[ erngab @ 16.01.2010. 13:30 ] @
Prvo pozdrav svima!

Nisam oka sklopio pokusavam od sinoc da namestim Ubuntu da dobijem internet.
Imam dva racunara povezana su u lan. Prvi (R1) XP OS ima wireles karticu i direktno je povezan na net. Na drugom (R2) nemam wireles karticu samo lan kartica, i preko lana dobija internet. Tu je OS win7 i na njemu sve dobro radi (internet, share, remote). Wireles karticu starija D-link ne mogu ubaciti u (R2) posto ga Win7 X64 ne prepoznaje nema drajver.
Sinoc sam instalisao Ubuntu na (R2) kao dual boot, paralelno sa Win7. Mora da naglasim da su mi ovo prvi koraci u Linux svetu (pa da ne odustanem odmah na pocetku) Nema interneta, share, ne uspevam podesiti. Ping radi u oba smera - nista vise od toga nisam dobio.

U terminal pokrenem `shares-admin`. Dobijam poruku `sharing services are not installed` pokusam da instalisem normalno neuspeva kaze da je potrebno da instalisem `least either Samba or NFS`
Skinuo sam `samba-3.3.10.tar.gz` neuspevam bolje reci ne znam kako da ga instalisem. U `Sinaptic Package Manager-u` vidim da je instalisan `Samba-common` i `samba-comon-bin`. Mislim super tu je Samba. Nastupa terminal `sudo gedit /etc/samba/smb.conf` konfiguracija Sambe... I posle silnih podesavanja (uputstvo prema http://www.howtogeek.com/howto...nstall-samba-server-on-ubuntu/) - krenem sa `shares-admin` sve se ponavlja `sharing services are not installed` pokusam da instalisem normalno neuspeva kaze da je potrebno da instalisem `least either Samba or NFS`...

Pokusao sam i sa instalacijom firewalla `firestarter_1.0.3-1.1ubuntu4_i386.deb` nisam ga uspeo instalisati. Objasnjavaju dva nacina https://help.ubuntu.com/community/Firestarter . Prvi `Synaptic Package Manager` (za ovo kao sto vidim treba internet a ja ga nemam, nalazi se u Manageru i on ga skida i on ga instalise). Drugi nacin `apt-get`. Treba da upisem `apt-get install <package_name>`, umesto <package_name> stavljam `firestarter_1.0.3-1.1ubuntu4_i386.deb` (nadam se da je dobro) Javlja neku gresku `E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Permission denied)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?` - pita me za neki rut a ja ne znam sta cu sa njim.

A za internet podesavanje ne znam ni gde da se okrenem (veza preko lana).
Gasim racunar i idem da spavam.

Please Help !!!

PS. U vmware na hostu Win7 Ubuntu kao guest radi besprekorno internet se automatski podesio, nista nisam morao podesavati (ili mozda nesto samo malo ne secam se vec)...

[ combuster @ 16.01.2010. 13:48 ] @
Sto se podesavanje sambe i share-ova tice: https://help.ubuntu.com/community/SettingUpSamba

To ti je potrebno samo za pristupanje deljenim lokacijama na xp-u, za internet ti samba nije potrebna. Dobar graficki frontend za sambu bi bio pyneighbourhood, sa njim u vecini slucajeva nije potrebno prckati po smb.conf-u.

Sto se konfigurisanja net-a tice, ubuntu mora da dobije ip adresu u opsegu tvoje lokalne mreze, gateway treba da mu podesis da bude xp-ov ip i to bi trebalo da radi ako ti je sa strane xp-a sve podeseno. Dakle kako si podesio na win7 isto tako podesis i na ubuntu, podesavanja sva vrsis iz network manager-a (desni klik na ikonicu network manager-a u system tray-u).

Kada pokusavas da instaliras bilo sta preko apt-get-a moras da kucas sudo ispred, dakle sudo apt-get install samba ili sta vec hoces da instalras.

[ miroslavL @ 16.01.2010. 13:53 ] @
Ja tebe ništa nisam razumeo :D - jel tebi ubuntu u vmware ili u dual boot? A naravno da ne možeš ništa instalirati iz synaptica ili sa sudo apt-get kad nemaš internet, on sve povlači sa svojih repoa i instalira ti na računar, sa ubuntu ćeš samo imati problema ako nemaš net - postoje drugi linuxi koji dolaze na dvd-u i na kojima sve programe možeš instalirati sa tog dvd-a (nije im net potreban).

