srbija jeste preuzela ;-)
[ Rumpletstilskin @ 17.01.2010. 13:11 ] @
Cekaj, pa jedna od tih obaveza je i eliminisanje diskriminacije potrosaca?!? Ako dozvolis firmi A da istu uslugu razlicito naplacuje firmama B i C kako spreciti firme B i C da diskriminisu krajnje potrosace (posto pricamo o telekomunikacijama, recimo razlicita cena prikljucka i telefoniranja za pretplatnika koji je 50 metara od glavne poste i onog u selu pod Rudnikom)?

Da te podsetim, i gagli je skoro morao da odgovara na prilicno skakljiva pitanja vezana za ne-terminaciju poziva u ruralnim sredinama kako bi izbegli da placaju harac at&t-u, cime direktno vrse diskriminaciju korisnika.
[ twiddle @ 17.01.2010. 13:12 ] @
@Ivan Dimković
Kada se neko registruje kod RATEL (ne znam šta ti znači kada se obraćaš meni, a kažeš "i registrujem se kod vas") kao VoIP operator ima pravo na interkonekciju u skladu sa Standardnom ponudom za VoIP Telekoma http://www.telekom.nadlanu.com...%20koriscenjem%20Interneta.pdf Dakle, ima pravo i na terminaciju, SS7 povezivanje sa sistemima Telekoma itd. Takođe, ima pravo da zakupi potrebne kapacitete za pružanje usluga. Ne kažem da je sve idealno, ali kažem da do pre godinu dana ništa od ovoga nije bilo regulisano i javno dostupno, pa je Telekom radio šta je hteo i kako je hteo. Sada mu se manevarski prostor za takvo ponašanje rapidno smanjuje i nastaviće da se smanjuje.

Što se tiče numeracije za VoIP, ta materija nije baš dobro pokrivena u aktuelnom zakonu. Ja mislim da bi i taj problem mogao da se prevaziđe kreativnim razmišljanjem od strane RATEL u smeru uvođenja posebne negeografske numeracije za VoIP operatore, ako se već ne želi davanje geografske numeracije. Kada sam se poslednji put raspitivao u RATEL, na tome su nešto radili, ali nisam skorije proveravao kakav je trenutni status (proveriću pa javljam). Što se tiče MTID, fokus je da se u novom ZEK omogući dostupnost numeracije u skladu sa Planom numeracije svim operatorima kojima je ona potrebna, bez obzira koju uslugu pružaju i koju tehnologiju koriste.

@mmix
Da, tvrdim da je Telekom propisima koji su stupili na snagu obavezan da omogući raščlanjeni pristup lokalnoj petlji. Link na pravilnik sam poslao u nekoj o prethodnih poruka. Što se tiče daljeg enforcementa toga od strane RATEL, mogućnosti za to su dosta ograničene prema aktuelnom ZOT (nije da ih nema, ali su ograničene). Novi ZEK će to mnogo bolje regulisati i dati RATEL mnogo više mogućnosti. Poglavlje koje to reguliše je poglavlje o obavezama operatora sa značajnom tržišnom snagom (imaš na sajtu MTID neki matori nacrt, ali će poslužiti za ilustraciju).

Takođe, da -- tvrdim da je situacija politički sje*ana. Ne tvrdim da su MTID vezane ruke, ali tvrdim da svaka politika ima svoju cenu i ograničenja, jer se ne sprovodi u vakuumu, već u realnom okruženju na koje utiče veliki broj različitih interesa, koji su često suprotstavljeni. Takođe, tvrdim da je MTID otvorilo široki front sa namerom da pravi proboje na više mesta. Ne kažem da će ZEK u tom smislu biti "srebrni metak" koji će nas sve izvući iz bede, ali će značajno pogurati granice fronta na velikom broju mesta.

Tvoja pitanja o mogućnostima i snazi MTID, formalnim i neformalnim pritiscima, granicama popuštanja i sl. su vrlo dobra i sasvim na mestu. Proces usvajanja zakona je višeslojan, tako da ono što se nađe na javnoj raspravi ne mora da znači da će biti isto što usvoji Vlada, a i poslanici u parlamentu imaju mogućnost da intervenišu amandmanima. Zato je vrlo nezahvalno prognozirati šta će na kraju biti, ali ono što sigurno znam jeste da MTID neće pristati na bilo šta i neće popustiti pod svakim pritiskom, samo da bi zakon bio usvojen, pa makar i potpuno razvodnjen i bez ikakvog smisla. Status quo nije opcija, jer čemu onda donošenje novog zakona?

Pozdrav,
Sloba


[ Ivan Dimkovic @ 17.01.2010. 13:21 ] @
Citat:
twiddle
Kada se neko registruje kod RATEL (ne znam šta ti znači kada se obraćaš meni, a kažeš "i registrujem se kod vas") kao VoIP operator ima pravo na interkonekciju u skladu sa Standardnom ponudom za VoIP Telekoma http://www.telekom.nadlanu.com...%20koriscenjem%20Interneta.pdf Dakle, ima pravo i na terminaciju, SS7 povezivanje sa sistemima Telekoma itd. Takođe, ima pravo da zakupi potrebne kapacitete za pružanje usluga. Ne kažem da je sve idealno, ali kažem da do pre godinu dana ništa od ovoga nije bilo regulisano i javno dostupno, pa je Telekom radio šta je hteo i kako je hteo. Sada mu se manevarski prostor za takvo ponašanje rapidno smanjuje i nastaviće da se smanjuje.


Hvala na podacima!

Hmm - koliko vidim, ispravi me ako gresim, cena tranzita + dostave je takva da si automatski skuplji od Telekoma Srbija?

Mislim da ti je jasno da to onda znaci da nikako ne mozes da pruzis konkurentan domaci IP -> POTS saobracaj?

Citat:
Rumpletstilskin
Cekaj, pa jedna od tih obaveza je i eliminisanje diskriminacije potrosaca?!? Ako dozvolis firmi A da istu uslugu razlicito naplacuje firmama B i C kako spreciti firme B i C da diskriminisu krajnje potrosace (posto pricamo o telekomunikacijama, recimo razlicita cena prikljucka i telefoniranja za pretplatnika koji je 50 metara od glavne poste i onog u selu pod Rudnikom)?

Da te podsetim, i gagli je skoro morao da odgovara na prilicno skakljiva pitanja vezana za ne-terminaciju poziva u ruralnim sredinama kako bi izbegli da placaju harac at&t-u, cime direktno vrse diskriminaciju korisnika.


To su razlicite stvari - diskriminacija krajnjih korisnika je nesto cime se brine zakon o zastiti potrosaca.

Medjutim u B2B ugovorima - takve stvari ne postoje, OSIM, ako nemas dominantnu trzisnu poziciju ili si nasledio nesto od nekog monopola. Ili poslujes sa vojskom/drzavom/stagod :)
[ twiddle @ 17.01.2010. 14:09 ] @
@Ivan Dimkovic
Verovatno za većinu VoIP operatora poslovanje nije tako isplativo kao što je bilo pre, ali je sada barem pravno regulisano, pa nema te vrste neizvesnosti i tenzije sa Telekomom. Mislim da bi RATEL mogao da uradi daleko više na polju kontrole VoIP tržišta, kako bi se osiguralo da se na domaćem i stranom tržištu ne pojavljuju ponude operatora koji ne posluju u skladu sa opštim odobrenjem. Takođe, ostaje problem uslova i cena za povezivanje, koje verovatno mogu da budu bolji. Takođe, ostaje i činjenica da VoIP operatori, isto kao i ISP u Srbiji, i dalje (već 10-15 godina) nemaju niti udruženje za zastupanje svojih poslovnih interesa, niti pojedinačno ostvaruju bilo kakav značajniji uticaj pred RATEL, MTID ili u medijima. To svakako ne pomaže da se stvori svest o tome da nešto postoji kao problem, da se nametnu moguća rešenja.

Pozdrav,
Sloba

[ kalimero 011 @ 17.01.2010. 18:18 ] @
Ovaj tender, ovako kako je zamišljen, pripremljen i sproveden, neće ništa dobro doneti ni Srbiji ni srpskim telekomunikacijama. Jedini efekat biće, najverovatnije, ono što je već viđeno (doduše, u mnogo sirovijem obliku - ipak smo napredovali ;) na polju kablovske televizije - prelivanje dela prihoda države privatnom operateru (u ovom slučaju Telekom - Telenor).
[ telemajstor @ 18.01.2010. 08:25 ] @
Pošto se ova tema pretvorila u twiddle siimultanku sa ostalim forumašima da iskoristim situaciju dok je "naš MTID predstavnik" još u formi sa dva pitanja i jednom preporukom.

Pitanje br 1. Prema sadašnjoj VoIP proceduri eksplicitno se navodi da je to usluga bez domaće numeracije a ovde se spominjalo da bi to moglo da se uradi po sadašnjoj proceduri (Ratel odluka i negeografski kod) ili "reče na proleće sa novim zakonom ?" Koja je šansa da se bilo šta od ovoga dogodi tako brzo ?

