[ Stefan Markic @ 01.02.2010. 17:25 ] @
Firefox-u već dva meseca pada market share, a o IE-u i da ne govorimo. Chrome pokrade sve brojke. http://marketshare.hitslink.com/browser-market-share.aspx?qprid=1 |
[ Stefan Markic @ 01.02.2010. 17:25 ] @
[ w3bl0rd @ 01.02.2010. 18:03 ] @
dobro je ljudi se osvještavaju, FF postao jedan od najgorih browsera, ako ne i lošiji od IE-a, Chrome prebrz, Opera rame uz rame bar ove nove bete, u rendanju i IE brži od FF
[ Daniel Fat @ 01.02.2010. 18:25 ] @
Citat: Stefan Markic: Firefox-u već dva meseca pada market share, a o IE-u i da ne govorimo. Chrome pokrade sve brojke. http://marketshare.hitslink.com/browser-market-share.aspx?qprid=1 Ja ne znam jel ti gledas u isti chart, ali FF brojke rastu (uporedi Mart 2009 sa Januarom 2010); bolje reci fluktuiraju. Da chrome jeste odlican browser i zasluzuje sve pohvale. Verovatno za dosta toga je zasluzan i sam WebKit. [ Stefan Markic @ 01.02.2010. 18:32 ] @
Citat: Daniel Fat: Ja ne znam jel ti gledas u isti chart, ali FF brojke rastu (uporedi Mart 2009 sa Januarom 2010) Citiriao si me i ne vidiš šta si citirao. :) Rekoh, već dva meseca pada. ;) Pročitaj ponovo šta sam napisao. Od decembra je FF krenuo naniže, a Chrome je počeo naglo da skače. [ Dejan Lozanovic @ 02.02.2010. 00:14 ] @
Citat: Stefan Markic: Citiriao si me i ne vidiš šta si citirao. :) Rekoh, već dva meseca pada. ;) Pročitaj ponovo šta sam napisao. Od decembra je FF krenuo naniže, a Chrome je počeo naglo da skače. Hmm temperatura u zadnjih dva meseca pada, znaci li to da smo usli u ledeno doba ? http://en.wikipedia.org/wiki/Browser_market_share Sve zavisi ko je i za sta relevantan. Evo primera radi statisike za wikipediju. Firefox ima vise nego na linku koji si ti ostavio. [ Mitrović Srđan @ 02.02.2010. 00:50 ] @
Koliko god da ima FF mi je postao samo takav bloat. Najezim se kada ga vidim.
Hvala Bogu na Chrome-u:) [ Nedeljko @ 02.02.2010. 02:10 ] @
Pa, nije Bog napisao Hrom.
Ja sam vala na fajerfoksu i ne žalim se. Iz verzije u verziju je sve brži. Mašinica ima 4GB RAM-a, tako da mi je sasvim OK. Zbog čega je Gugl proizveo Hrom? Da bi ljudi kroz njegovu traku za adrese/pretragu koristili Gugl ili da bi špijunirao ko šta gleda da bi poboljšao rezultate pretrage? Voleo bih da znam koji su motivi, sa posebnim osvrtom na privatnost korisnika. Slažem se da u statistici za fajerfoks nema ničeg zabrinjavajućeg. [ Nedeljko @ 02.02.2010. 02:38 ] @
Koliko vidim, na duži rok su "ostali" manje više na konstantnih 0.7%, dok svi navedeni čitači rastu na račin internet iksplorera. Najbrže raste Hrom, pa Opera mini, pa Safari, pa Opera, pa fajerfox najsporije, a internet iksplorer jedini pada.
[ w3bl0rd @ 02.02.2010. 06:24 ] @
Nisam vjerovao da ću ovo ikad reči, ali trenutno je čak i IE8 kvalitetniji, stabilniji i brži browser od FF...
a za one koji se brinu o chrome u vezi privatnosti imaju SRWare Iron, isti chrome ali ne šalje ništa google-u ;) Opera je extra iznenadila... možda čak pređem i na nju kad ova verzija 10.5 dođe bar u betu [ Zoran Milovanovic @ 02.02.2010. 10:48 ] @
Posle ~5 godina koriscenja FF, kao jedinog browsera, pre par dana sam migrirao na Chrome (mozda cu kasnije da migriram na Chromium or .. - zbog ove panike o spijuniranju).