Sad ti meni reci jesi podesio parametre tj. jel preko dhcp-a dobijaš parametre ili ih sam podešavaš? Ako kucaš, šta si kucao i gde? Pa da nastavimo dalje, da ti osposobimo internet, i onda ćeš sa ostalim programima i sharingom lako.

Edit: Ivan me preteče kad imam deset otvorenih tabova :)
[ newtesla @ 16.01.2010. 14:18 ] @
Prvo si mogao malo da nam napišeš kako ti je spojen internet, koji uređaji, i koji provajder, da bi znali odakle da počnemo.

Ali, evo pokoje rešenje:

Ako ti je prvi na internetu Windows, onda mora imati dve kartice za mrežu; ako sam dobro razumeo, bežična ide direkt na net, a žičanom spojiš ubuntu; na windowsu uradiš ICS (internet connection sharing - kad nam pojasniš kako dobijaš internet, mogu da ti pojasnim kako da ovo uključiš), ubuntu dobije izrutiranu lokalnu adresu, i svi srećni.

Ako želiš prvi na intenetu Ubuntu, onda on mora da se prikači na net direktno - kako se tačno kačiš na net, nisi objasnio - a onda, kada u ubuntuovom fajerfoksu možeš da otvoriš Google, ili Yahoo, instaliraš firestarter komandom:

Code:
sudo apt-get install firestarter

...tražiće ti root lozinku, i pitaće yes-no, odgovoriš sa Y i enter. Pokreneš firestarter (mislim da je u Applications/Internet) podesiš deljenje interneta sa interfejsa odakle ti dolazi net, podesiš interfejs kuda net ide ka drugom računaru, i bude gotovo za par minuta.

Javi nam kako ti je vezan net, ili bar koji je provajder, pa da možemo dalje.

edit: 93.87.252.* - telekom srbija adsl??? reci nam koji ruter imaš, pa da pomognemo.
[ newtesla @ 16.01.2010. 21:12 ] @
Kad si već skrenuo temu u tom smeru...

... Postoji i KDE verzija Ubuntua, i ima i prigodno ime - Kubuntu.

A od ostalih distribucija, predlažem Mint. Osnova mu je Ubuntu, takođe sva podrška za Ubuntu pasuje i na Mint, a na njemu sve radi odmah - kodeci, plejeri, flash u mozili..... sve.

A raspored dugmića sličan kao na XP-u.
[ erngab @ 17.01.2010. 04:15 ] @
Win XP
Connection throu D-Link AirPlus DWL-520+ (Tip - Dial-up)
Properties/Advanced/Internet Connection Sharind - dozvoljeno

Local Area Connection (Tip - LAN or Hige-Speed Internet)
NETGEAR GA311 Gigabit
IP adress: 192.168.1.1
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: -
Preferrered DNS server: -
Alternate DNS server: -

Wireless Network Connection (Tip - LAN or Hige-Speed Internet)
tu nista nisam dirao

System properties/Remote/Remote Desktop - dozvoljeno
Pojedinacno ukljuceni folderi za Sharing
Workgroup: NETWORK

I nista vise ja nisam podesavao.
IP adress: 192.168.1.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.1.1
Preferrered DNS server: 192.168.1.1
Alternate DNS server: -

Pojedinacno ukljuceni folderi za Sharing
Workgroup: NETWORK
Tu sve radi
MAC address 00:22:15:FB:36:51 - nisam menjao.
IPv4 Settings - Manual / Addresses
Adress 192.168.1.2
Netmask 255.255.255.0
Gateway 192.168.1.1
DNS servers -
Search domain: -

ping u redu
Network Place Ubuntu vidi shared foldere u WinXP / obratno ne.
Internet ide preko komsije (covek postavio antenu na krov i gura do 8Mb / jedino sto je upload kod njega ocaj), a on ide preko telekom srbija adsl (mislim ja nisam 100%) ... Uradio sam ovaj speed test i on kaze Telekom Srbija 93.87.252.105 http://www.speedtest.net/result/684963465.png (nije 8 ali i ovo je dobro).
[ miroslavL @ 17.01.2010. 08:02 ] @
Na ubuntu ukucaj u DNS servers: 192.168.1.1 pa će da ti proradi internet
[ erngab @ 17.01.2010. 16:09 ] @
DNS servers 192.168.1.1
To je to - radi.
Hvala na pomoci.
[ miroslavL @ 17.01.2010. 16:18 ] @
Nema na čemu i drugi put