[ Brodoplovac @ 29.01.2010. 13:43 ] @
Situacija 1) - Imao sam disk od 80 GB na kome je bio windows XP.

Situacija 2) - Dodao sam disk od 500 GB na kome sam napravio potpuno novu instalaciju Windowsa XP i prebacio sam sve svoje podatke na ovaj novi hard disk. Ovaj hard disk je podeljen na dve particije (primarna i logička). DualBOOT između ova dva sistema lepo radi.

Situacija 3) - Instaliram OpenSUSE na onaj disk od 80GB pri čemu potpuno izbrišem windows XP koji je bio na tom disku. Posle ovoga bi se prilikom podizanja sistema dobila mogućnost da biram između OpenSUSE-a i windows XP-a. OpenSUSE bi lepo bootovao dok bih kod windowsa dobio poruku "NTLDR is missing - Press CTRL Alt Del to reboot".

Situacija 4) - Instaliram ponovo Windows XP na disk od 80GB pri čemu potpuno izbrišem OpenSUSE koji je bio na tom disku. Na ovom disku imam samo jednu particiju. Kada pokrećem sistem sa ovog manjeg diska (podesim to u BIOS-u) onda mi se ovaj novoinstalirani Windows XP normalno otvara. Kada pokrećem sistem sa većeg diska (podesim to u BIOS-u) onda mi se onaj Windows XP i dalje ne otvara već instalacije staje na poruci "Verifying DMI pool data...".

Situacija 5) Ono što bih ja želeo je da manji hard disk potpuno izbacim iz računara, a da repariram onaj Windows XP što je na disku od 500 GB.

Da li ima leka?

Konfa je NF3, Ati 9250, Sempron 754. Windows XP ima SP3. Imam bootabilni Windows XP SP3 CD.

[ boxxter @ 29.01.2010. 14:09 ] @
Ima ovde tema za to, ali verovatno ce moderatori vec videti..ili ce ovde nastaviti.


http://www.elitesecurity.org/t384975-1#2494063
[ Brodoplovac @ 29.01.2010. 14:12 ] @
Citat:
Ima ovde tema za to, ali verovatno ce moderatori vec videti..ili ce ovde nastaviti.

Ja više nemam linux na računaru - imam samo windows tako da je post u pravom podforumu.
[ despot77 @ 29.01.2010. 19:32 ] @
Pa izbaci taj stari HDD i instalacionim diskom od XP popravi boot od sistema na novom HDD
[ Brodoplovac @ 29.01.2010. 20:51 ] @
@despot77
Hvala na odgovoru.
Lako ću izbaciti hard disk ali ne znam kako da popravim boot na novom disku.
Link u vašem postu ne radi. Ja sam tražio na netu kako da popravim boot ali nisam našao ništa uverljivo pa reko da pitam na forumu. Ako možete da popravite link.
[ Catch 22 @ 29.01.2010. 23:01 ] @
Prvo podigni taj Windows XP (80GB), pa iz Disk Management Console proveri da li ti je i taj drugi disk označen kao "Active", ako nije desni klik pa ga označi kao "Active".

[att_img]

- Ugasi računar

- Izvadi disk od 80GB

- Startuj računar sa butabilnog instalacionog CD-a za XP
- Na prvom tekstualnom ekranu odaberi opciju "Repair..." (pritisni taster [R])
- Iz Windows Repair Console (crni ekran, sa "DOS promptom") kucaj komande:

fixmbr [Enter], [Y] - za potvrdu

fixboot [Enter], [Y] - za potvrdu

exit [Enter] - ovim se restartuje računar i trebalo bi da se Windows normalno podigne...

Ako gornji postupak ne pomogne pogledaj komentar u temi: Windows Repair
[ Brodoplovac @ 30.01.2010. 07:25 ] @
@Catch22
Hard disk od 500GB (tj. primarna particija) je označen kao aktivan.
Ovo sa vađenjem hard diska, fixboot i fixmbr komandom uradiću malo kasnije, zauzet sam ovo prepodne.