Jos uvek je rano da sudim, ali Chrome je mnogo "laksi" od FF. Do duse, jos se nisam navikao bas na njegove "fore", a i fali mi po koja ekstenzija. Ali ima vremena da se prilagodim. Opera je ok, ali imam problema da otvorim neke sajtove koje moram da koristim. Zato je ispala iz igre jos pre 5 god... IE 8 bi mozda mogao da koristim, da otvaranje novog taba ne traje ~2+ sec. Kao da radja mecku, a i nekako volim da zaobidjem taj browser, nije mi jasno bas konkretno zbog cega. p.s. ako blatimo FF, evo imam da prilozim :) http://www.elitesecurity.org/p2502273 [ w3bl0rd @ 02.02.2010. 10:59 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: IE 8 bi mozda mogao da koristim, da otvaranje novog taba ne traje ~2+ sec. Kao da radja mecku, a i nekako volim da zaobidjem taj browser, nije mi jasno bas konkretno zbog cega. tu se i ja slažem :) makar i bio bolji od svih nekako mi nije srcu prirastao :D, muči ga neslavna prošlost [ Suns @ 02.02.2010. 11:57 ] @
Istina dosta ljudi koristi Firefox, pa i ja sam još dok je bio Phonex kada je nasledio "system" od Netscape Communicator-a ali i sam primecujem da je sve losiji i losiji iz verzije u verziju.
Po mom misljenju jedino sto odrzava Firefox u životu jesu ekstenzije koju nekima toliko olakšavaju neke radnje da je potpuno nezamislivo preci sada na neki drugi Browser. Koliko mogu da primetim i Chrome ide putem ekstenzija, ali nije to to jbg ipak je Mozilla te ekstenzija razvijala od samog pocetka vec 6-7 godina unazad dok Chrome to radi zadnjih godinu ipo i to traljavo. Da firefox nema extenzije garantujem da bi bio poslednji na listi market share-a! [ Slobodan Milivojevic @ 02.02.2010. 12:55 ] @
Adobe flash i linux... Bez flashblock-a ne pomisljam da otvorim neki sajt, tako da bez toga ne idem... Doduse sad ima toga i za Chrome, tako da mogu nekako i da predjem. Jos mi je FF no.1 za sve sem facebook-a, za FB koristim chrome za linux koji je neverovatno brzi, pa dalje cemo videti
![]() ![]() Nije tako strasan sto se tice zauzeca memorije. [ salac @ 02.02.2010. 13:48 ] @
Ako vam je FF spor i bloated, iskljucite ekstenzije i proverite pravu brzinu.
IE je i dalje ubedljivo najsporiji browser. ps. korisnik sam opere, negde od 97 ili 98 [ Nedeljko @ 02.02.2010. 14:34 ] @
A šta fali fajerfoksu bez ekstenzija?
[ darkonsm @ 02.02.2010. 15:38 ] @
Pogledaj te oscilacije 0.31% su normalna pojava kad pogledas dijagram pri kraju meseca izasao je 3.6 videcemo reakciju na njega .
Google hrome je ok koristim ga kao drugi browers ali je isto tako bagovit ko firefox . Apsolutno nista se ne moze izvuci od toga . Samo dve stvari vidim I8 je promasaj i google hrome ima solidan rast i verovatno ce biti tako neko vreme. [ d.... @ 02.02.2010. 16:24 ] @
Cini mi se da to kako Vam radi browser zavisi od veze, stranice koja se otvara, konfiguracije kompjutera i stanja u kom je komjputer. Mozete na internetu pronaci "stopericu" koja meri koliko Vam se brzo strana otvara u browser-u. Imate i nesto na tu temu ovde: http://www.elitesecurity.org/t386407-0#2502498 .
