[ david13 @ 25.01.2010. 10:02 ] @
Pozdrav svima ! Imam temu za maturski rad iz informatike : Teorija jezika. Formalni jezik u kompjuterskoj nauci. Bio bih zahvalan kada biste mi pomogli da nadjem sto vise korisnih informacija :))
[ 3MAJ86 @ 17.03.2010. 13:58 ] @
Na Matematičkom fakultetu u Beogradu se te teme obrađuju u predmetima TAJA (Teorija Algoritama Jezika i Automata), i Prevodioci i Interpretatori, mada pomena ima na samom početku u predmetu Osnovi Programiranja (tako je barem bilo ranije, sada od kako je Bolonja pojma nemam).

Probaj da na sajtu MATF-a nađeš nešto literature na tu temu. Profesor Duško Vitas je (po meni) najveći stručnjak za tu temu. Štaviše ako mu napišeš mail, gotovo sam siguran da će ti odgovoriti i pomoći. Takođe pri matematičkom institutu možeš kontaktirati profesora Srđana Ognjanovića.

Na institutu zaista ima puno knjiga o tome, ali obzirom da si iz BiH, mislim da teško možeš da dođeš do njih, ali MATF može da ti bude dobra polazna tačka u traženju materijala. Ako imaš vremena/živaca/sredstava možeš doći u Beograd, i na samom fakultetu nabaviti svu neophodnu literaturu (veruj mi, mi ovde imamo toga daleko više nego što će tebi trebati za maturski :) ). Knjige su veoma jeftine u poređenju sa cenom stručnih knjiga za druge fakultete po kojima se radi na BU.

Nadam se da sam ti barem malo pomogao. Ako se baš ne snađeš, kontaktiraj me putem PM-a, pa ću videti šta mogu da učinim konkretno.
[ disassembled @ 04.08.2010. 17:30 ] @
Procitaj the science of programming - http://www.amazon.com/Science-...ographs-Computer/dp/0387964800

ta knjiga je dobar uvod u formal methods i semantics of programming languages.

posle toga ako hoces da ucis o operational i denotational semantics ima razne knige ali nikad nisam nasao jednu "bibliju" za to. Ima i nekoliko dobre papire iz 1970s koje daju dobar uvod. duckduckgo "denotational and operational semantics"

kad kazes formalni jezici je mislis o formal methods, formal semantics ili teorija jezika?

ako hoces da ucis o type theory i lambda calculus/system F i takve stvari ova knjiga je fantasticna ali ipak zateva znaje lambda calculusa ili baren neki funcitonal jezik

http://www.amazon.com/Types-Pr...2091/ref=tag_tdp_ptcn_edpp_url

za compiler theory najbolje kniga je "the tiger book" http://www.amazon.com/Modern-C...&qid=1280938782&sr=1-1

ili "the dragon book" http://www.amazon.com/Compiler...&qid=1280938825&sr=1-1 ali dobro