Ja sam i pre (bez vađenja 80GB hard diska) probao ovo sa Recovery Console, ali sam smeo samo da uradim fixboot komandu. Fixmbr mi daje poruku da bih mogao da ostanem bez svih particija pa sam se plašio da je upotrebim.
-----------------------------------------------------------------------------
Jako sam umoran. Uradiću ovo što treba, ali sutra.


[Ovu poruku je menjao Brodoplovac dana 30.01.2010. u 18:30 GMT+1]
[ Brodoplovac @ 31.01.2010. 13:24 ] @
Uradio sam FIXBOOT, pa FIXMBR pa još jednom FIXBOOT čisto za svaki slučaj (možda je redosled važan). Sada posle poruke "Verifying DMI pool data..." ponovo dobijam poruku "NTLDR is missing - press Ctrl Alt Del to reboot".

Ono drugo rešenje sa topika http://www.elitesecurity.org/t358616-0#2232525 kod mene ne radi jer kada ja započnem instalaciju Windowsa umesto da dobijem mogućnost reparacije ja odmah dobijem mogućnost da formatiram particiju.

Valjda ima neko rešenje za "missing NTLDR".

Napominjem da sam vratio onaj 80GB hard disk u računar i da na njemu imam onaj windows XP koji lepo radi (sa njega se sada javljam).
*********************************************************
Evo vidim da je boot.ini fajl od neke važnosti. Evo njegovog sadržaja (ovo je boot.ini za ovaj windows XP što ne radi):

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect


[Ovu poruku je menjao Brodoplovac dana 31.01.2010. u 14:51 GMT+1]
[ Brodoplovac @ 31.01.2010. 14:25 ] @

Rešio sam problem, rešio sam!!!!

Evo šta sam uradio. Kao što znate, imam jedan Windows XP koji lepo radi i jedan koji je korumpiran. Čitajući po netu shvatio sam da Windows XP treba da u C: ima fajl boot.ini. Međutim ja nisam imao taj fajl na tom mestu u ovom korumpiranom Windowsu XP već sam ga našao negde u dubini /Windows foldera. Verovatno je OpenSUSE nešto premeštao pa je zbrljao stvari.

Rešenje je vrlo jednostavno. Izkopirao sam sve fajlove iz C: od ispravnog Windows XP-a u C: od korumpiranog Windows XP-a. Jedino nisam izkopirao fajlove hiberfil.sys i pagefile.sys - oni su već postojali u ovom korumpiranom Windowsu XP. Pogledajte slike:

Hvala svima koji su mi pomagali. Nadam se da će ovo moje rešenje pomoći još nekome.

Još da napomenem - ja sada nemam dual boot između dva Windows XP-a. Podiže se onaj Windows koji je na hard disku koji je podešen da se prvi podigne u BIOS-u. Ostaje mi samo da uklonim ovaj manji 80GB hard disk i da se nadam da će sve biti OK (ali to ću kasnije jer sada imam neke podatke na tom manjem hard disku).

Za one koji ne znaju. Da biste videli sve fajlove koje vaš operativni sistem skriva treba da otvorite neki folder i onda idete na Tools>Options>View tab i tamo da štiklirate "Show hidden files and folders", kao i da deštiklirate "Hide protected opereting systems files".[Ovu poruku je menjao Brodoplovac dana 31.01.2010. u 15:54 GMT+1]
[ Jbyn4e @ 31.01.2010. 15:07 ] @
Citat:
Verovatno je OpenSUSE nešto premeštao pa je zbrljao stvari.

OpenSuSE nije nista premestao. Mogao si samo ti lose da kopiras - ne svaljuj svoju krivicu na operativni sistem koji ne radi ono sto mu ne kazes.
[ Brodoplovac @ 31.01.2010. 15:29 ] @
Prilikom instalacije OpenSUSE-a sam obrisao onu prvobitnu instalaciju Windows XP-a. Problem je nastao ili krivicom OpenSUSE-a ili mojom krivicom što sam obrisao Windows XP.

