[ ki111er @ 24.01.2010. 02:21 ] @
Posto zivim u Krusevcu i mogu da samo sanjam o digitalnoj televiziji hoce li neko da objasni mojim tvrdoglavim drugarima sledece, posto im ja objasnjavam a oni su toliko tvrdoglavi i tvrde nesto sto nije istina:
1) Kako se moze uhvatiti digitalna televizija (preko obicne antene ili preko neceg drugog)
2) Koliko ima digitalnih kanala u BG-u da se hvataju (konkretno mislim na RTS1, 2, i digital, ali i ostale ako ih ima)
3) Da li SBB ima svoju Digitalnu ponudu kanala ili ti D3...

i sve ostalo sto se tice digitalne televizije objasnite posto sam ja izgubio zivce svadjajuci se sa njima i njihovim tvrdoglavim stavovima.

P.S. samo da spomenem da vec posedujem LCD televizor sa podrskom za digital TV
[ Stranger2 @ 24.01.2010. 02:34 ] @
1) Nema razlike u antenama. Radio signal kod digitalne televizije je isti samo ga uredjaji drugacije tumace i pretvaraju u sliku na drugaciji nacin.
Kada je rec o antenama glavna razilka je u sledecem:
Kod digitalnog signala slika ne moze gubiti kvalitet. Ili je identicna poslanoj ili nestane. Ili je ima u svom punom kvalitetu ili nestane. Zbog toga je kod digitalne televizije mnogo manje potrebno okretati antene. Jer kada se slika pojavi nemas sta vise tu da popravljas. Pa nema potrebe za daljim nisanjenjem gde si okrenuo antenu. Antenu ponova moras podesiti samo kada se toliko okrene da signal nestane.

2) To je sve samo privremena testna faza. 2012 ce u srbiji biti obavljen prelazak na digitalnu TV i to ce biti po standardima koji se sada jos ne koriste.

3) Imaju i to su nazvali D3 verovatno da zvuci vise cool. Inace u pitanju je prenos digitalnog kablovskog DVB-C signala. To je relativno nova pa je moguce da mnogo ljudi jos ni ne zna za to.

Citat:
i sve ostalo sto se tice digitalne televizije objasnite

Duga prica :)
Postavi konkretno pitanje pa ces dobiti odgovor.
[ ki111er @ 24.01.2010. 02:44 ] @
Konkretno hmmm... pa ja onda ima da pisem na milion strana ovde :-) oni tvrde (moji drugari) da se emituje samo RTS DIgital i kraj... nema vise digitalnih signala i da je digitalni signal samo onaj u odnosu 16:9, i da RTS 1,2 nisu digitalni iako mu ja saljem ono sa zvanicnog sajta RTS gde lepo pise da je 6. aprila preprosle godine (valjda ne znam ni ja sam poludeo sam vise) pise da preko tog DVB predajnika emituju 4 kanala i to 3 programska kanala i 1 radijski. Tako da molim Beogradjane ili Novosadjane da mi to potvrde napismeno ili neki dokaz kako bih mogao da ih uverim u to sto ja tvrdim jer ne mogu da se izborim sa njima.

I recimo da se digitalni signal moze i samo moze primiti preko optickog kabla a obicnom antenom ili ne daj boze sobnom nemoguce. Tako da bih voleo jos jednom potvrdu oko ove dileme. Hvala na razumevanju moji dragi forumasi.
Pa nemoguce da niko nece da potvrdi ili opvrgne moju pricu?

[Ovu poruku je menjao ki111er dana 24.01.2010. u 04:34 GMT+1]
[ Fac Ut Vivas @ 24.01.2010. 09:05 ] @
RTS sa Avale na 27. kanalu emituje 4 kanala u DVB-T tehnici. To su RTS 1, RTS 2, RTS Digital i RTS HD.

Termin digitalna televizija se uglavnom koristi da se iskaže način na koji se slika šalje gledaocu. Kada kažemo da je neki kanal digitalan uglavnom mislimo na to da se emituje digitalno. To u suštini znači da nemaš dobro poznate smetnje kao na analognoj televiziji (sneg, duhovi...).