Pitanje br 2. Koliko možeš da utičeš preko MTID da Ratel počne da radi svoj posao prema Telekomu u omogućavanju konkurencije zbog njihove cene interkonekcije naspram njihovog sopstvenog servisa koja je direktno onemogućava. To im je zapravo glavna uloga u radu a ne samo izdavanje raznih dozvola uz tarifu zar ne ?
Da potsetim po standardnoj ponudi (Telekom zakonska obaveza) interkonekcija sa javnim tk operaterima (Telenor+VIP mobil, Telenor FIx uskoro) Telekom jedan minut poziva u svoju mrežu naplaćuje 2,5 din a toliko je i samo uspostava poziva. Telekom lokal cena je 30 para a za dobar deo ostale mreže manje od 2 dinara po minuti bez cene uspostave poziva. Ko tu treba da reguliše tržišne uslove ?
Da potsetim takođe po standardnoj ponudi interkonekcija prema VoIP operaterima (onih 40tak sa dozvolom) jedan minut ceni 4 EuroCent-a što je skuplje nego što sam naplaćuje svom korisniku minut razgovora sa Evropom i Amerikom u istoj tehnologiji (inoCall plus servis). Tačnije tu cenu najmanje drže i prema stranim operaterima u Frankfurtu što je još veći nonsens. Ko tu treba da reguliše tržišne uslove ?

Preporuka: Da poručiš ministarki a time posredno i njenom šefu da bi po ovim (tender licence model) uslovima rada do novog ZEK-a mogli da uvale fix licencu za ovu cifru (nikako više) možda još jednoj do dve firme i da će ostali manji da čekaju ZEK i min.teh. uslove za voice kao "propratni 3play servis". Dakle za budžet nema još mnogo a ako budu dužili (samo ova godina je u igri mislim) ni ove dve (po mil Eura) procenjene licence neće prihodovati.
Telekomu to neće škoditi u ukupnoj ceni za prodaju jer i sa ovom Telenorom fix licencom on će oboriti cenu interkonekcije ili terminacije a konačno će morati i da promeni model poslovanja. To znači veća pretplata barem do 5-6 evra (opet dozvola vlade) i ujednačavanjem cene minute u jednu zonu (opet dozvola vlade i Ratel-a) na nacionalnom nivou.
Za bolju cenu Telekoma na tržištu bolje je da smanje dugove (banke, partneri) nego zadržavanje kvazimonopolskog položaja koji će sutradan po prodaji odmah da se izgubi jer nijedna vlada neće više imati interes i to znaju svi potencijalni kupci Telekoma.
[ twiddle @ 18.01.2010. 20:53 ] @
1. Što bude veći pritisak operatora i korisnika da im se omogući korišćenje VoIP-a sa numeracijom, toliko brzo će RATEL reagovati. Bez toga, vrlo teško je prognozirati...

2. Po meni je veći problem za RATEL to što se "u Frankfurtu" mogu naći ponude domaćih firmi koje NISU upisane u bilo koji registar RATEL za terminaciju VoIP saobraćaja u Srbiji. Voleo bih da su informacije koje imam o tome pogrešne... ;) Što se inače tiče cena i uslova za interkonekciju, to reguliše RATEL u skladu sa Pravilnikom o interkonekciji http://www.ratel.rs/editor_fil...Pravilnik_o_interkonekciji.pdf (gledaj članove 18. pa na dalje... UBR, to je ono na šta se RATEL poziva kada kaže da će regulisati uslove za pristup lokalnoj petlji, ukoliko propadnu pregovori Telenora i Telekoma). Ja koristim svaku priliku da pokrenem takva i slična pitanja. Po nekim pitanjima se odmah reaguje, po nekima odloženo (recimo kada treba da se nešto istraži ili pripremi neki propis), a nekada ne bude ništa, pa onda opet iznova pitam za status, i tako u krug. Moja pozicija u MTID nije takva da mogu bilo kome u MTID ili RATEL da diktiram kako će/šta će da radi.

Što se tiče "prijateljske preporuke", pisao sam o mogućim kombinacijama za dalje izdavanje licenci u nekoj od prethodnih poruka. Što se tiče podizanja cena pretplate i promene tarifnog sistema, RATEL je Telekomu već odobrio obe stvari u novembru 2008. ali Telekom to nije hteo da uradi tada "kako se ne bi opterećivali građani u vreme krize" ;)

Pozdrav,
Sloba[ MyWay @ 19.01.2010. 12:20 ] @
@twiddle: sad videh da je i ministarka ocenila ponudu Telenora kao pozitivan pomak, slično kao što si mi ti odgovorio pre par postova.
http://www.mtid.gov.rs/aktivnosti/aktuelno.793.html

Drago mi je da vas ne napušta optimizam, i to jedan od neophodnih faktora za uspeh u poslu.
Takođe mi je drago da pročitam i ovo u navedenom linku:
Citat:
Telenorće svakako biti velika konkurencija Telekomu Srbija, što će dovesti do tržišne utakmice, koja će za rezultat imati rešavanje problema dvojnika, uvođenje novih fiksnih telefona, kao i ADSL priključaka.
Da li mi možeš odgovoriti na kojim informacijama bazirate ove tvrdnje i da li postoje predviđeni rokovi za rešavanje navedenih problema?
[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2010. 12:22 ] @
Pa bice reseni dvojnici MyWay, prosto.

Dobice GSM+HSDPA<->POTS/Internet ruter sa geografskim telefonskim brojem i LAN portovima :)

Sad... to sto ce moci da koriste usluge samo jednog provajdera... to nema veze, bitno je da je "problem resen" :)
[ MyWay @ 19.01.2010. 13:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa bice reseni dvojnici MyWay, prosto.

Dobice GSM+HSDPA<->POTS/Internet ruter sa geografskim telefonskim brojem i LAN portovima :)
Vidi, ja nisam neki stručnjak za bežične komunikacije pa meni to nije 'prosto' - bio bih ti zahvalan ako bi malo detaljnije elaborirao to rešenje i uključio eventualne limite (npr max kapacitet takvih korisnika po BS, sektoru...), prosečnih cena za naveden ili slične CPE, nekakav case study na ovu temu..

Mada nekako ipak mislim da MTID nije imao to tvoje rešenje u planu - podsećam da su uslovi tendera bili najavljivani kao takvi da privuku moćnog investitora u izgradnju tk infrastrukture. Za FWA rešenje novih pretplatnika i dvojnika već imaju pored Telekoma i Media Works
[ mmix @ 19.01.2010. 13:17 ] @
Ja koliko sam shvatio pricu i twiddle-a, prioritet uopste nije na izgradnji lastmile-a vec uvodjenje drugog igraca koji ce izgraditi redundantnu backbone infrastrukturu, sto u prevodu znaci da ovaj tender nece resiti problem dvojinka/PCMa i da je pomenuta izjava u stvari spin za ŠNM (široke narodne mase). Niko nece telenoru braniti da gradi last mile ali izgleda da ga nista na to i ne primorava vec je na dobrovoljnoj/isplativoj bazi.
[ twiddle @ 19.01.2010. 13:18 ] @
@MyWay
Prvo, nije mi jasno zašto mešaš moje izjave sa ministarkinim izjavama. Niti sam ja ministarka :) niti znači da ja potpisujem sve što ona kaže ili sve što izađe iz ministarstva.

Što se tiče nove fiksne licence, ja nisam euforičan, ali jesam optimističan u granicama koje sam opisao par poruka ranije i ne vidim zašto ne bih bio. Jel' treba da tugujemo što još uvek nemamo samo jednog fiksnog operatora? ;)

Što se tiče pitanja o dvojnicima, mislim da je vreme da se izvučemo iz obrasca razmišljanja planske privrede i vladanja dekretima. Taj pristup su razne vlade u poslednjih X decenija pokušavale, pa rezultate sada gledamo... Dakle, dvojnici će se rešiti uz pomoć novih operatora koji budu pružali usluge telefonije, što u okviru standardnih usluga, što u okviru univerzalnog servisa. Kojom tehnologijom će to raditi potpuno je svejedno i bitno je samo da korisnici dobiju adekvatan nivo usluge.

Što se tiče povećanja broja ADSL priključaka, ta izjava se bazira na mogućnosti koja je data Telenoru u okviru licence da postavlja svoju ADSL infrastrukturu i da pruža ADSL usluge nezavisno od Telekoma i njegove infrastrukture (osim lokalne petlje, naravno).

@Ivan Dimković
Neće biti zarobljeni, ako budu imali mogućnost prenosa broja između operatora.

@mmix
Ne znam kako si uspeo da me shvatiš tako da zaključiš da je prioritet dovođenje operatora koji će da izgradi backbone, jer to definitivno nisam rekao u prethodnim porukama.

Pozdrav,
Sloba

[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2010. 13:25 ] @
Slazem se sa mmix-om, osim ako twiddle ne otkrije neke detalje koji nisu poznati, kao recimo obaveza izgradnje last mile infrastrukture za novog operatera.

