Svedoci smo skorašnje
vesti da stari Canon EF 70-200L f2.8 IS, dobija naslednika sa obrazloženjem da stari baš i nije u stanju da se izbori sa novim telima.
Koliko sam ja imao prilike da steknem neki utisak u igri sa njima, oštrina je najmanji problem ... naprotiv, iznenađenje može biti jako prijatno.
Problem je druge prirode i odnosi se na hromatske aberacije i vinjetiranje kao i to što nemaš AutoFokus već fokusiraš manuelno.
Drugo, jako su čudni ti premazi ... daju jako čudne boje, ponekad :)
Naravno, sve ovo je moj utisak stečen u mom radu sa njima.
Drugi problem je pronaći dobar primerak, očuvan, neogreban i neolupan, bez kondenzacije na staklima iznutra.
I dan danas moraš potpuno nov objektiv proveriti pre kupovine, a ne neki objektiv star 20 i više godina.
Inače, stari nikon objektivi su MNOGO DOBRA STAKLA, koje vlasnici canona jako rado nabadaju na svoje 5d markII i ostale alamunje ... prilično su cenjeni i nisu jeftini (barem ne kao ova stakla sa M42 navojem)
U prilog tome ide činjenica da ti nije potreban adapter ... i mislim da pasuju stakla još sa kraja 70-tih.
E sad, uzmi u obzir da sam ja Canondžija pa neka ti sve ovo samo putokaz kuda da gledaš ... nikon se možda negde i razlikuje u ovoj priči.
Ken rokkwell - Nikon Lens Compatibility jeste dobar početak da kreneš u spoznaju šta je šta ... ili
OVO
Manual fokus lenses je takođe dobra lokacija gde čak imaš i review za neko staklo ... ima i nikkora.
E sad, na kraju ... čemu sve to?
Pa vidi, ako misliš da imaš samo manuelce ... onda je to slab izbor ... moraš imati makar nešto sa autofokusom i iz novije generacije.
Dakle, da budu difolt objektivi ... slabo to ide, osim ako baš nisi sklon egzibicijama.
Da se razumemo, ja jesam sklon egzibicijama i tek imam nameru da napravim kolekciju starih Carl Zeiss stakala, ali kao što rekoh ... teško je naći dobar primerak.
Opet, bokeh ume biti halucinogeno dobar ... i jedna slika te natera da neumorno juriš jedno staklo.
Šta znam, moj kum je zakleti nikondžija ... ima d90 i pre neki dan mi je dao dva stara stakla jer nema živaca da se igra sa time.
Ja ću naravno da ih zamenim na fotoberzi, za neki CZJ m42 :)
Sve u svemu, mislim da je to za igranje ... ali ... wauuuuuuuuuu, kako dobro igranje ... ako me razumeš :)
Edit: evo dva primera sa neta koje cuvam kao primer ... nikon 200 F4