Pošto sam naišao na fajl boot.ini negde u dubini Windows foldera (na 500 GB hard disku) logično mi je da ga je OpenSUSE tamo prebacio. Mada, postoji mogućnost da ga je sam Windows (na 500 GB hard disku) prilikom instalacije tamo "štekovao". On je to uradio zato što je video da već postoji Windows na hard disku od 80 GB pa je odlučio da se "prikači" na boot.ini fajl od tog prvobitno instaliranog Windows-a. Kada je OpenSUSE (tj. ja lično) obrisao taj dominantni Windows XP (na disku od 80 GB) onda ni ovaj drugi (na disku od 500 GB) nije mogao da bootuje.

Sve u svemu, mislim da višestruko bootovanje nije najsrećnije rešeno. Trebalo bi da bude mnogo laganije, a ne da se na svim forumima ljudi stalno rešavaju multi-boot probleme.
[ despot77 @ 31.01.2010. 17:08 ] @
U principu više problema napravi windows na linuxu, nego linux na windowsu... ako se poštuje nepisano pravilo: prvo instalirati windows, pa onda linux u 99% slučajeva će dual boot da radi, a ako se instalira prvo linux pa windows tad 100% će windows ignorisati linux te neće dozvoliti dual boot...
Što se tiče tvog problema, ako si planirao vaditi taj stari HDD od 80GB onda si ga trebao ranije izvaditi pa instalirati windows pa onda linux, i ne bi imao problema...ovako kako si ti radio malo si zakomplikovao stvar...koliko sam uspio shvatiti iz tvojih postova, imao si dual boot dva windowsa, pa si instalirao openSUSE i usput obrisao onaj prvi windows, i tim brisanjem si zeznuo i drugi windows...da nisi brisao ništa imao bi izbor linux windows a kad izabereš windows imao bi još jedan izbor između dva windowsa...drugi put ćeš znati :)

[Ovu poruku je menjao despot77 dana 31.01.2010. u 18:22 GMT+1]
[ Brodoplovac @ 04.02.2010. 09:49 ] @
Uklonio sam onaj manji 80GB hard disk i sve lepo šljaka.
[ Brodoplovac @ 13.08.2010. 15:23 ] @
Evo naleteh na ovo objašnjenje koje govori o tome kako uz pomoće Recovery Console kopirati nekorumpiran NTLDR fajl sa Win XP CD-a na računar:

Q: Do you see a message that reads NTLDR Is Missing?

A: NTLDR (think NT Loader) is the first file that executes during the boot process. It performs a host of functions, including switching the processor to protected mode and providing access to hard drives formatted for Windows OSes. You can accidentally delete NTLDR, it can become corrupt, or it can be moved by the system if you or a program have been copying and deleting a lot of files to and from the root of your drive (the basic level, outside of a folder -- in other words, straight to C:). (Microsoft has confiirmed that this behavior is a problem in Windows XP, both Home and Professional Editions.)

You can restore NTLDR from the WinXP Setup CD by using Recovery Console. At the command prompt, type cd .. and press ENTER. Enter the letter of your CD-ROM drive (probably D: unless you have multiple drives) and press ENTER. Type cd i386 and press ENTER. Type copy ntldr c: and press ENTER. Type copy ntdetect.com c: and press ENTER. (Ntdetect.com is another boot file that, when missing, can generate the NTLDR error.)

After the copy process completes, type Exit and press ENTER. Your PC will restart.
[ Brodoplovac @ 21.10.2010. 13:02 ] @
How To Fix “BOOTMGR is missing” Error in Vista and Windows 7

SOLUTION 1

Fixing the "BOOTMGR is missing" error isn't too hard; here's how.