Nema tu "planska privreda" - Slobo, iz evropske prakse je poznato da novi operateri uopste nisu zainteresovani za sirenje pristupne mreze, vec za maksimizaciju profita od postojece koju lease-uju od ex-monopolista. Ovo nije nikakav problem u Nemackoj, UK, Francuskoj gde je postojeca pristupna mreza odavno zadovoljavala potrebe stanovnistva (dakle, svi imaju telefon, nema dvojnika) - medjutim u Srbiji je situacija drugacija, i postoji objektivna potreba za sirenjem pristupne mreze sto komercijalno uopste ne mora biti primamljivo.

Razmisli, da si "novi operater" i da te niko ne prisiljava da investiras u nesto sto ima vrlo mali ROI (bakar), sta bi ti radio? Ja bih se bavio pakovanjem ADSL/telefonskog servisa i pravljenjem "paketa" povezanih i sa mojom mobilnom uslugom (besplatni pozivi ka mobilnoj i sl..) a ne resavanjem problema nekih dvojnika po 3.14zdovcima koji nikome nisu isplativi (zato i nemaju poseban bakar do sebe)

Citat:
MyWay
Vidi, ja nisam neki stručnjak za bežične komunikacije pa meni to nije 'prosto' - bio bih ti zahvalan ako bi malo detaljnije elaborirao to rešenje i uključio eventualne limite (npr max kapacitet takvih korisnika po BS, sektoru...), prosečnih cena za naveden ili slične CPE, nekakav case study na ovu temu..


Pazi, kao sto i sam znas vrlo dobro - bakarna infrastruktura je izuzetno skupa, i daleko je jeftinije dograditi jos baznih stanica (pogotovu danas kad imas nekoliko frekventnih opsega: 900, 1800, 2100 MHz itd.. gde mozes da imas vrlo guste topologije) . Meni je Vodafone bio dosadio do koske sa pimp-ovanjem tog njihovog "Home" servisa ovde sa ruterom/SIM karticom... ocigledno da imaju bandwidth za to, mada iskreno nikad nisam probao taj servis :)

Ispravi me ako gresim, ako pricamo o urbanom kraju sa pojedinacnim dvojnicima - tu se ne radi o nekoj skoncentrisanoj gomili na nivou cele opstine koju bi bilo nemoguce servisirati sa wireless uslugom, vec se radi o "dzepovima" zgrada koje nemaju dovoljno kapaciteta - voice servis mozes da im obezbedis relativno lako, a broadband je i ovako i onako "best effort" usluga.

Kako god postavio stvari, jeftinije je da ih sluzis sa dodatnim BSC-ovima nego da raskopavas bakar do svakog od njih. Pogotovu u Srbiji gde je neophodno da izrodis mecku (C) twiddle kako bi dobio neophodne dozvole od svih lihvara za tako nesto.

E sad, tu ostaje jedno kljucno pitanje - a to je "best effort" vs. "univerzalni" servis, sta se desava sa garancijom servisa za pozivanje hitnih sluzbi i sl... GSM mreza moze da se zagusi, sta ako nekoj babi pozli - i ona umre zato sto nije mogla da pozove 94... to su neke stvari na koje treba odgovoriti.
[ mmix @ 19.01.2010. 13:32 ] @
Citat:
twiddle: @mmix
Ne znam kako si uspeo da me shvatiš tako da zaključiš da je prioritet dovođenje operatora koji će da izgradi backbone, jer to definitivno nisam rekao u prethodnim porukama.


Moze biti da sam pogresno razumeo: twiddle: "Ta kompanija je iskusan međunarodni igrač, ima vrlo solidne kapacitete za investiranje i vrlo je verovatno da će izgraditi nacionalni optički backbone", s obzirom da telekom valjda vec ima jedan ovaj njihov bi bio redundantan (bar sa nacionalnog nivoa posmatrano). Da ne bude da se bunim, ja volim redundantnost.

[ twiddle @ 19.01.2010. 13:52 ] @
@mmix
Nisi pogrešno razumeo, nego čitaš samo ono što hoćeš i iz toga izvlačiš pogrešne zaključke ;) Evo celog mog citata (dakle, SVE je bitno):
Citat:
Takođe, ja ne mogu da zamislim kako će sve da ostane po starom nakon ulaska Telenora. Ta kompanija je iskusan međunarodni igrač, ima vrlo solidne kapacitete za investiranje i vrlo je verovatno da će izgraditi nacionalni optički backbone, "omekšaće" Telekom u pogledu cena i uslova za pristup lokalnoj petlji (što će značajno olakšati život budućim operatorima), izboriće se za brži rebalans retrogradnog tarifnog sistema Telekoma koji se nije menjao decenijama, uticaće na konkurenciju u oblasti paketne ponude usluga Interneta, telefonije i televizije itd. Što se tiče ulaganja u last mile, our mileage may vary :) tj. ne očekujem ništa spektakularno. No, to ne bih očekivao ni da je ušla gomila manjih operatora čiji su investicioni potencijali za takve poduhvate realno truba. Stimulisanje izgradnje optičke pristupne mreže u uslovima tržišne konkurencije je nauka za sebe i zahteva *posebnu* pažnju -- relaksiranje režima za korišćenje komunalne infrastrukture, režima za izgradnju kablovske infrastrukture, državna ulaganja, poreske olakšice itd. Doći će i to na dnevni red uskoro u kontekstu priče o bržem razvoju broadbanda... biće tu posla za najmanje dve naredne Vlade :)
[ twiddle @ 19.01.2010. 14:12 ] @
@Ivan Dimkovic
Licenca se odnosi na pravo obavljanja delatnosti izgradnje mreža i pružanja usluga, a obaveze na obavljanje tih delatnosti u skladu sa zakonom i propisanim standardima. Što se tiče obavezivanja operatora na neke investicije, slabiji efekat se postiže naredbama i direktivama (mada su takve mere uvek popularne u javnosti), a mnogo veći efekat usvajanjem i sprovođenjem posebnog programa podsticaja i olakšica (za šta javnost baš briga, a političari ih ne vole, jer moraju da rade) -- relaksiranje zakonskog okvira za izgradnju TK infrastrukture, pristup komunalnoj infrastrukturi, uvođenje poreskih i drugih vrsta olakšica za velike investitore itd.

Što se tiče uspostavljanja poziva ka hitnim službama, granične vrednosti u pogledu dostupnosti mreže i procenta uspostavljenih poziva upisani su u sve licence kada je telefonija u pitanju (i u mobilne i u fiksne), a baziraju se na relevantnim preporukama međunarodnih organizacija (ITU, CEPT itd). No, čak i ako operator obezbedi dostupnost mreže i procenat uspostavljenih poziva u definisanim granicama, opet nemaš garancije da ćeš imati pristup hitnim službama u situacijama koje se ne mogu razumno predvideti (recimo, kada se desi neka velika nesreća u određenom području, tipa 9/11 ili najjači zemljotres u okviru 200 godina, pa svi nagrnu da telefoniraju i šalju poruke).

Pozdrav,
Sloba

[ Dejan2003 @ 19.01.2010. 14:17 ] @
Nego, da mi vidimo, kako ce ovo da se reflektuje
Slobo, da li to znaci da cemo menjati nacionalnu numeraciju, ili ce se Telenor ugurati u slobodan opseg, naprimer beogradski sedmocifrene 1, 7, 6, 5, 4, posto 2, 3 , 8 je zauzeto
[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2010. 14:18 ] @
I, da li neke od tih olaksica i podsticaja funkcionisu?

Opet, bilo kako bilo, twiddle - nema tih olaksica i podsticaja koji ce bakarnu mrezu uciniti biznisom koji je po ROI-ju uporediv sa najmom opreme koja je vec tu. To je jednostavno fakat, i zbog tog fakta sirom EU neces videti da su se novi operateri preterano potrudili da prave svoje pristupne mreze.

Kako to nisam video po EU, nesto mi se ipak cini neverovatnim da ce Srbija to postici na nacin na koji ti ciljas (nije bas da se Srbija proslavila nekim uspesima, obicno je situacija obrnuta) - iz prostog razloga sto je to neisplativ biznis tj. isplativ na ogroman rok, rok na koji niko nije spreman da ceka, pogotovu kada postoje lukrativniji izvori prihoda.

Sve ovo ne bi bilo problem da je pristupna mreza u Srbiji takva da svako ko zeli moze imati bakarnu paricu do sebe.... medjutim, to nije tako.

Ako Telenor ne bude gradio pristupnu mrezu (a ja mogu da se opkladim da nece) - onda zaista ne vidim cemu taj silni optimizam glede razdvajanja dvojnika, poboljsanja uslova - sorry, to meni izgleda da ce biti preprodavanje usluge Telekoma, eventualno sa telefonskim centralama Telenora... prakticno, razlike sa stanovista korisnika nema.

Ono sto ce se desiti, ako ne dodje do fiksiranja cena i ponuda odmah, da oba operatera ponude pakete sa jeftinijim uslugama mobilne telefonije kroz fiksnu, znaci - kupis "Telenor paket" i imas jeftin razgovor sa telenor mobilnim...

