[ BORG @ 18.11.2001. 18:53 ] @
Danas sam nabavio i instalisao linux Mandrake,a vecina vas zna da koristim Debian linux 2.2.
Sada,poslije vise gubljenja zivaca sam napisati neke razlike izmedju ova 2 OS-a.
Mandrake ne moze ni zapeti sa Debian-om.To je krsina od dista teska....
Nemoze zapeti u sledecim kategorijama:
Brzina(dizanja i pokretanje programa)
Stabilnost(programcica njegovih i njega samih)
I nemogu se kontolirati procesi.....
Bio je neki proces koji je oduzimao 80 % CPU-a.Sve i jedan kill sto znam sam pokusao na njemu,ali ne moze....jednostavno ne moze se iskljuciti,a trosi CPU ko lud.
Dok debian koji god proces ocu,koji god mogu iskljuciti... i ne trese se kuciste dok neki program pokusavam otvoriti....Koji god da otvorim,iz kucista u opste se necuje nista,dok u ovom sranju dok je comp idle on zuji nesto !
Window manager je bio ICEwm i kod jednog i kod drugog.
Mada sam i KDE i GNOME probao.

Nemam vremena za vise pisati...pa postavite neko pitanje...pa cu vidjeti

Debian -- 4+
Mandrake -- 2

Poz !
[ Dejan Lozanovic @ 18.11.2001. 19:23 ] @
DA ovaj Mandrake 8.1 je bas krs, ja to iz licnog iskustva, dok za mandrake 8.0 mogu da kazem da je sasvim solidan distro za svakog pocetnika. Mandrake 8.1 ubije u pojam koliko su mu skriptovi za konfiguraciju lose napisani, mislim kao on konfigurise to, ali to sto je izkonfigurisao pola ne radi, pa ono idemo rucno i jurimo nedostatke i to rucno sredjujemo, gore je nego slack namestati.

Dok za Debian nemam pojma, taj distro probao nsam :))
[ Pauli @ 19.11.2001. 03:11 ] @
Zasto je Mandrake solidan distro za pocetnike? Koje su njegove prednosti u odnosu na druge distribucije?
[ BORG @ 19.11.2001. 12:26 ] @
Citat:
Pauli je napisao:
Zasto je Mandrake solidan distro za pocetnike? Koje su njegove prednosti u odnosu na druge distribucije?

Prednosti: Ima dosta nov softver.Uz njega dolaze KDE,GNOME,ICEwm i jos neki....
Prednosti....za to ne znam,samo 1 dan sam ga probavao,i dovoljno sam zivaca izgubio....sada namjeravam nabaviti FreeBSD.Pa da vidimo to.Siguran sam da ce biti dobar.

Poz
[ Gojko Vujovic @ 19.11.2001. 13:46 ] @
BORG, ne mogu a da ne reagujem, kako možeš da FreeBSD stavljaš u isti koš sa tim tvojim Linux distribucijama? Molim te da u buduće ne skrnaviš ovaj operativni sistem i radiš nemoguće -- porediš neki linux sa FreeBSD-om..
[ zgubidan @ 19.11.2001. 16:17 ] @
Citat:
Gojko Vujovic je napisao:
BORG, ne mogu a da ne reagujem, kako možeš da FreeBSD stavljaš u isti koš sa tim tvojim Linux distribucijama? Molim te da u buduće ne skrnaviš ovaj operativni sistem i radiš nemoguće -- porediš neki linux sa FreeBSD-om..

aj .... sad pa ti Gojko, a shto da se ne poredi linux sa BSD-om ??
Pogledaj neke clanke za www.bsdtoday.com i ww.daemonnews.org koji se bave poredjenjem freeBSD-a i linuxa pa cesh videti da poredjenje nije nemoguce.
[ Gojko Vujovic @ 19.11.2001. 17:31 ] @
Ok, samo nećemo OS war opet..
[ Pauli @ 20.11.2001. 04:44 ] @
Novi software nije nikakva prednost kad je software besplatan i dostupan iz svih krajeva svijeta. Cesto se kaze da je Mandrake dobar za pocetnike, no ja pod tim podrazumijevam:

a) jednostavan za koristenje
b) ima ogranicenja, tj. nije pogodan za napredne korisnike

Ni jedno ni drugo ne mogu potvrditi.

Naravno da se BSD i Linux mogu usporedjivati. Samo se treba dogovoriti na osnovu cega.
[ Dejan Lozanovic @ 20.11.2001. 16:06 ] @
Citat:
Pauli je napisao:

Pa pre svega ima dosta konfiguracionih alata, tako da ga je u principu lako konfigurisati da ti sve ultra lepo radi. Sto moramo da priznamo da je presudno za korisnika da se sve lako i brzo namesti. Mislim cool je slack, al ajde ti nekom Windows korisniku stavi slack na masinu i ono u principu kazes ajde sad. Znas problem je u glavi napraviti sliku da su tastatura i graficka i hard disk jedno te isto tj fajl. Treba skontati u glavi da se sve na UNIXU vidi kao fajl. I da pohvataju neke osnovene komande a da ne pricamo o tome da treba da se provali sta se sve nalazi u /etc i kako to podesiti. Zato kazem da je Mandrake dobar za pocetnike. Mislim KDE ili Gnome su svuda isti.
[ BORG @ 20.11.2001. 16:11 ] @
Nisam ja usporedjivo linux sa BSD-om....gdje ste to procitali ??
Samo sam rekao da cu isprobati FreeBSD.Da vidim kakav je...

Poz
[ Gojko Vujovic @ 20.11.2001. 19:21 ] @
Citat:
BORG je napisao:
Nisam ja usporedjivo linux sa BSD-om....gdje ste to procitali ??
Samo sam rekao da cu isprobati FreeBSD.Da vidim kakav je...

Ja sam se pobunio jer to pričaš na linux forumu..
[ MoHicAn @ 17.10.2003. 14:23 ] @
Ma gojko kenjas. Sam zapocinjes os war. A sto se tice poredjenja linuxa i bsd-a, nisi video ni sve distribucije niti lfs niti brdo drugih stvari tako da ne mozes da pricas, a da ne pominjem sto ni bsd ne poznajes dobro. Sta ja sad treba da uvatim da pricam kako je netbsd bolji od fbsd-a, a zasto pa zato sto je portabilniji itd. ili openbsd vs fbsd zato sto je po defaultu sigurniji itd. sto realno nije neka prednost u vecem broju situacija i to isto vazi i za poredjenje bsd-a i linux-a.