[ erngab @ 16.01.2010. 13:30 ] @
Prvo pozdrav svima! Nisam oka sklopio pokusavam od sinoc da namestim Ubuntu da dobijem internet. Imam dva racunara povezana su u lan. Prvi (R1) XP OS ima wireles karticu i direktno je povezan na net. Na drugom (R2) nemam wireles karticu samo lan kartica, i preko lana dobija internet. Tu je OS win7 i na njemu sve dobro radi (internet, share, remote). Wireles karticu starija D-link ne mogu ubaciti u (R2) posto ga Win7 X64 ne prepoznaje nema drajver. Sinoc sam instalisao Ubuntu na (R2) kao dual boot, paralelno sa Win7. Mora da naglasim da su mi ovo prvi koraci u Linux svetu (pa da ne odustanem odmah na pocetku) Nema interneta, share, ne uspevam podesiti. Ping radi u oba smera - nista vise od toga nisam dobio. U terminal pokrenem `shares-admin`. Dobijam poruku `sharing services are not installed` pokusam da instalisem normalno neuspeva kaze da je potrebno da instalisem `least either Samba or NFS` Skinuo sam `samba-3.3.10.tar.gz` neuspevam bolje reci ne znam kako da ga instalisem. U `Sinaptic Package Manager-u` vidim da je instalisan `Samba-common` i `samba-comon-bin`. Mislim super tu je Samba. Nastupa terminal `sudo gedit /etc/samba/smb.conf` konfiguracija Sambe... I posle silnih podesavanja (uputstvo prema http://www.howtogeek.com/howto...nstall-samba-server-on-ubuntu/) - krenem sa `shares-admin` sve se ponavlja `sharing services are not installed` pokusam da instalisem normalno neuspeva kaze da je potrebno da instalisem `least either Samba or NFS`... Pokusao sam i sa instalacijom firewalla `firestarter_1.0.3-1.1ubuntu4_i386.deb` nisam ga uspeo instalisati. Objasnjavaju dva nacina https://help.ubuntu.com/community/Firestarter . Prvi `Synaptic Package Manager` (za ovo kao sto vidim treba internet a ja ga nemam, nalazi se u Manageru i on ga skida i on ga instalise). Drugi nacin `apt-get`. Treba da upisem `apt-get install <package_name>`, umesto <package_name> stavljam `firestarter_1.0.3-1.1ubuntu4_i386.deb` (nadam se da je dobro) Javlja neku gresku `E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Permission denied) E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?` - pita me za neki rut a ja ne znam sta cu sa njim. A za internet podesavanje ne znam ni gde da se okrenem (veza preko lana). Gasim racunar i idem da spavam. Please Help !!! PS. U vmware na hostu Win7 Ubuntu kao guest radi besprekorno internet se automatski podesio, nista nisam morao podesavati (ili mozda nesto samo malo ne secam se vec)... |