OK, to jeste relativan pomak na bolje - ali daleko od ocekivanja. Cisto sumnjam da ce bilo ko sa dvojnicima dobiti telefon pre nego sto bi ga dobio samo sa jednim operaterom.
[ MyWay @ 19.01.2010. 14:20 ] @
Citat:
twiddle: @MyWay
Prvo, nije mi jasno zašto mešaš moje izjave sa ministarkinim izjavama. Niti sam ja ministarka :) niti znači da ja potpisujem sve što ona kaže ili sve što izađe iz ministarstva.
Ispravi me ako grešim ali ti savetnik ministarke pa kao takav sigurno:
a. stojiš iza navedenog (i nije izjava ministarke, već zvanično saopštenje MTID što će reći da nije tek tako 'izletelo' nesmotreno nekome)
b. baš se i ne slažeš sa navedenim (ne pitaš se za sve, i nije tvoja savetodavna presudna), ali jesi upoznat zašto je postavljena takva izjava

Moje skromno mišljenje je da je ono drugo u pitanju, samo da kako su političari od MTID vremenom naučili nešto od tebe, tako si izgleda i ti nešto naučio od njih, što se pokazuje i ovde:
Citat:
twiddle:  Dakle, dvojnici će se rešiti uz pomoć novih operatora koji budu pružali usluge telefonije, što u okviru standardnih usluga, što u okviru univerzalnog servisa. Kojom tehnologijom će to raditi potpuno je svejedno i bitno je samo da korisnici dobiju adekvatan nivo usluge.
Jbmlga ako neko može da uhvati za rep/glavu ovu izjavu - meni to deluje kao sve će biti, neko će već nekako i na nekakav način da to nekad reši...
[ twiddle @ 19.01.2010. 14:50 ] @
@Dejan2003
Da, Telenor će imati pravo na fiksnu numeraciju u okviru postojećih mrežnih grupa, isto kao što je to pravo dobio i MediaWorks.

@MyWay
Što se tiče pomenute izjave, ako te zanima obrazloženje od ministarke ili zvaničan stav MTID, ja svakako nisam adresa na koju treba da se obratiš sa pitanjem. Već sam rekao da nisam savetnik za medije, ne pišem govore i saopštenja, i mogu da odgovaram/komentarišem samo ono što sam kažem.

Što se tiče "glave i repa", Telenoru je data mogućnost da gradi mrežu i pruža usluge, može to da radi kojom god tehnologijom želi u zavisnosti od okolnosti na određenom području, ima tražnju na tržišu... -- šta ti tu nije jasno? Ili misliš da su uzeli licencu samo onako... iz zezanja... :)

@Ivan Dimkovic
Ja nisam euforičan i ne znam odakle si izvukao takav zaključak, a takođe mislim da si malo preterao kod poslednje rečenice o dvojnicima... Da se vratimo onda na jednog operatora, a? :)

Što se tiče razvoja infrastrukture, tačno je da Vlada nema usvojen program za podsticanje investicija u telekomunikacionu infrastrukturu nove generacije, i tačno je da tako nešto treba da se donese, ali nema razloga da se uvođenje konkurencije odlaže zbog toga. Infrastruktura nije jedini uzrok ili rešenje svih problema u domaćim telekomunikacijama.

Pozdrav,
Sloba

[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2010. 14:56 ] @
Citat:
twiddle
Ja nisam euforičan i ne znam odakle si izvukao takav zaključak, a takođe mislim da si malo preterao kod poslednje rečenice o dvojnicima... Da se vratimo onda na jednog operatora, a? :)


1. Ja uopste ne tvrdim da si >ti< euforican, vec da su izjave za javnost od ekipe koju savetujes previse optimisticne, da ne upotrebim neki drugi, prikladniji izraz

2. Ovaj tvoj tzv. "izbor" je klasican primer zamene teza, umesto biranja izmedju dobre (liberalizacija) i lose opcije (telekom monopol) se namece nekakav kvazi izbor izmedju duopola i monopola. Ako neko nazove stvari pravim imenom, onda on sigurno preferira monopol...

Ovaj... da li sam ja jedini koji vidi problem u ovom rezonu? :)

Sto se dvojnika tice, ne znam sta je problem u mojoj tezi - dvojnici ce dobiti bakar KADA SE TELEKOMU ISPLATI, bez obzira na monopol ili kvazi "slobodno trziste" sa 2 operatera gde jedan od 2 nema isplativost da gradi pristupnu mrezu.

Osim ako nemas neku drugu teoriju kako ce to ljudi dobiti bakar zbog ulaska Telenora, koji ni ne planira da ga gradi...

Citat:

Što se tiče "glave i repa", Telenoru je data mogućnost da gradi mrežu i pruža usluge, može to da radi kojom god tehnologijom želi u zavisnosti od okolnosti na određenom području, ima tražnju na tržišu... -- šta ti tu nije jasno? Ili misliš da su uzeli licencu samo onako... iz zezanja... :)


Ja sasvim komotno mogu da se kladim da Telenor nije uzeo licencu da "gradi mrezu" (fiksnu) vec da "pruza usluge" preko vec postojece fiksne mreze, i svojih mobilnih mreza.

Sto nije nikakav problem, daleko od toga - problem je sto korisnici nece dobiti ono o cemu ih Ministarstvo "obavestava" i "nagovestava".

Vreme ce pokazati... ES ce biti ovde i za godinu-dve ;-)
[ Dejan2003 @ 19.01.2010. 15:26 ] @
Pa recimo tako sto ce na dvojnici preci na Telenor fixnu mrezu preko UMTS modema s FXO/FXS portovima, a dvojnici koji ostanu na telekomu ce dobiti slobodan bakar i skidanje s dvojnika/PCM

A nije ni iskljuceno da SBB s Telenorom se vrati u igru preko coax-a / optike
i poslednje, ako neko bude uvodio FO do kutje, to ce biti svakako oni
naravno ovo je moja pretpostavka, kao najeftinjem list mile resenju[ twiddle @ 19.01.2010. 15:40 ] @
@Ivan Dimkovic
Ko je pominjao opredeljenje za duopol? Ovo sa jednom licencom je prelazno rešenje koje neće trajati još dugo, a o mogućnostima za nove pričao sam u prethodnim porukama. I da, biće ES ovde još nekoliko godina, pa ćemo da vidimo...

Pozdrav,
Sloba

[ Slobodan Miskovic @ 19.01.2010. 16:49 ] @
Jel se to meni cini ili se opet prica u buducem vremenu? Bice, uradice se, privremeno je, sredice se, promenice se...bla bla truc truc. :(
[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2010. 16:54 ] @
Sta ces...

Futur je ovde popularna stvar... ES trpi sve ;-)

Sto kaze i Sloba, a i ja... videcemo - okupice se drustvance za godinu-dve, pa cemo prodiskutovati kako je islo.
[ MyWay @ 19.01.2010. 17:09 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ja sasvim komotno mogu da se kladim da Telenor nije uzeo licencu da "gradi mrezu" (fiksnu) vec da "pruza usluge" preko vec postojece fiksne mreze, i svojih mobilnih mreza.

Sto nije nikakav problem, daleko od toga - problem je sto korisnici nece dobiti ono o cemu ih Ministarstvo "obavestava" i "nagovestava".
E pa ja smatram da jeste problem - tender je pravljen tako da (sa obrazloženjem da) forsira potencijalnog infrastrukturnog ulagača a ne sa ciljem da se nađe najpovoljniji ponuđač za korišćenje postojećih resursa.
I nakon svega, i na svoju žalost, moram da konstatujem da je bio SBB bolje rešenje iz prostog razloga jer ima (kakvu-takvu) svoju infrastrukturu za 600+K korisnika, među njima sigurno i onih koji su dvojnici, pcm-ovani ili nemaju tehničke uslove na Telekomovoj mreži pa bi ukupna količina postojeće mreže za pružanje usluga fixne telefonije bila veća nego pre tendera.
Citat:
twiddle:Što se tiče "glave i repa", Telenoru je data mogućnost da gradi mrežu i pruža usluge, može to da radi kojom god tehnologijom želi u zavisnosti od okolnosti na određenom području, ima tražnju na tržišu... -- šta ti tu nije jasno? Ili misliš da su uzeli licencu samo onako... iz zezanja... :)
Nisu iz zezanja, ako misliš da sebe zezaju... više je u pitanju zezanje svih onih koji su se nečemu nadali od tendera..
A licencu su uzeli jer na taj način dobijaju odrešene ruke da grade kad im se gradi (npr za banke, poslovno-stambene objekte, firme i sl) i da rentaju ako im se ne isplati da grade.. prosto napraviš dual play (možda i triple play) paket u kome sračunaš svoje troškove + troškove rente Telekomove infrastrukture pa ako se narodu isplati ti prodaješ servis, a ako ne onda se žali MTID-u i Ratelu na previsoke cene zakupnine pa nek oni vidi šta će. U svakom slučaju nisi bogznašta para ni uložio pa nije toliko ni bitno ako ne uspeš da nađeš dovoljno korisnika..
[ mmix @ 19.01.2010. 17:27 ] @
Citat:
twiddle: @mmix
Nisi pogrešno razumeo, nego čitaš samo ono što hoćeš i iz toga izvlačiš pogrešne zaključke Evo celog mog citata (dakle, SVE je bitno):


Ma procitao sam ja, ali to je bio jedini deo recenice sa "izgradice" ili "napravice" tj nesto inzenjersko/neimarsko, ostalo je sve "uticace", "omeksace", "izborice" a.k.a. drustveno politicki spin. Svako naravno gleda ono sto ga interesuje a mene konkretno interesuje neimarski aspekt svega ovoga, tj ako u momentu T+1 svi ucesnici nestanu (sto je naravno teorijska postavka), sta ostaje nama kao zaostavstina. Sve ostalo su kratkorocni interesi i njihova prelamanja i to je nesto sto interesuje sociologe i ljude iz slicnih bransi.