The day before yesterday I was testing out a program with several system utilities built in. One of its components left my computer in a bit of a mess – no icons anywhere and other assorted woes. I had set a system restore point before I ran the program, so I thought I’d do a system restore. System restore gave me a message that it couldn’t restore my files. I decided to restore a disc image I had made a short while back. When I booted up the computer I got a message:
BOOTMGR is missing
Press Ctrl+Alt+Del to restart
I stared at it the white letters on the black background for a few minutes, while the cursor blinked back at me. After some searching (on another computer) I had some solutions.
Barring any hardware errors, here’s how to fix that error:
Insert your Windows Vista or Windows 7 disk into your DVD player and restart your computer.
The next screen you see should have the Language, Time and Currency and Keyboard boxes.
In the lower left side there are two options: “What to know before installing Windows” and “Repair your computer.”
Click on “Repair your computer”
Windows will then try to find the installation directory for Vista or Windows 7, depending on what you have.
Next up is a screen with a box called Recovery Options. Click the first option, Startup Repair.
You’ll see a Startup Repair box with the message “Startup Repair is checking your system for problems…”
When it’s done, it will prompt you to reboot. If there is more than one problem it may reboot again to continue repairing.
At this point, you can remove the DVD, reboot and everything should be working.

izvor: http://www.techsupportalert.co...izmo%27s+Best-ever+Freeware%29

SOLUTION 2

If the previous method does not resolve the problem, you can rebuild the BCD store by using the Bootrec.exe tool in the Windows Recovery Environment. To do this, follow these steps:

- Get your Vista installation DVD and pop it into your drive.
- Then restart your computer.
- Press a key when you are prompted.
- Select a language, a time, a currency, and a keyboard or another input method, and then click Next
- Click Repair your computer
- Click the operating system that you want to repair, and then click Next
- In the System Recovery Options dialog box, click Command Prompt
- Type bootrec /rebuildbcd and then press ENTER

• If Bootrec runs successfully, it will present you with the installation path of a Windows directory. To add the entry to the BCD store, type Yes . A confirmation message appears that indicates the entry was added successfully.

• If Bootrec cannot locate any missing Windows installations, you must remove the BCD store, and then you must re-create it. To do this, type the following commands in the order shown below: (Remember to press ENTER after each command)

bcdedit /export C:\BCD_Backup

ren c:\boot\bcd bcd.old

bootrec /rebuildbcd

- Restart the computer.

izvor: http://cyberst0rm.blogspot.com...fix-bootmgr-is-missing-in.html

[ Djetvan @ 21.10.2010. 18:31 ] @
@Brodoplovac,hvala, baš si drug.
Verovatno će nekad zatrebati pa sam ga arhivirao.
[ Brodoplovac @ 07.02.2011. 14:04 ] @
10 things you can do when Windows XP won't boot

#1: Use a Windows startup disk

One of the first things you should reach for when troubleshooting a Windows XP boot problem is a Windows startup disk. This floppy disk can come in handy if the problem is being caused when either the startup record for the active partition or the files that the operating system uses to start Windows have become corrupted.

To create a Windows startup disk, insert a floppy disk into the drive of a similarly configured, working Windows XP system, launch My Computer, right-click the floppy disk icon, and select the Format command from the context menu. When you see the Format dialog box, leave all the default settings as they are and click the Start button. Once the format operation is complete, close the Format dialog box to return to My Computer, double-click the drive C icon to access the root directory, and copy the following three files to the floppy disk:
Boot.ini
NTLDR
Ntdetect.com

After you create the Windows startup disk, insert it into the floppy drive on the afflicted system and press [Ctrl][Alt][Delete] to reboot the computer. When you boot from the Windows startup disk, the computer will bypass the active partition and boot files on the hard disk and attempt to start Windows XP normally.
#2: Use Last Known Good Configuration

You can also try to boot the operating system with the Last Known Good Configuration feature. This feature will allow you to undo any changes that caused problems in the CurrentControlSet registry key, which defines hardware and driver settings. The Last Known Good Configuration feature replaces the contents of the CurrentControlSet registry key with a backup copy that was last used to successfully start up the operating system.

To use the Last Known Good Configuration feature, first restart the computer by pressing [Ctrl][Alt][Delete]. When you see the message Please select the operating system to start or hear the single beep, press [F8] to display the Windows Advanced Options menu. Select the Last Known Good Configuration item from the menu and press [Enter].