Termin digitalna televizija se može odnositi i na produkciju tj. opremu koju neka televizija koristi da bi snimila svoje emisije. Tako da postoje digitalne i analogne kamere, digitalne miksete...
Ovo ti pišem zato što neka televizija može imati kompletno analognu produkciju (na primer Pink) i onda takav signal emitovati digitalno. Sa druge strane imaš recimo FOX koji ima kompletno digitalnu opremu i naravno bolju sliku u izlazu. Ja recimo imam SBB D3 i Pink i FOX stižu do mene digitalnim putem tako da bih za oba kanala morao da kažem da su digitalni iako znam da na Pinku koriste beta kasete...

Zato je bitno da razlikuješ digitalno emitovanje i digitalnu televiziju kao dosta širi pojam.

Evo ti par dokaza :)

Na prvoj slici je RTS 2 koji se emituje sa Avale na 22. kanalu, u pitanju je analogni signal. Obrati pažnju na smetnje (duhove) koje imam.
Na ovoj slici je RTS 2 ali sa 27. kanala tj. "digitalni". Primećuješ da sa istom antenom nemam nikakve smetnje.

Ovde možeš videti kako izgleda RTS-ov paket tj. koji su kanali u njemu:
P.S. Ako želiš digitalnu televiziju ne moraš da sanjaš o njoj. Satelitska televizija je jedna vrsta digitalne televizije (DVB-S). Tako da ako želiš možeš uzeti Total TV i gledati većinu domaćih kanala digitalno. Isto kao šta ja u Beogradu imam SBB-ov D3 ti možeš imati SBB-ov Total TV.
[ Stranger2 @ 24.01.2010. 13:07 ] @
Citat:
I recimo da se digitalni signal moze i samo moze primiti preko optickog kabla a obicnom antenom ili ne daj boze sobnom nemoguce.


Tvoji drugovi su pobrkali dosta toga sto su culi u vezi digitalna televizija, IPTV, studijaska oprema itd.

Citat:
Tako da bih voleo jos jednom potvrdu oko ove dileme. Hvala na razumevanju moji dragi forumasi.
Pa nemoguce da niko nece da potvrdi ili opvrgne moju pricu?


Moja potgvrda je da ne menjam ovo sto sam vec rekao:

Citat:
1) Nema razlike u antenama. Radio signal kod digitalne televizije je isti samo ga uredjaji drugacije tumace i pretvaraju u sliku na drugaciji nacin.
Kada je rec o antenama glavna razilka je u sledecem:
Kod digitalnog signala slika ne moze gubiti kvalitet. Ili je identicna poslanoj ili nestane. Ili je ima u svom punom kvalitetu ili nestane. Zbog toga je kod digitalne televizije mnogo manje potrebno okretati antene. Jer kada se slika pojavi nemas sta vise tu da popravljas. Pa nema potrebe za daljim nisanjenjem gde si okrenuo antenu. Antenu ponova moras podesiti samo kada se toliko okrene da signal nestane.


Samo cu dopuniti sa par objasnjenja da bude jasnije.
Kada se govori o antenama misli se na hvatanje signala koji radio talasima putuje od predajnika kroz vazduh. Takva vrsta prenosa Tv signala se zove zemaljska (terrestrial) telveitzija. Moze biti ili analogna ili digitalna (DVB-T ili buduci DVB-T2). U oba slucaja gledaocu treba antena i vazi ono sto sam rekao u vezi antene.

E sad prenos signala zemaljskim predjanicima nije jedina vrsta televizije. Imas i kablovsku kod koje je razlika samo u tome sto signal putuje direktno kablovima. Takodje i kablovska moze biti ili analogna ili digitalna. Imas i satelitsku koja je uglavnom sva digitalna. Imas IPTV koju ti dobavlja internet provajder u obliku internet podataka. Ona je uvek digitalna...

Mogli bi o ovome pisati danima ali korisnik ne mora sve to da zna. Gledaoc samo treba da nabavi svu opremu koju preporucuje dobavljac televizije i moci ce da gleda.

Inace vase dileme ce se uskoro zavrsiti. Srbija 2012 u potpunosti prelazi na digitalnu televiziju. Mnoge razvijene drzave su vec presle a ceo svet ce preci do kraja 2015-e tako da vise nece biti nikakvog emitovanja analognog signala kroz vazduh.