Citat:
twiddle: @Ivan Dimkovic
Licenca se odnosi na pravo obavljanja delatnosti izgradnje mreža i pružanja usluga, a obaveze na obavljanje tih delatnosti u skladu sa zakonom i propisanim standardima. Što se tiče obavezivanja operatora na neke investicije, slabiji efekat se postiže naredbama i direktivama (mada su takve mere uvek popularne u javnosti), a mnogo veći efekat usvajanjem i sprovođenjem posebnog programa podsticaja i olakšica (za šta javnost baš briga, a političari ih ne vole, jer moraju da rade) -- relaksiranje zakonskog okvira za izgradnju TK infrastrukture, pristup komunalnoj infrastrukturi, uvođenje poreskih i drugih vrsta olakšica za velike investitore itd.


Tu si u pravu ali jedno bez drugog ne ide, tj "lek" se sastoji iz obe komponente a mi dobismo samo jednu. Ovako do pola uradjeno nije resenje, ok, ti se ne slazes sa time i kazes bolje ista nego nista gledas ka buducnosti gde bi trebalo i ta druga komponenta da legne, ali ja iskreno ne vidim da ce ta druga komponenta ikad da legne, samim tim lek nikad nece biti kompletiran, narocito kad se na sledecim izborima promeni sastav koalicije (al dobro da ne bi otisli sad mnogo u dnevnu politiku). Meni je sad i jasno do koje mere je "stiman" ovaj tender i koliko se ustupaka ucinilo telenoru da bi uopste pristao da da ponudu na isti, MTID to naravno nece priznati nikad ali kad covek malo razmisli da nije bilo toga zaista bi bilo 0 prijavljenih. Sad naravno ostaje da se lome koplja oko toga dal je vas pristup bolji od status quo-a.
[ Yoba @ 19.01.2010. 20:06 ] @
^ma naravno daje tender stiman, samo izgleda svi imaju kratko pamcene ;-)


ne tako davno, vlada je zavaljala (na kvarno:)))) Mobtel Telenoru sa prevarom nece biti treceg operatera tri godine (ako se dobro secam) a onda su zavaljali licencu VIP-u ubrzo potom (mozda 6 meseci) xD


onda je krenula prica da ce da ih tuze, mozda su ih i tuzili iiiiiiiiiiiiiiiiiiii izgubila se pricha u medjijima ;)


iiiiiiiiiiii tako se prave dilovi za futur.


od starta je to sve mufte _planski_ radjeno, provizija bato ;D


samo, narod telad, niti se razume u tehniku, niti ima pamcenje za bilo sta....:-)
[ twiddle @ 19.01.2010. 22:43 ] @
@MyWay
Pa naravno. Svaka privatna kompanija će svoju poslovnu politiku voditi tako da maksimizuje profit za svoje vlasnike/akcionare. Šta je tu sporno? I Telekom nema nikakvu obavezu investiranja, pa ipak investira. I naravno da ide kilavo, bez obzira na mnogobrojne direktive i obaveze koje su nametane Telekomu kroz zakone, akcione planove itd. Dakle, lako je reći "treba investirati X miliona evra ili izgraditi X kilometara optike". Ključ je stvoriti uslove da to postane realnost i da investicija može da se uopšte realizuje i isplati. MTID sprema takav plan podsticaja za odobrenje od strane Vlade, a veći broj regulatornih dokumenata je već donet ili je u proceduri usvajanja. Žao mi je što se to tek sada radi u Srbiji, ali bolje ikad nego nikad. Da je to uradilo neko prethodno ministarstvo, svima bi nam sada bilo mnogo lakše... Takođe, ako sledeća Vlada ne nastavi da gura napred u tom smislu, loše nam se piše i trebaće puno vremena da se stvari ponovo pokrenu sa mrtve tačke...

@mmix
Slažem se ja sa tobom da su novi kapaciteti sve što se na kraju računa, ali obezbeđivanje uslova da se ti kapaciteti postave i isplate itekako ima veze sa ovim stvarima koje ti zoveš "društveno politički spin" (omekšavanje veleprodajnih uslova, uticaj na ubrzavanje rebalansa tarifnog sistema i slično) + drugim povezanim stvarima (relaksiranje regulative za izgradnju, davanje poreskih i drugih podsticaja itd) koje su deo te "druge komponente leka" za koji ti ne veruješ da će ikada da legne :)

Pozdrav,
Sloba

[ ljubac @ 20.01.2010. 09:12 ] @
Citat:
Yoba: ^ma naravno daje tender stiman, samo izgleda svi imaju kratko pamcene ;-)


ne tako davno, vlada je zavaljala (na kvarno:)))) Mobtel Telenoru sa prevarom nece biti treceg operatera tri godine (ako se dobro secam) a onda su zavaljali licencu VIP-u ubrzo potom (mozda 6 meseci) xD


onda je krenula prica da ce da ih tuze, mozda su ih i tuzili iiiiiiiiiiiiiiiiiiii izgubila se pricha u medjijima ;)


iiiiiiiiiiii tako se prave dilovi za futur.


od starta je to sve mufte _planski_ radjeno, provizija bato ;D


samo, narod telad, niti se razume u tehniku, niti ima pamcenje za bilo sta....:-)


A da nekažemo da je licenca naplaćena VIP-u mislim 300 Mil evra,za razliku od........

A možda je cena od 1mil evra Telenoru dil( ili vansudsko poravnanje),kompenzacija za prevaru sa VIP-om........
[ Slobodan Miskovic @ 20.01.2010. 13:34 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/...38-operatera-fiksne-telefonije

U Rumuniji 38 operatera fiksne telefonije
Beta | 20. 01. 2010. - 13:40h |

Konkurencija na tržištu fiksne telefonije u Rumuniji postaje sve oštrija među 38 operatora, od kojih su tri vodeća, što bitno utiče na modernizaciju, nivo cena i ponudu raznih olakšica u korist potrošača.

Romtelekom, bivša državna institucija koja je držala monopol u fiksnoj telefoniji do 1998.godine, kada je privatizovana, još uvek je najjači igrač na tržištu, iako su se pre osam godina pojavile dve velike konkurentske privatne kompanije - RCS&RDS i UPC. Kada su operatori mobilne telefonije kompanija Zapp, Vodafone i Oranž lansirali i mreže za fiksnu telefoniju, konkurencija je
postala još izraženija, pa su svi operatori da bi ostali na tržištu pokušali da pronađu načine kako bi privukli potrošače.

Privatne kompanije RCS&RDS i UPC su onda predložile paket usluga sa
internetom, kablovskom televizijom i telefonom, to isto je učinio i Romtelekom, pa je rumunski potrošač mogao da bira čije mu usluge više odgovaraju.


Konkurencija je učinila da se potrošaču predlažu razne olakšice, niže cene ili periodi kada su neke usluge besplatne i na pola godine. Kompanija RCS&RDS ima najveći broj pretplatnika medju alternativnim operatorima fiksne telefonije jer praktikuje niske tarife a kvalitet usluga je vrlo zadovoljavajući, time se objašnjava da je firma široko predstavljena u Bukureštu, Temišvaru i drugim gradovima.

UPC je takođe preuzela veliki broj telefonskih pretplatnika od Romtelekoma kada je uvela besplatne telefonske razgovore u mreži firme za njene korisnike interneta i kablovske televizije.