Keep in mind that you get only one shot with the Last Known Good Configuration feature. In other words, if it fails to revive your Windows XP on the first attempt, the backup copy is also corrupt.
#3: Use System Restore

Another tool that might be helpful when Windows XP won't boot is System Restore. System Restore runs in the background as a service and continually monitors system-critical components for changes. When it detects an impending change, System Restore immediately makes backup copies, called restore points, of these critical components before the change occurs. In addition, System Restore is configured by default to create restore points every 24 hours.

To use System Restore, first restart the computer by pressing [Ctrl][Alt][Delete]. When you see the message Please select the operating system to start or hear the single beep, press [F8] to display the Windows Advanced Options menu. Now, select the Safe Mode item from the menu and press [Enter].

Once Windows XP boots into Safe mode, click the Start button, access the All Programs | Accessories | System Tools menu, and select System Restore. Because you're running in Safe mode, the only option on the opening screen of the System Restore wizard is Restore My Computer To An Earlier Time, and it's selected by default, so just click Next. Then, follow along with the wizard to select a restore point and begin the restoration procedure.
#4: Use Recovery Console

When a Windows XP boot problem is severe, you'll need to use a more drastic approach. The Windows XP CD is bootable and will provide you with access to a tool called Recovery Console.

To boot from the Windows XP CD, insert it into the CD-ROM drive on the problem system and press [Ctrl][Alt][Delete] to reboot the computer. Once the system begins booting from the CD, simply follow the prompts that will allow the loading of the basic files needed to run Setup. When you see the Welcome To Setup screen, shown in Figure A, press R to start the Recovery Console.
Figure A

You'll then see a Recovery Console menu, like the one shown in Figure B. It displays the folder containing the operating system's files and prompts you to choose the operating system you want to log on to. Just press the menu number on the keyboard, and you'll be prompted to enter the Administrator's password. You'll then find yourself at the main Recovery Console prompt.
Figure B


#5: Fix a corrupt Boot.ini

As the Windows XP operating system begins to load, the Ntldr program refers to the Boot.ini file to determine where the operating system files reside and which options to enable as the operating system continues to load. So if there's a problem rooted in the Boot.ini file, it can render Windows XP incapable of booting correctly.

If you suspect that Windows XP won't boot because Boot.ini has been corrupted, you can use the special Recovery Console version of the Bootcfg tool to fix it. Of course, you must first boot the system with the Windows XP CD and access the Recovery Console as described in #4.

To use the Bootcfg tool, from the Recovery Console command prompt, type

Bootcfg /parameter

Where /parameter is one of these required parameters:
/Add--Scans the disk for all Windows installations and allows you to add any new ones to the Boot.ini file.
/Scan--Scans the disk for all Windows installations.
/List--Lists each entry in the Boot.ini file.
/Default--Sets the default operating system as the main boot entry.
/Rebuild--Completely re-creates the Boot.ini file. The user must confirm each step.
/Redirect--Allows the boot operation to be redirected to a specific port when using the Headless Administration feature. The Redirect parameter takes two parameters of its own, [Port Baudrate ] | [UseBiosSettings].
/Disableredirect--Disables the redirection.
#6: Fix a corrupt partition boot sector

The partition boot sector is a small section of the hard disk partition that contains information about the operating system's file system (NTFS or FAT32), as well as a very small machine language program that is crucial in assisting the operating system as it loads.

If you suspect that Windows XP won't boot because the partition boot sector has been corrupted, you can use a special Recovery Console tool called Fixboot to fix it. Start by booting the system with the Windows XP CD and accessing the Recovery Console as described in #4.

To use the Fixboot tool, from the Recovery Console command prompt, type

Fixboot [drive]:

Where [drive] is the letter of the drive to which you want to write a new partition boot sector.
#7: Fix a corrupt master boot record

The master boot record occupies the first sector on the hard disk and is responsible for initiating the Windows boot procedure. The master boot record contains the partition table for the disk as well as a small program called the master boot code, which is responsible for locating the active, or bootable, partition, in the partition table. Once this occurs, the partition boot sector takes over and begins loading Windows. If the master boot record is corrupt, the partition boot sector can't do its job and Windows won't boot.