[ Zoran Milovanovic @ 02.02.2010. 20:44 ] @
Nemam ja zamerke na brzinu otvaranja / ucitavanja stranica u ni jednom browseru. Cak mi se nekako cini da je Opera tu no.1
Medjutim stucanje kompa definitivno nemam ovih par dana (oko nedelju dana) A forsiram Chrome onoliko koliko sam forsirao i FF, preko 30 taba + tako ga ostavim citav dan, zatim sutra posikljucujem sve sto mi "ne treba", on oslobodi memoriju, nije kao FF da nastavi gde je stao. Takodje sam koristio FlashBlock ekstenziju, ali nije to to (pored ABP). Evo upravo sada sam ukljucio FF, posle 2 dana, ima 6-7 taba koje sam ostavio od poslednjeg surfa. I sta se dogadja, prvo Not Responding jedno 5-6 sekunde, dok nije otvorio tabove, zatim otvara tabove, paralelno, ali mi ne dozvoljava da kliknem na nijednom od njih. Memorija je u startu zauzeta 280MB (ok, 7 taba, dosta glomaznih sajtova) ali dovoljno je da nastavim i za par sati cu imati 800MB manje memorije. Jos uvek nisam siguran da li hrom moze da mi obavi sam posao koji mi treba, pa je mozda povratak na FF neizbezan. Ali to mi ne brani da pljucnem tu i tamo na njega :) p.s. Probao i bez ekstenzija, tema i ostalih stvari, probao / koristio regularan FF, koristio Minefield, uvek isto. Jer koristim svega par ekstenzija koje ne bi trebalo da su toliki "krs". dodatak: Vec sam pisao u onoj drugoj temi, da FF voli da se osvezava na par sati (recimo 2x dnevno) restartom. Medjutim, to je iritantno raditi. Recimo da sam otvorio 20ak taba, zatim otvorim 21 u kome je flash video, pocnem da gledam, a on mi "secka". Znaci, ja moram da zatvorim FF sa 21tabom, startujem ga ponovo da bih pogledao video bez cimanja. Znate li koliko traje taj postupak? Zatvaranja (da ne pominjem da proces nekada ume da se zaglavi, pa posle 20ak sekunid, kada pokusam da ga ukljucim, on meni lepo FF je vec pokrenut, prvo ga zatvori pa tek onda pokusaj ponovo - pa ja onda task manager pa kill process...) Pa ukljucivanje FF i reload 20ak taba again... Muke su to :-) Ako je problem flash, zasto mi se isto to ne dogadja na Chrome? [ Comrade @ 02.02.2010. 21:34 ] @
Ja koristim FF, ali sam pre neki dan probao (ponovo) chrome. Prva stvar koja me je iznervirala jesu neke caption reklame u samom videu na youtubu, sto mi se ne pojavljuje u FF. Ovo me toliko nervira da je to dovoljan razlog da ne predjem na chrome. Druga stvar koja me nervira je odustvo status bara, tj. ima neki pseudo status bar koji se ne ponasa kako treba. Jos jedna stvar koja me nervira je selektovanje, u chromu selektuje i pozadinu i to mi mnogo smeta, iako znam da ce isto da mi kopirao kao i da sam selektovao u FF. Za dva dana, koliko sam ga koristio, zabagovao mi se 3 puta... A ako u celu ovu pricu ubacimo i spijuniranje (btw nisam uspeo da nadjem neku ekstenziju kao sto je better privacy na FF) onda chrome za mene jednostavno nije opcija.
[ Zoran Milovanovic @ 02.02.2010. 22:01 ] @
Citat: Ja koristim FF, ali sam pre neki dan probao (ponovo) chrome. Prva stvar koja me je iznervirala jesu neke caption reklame u samom videu na youtubu, sto mi se ne pojavljuje u FF. Ovo me toliko nervira da je to dovoljan razlog da ne predjem na chrome. - Nisam primetio, mnogo retko visim na YT. Ali moguce, mada to moze da se iskljuci, zar ne? Ja to uvek radim, ako je slika bitnija od zvuka. Citat: Druga stvar koja me nervira je odustvo status bara, tj. ima neki pseudo status bar koji se ne ponasa kako treba. Jos jedna stvar koja me nervira je selektovanje, u chromu selektuje i pozadinu i to mi mnogo smeta - U i mene smorio ovaj status bar, kada trebam da kliknem na link od pola metra, vidim samo pocetnu adresu i to je uzas. Klikcem "na slepo". Selektovanje, takodje. I meni baguje YT - otvori stranicu ali umesto videa ostane samo belo (oko mene sve je belo...) Reload resava problem. Mislim da je to nesto u vezi sa flashom, jer u FF mi se poslednjih dana koriscenja istog, kada skrolujem na page gde je YT video, i video vukao zamnom, tako da je uvek bio na sredini ekrana, nisam mogao da vidim komentare ili opis. Takodje i na FB kada pretrazujem ljude, otvori mi samo header i "fb status bar" a sadrzaja na sredini nema nigde? Daleko da je Chrome savrsen, ali bar mi ne zakucava komp "bez razloga". edit: nasao sam zasto mi se YT bagovao, tj, nekako je AdThward ekstenzija bila ukljucena za yt domen. I blokirala je flash :) (ponekad) vrlo cudno, verovatno ekstenzija baguje. Sada radi sve normalno. [Ovu poruku je menjao Zoran Milovanovic dana 03.02.2010. u 00:44 GMT+1] [ Nedeljko @ 02.02.2010. 23:53 ] @
w3bl0rd
Citat: a za one koji se brinu o chrome u vezi privatnosti imaju SRWare Iron, isti chrome ali ne šalje ništa google-u ;) Evo, javljam se iz Ajrona. Zašto onda iko koristi Hrom? Koliko vidim, Hrom je ekstra za citiranje na ES sa naopakim ređanjrm tagova. Kad li će da isprave taj bag? [ Mitrović Srđan @ 03.02.2010. 01:25 ] @
Dobro Nedeljko mozes ti da tupis do sutra po obicaju ali to ne menja stanje stvari.