Romtelekom ostaje glavni operator fiksne telefonije u Rumuniji sa više od tri miliona pretplatnika, a poslednjih je godina bila najavljena njegova transformacija u efikasniju kompaniju koja bi trebalo da ponudi paket usluga telefonije, interneta i digitalne televizije. Romtelekom je, inače, privatizovan 1998. godine, kada je grčka kompanija OTE kupila od države paket od 35 odsto akcija, a većinski
paket od 54 odsto akcija poseduje od 2003.godine, dok država još drži 45,99 odsto akcija koja namerava da postepeno listira na berzi. Rumunsko tržište fiksne telefonije sa velikim brojem igrača se nalazi pod nadzorom Nacionalne uprave za regulaciju u sektoru komunikacije i informacionih tehnologija, koja ima za cilj da predupredi zloupotrebe jedne dominantne pozicije (monopola) i da
omogući lojalnu konkurenciju.
A ovde se proslavlja "uspeh" kada dovedu DRUGOG operatera :((((
[ MilanTarot @ 20.01.2010. 14:29 ] @
Pa? I tamo se slavilo kada je uveden prvi alternativni fiksni operater. Ili mislis da bi razlog za slavljenje bio tek kada bi odjednom uveli 37 alternativnih operatera?
[ Slobodan Miskovic @ 20.01.2010. 14:35 ] @
Da samo sto se to kod njih desilo 1998. godine. Sada je 2010. a mi imamo jednog monopolistu i jos jednog u najavi koji jos nije ni krenuo da pruza usluge ;)
[ MilanTarot @ 20.01.2010. 14:45 ] @
Pa? Rumunija je i onako u mnogo cemu bar deceniju ispred nas.
[ Slobodan Miskovic @ 20.01.2010. 14:48 ] @
Pa samo da ljudi vide da radovanju nema mesta jer zaostajemo +10 godina za susedima. ;)
[ twiddle @ 20.01.2010. 15:32 ] @
OK, onda da se ne radujemo što više nemamo samo jednog operatora... :)
[ twiddle @ 20.01.2010. 15:58 ] @
Evo još jednog info o investicijama MW i početku nuđenja usluga na tržišu:

http://www.pcpress.info/info/g...-novi-fiksni-bezicni-operater/

[...]

Dosadašnja ulaganja u telekomunikaciono tržište Srbije od strane holdinga Greenhouse Telecommunications i Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i drugih investitora, iznosila su 22,5 miliona eura. Tokom 2009. godine izvršeno je 70% plana ulaganja tih sredstava, dok prema biznis planu ulaganja u naredne četiri godine prelaze iznos od 46 miliona eura. Očekuje se da će ove integracije i investicije doprineti ubrzanom razvoju tržišta telekomunikacija u Srbiji i priključenju korisnika na javnu telekomunikacionu mrežu preko alternativnog operatera, što čini veliki korak u daljoj liberalizaciji tržišta i njegovoj konkurentnosti.

Dejvid Šok, predstavnik borda direktora holdinga Greenhouse Telecommunications, izjavio je ovim povodom da je kompanija Media Works orjentisana ka pružanju usluga u fiksnoj telefoniji i da su tokom 2010. godine planirane dalje akvizicije i širenje mreže u većim gradovima Srbije i krajevima gde ne postoji infrastruktura za uvođenje fiksne telefonije. Pored toga, Dejvid Šok dodao je i da je početak pružanja ovih usluga planiran za april tekuće godine kao i da je u toku projektovanje mreže koja će građanima po prvi put pružiti mogućnost izbora fiksnog operatera i mogućnost telefonskog priključka u mestima gde do sada nije bilo tehničkih uslova.
[ twiddle @ 20.01.2010. 16:03 ] @
Evo i nešto od Deloitte:

Ljuština:Raspisivanje licence dobro za fiksnu telefoniju

BEOGRAD, 20. januara 2010. (Beta) - Predstavnik revizorske kompanije Dilojt (Deloitte) Dejan Ljuština ocenio je danas da je davanje licence za drugog operatera dobro za razvoj fiksne telefonije u Srbiji.
Ljuština je na predstavljanju izveštaja o razvoju telekomunikacija u 2010. godini kazao da su cene fiksne telefonije u Srbiji niske, posebno pretplata koja je socijalno orijentisana, i dodao da u tom smislu ne treba očekivati sniženje cena.
On je procenio da će novi operater pokušati da pridobije korisnike tako što će uvoditi neke nove servise.
[...]
Ljuština je kazao da je tržište mobilne telefonije u Srbiji, kao i u regionu zasićeno i da je budućnost u razvoju široko pojasnog pristupa internetu koji u Srbiji ima penetraciju od svega 6,7 odsto, što je manje nego što je prosek zemalja regiona.
[...]
[ mmix @ 20.01.2010. 16:16 ] @
Fiskni wireless je oksimoron. Nemojmo uopste da zalazimo tamo , to je mutljavina sa protokolima i nema veze sa onim o cemu pricamo.

Inace, ja bar razumem ovu pricu i povezanost sa Rumunijom, Rumunija ima 37 operatera jer je krenula sa liberalizacijom pre 12 godina, mi smo krenuli prosle godine i tu je twiddle u pravu. Za to ipak nije kriv twiddle a ni MTID, kriv je narod sto je to aminovao precutno i sto je to dozvolio i sto i dalje dozvoljava. Valjda cemo 2022 i Srbija imati 37 operatera, ko i dalje bude ovde nek javi ste je bilo...
[ mr. ako @ 20.01.2010. 17:01 ] @
Mislim da ce sada situacija za korisnike koji do sada nisu imali fix tel biti jos gora! Telenor ce poceti da uvodi "nove" usluge koje ce Telekom (kao i u mob telefoniji) slepo da kopira i prati ponudu i trosi enormno mnogo novca na uvodjenje tih usluga i reklamirnje... a iovako mali novac za investicije u novu infrastrukturu (koji je trebao da dovede kablove do zabacenih krajeva) ce biti preusmeren na copy-cat usluge!

Znaci korisnici koji su do sada imali mogucnosti za kvalitetnu fix uslugu mogu de se i nadaju jos necemu povoljnijem, ali oni koji su se do sada dovijali na sve nemoguce nacine ostaju u gov**ma do daljnjeg... ...Ustvari dobice uslugu "bezicnog fixnog", da istu onu sto je i Telekom mogao da im ponudi, ali nisu, da bi mogli da prodaju licencu bar nekome...


Marko[ MyWay @ 20.01.2010. 17:50 ] @
Citat:
mr. ako: Znaci korisnici koji su do sada imali mogucnosti za kvalitetnu fix uslugu mogu de se i nadaju jos necemu povoljnijem, ali oni koji su se do sada dovijali na sve nemoguce nacine ostaju u gov**ma do daljnjeg... :) ...Ustvari dobice uslugu "bezicnog fixnog", da istu onu sto je i Telekom mogao da im ponudi, ali nisu, da bi mogli da prodaju licencu bar nekome...
Oko toga smo manje-više svi saglasni: korisnici koji do sada imali kvalitetnu liniju imaće privilegiju da biraju između ponuda dva operatera fiksne telefonije Telekoma i Telenora.
Oni koji do sada nisu imali liniju ili nisu imali kvalitetnu liniju neće imati ni od sada... eventualna alternativa (ukoliko bude mogućnosti i budu zainteresovani) je FWA kod Telekoma i MediaWorksa..

@twiddle: Stvarno mi nije jasno šta je onaj Ljuština hteo da kaže - to što si preneo je nešto što svi znaju. Takođe i izjava da je davanje licence za drugog operatera dobro za razvoj fiksne telefonije, je nešto što je toliko jasno da takođe nema smisla prenositi kao vest/izjavu.
Ono što bi pak vredelo pročitati je eventualna analiza (stručna i nepristrasna) proteklog tendera sa osvrtom na uslove tendera koji su iznedrili novog operatera (i odvratili neke)
[ twiddle @ 20.01.2010. 18:45 ] @
Preneo sam te vesti jer se tiču teme o kojoj pričamo, a i vest koju je preneo Stellanova je zanimljiva u istom kontekstu... Slažem se da bi umesto vesti interesantnije štivo bila neka nezavisna analiza :)

Pozdrav,
Sloba

[ ljubac @ 21.01.2010. 11:37 ] @
Citat:
MyWay

@twiddle: Stvarno mi nije jasno šta je onaj Ljuština hteo da kaže - to što si preneo je nešto što svi znaju. Takođe i izjava da je davanje licence za drugog operatera dobro za razvoj fiksne telefonije, je nešto što je toliko jasno da takođe nema smisla prenositi kao vest/izjavu.
Ono što bi pak vredelo pročitati je eventualna analiza (stručna i nepristrasna) proteklog tendera sa osvrtom na uslove tendera koji su iznedrili novog operatera (i odvratili neke)


Pa baš zato sto su oni rekli da je "to" dobro ja im baš ništa neverujem,n to mora da je bolno loše.Da bih objasnio zbog čega moraoo bih da zaorem duboko u off topic..

Nego čija li je idaje iz današnjih vesti da se ISP-ovima naplati godišnja taksa od 50000 din po baznoj stanici,koju naravno malo ko može da plati..
Ne liči li to malo na čišćenje etra za nekog "licenciranog"
[ wux @ 21.01.2010. 11:54 ] @
Citat:
mmix:
Fiskni wireless je oksimoron. Nemojmo uopste da zalazimo tamo :), to je mutljavina sa protokolima i nema veze sa onim o cemu pricamo.

Inace, ja bar razumem ovu pricu i povezanost sa Rumunijom, Rumunija ima 37 operatera jer je krenula sa liberalizacijom pre 12 godina, mi smo krenuli prosle godine i tu je twiddle u pravu. Za to ipak nije kriv twiddle a ni MTID, kriv je narod sto je to aminovao precutno i sto je to dozvolio i sto i dalje dozvoljava. Valjda cemo 2022 i Srbija imati 37 operatera, ko i dalje bude ovde nek javi ste je bilo...
 

