Citat:
misk0: Je'l postoji neka druga fora osim trafoa da se konvertuje sa 110V/60Hz na 220V/50Hz?
Pomoc? :)
Ne mogu da znam sta si ti kupio, ali imam odredjeno malo iskustvo sa tim pretvaranjem, jer imam jednog rodjaka u SAD i on mi je slao neke uredjaje na 110 volti, pa sam morao to da konvertujem ovde.
Postoje transformatori ali postoje i neki elektronski uredjaji, koji su cak stavljeni u slicno kuciste. Koristio sam neki toster, znaci prilicna snaga, reda velicine nekoliko stotina vati, i to je islo preko tog elektronskog. Na njima uvek pise cemu su namenjeni, u stilu ono "NIJE NAMENJENO (recimo) za motore, stampace, ventilatore" sto bi znacilo da moze za obicne grejace i slicno.
Primeri:
http://www.amazon.com/VOLTAGE-...&qid=1264262522&sr=8-1 kod njega u samom nazivu stoji rec CONVERTER
Technical Details
* 200 Watts Max Step Down Converter
* Converts 220/240V Foreign Power To 110V
* Ideal For Fax Machines, Laptops, Ipods, Battery Chargers And Other Portable Equipment
* LED Indicator Light. Fuse Protection. Do Not Connect Multiple Items At One Time.
* Do Not Use With Kitchen Appliances, Hair Dryers, Curling Irons, Hair Straighteners, TV Or Power Tools.
druga vrsta:
http://www.amazon.com/Goldsour...&qid=1264262522&sr=8-2 ovaj je MANJE snage a skoro duplo tezi od prehodnog, pa verujem da je to bas transformator. Radi u oba smera:
# Step Up : 110/117/120V AC to 220/230/240V AC
# Or Step down from : 220/230/240V AC to 110/117/120V AC
Ne mogu da garantujem da sam dao bas tacne primere, ali imam 3 transformatora raznih snaga, a imao sam i onaj elektronski i mene je nerviralo sto je tako lagan i "prazan" pa sam ga otvorio i posle bacio, jer ako imas transformator on je upotrebljiv za sve, dok su oni elektronski upotrebljivi samo za odredjene aparate. Jos nesto - kad bih ukljucio elektronski, automatski osigurac na kucnoj razvodnoj tabli zuji. U tom zrtvovanom elektronskom je zaista elektronika, neki tranzistori, sta li, ne razumem se toliko, prilicno veliki. Jedina mana transformatora, pogotovu za putovanje je njihova velika tezina.