Ako ti nemas probolem ne znaci da generalno poblem sa sporoscu FF ne postoji. Ja imam taj problem iako zbog posla sam prinudjem da koristim FF zbog extenzije (firebug,web developer itd). Imam svega par extenzija i uzasan je. U internet caffe kog posedujem do pre mesec dana svugde je bio instaliran FF. Posle 2-3 meseca vec se javljaju uzasni problemi. Non stop ili not responding taba i rusenje komplet FF ili NEVEROVATNO nervirajuce stanje kada kucam adresu sajta a FF treba 15 sekundi da otkuca url. Od kada sam lepo prebacio na chrome svi zadovoljni :0 [ salac @ 03.02.2010. 02:24 ] @
Koliko ja znam IE je imao tu glupu osobinu da je stranice ucitavao sekvencijalno - znaci ako postoji neki glomazni js na pocetku stranice, on to prvo izvrti pa nastavi dalje, i zbog toga je postojala ona neprijatna pauza na pocetku ucitavanju sadrzaja. Ostali browseri su pametnije iskodirani.
Bas skoro mi je bilo dosadno pa sam isao na one online javascript benchmark sajtove - chrome je bio najbrzi, opera 1.5 beta tek nesto sporija, pa onda opera, pa ff, a IE 8 se bas pokazao jadno. Doduse to i ne cudi obzirom da je Chrome prakticno i napravljen da bude ultra-brz javascript interpreter jer Google se kune u cloud -> sto brze izvrsavanje js-a, to bolje po njih. [ Nedeljko @ 03.02.2010. 06:41 ] @
@Mitrović Srđan
OK, kako citiraš ljude na ES iz Hroma? Hrom ispremešta tagove opušteno. Mislim, sad ispade da je hrom bez mana. Evo, probao sam sinoć taj ajron i kad mi je 3acpao citat, vrno se na fajerfoks. [ darkonsm @ 03.02.2010. 06:50 ] @
Po mom iskustvu google hrome je stabilniji od firefoxa ali kad mu dodas dodatke ko firefoxu postane nestabilniji od firefoxa cak i uspori sto sam i izmerio .
Kad uporedjujete uporedjute ili cist firefox ili natovarite hrome sa istim dodacima. [ deerbeer @ 03.02.2010. 08:58 ] @
Meni FF radi odlicno . Nema extenzija , pluginova i ostalog bloata i djubreta .
Chrome sam testirao jednom zbog javascripti i razlika u odnosu na IE i FF je vise nego drasticna . Za sad ne bih jurisao sa Chrome-om dok ne izadju na videlo svi njegovi potencijalni bagovi i propusti. A siguran sam da ih ima i da ce ih biti. Ipak je jos to browser - zelembać i ako ga je google napravio. [ combuster @ 03.02.2010. 09:13 ] @
Taj problem sa tag-ovima ce pre biti da je do WebKit-a - Arora ima isti problem...
Uglavnom skrolovanje mi je "smoother" preko WebKit baziranih browsera nego preko FF-a i to za sada predstavlja glavni razlog zasto izbegavam FF. O IE necu da komentarisem, ne koristim ga godinama... [ Nedeljko @ 03.02.2010. 10:51 ] @
Zabole me zbog čega je.
U fajerfoksu radi u hromu ne radi. Tačka! [ Sir_Oliver @ 03.02.2010. 11:55 ] @
@Mitrović Srđan: Ako imaš problem sa FF ne znači da generalno problem sa FF postoji.
Vidim da ima ljudi koji kažu da je IE8 bolji od FF-a... možda u snovima. Pokrenite ACID3 test, pa se uverite u kvalitet IE8 browsera. Evo jednog zanimljivog testa: http://lifehacker.com/5457242/...ome-4-opera-105-and-extensions [ Zoran Milovanovic @ 03.02.2010. 16:11 ] @
Znas kako, ja definitivno ne verujem tim testovima. Imam racunar, imam sva 4. browsera. Umem da startujem task manager, da viidm stanje memorija, procesa. Osecam pod kojim browserom mi komp stuca, a pod kojim ne. Tako da tamo moze da pise i da FF ne zauzima memoriju, meni je sve jedno...