Pa sve ovo do sada je bilo "potkupljivanje" naroda. Daš penzionerima telefon za 200-300 dinara mesečno, a gubitke nadoknađuješ visokom cenom interneta i naprednih usluga.
Da ne budem nepravedan, Telekom je već nudio razne pakete usluga (ADSL+fiksni+mobilni) koji su bile povoljnije nego kada se sve to uzima posebno, ali pitanje je koji procenat stanovništva uzima takve pakete (verovatno jako mali)...

I da dodam, pre par godina kada je SBB tražio licencu za fiksnu telefoniju, jedno od obrazloženja (pojednostavljujem) za negativan odgovor je bilo da bi preoteo korporativne klijente od Telekoma, a Telekomu bi ostala samo sirotinja koja nije ekonomski isplativa...
[ MyWay @ 21.01.2010. 18:32 ] @
Citat:
mmix: Fiskni wireless je oksimoron.
Paaa ne bih baš tvrdio to. U svakom slučaju pun naziv fixed wireless access nije oksimoron... mali offtopic
[ MyWay @ 21.01.2010. 20:06 ] @
Vlada prihvatila ponudu Telenora.
http://www.b92.net/biz/vesti/s...01&dd=21&nav_id=405585

Citat:
Ministarka Matić je uvođenje drugog operatera fiksne telefonije ocenila je kao šansu za unapređenje telefonije uopšte i rekla da će rezultat toga biti to što ćemo konačno rešiti pitanje dvojnika, kao i da će svi građani koji to žele moći da dobiju telefonski ili ADSL priključak, što sada nije slučaj.
;-))))

[ Tyler Durden @ 21.01.2010. 20:13 ] @
A, vlada i ministri ko vlada i ministri... lazu bezocno tamo gdje mogu :-)
[ mmix @ 21.01.2010. 20:38 ] @
Citat:
MyWay: Paaa ne bih baš tvrdio to. U svakom slučaju pun naziv fixed wireless access nije oksimoron... mali offtopic

Aha, vazi. Znas, slican "fiksni" telefon mozes vec da napravis bez dodatnih ulaganja, uzmes lanac do metar duzine i vezes GSM telefon za radijator, obecas sebi da ga neces otkaciti i odlozis na kutiju za cipele i eto fiksnog telefona pretplate idu od 150din+PDV
Pusti ti mene sa tim marketinskim fazonima najgore je kad se inzenjeri prime na takve izlive "kreativnosti". Nisam ni ja vesla sisao, svaki LL koji mozes da pomeris iz mesta nije fiksni i to se odnosi i na wimax termination port, to sto 802.16-2004 subscriber ne moze da prenese aktivne konekcije na drugi access point i sto bolje radi kad mu se antena ne mrda ga ne cini fiksnim jer je onda i WiFi Skype phone isto fiksni, ni ja ne mogu da ga prosetam na komsijin access point Uostalom ni sam RATEL to ne tretira kao fiksnu telefoniju.
Naposletku, znas kako kaze narod, i na tarabi pise "sladoled" pa niko ne lize A ako neko voli ko sam ja da zabranim...

Citat:
Tyler Durden: A, vlada i ministri ko vlada i ministri... lazu bezocno tamo gdje mogu

Pazi, mozda ona to i veruje, to nikad ne mozes da tvrdis sa sigurnoscu. Uostalm dobar politicar je uvek sposoban za dvomisao.
[ Tyler Durden @ 21.01.2010. 21:47 ] @
E, mrzilo me da editujem post nakon sto sam ga submitovao, ali sam tako nesto i sam poslije pomislio.
A isto tako, pitanje je da li ministarka uopste ima pojma sta je tehnicki potrebno da bi se eliminisali dvojnici. Sumnjam. Mozda misli da sama cinjenica "postojanja" drugog operatera magicno eliminise dvojnike.
[ MyWay @ 21.01.2010. 23:01 ] @
Citat:
mmix:Pusti ti mene sa tim marketinskim fazonima najgore je kad se inzenjeri prime na takve izlive "kreativnosti". Nisam ni ja vesla sisao, svaki LL koji mozes da pomeris iz mesta nije fiksni i to se odnosi i na wimax termination port, to sto 802.16-2004 subscriber ne moze da prenese aktivne konekcije na drugi access point i sto bolje radi kad mu se antena ne mrda ga ne cini fiksnim jer je onda i WiFi Skype phone isto fiksni, ni ja ne mogu da ga prosetam na komsijin access point Uostalom ni sam RATEL to ne tretira kao fiksnu telefoniju.
Vidi stvarno nema smisla da se zalazi dublje u offtopic, u svakom slučaju u FWA fiksno stoji u kontekstu vezanosti terminala za npr određenu BS i tako emulacije onog tvog lanca vezanog na GSM aparat i radijator. Nema nikakve veze sa fiksnom telefonijom to je jasno, mi obično koristimo termine bežična pristupna mreža i kablovska pristupna mreža za tip LL..
Što se tiče definicije da je fiksna petlja samo ona koju ne možeš pomeriti iz mesta, ne bih se složio ni sa tim, ti svoju petlju možeš da produžavaš komotno po zgradi prespajanjem instalacija, u dosluhu sa monterom možda i da šetaš u neki drugi deo grada koji se pokriva istim kablom a kako ti se 'dosluh' povećava tako bi se povećavala i zona šetanje tvoje LL... Ovo je naravno teoretski (i nema smisla) pošto bi se vrlo brzo uočio 'dosluh' ali kad daš mašti na volju možeš sve, od vezivanja mobilnog za radijator do širenja svoje LL.. :-)
[ MyWay @ 22.01.2010. 16:49 ] @
Citat:
Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije je, na danas održanoj sednici, doneo odluku da se kompaniji Telenor d.o.o. dodeli licenca za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge za teritoriju Republike Srbije. Pri donošenju odluke, članovi Upravnog odbora su za polaznu osnovu uzeli sledeće činjenice:

* neophodnost uvođenja konkurencije u sektoru fiksne telefonije, jedinog segmenta tržišta telekomunikacija u Republici Srbiji koji još nije liberalizovan, što predstavlja uslov za dalji privredni razvoj Republike Srbije,

* u susednim zemljama novi operatori fiksne telefonije ulaze na tržište na osnovu odobrenja, a ne licenci, kao što je predviđeno i novim regulatornim okvirom,

* sredinom 2009. godine izdate su dve licence za fiksni bežični pristup za koje je jednokratna nadoknada iznosila po 540.000 evra,

* da bi novi fiksni operator mogao da pruži očekivani nivo usluga, pre svega usluga širokopojasnog pristupa u skladu sa Strategijom i akcionim planom za razvoj širokopojasnog pristupa do 2012, moraće da uloži značajna sredstva u telekomunikacionu infrastrukturu.
Ipak su oni više strukovni pa su im izjave smislenije...
[ special-kk @ 23.01.2010. 16:12 ] @
Nije monopol, vec oligopol. Bitange!
[ _RS_ @ 26.01.2010. 07:54 ] @
Citam ovu vrlo zanimljivu temu o zemlji Srbiji...
Nisam siguran, ali mislim da niko nije jasno rekao da je Telekom za ovu-e vladu-e "Krava muzara". Zamisli da ti neko ubije jedan od sigurnih izvora prihoda - to ne sme da se desi. Nije moguce osloboditi se bilo kakve vrste monopola (monopol, duopol, oligopol) dok je privreda takva kakva je. Jednostavno para u budzetu NEMA a neki dogadjaji koji mazu oci narodu (obicno sportska desavanja, pesma Evrovizije...) moraju se finansirati. Tad dolazi na red "Krava muzara", kao ima interes da finansira tako nesto iako su jedini (monopolisti) u bransi.
Pa moraju se ljudi reklamirati... cista ekonomija...
[ MyWay @ 30.01.2010. 13:24 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...01&dd=30&nav_id=407725
Citat:
Ministarstvo telekomunikacija traži od Republičke agencije za telekomunikacije da se omogući da se prenos telefonskog broja završi na u roku od 24 sata.

