[ predljuba @ 16.01.2010. 15:45 ] @
Da li je moguce, odnosno, kako da ogranicim mogucnost unosa podataka u odredjenu tabelu, recimo samo za ovu godinu ili za period od nekoliko godina?
[ Getsbi @ 16.01.2010. 16:58 ] @
Evo ovako. Ako budeš hteo da unosiš nešto u Table1 prepravi Validation Rule polja DatumUnosa na neki duži rok.
[ Mladen_Jankovic @ 16.01.2010. 18:16 ] @
Postoji vise nacina. Sad zavisi da li se radi o prostom direktnom unosu u tabelu ili to radis preko neke forme.

Ja sam u svojoj aplikaciji napravio nesto slicno. S tim sto, se meni svaki unos u tabelu vrsi kroz formu. I onda
pre nego sto korisnik klikne na neki button, s zeljom da unese odredjeni zapis u tabelu, u kodu se vrsi provera
na osnovu trenutnog datuma i datuma koji si zadao kao reper. Ukoliko trenutni datum prelazi taj reper datum,
program iskulira i ne otvori masku za unos podataka (ili ga ne upise u tabelu).

Naravno, ukoliko hoces to da zastitis da niko ne moze u kodu da prepravi, napravis .mde fajl i gotovo.
[ predljuba @ 16.01.2010. 20:20 ] @
Unose u tabelu vrsim preko forme
[ galac1968 @ 16.01.2010. 22:54 ] @
U validation rule napravi ogranicenje tipa Between #od datuma# and #do datuma# Mozes i unos podataka pomocu funkcije Nz vezati za neku formu gde ce se vrsiti unos ili za Query gde ces odredjeno polje u Criteria napraviti kao ' [ Unesite pocetni datum] '
[ galac1968 @ 16.01.2010. 22:56 ] @
Pogledaj ovo moze ti koristiti

http://www.elitesecurity.org/t388156-0#2494727

Odgovor koji je napisao Getsbi
[ Getsbi @ 17.01.2010. 06:46 ] @
Naravno da unose u tabelu vršiš preko formi ali je dobro da sva ograničenja koja se mogu izvesti uradiš na nivou tabele. Recimo u pomenutim osobinama Validation Rule i Required.
Kasnije imaš manje posla u formama. Objekti forms, queries, reports, macros i VBA kod, služe za automatizaciju aplikacije. Znači za sve ono što ne možeš da uradiš kroz strukturu tabela i njihovu povezanost u relacionom modelu.