[ ki111er @ 24.01.2010. 13:54 ] @
Ne OK razmem ja sve to, najveci paradoks je sto smo sva cetvorica radili u medijima t.j. na raznim lakalnim televizijama i radio stanicama, ja sam jos uvek u tom poslu pa zato i tvrdim to jer se interesujem i citam ali oni su najtrdoglaviji ljudi.
Imam ja SBB u Krusevcu ali jos uvek ne D3 samo obicnu (analognu), kazu da ce stici ovde uskoro a kada ??? Ko to zna pa ovi ovde nemaju pojma o nicemu ladno su tom mom drugaru rekli da 2011 se digitalizuje kablovska i on je zacrtao da je to 2011 iako ti imas onaj risiver (dekoder) to nije digitalna TV. Jer jedini digitalni kanali na SBB su Motors TV, i Eurosport 2. Jer se doticni kanali emituju u 16:9.

U Americi vise ne postoji analogna televizija, letos ako se dobro secam su je zvanicno ugasili. Nemci treba da se digitalizuju do 2012 a za nas iskreno ne znam?
[ markodon @ 24.01.2010. 21:36 ] @
Tvoji drugari pomešali HDTV i Digitalnu televiziju.
Digital Video Broadcasting —– Terrestrial. = Digitalno Video Emitovanje - Zemaljno.
HDTV - High-definition television. = Televizija Visoke Rezolucije.

Digitalna televizija ne zavisi od širine slike, veličine slike, digitalni signal može biti i u SD rezoluciji. Bitno je da se emituje digitalno (preko digitalnog predajnika)i da se kod korisnika servisira digitalno, preko receivera. DVB-T je novija tehnologija i verujem da su tvoji drugari zbunjeni, i ne dovoljno edukovani, i malo pod uticajem promotivnih reklama, kablovska, D3,... verujem shvatiće oni 2012 godine. Moj savet ti je da se ne prepucavaš sa njima, ako su oni tupavi, ne moraš da im praviš društvo, shvatiće oni kasnije.
[ Miladinovic @ 25.01.2010. 12:50 ] @
Citat:
ki111er:  Jer jedini digitalni kanali na SBB su Motors TV, i Eurosport 2. Jer se doticni kanali emituju u 16:9.


Mešaju i odnos strana sa digitalnom televizijom. Digitalna uopšte ne mora biti 16:9, isto tako ni analogna ne mora biti 4:3, iako je svuda tako...

Uopšteno, pod digitalnim (diskretnim) prenosom podrazumevamo prenos prenos informacija u obliku bitova. Obično se koriste RS kodovi + konvolucioni sa interliverom, pa se u na prijemu razmatra preneta informacija u obliku niske bitova koje teku . Sve se to moduliše nekom modulacijom kao što je npr. BPSK, QPSK, 8PSK, 16-QAM, 64-QAM ili 256-QAM i šalje kao signal (sinusoidna-cosinusoidna funkcija), koji je identičan analognom (kontinualnom) signalu, pa ti možeš praktično da ga primaš i sobnom antenom.
Šum je prisutan i kod analognog i digitalnog prenosa, ali jaka sprega kaskadnih kodova kod digitalnog može do neke mere da ispravi greške (na nivou bita) i ti možeš na TV-u dobiti odličnu sliku iako je prisutan šum, jer tvoj dekoder regeneriše poslatu informaciju. Naravno do odredjenog nivoa, onda se dešava, s povećanjem šuma i interferencije, da je slika više negledljiva i gubi se. Kod analognog prenosa ti praktično nisi mogao nikako da koriguješ grešku, već samo da filtriraš šum kako bolje umeš i da dobiješ što čistiju sliku, što je u praksi kod prenosa tv signala jako teško.

To je što se tiče prenosta, međutim pre takozvanoh zaštitnog kodovanja postoji statističko kodovanje. Tu se slika maksimalno kompresuje da bi se što više informacije prenelo po kanalu. U praksi za DVB se koristi MPEG4 i MPEG2 za video, te MP2, AC3 ili ACC za audio. Sve ove kompresije su "destruktivne" tj. na neki način ne prenose sve informacije, već samo one koje su neophodne i one koje ljudsko oko može da vidi, odnosno čuje za zvuk. Odmah je jasno da "digitalna" televizija ne mora nužno da daje bolju sliku, jer ako vi stavite da jedan video stream kodiran u MPEG2 ima bitrejt manji od 0.5 Mbps, a pritom rezoluciju 720x576, svakako da slika će u najgorem slučaju biti dosta lošija ekvivalentne analogne.

