[ Plug-n-Play @ 16.01.2010. 13:30 ] @
Momci, može li mi neko objasniti kako se i za šta koristi Gretag Macbet Color Chart? Da li se to koristi samo za kalibraciju monitora ili... Hvala.
[ StORM48 @ 16.01.2010. 14:21 ] @
Koristi se generalno za testiranje reprodukcije boja, pošto su boje (odnosno njihov odnos) na njemu referentne.
Cilj je postići reprodukciju boja da budu što sličnije onome što se na toj karti vidi.

Pozdrav
[ maxa11 @ 16.01.2010. 16:14 ] @
koristi se za korekciju boja na slici.
na njoj imaš, pored ostalih, i belu, crnu i neutralno sivu, tako da je lako izvršiti korekciju boja u PS-u.
[ Plug-n-Play @ 16.01.2010. 21:09 ] @
dobro, valjda nisam precizno pitao... znam da se koristi za korekciju boja, ali kako? samo vizuelno ili ima neka egzaktna metoda? da li se uz boje na toj karti dobijaju i neke rgb vrednosti pa to moze lakse da se koristi u photoshopu? da li to neko ovde uopste koristi? video sam da je beske u onom testu 5d mk2 fotografisao tu kartu.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.01.2010. 21:43 ] @
Lično mišljenje:

Video sam mnogo slika tih Color-Chart-ova uslikanih raznim aparatima. Na osnovu tih snimaka najčešće praktično nikakav zaključak o bojama dotičnog aparata nisam mogao da donesem.

Nasuprot tome, dovoljno mi je da sa nekim aparatom uradim samo 10-tak snimaka u uslovima koje dobro poznajem i da o kvalitetu boja dotičnog aparata steknem nedvosmislen utisak.

[ StORM48 @ 16.01.2010. 21:50 ] @
Ne slažem se.

Boje su, uprkos opštem mišljenju (subjektivnost itd), vrlo egzaktna komparativna kategorija, gde se skoro u hiljaditu nijansu mogu utvrditi razlike i verodostojnost reprodukcije. Snimci sa Gretaga pokazuju jasne razlike, dok su svi ostali metodi praktično odokativni i prepušteni slučaju. Pogotovo ako se WB ne kontroliše, nego prepušta priglupom algoritmu za utvrđivanje temperature.

E sad, ima istine i u tome da prosečan posmatrač ne može da stekne dojam gledanjem u snimak karte. Ali, snimci karte nisu ni namenjeni prosečnim posmatračima

@Plug-n-Play
Ako želiš da na monitoru dobiješ referentan (i jedini ispravan prikaz), odnosno ako tome pridaješ značaj (posao itd), Tebi ne treba Gretag karta, nego kalibrator - uređaj kojim se kalibriše displej u odnosu na referentne vrednosti.

U najkraćem, kalibrator može da (sa ekstremnom preciznošću) prepozna tačnu nijansu boje na monitoru (u samom procesu kalibracije se fizički prislanja na monitor). Pridruženi softver emituje osnovne komponente iz RGB kolornog prostora, pri čemu kalibrator meri prikazano i u skladu sa tim kreira profil sa ofsetom po određenim kolornim kanalima. Na taj način "pomera" kolornu skalu i dovodi prikazane nijanse u ravnotežu, što rezultira ispravnim prikazom boja na monitoru.

Ovo je idealan slučaj. Često lošiji monitori imaju problem sa bitno suženim spektrom boja koje mogu da prikažu i tada se monitor teže kalibriše ili (ređi slučaj) ne može uopšte da se kalibriše.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 16.01.2010. u 23:17 GMT+1]
[ maxa11 @ 16.01.2010. 22:03 ] @
Citat:
Plug-n-Play: dobro, valjda nisam precizno pitao... znam da se koristi za korekciju boja, ali kako? samo vizuelno ili ima neka egzaktna metoda? da li se uz boje na toj karti dobijaju i neke rgb vrednosti pa to moze lakse da se koristi u photoshopu? da li to neko ovde uopste koristi? video sam da je beske u onom testu 5d mk2 fotografisao tu kartu.

Beske je stavio i nju u kadar da bi mi imali predstavu kakve boje daje MK2.
Kada je i ona u kadru, imas i crnu i sivu i belu, tako da znas gde da kliknes pipetom u PS-u Ne mogu ovde da pisem, postupak je malo slozeniji, radi se preko alatke Curves.