[ mr.marvin @ 22.01.2010. 15:22 ] @
Koristim kablovski net. Nakon ručnog restarta računara računar nikako da sa poveže na internet i u firewallu vidim stalni pokušaj pristupa nekog uređaja preko etherneta (IN konekcija). Na netu sam našao samo da je uređaj proizveo Cisco Systems. MAC adresa nije od kablovskog modema.

Tek nakon isklj/uklj mrežne kartice računar se poveže na net.

Da li zbog ovih logova treba da se zabrinem?

I još nešto: zašto firewall DNS servere prijavljuje kao "napadače"?
[ valjan @ 23.01.2010. 07:30 ] @
Kablovski modem radi kao DHCP relay, sto znaci da svu komunikaciju od DHCP servera do tvog racunara i nazad on samo prosledi dalje. Tako da je vrlo moguce da je taj CISCO uredjaj koji vidis u logu u stvari neki ruter kod SBB-a koji na sebi ima i DHCP. Prilikom dodele adrese DHCP pinguje tvoj modem, i to radi i nakon dodele periodicno da proveri da li si jos uvek online, i da li moze tvoju IP adresu da dodeli drugome, a modem prosledjuje taj ping do racunara, i ako je ping, ili odgovor na njega blokiran, nista od automatske IP adrese i nista od Interneta. A sto se drugog dela pitanja tice, koji firewall je u pitanju i na koji nacin su DNS serveri obelezeni kao napadaci?
[ mr.marvin @ 31.01.2010. 18:45 ] @
Hvala na informacijama. Pokušavam da "ulovim" neki od logova gad je ovo u pitanju, ali nešto mi ne ide. Znam samo da je firewall prijavljivao i SBB-ove DNS adrese, ali i Open DNS. Kad se nešto pojavi, opet javljam.