Međutim, kao što su kolege napisale vi u taj enkoder na ulaz možete ubaciti i analogni signal, koji se uredno prenosi kao digitalni signal kroz "etar". Primer Pinka, koji je već naveden, oni imaju digitalni signal na satelitu, ali džaba kada je ulaz u dekoder ubacujete analogni signal.
Što se formata slide tiče, on je praktično potpuno nevažan u ovom delu priče. Zapravo, možemo reći da on prestavlja samo "fleg" ili oznaku od par ili jednog bita u čitavom kodu koji nosi informaciju da li je slika 16:9 ili 4:3, što tvoj dekoder tumači i onda ili šalje tv-u tu informaciju ili jednostavno je obradjuje na podešen način.

Naravno, čitava ova priča je samo o prenosu od tv kuće do korisnika. Obrada signala, snimanje unutar TV kuće i da li je taj deo analogni ili digitalni je već druga priča.
[ ki111er @ 25.01.2010. 15:17 ] @
Apsolutno se slazem sa tobom Miladinovicu sve to stoji, bas kao sto mi je neko rekao primer Pinka i Foxa oboje poseduju digitalnu opremu s'tim sto fox, b92,rts imaju sve digitalno od kamera preko miksera i sta ti ja znam sve cega a pink samo digitalni dekoder a i dalje radi sa beta trakama.

quote]markodon:  Moj savet ti je da se ne prepucavaš sa njima, ako su oni tupavi, ne moraš da im praviš društvo, shvatiće oni kasnije.[/quote]

Hvala na ovom savetu probacu tako , ali kada oni saznaju sta i kako bice tipa ja nisam tako rekao i takve gluposti, evo lik mi posalje juce mailom sliku digitalnog i obicnog RTS2 prenos neke tekme ne secam se. Pokazujem jednom od drugara a on meni kaze da su obe slike analogne i da je RTS Digital jedini digitalni kanal u nas Srba. I ja uzmem onako iznerviran i bacim misa o sto, kvrcnulo je nesto unutra ali jos uvek radi :-)
[ Miladinovic @ 25.01.2010. 18:20 ] @
Primer FOX, cela produkcija je digitalna, svi linkovi do predajnika su digitalni (optičkim vodovima) i backup satelit. Ako ja uzmem digitalni satelitski prijemnik, okrenem ka A.Bird1 satelitu i taj isti prijemnik spojim HDMI kablom (pošto SCART otpada, jer nije digitalan) onda ja mogu sa velikom verovatnoćom tvrditi da je celokupni prenos od kamere u studiju do mog tv-a digitalan Jedini problem možda što je prenos od ekrana do mojih očiju kontinualan (analogan)...

Možda ipak mi ne znamo da se signal od RTS Digitala do naših mozgova prenosi diskretnim (digitalnim) putem
[ Miladinovic @ 24.04.2010. 08:26 ] @
Meni je svejedno da l' je televizija digitalna ili nije.
Šta mi znači digitalni signal ako je rezolucija mala a ja npr. imam Full HD LCD.
U Kragujevcu SBB još uvek nije pustio digitalni signal, pa me zbog toga interesuje u kojoj rezoluciji može da se gleda digitalna televizija tamo gde ima digitalnog signala, npr. u Beogradu?
I drugo, treba hitno da kupim TV za novi stan i uopšte ne mogu da odlučim šta da kupim.? LCD ili CRT?
[ Miladinovic @ 24.04.2010. 12:50 ] @
U D3 SBB-a većina kanala je u rezoluciji 704x576 ili 720x576, što je i opšti maksimum u SD standardu. U svojoj ponudi imaju i HD kanale sa rezolucijom 1080i i verovatno 720p