Pravilnikom o prenosivosti broja telefona koji je dostavila Republička agencija za telekomunikacije, bilo je predviđeno da se prenos broja završi u roku od dva dana.
Da se razumemo, number portability je jako bitna stvar, i dobro je učiniti neki proces duplo bržim... ali... zar je sve toliko potaman da je ostalo još samo da se naštimavamo na treću decimalu??
Mislim, kad se napravi tender sa namerom da se privuče kompanija spremna na 'velika' ulaganja, i ta kompanija posle dobijene licence izjavi da razmišlja o investicijama reda čak! nekoliko miliona evra godišnje... onda šta reći nego selo gori... a baba se češlja :-)
[ telemajstor @ 31.01.2010. 22:39 ] @
Citat:
MyWay: Mislim, kad se napravi tender sa namerom da se privuče kompanija spremna na 'velika' ulaganja, i ta kompanija posle dobijene licence izjavi da razmišlja o investicijama reda čak! nekoliko miliona evra godišnje... onda šta reći nego selo gori... a baba se češlja :-)

Da se razumemo, napravljen je idiotluk i nameštaljka sa tenderom koji je imao ovaj cilj i to se vidi na kilometar i ima mnogo primera za tu tvrdnju i dokaze. Već samo ograničavanje broja licenci je to nagoveštavalo samo što je tada još bilo i očekivanja da će da se namlate neke pare za budzet. Sad su se barem oladile te glave i car je go a sa svih strana je javno rečeno da tu nema baš toliko para.
Iz perspektive našeg savetnika ministarke a aktivnog člana ovog foruma svaki pomak je bolje nego status quo i to ima opet svoju logiku, tumačenje i jedini mogući max rezultat kad ugaziš u blato i nešto hoćeš da uradiš. To je već politika i veština mogućeg.
Činjenica je da nemamo agenciju koja želi da vodi ovaj posao nego igra u vatri tako da nikog ne uvredi a ni da se zameri, čuvaju svoja lepa radna mesta, da imamo ljude u njoj koji to pravdaju na svakakve načine makar bacili ljagu i na njihova do tada stečena imena sa "prof" predznakom i koji nisu spremni da menjaju i razvijaju telekomunikacije iako im je to primarni posao.
Činjenica je da imamo i do sada najaktivnije ministarstvo (realno i po rezultatu) ali koje opet ima svoja polazna ograničenja i učmalost koju treba preokrenuti i da je to sve presporo za mene i većinu onih koji su na ovom forumu i koji diskutuju o ovoj temi.
Mnogo je činjenica za bes i ostaje ti samo da se domakneš, da uradiš onako lalinski "ne moj se jediti" i bićemo strariji još koju godinu, odradiće se to već nekako ali to neće imate te efekte i sasvim sam siguran da će se nekom drugom tehnologijom to sve zameniti u hodu a i ta fiksna telefonija neće imati tu snagu koju ima sada.
Vreme je za zatvaranje ove teme.
[ Dejan2003 @ 01.02.2010. 12:03 ] @
Citat:
DJIKI:Ako skuvate ribe iz akvarijuma, dobićete riblju čorbu. Ribe iz čorbe ne možete da vratite u akvarijum. Skuvali ste ribe, gotovo je – to je istorija.


Nacinjena je steta, zadnjih 10 god, odlagajuci neizbezno - demonopolizacija fixne
[ nebek @ 07.02.2010. 22:52 ] @
Kao šlag na tortu u okviru ove teme pre neki dan dođe nam nova informacija iz Telekoma: cene poziva za usluge 988 i 9812 poskupele 800% !?!?!?
Zemljo Indijo!
ŠŠIIIIIIIRROOOKKOOOOO ...
[ Brucelee @ 09.02.2010. 20:16 ] @
Zar Monopol nije igra?!
[ miki_250 @ 15.02.2010. 11:32 ] @
citam pre neki dan....direktor telenora cena implusa nece biti snizena u prevodu sve ce biti isto....telenoru se ne ispalti da pravi pristupnu mrezu mnogo kosta....bice kao za adsl...provajde sve ce ici preko mreze telekoma....a sto se tice CDMA mislim da to nece bas tako lako ici u gradskim sredinama...treba mnogo baznih stanica...a oni sada ne mogu ni uslugu interneta ponuditi kako treba a ne nesto vise....a sto se tice wi-max niko nista ne prica samo testirali na par mesta....
[ Slobodan Milivojevic @ 15.02.2010. 12:52 ] @
Problem je sto su ljudi u proslom veku u Srbiji uredno placali i kablove i bandere i pitaj boga sta sve da bi dobili fiksni telefon. Sada je sve sto su ljudi dali iz zvog dzepa ostalo u vlasnistvu telekoma. I ko je sad spreman ponovo da plati toliko? Niko
[ mmix @ 20.02.2010. 13:36 ] @
Evo razvoja situacije na trzistu:

Citat:
Skuplji fiksni telefon i kablovska
Ipak, prema dokumentima objavljenim na sajtu RATEL-a, UO te agencije već je 12. februara doneo odluke prema kojima bi pretplata za fiksnu telefoniju Telekoma Srbije trebalo da od prvog aprila poskupi sa 230 dinara na 388 dinara bez PDV-a, a oko 460 s PDV-om, dok bi istovremeno pretplata za kablovsku televiziju operatora SBB trebalo da umesto 745 dinara košta 820 dinara sa PDV-om već od prvog marta ove godine.

Prema regulativi, RATEL određuje cene operatera sa dominantnim učešćem na tržištu po tzv. troškovnom modelu, nakon analize njihovih godišnjih finansijskih izveštaja odnosno troškova i zarade koju su imali.


Najsmesnija mi je ta metodologija troskovnim modelom. Znaci ako dominantni igrac zaposli tetku, babu, strinu i da pocasnu platu njihovom koker-spanijelu i pritom mu sagradi sluzbenu kucicu za pse od platine i zlata to je RATELu dovoljan povod da odobri povecanje cena usluge za 70%?!? Troskovni model je potpuno besmislen ako rukovodstvo ima odresene ruke da pravi troskove kakve hoce. Ajd ovo za SBB je 10%, ne pokriva cak ni uskladjivanje sa inflacijom, ali bato 70% je malo tesko za svariti. Ako ce RATEL tako da "ugovori" i racionalizuje i zakupni telekomov cenovnik telenoru (oko koga ocigledno ne mogu da se dogovore) onda ni Telenor nece moci da ponudi nista povoljnije i ispasce da korisnici papreno placaju tu nazovi konkurenciju.
[ dusan2309 @ 04.03.2010. 07:44 ] @
Citat:
3. mart 2010.
SBB: Bili smo preopasan konkurent:

Kompanija Srpske kablovske mreže (SBB) nije uspela da dobije licencu za fiksnu telefoniju. To je pošlo za rukom mobilnom operateru Telenoru.
Prema rečima Dragice Pilipović-Čefi, generalne direktorke te kompanije, SBB želi svu sreću Telenoru da uspeju u fiksnoj telefoniji, ali im je žao što su kriterijumi bili tako postavljeni i što SBB nije kvalifikovan.

Naša sagovornica kaže da je osnovni razlog zašto nisu kvalifikovani, to što bi oni bili konkurentni odmah. „Mi smo jedini koji imamo nezavisnu mrežu. Možemo da ponudimo telefonske usluge odmah. Znači, SBB je bio opasan konukurent. Liberalizacija bi se desila odmah, a ovako to neće biti slučaj“, objašnjava ona.

Da li ste možda zainteresovani da se pojavite na nekom novom tenderu za fiksnu telefoniju ukoliko budu odgovarajući uslovi?

-Da, zainteresovani smo. Naše mišljenje je i da se ne trebaju prodavati licence, već da se prodaju numeracije. Danas se to tako radi u svetu. Kupovinom numeracija i postavljanjem određenih uslova kupcu. Ukoliko kupac nije zadovoljio uslove u određenom vremenskom periodu, treba da mu se oduzme numeracija. Zašto se to tako ne radi u našoj zemlji treba pitati RATEL i Ministartsvo za telekomunikacije.


Vise mozete procitati na http://www.b92.net/biz/fokus/i...10&mm=03&nav_id=415389
[ Slobodan Miskovic @ 21.03.2011. 15:17 ] @
http://www.blic.rs/Vesti/Ekono...ekom-dostavio-Telekom-Austrija


Jedinu ponudu za srpski "Telekom" dostavio "Telekom Austrija"

S.B. | 21. 03. 2011. - 15:32h 15:59h


Jedinu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija “Telekoma Srbija” dostavila je kompanija “Telekom Austrija”. Austrijska kompanija nudi 950 miliona evra i 450 miliona evra za investicije. Radna grupa za prodaju “Telekoma Srbije” odluku o toj ponudi doneće u roku od pet dana.

Rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 51 odsto akcija “Telekoma Srbije” istekao je danas u 14 časova.
Status zvaničnih ponuđača na tenderu dobilo je šest kompanija -”Telekom Austrija”, “Dojče telekom” , “Turksel“, “Amerika movil” , “Veder investments” i “Frans telekom”, a radna grupa zadužena za sprovođenje tendera očekivala je najmanje četiri ponude.Minimalna cena za većinski paket akcija “Telekoma Srbije” je 1,4 milijarde evra. Vlada Srbije će prodati 31 odsto akcija, a grčki OTE svih 20 odsto akcija koje poseduje u “Telekomu”. “Dojče telekom” poseduje 30 odsto akcija u kompaniji OTE."Telekom Srbije" poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini.Tender za prodaju Telekoma Srbije objavljen je 20. oktobra 2010.godine.
Kakva parodija od drzave...jeftinije ce prodati Telekom sa komplet infrastrukturom od Mobtela :(
[ freeworld @ 23.03.2011. 11:51 ] @
Nema prodaje :)