If you suspect Windows XP won't boot because the master boot record has been corrupted, you can use the Recovery Console tool Fixmbr to fix it. First, boot the system with the Windows XP CD and access the Recovery Console as described in #4.

To use the Fixmbr tool, from the Recovery Console command prompt, type

Fixmbr [device_name]

Where [device_name] is the device pathname of the drive to which you want to write a new master boot record. For example, the device pathname format for a standard bootable drive C configuration would look like this:

\Device\HardDisk0
#8: Disable automatic restart

When Windows XP encounters a fatal error, the default setting for handling such an error is to automatically reboot the system. If the error occurs while Windows XP is booting, the operating system will become stuck in a reboot cycle--rebooting over and over instead of starting up normally. In that case, you'll need to disable the option for automatically restarting on system failure.

When Windows XP begins to boot up and you see the message Please select the operating system to start or hear the single beep, press [F8] to display the Windows Advanced Options Menu. Then, select the Disable The Automatic Restart On System Failure item and press [Enter]. Now, Windows XP will hang up when it encounters the error and with any luck, it will display a stop message you can use to diagnose the problem.
#9: Restore from a backup

If you can't seem to repair a Windows XP system that won't boot and you have a recent backup, you can restore the system from the backup media. The method you use to restore the system will depend on what backup utility you used, so you'll need to follow the utility's instructions on how to perform a restore operation.
#10: Perform an in-place upgrade

If you can't repair a Windows XP system that won't boot and you don't have a recent backup, you can perform an in-place upgrade. Doing so reinstalls the operating system into the same folder, just as if you were upgrading from one version of Windows to another. An in-place upgrade will usually solve most, if not all, Windows boot problems.

Performing a Windows XP in-place upgrade is pretty straightforward. To begin, insert the Windows XP CD into the drive, restart your system, and boot from the CD. Once the initial preparation is complete, you'll see the Windows XP Setup screen (shown earlier in Figure A). Press [Enter] to launch the Windows XP Setup procedure. In a moment, you'll see the License Agreement page and will need to press [F8] to acknowledge that you agree. Setup will then search the hard disk looking for a previous installation of Windows XP. When it finds the previous installation, you'll see a second Windows XP Setup screen, as shown in Figure C.
Figure CThis screen will prompt you to press R to repair the selected installation or to press [Esc] to install a fresh copy of Windows XP. In this case, initiating a repair operation is synonymous with performing an in-place upgrade, so you'll need to press R. When you do so, Setup will examine the disk drives in the system. It will then begin performing the in-place upgrade.

Keep in mind that after you perform an in-place upgrade or repair installation, you must reinstall all updates to Windows.

izvor:
http://www.techrepublic.com/ar...n-windows-xp-wont-boot/6031733

[ Brodoplovac @ 15.12.2011. 21:03 ] @
How to Prepare for Boot or System Problems by Creating a Windows 7 Repair Disk

Here is what all Windows 7 users should do before an emergency strikes:
Open the Start menu
Enter "repair" (no quotes) in the "Search programs and files" line
Choose "Create a System Repair Disc"
A dialog box opens listing your CD/DVD drive and instructing you to insert a blank CD (image below)
Click “Create disc”

An alternate path is: Control Panel—System and Maintenance—Backup and Restore. In the left pane, click Create a system repair disc and then follow steps 4 and 5 above.

After it has been burnt, put the disk (or "disc" as Microsoft spells it) in a safe place and hope you never have to use it.

If you have trouble creating a disk (or "disc"), you can download an ISO copy at http://neosmart.net/blog/2009/windows-7-system-repair-discs/. Unfortunately, this is a torrent and requires a torrent manager.
Izvor:
http://www.techsupportalert.co...ting-windows-7-repair-disk.htm
[ kinjo23 @ 16.08.2016. 18:34 ] @
i'm also having this bootmgr problem
[ kinjo23 @ 17.08.2016. 12:15 ] @
i found my working fix
How To Fix Bootmgr Is Missing Error On Windows Desktop Or Laptop?