Inače, digitalna znači puno, pošto se time eliminiše šum koji nastaje od centrale do korisnika.
[ Miladinovic @ 24.04.2010. 20:17 ] @
Šta ja sad da rdim za TV? Da kupim neki polovan CRT 72 cm, pa za 3-4 god kad rezolucija bude HD-Ready ili Full HD da kupim LCD TV.?
[ ki111er @ 25.04.2010. 02:28 ] @
Zasto bi kupovao CRT? Kupis neki LCD HD Ready ili HD full i uzivas. Ni digitalna kablovska ne izgleda tako lose kao sto ti mislis. Imam Skystar i HD ready TV (LG 32" lh2000) mogu ti reci da to izgleda mnogo bolje nego neki mnogo dobar divX. Mada prava stvar je MKV. To je praznik za oci veruj mi :)
[ Stranger2 @ 25.04.2010. 13:09 ] @
Citat:
Šta ja sad da rdim za TV? Da kupim neki polovan CRT 72 cm, pa za 3-4 god kad rezolucija bude HD-Ready ili Full HD da kupim LCD TV.?

Pa nije toliko losa ideja uzeti nesto polovno i malo sacekati. Srbija 2012-e prelazi na digitalni signal DVB-T2 koj ise sada jos ne koristi kod nas. A DVB-T2 uredjaji su tek poceli da se pojavljuju. Ako sacekas godinu dve mozda ce kod nas vec biti televizora sa ugradjenim DVB-T2. Takodje cena Full HD televizora ce pasti.

Ako stvarno nadjes neki dobar CRT imace najverovatnije bolju sliku neko LCD. A sto se HD kanala tice bice ih samo sacica jos nekoliko godina. I produkcija i emitovanje HD programa je dosta skupolja tako da se televizije nece zuriti sa prelaskom na HD. Zasto da poskupe sebi troskove kad mogu da odugovlace...

S druge strane ako imas Blu-ray Disc plejer ili neki drugi nacin da gledas HD video onda ces imati koristi od HD-Ready ili Full HD vec sada.
[ Stranger2 @ 26.04.2010. 07:50 ] @
@ki111er, šta je to MKV?
Ja sam se nešto nameračio na dijagonalu 37" ili 40". Ti imaš dijagonalu 32" i zadovoljan si slikom. Moj ortak ima LCD od 26" i slika je za moj ukus veoma dobra ako se ne gleda iz blizine. Ali tako mala dijagonala ne odgovara za prostoriju u kojoj treba LCD da stoji. Rekao bih da je slika kvalitetnija što je LCD manji i više udaljen od gladaoca.

@Stranger2, imam kablovsku pa me interesuje da li će 2012-e pored DVB-T2 da se pojavi i DVB-C2?
[ Stranger2 @ 26.04.2010. 21:31 ] @
Citat:
imam kablovsku pa me interesuje da li će 2012-e pored DVB-T2 da se pojavi i DVB-C2?

Ne. DVB-T i DVB-T2 su standardi za prenos zemaljske televizije pa se vise doticu zakona u vezi radio emitovanja i odluka drzave. Drzava Srbija je odlucila da ce 2012 da se koristi DVB-T2

A sto se DVB-C tice to je standard za signal koji prolazi kroz kablove koji pripadaju kablovskim kompanijama. Kakav ce oni signal da koriste kroz svoje kablove to je njihova stvar, ne odredjuje drzava. Dakle prelazak zemaljske televizije na digitalni signal nije povazan sa kablovskom televizojiom.

Osim toga DVB-C2 standard je jos uvek u razvoju koliko je meni poznato. DVB-C je tek odnedavno poceo da se koristi pa ne verujem da ce ga zamenjivati tako skoro...

Citat:
šta je to MKV?

Format video fajla kao na primer .AVI .WMV i slicni...
MKV je sirok pojam ali obicno se pod MKV misli na piratske filmove u visokoj rezoluciji HD 720p ili 1080p koji skines sa interneta. Oni skoro uvek budu u MKV fajlovima...
[ miki78ns @ 04.07.2010. 09:47 ] @
Da li se pomocu programa Dscaler mogu gledati digitalna televizija, naravno uz odgovarajucu tv karticu?
[ Stranger2 @ 04.07.2010. 18:29 ] @
Citat:
Da li se pomocu programa Dscaler mogu gledati digitalna televizija, naravno uz odgovarajucu tv karticu?


DSCaler je namenjen za analogne tv kartice. A za digitalne imas besplatni ProgDVB http://www.progdvb.com/progdvb.html
i DVB Viewer http://www.dvbviewer.com/ koji nije besplatan.

Ali dobijes ih uz digitalnu TV karticu na pratecem CD-u.