Nedeljko, radi i u IE, da li to znaci da je IE dobar koliko i FF? [ Sir_Oliver @ 03.02.2010. 16:45 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Znas kako, ja definitivno ne verujem tim testovima. Imam racunar, imam sva 4. browsera. Umem da startujem task manager, da viidm stanje memorija, procesa. Osecam pod kojim browserom mi komp stuca, a pod kojim ne. Tako da tamo moze da pise i da FF ne zauzima memoriju, meni je sve jedno... Nedeljko, radi i u IE, da li to znaci da je IE dobar koliko i FF? Nema tu puno razloga za skepticnost, testovi ovog tipa nisu sinteticki, vec su radjeni u realnim uslovima. Ja jos nisam naleteo na browser na Linux-u koji koci masinu (iako nemam neku vrisak konfiguraciju). Ali sam zato vidjao browsere koji ne renderuju dobro sadrzaj stranica. [ Zoran Milovanovic @ 03.02.2010. 18:09 ] @
Pa i ja sam koristim Linux (ok, mnogo retko u poslednjih ~godinu dana). Ali i tamo FF zabada, tako da sam ja vidjao :)
Da problem sa FF postoji, to sto neko nije naisao na takav problem ne znaci da ga nema. Pretrazi web malo, naci ces visecifrene rezultate. Nije to nikakva podvala ili hajka na FF. Da mi ne stvara probleme prvi bih ga koristio jer Chrome mi nije bas najbolja zamena. Ali stvara.. [ Nedeljko @ 03.02.2010. 19:02 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Nedeljko, radi i u IE, da li to znaci da je IE dobar koliko i FF? Znači da je bolji od hroma. [ vladared @ 03.02.2010. 19:11 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Pa i ja sam koristim Linux (ok, mnogo retko u poslednjih ~godinu dana). Ali i tamo FF zabada, tako da sam ja vidjao :) Da problem sa FF postoji, to sto neko nije naisao na takav problem ne znaci da ga nema. Pretrazi web malo, naci ces visecifrene rezultate. Nije to nikakva podvala ili hajka na FF. Da mi ne stvara probleme prvi bih ga koristio jer Chrome mi nije bas najbolja zamena. Ali stvara.. Nisam siguran da to zabadanje koje pominješ je problem FF-a, pošto je generalno problem u flash (falsh) playeru koji generalno nije proizvod mozzile. No bilo kakako bilo ovo je činjenica da se zabada na flashu što ni na jednom drugom OSu (koji ima adobe flash player) nije slučaj... [ combuster @ 03.02.2010. 19:23 ] @
Pa kad stoka od adobe developera kuka na drajvere i implementiranu podrsku za vdpau i xvmc - kako nam flash radi lepo kroz bilo koji media player, samo kuca tj ubija procesorsko vreme kada gledash flash iz browser-a?
http://blogs.adobe.com/penguin...olving_different_problems.html Ja se nesto u video decoding i encoding ne razumem bas - ako bi neko mogao ovo da mi pojasni in layman terms pa da skontam ja sta je pisac hteo da kaze? Uglavnom mi ta kuknjava smrdi do neba... [ Ivan Dimkovic @ 03.02.2010. 19:48 ] @
Evo ja cu da ti pojasnim o cemu se radi..
Ne mogu da govorim u Adobe-ovo ime, ali pretpostavljam da nemaju budzet i vreme da podrze sve kvazi "standarde" za video akceleraciju na Linuxu (VDPAU, VAAPI, itd...) To zahteva posebne code-pathove, i da stvar bude gora - podrska za kompleksnije stvari (overlay preko video-a, vise layera sa transparencijom, itd...) nisu uvek dostupni i to zavisi od milona faktora (verzije linux kernela, verzije drajvera, itd...) - jednom recju, u pitanju je opsti haos. Ne mozete porediti mplayer sa Flash playerom, jer flash player mora da podrzava mnoge druge stvari osim pukog pustanja videa - da je samo dekodiranje videa na NV12/YUV plane u pitanju, to moze da se uradi, mada i tu imas brdo problema sa konfiguracijama - medjutim dodatna kompleksnost dolazi zbog toga sto Flash crta stvari preko videa, i tu stvari postaju gadne. Evo najplasticniji primer - Intelov VAAPI se ponasa drugacije na njihovim GMA i IEGD drajverima (GMA = netbook/desktop, IEGD=embedded), i da stvar bude gora - to se menja iz verzije u verziju. Onda, recimo, neki od tih drajvera imaju zesca ogranicenja za overlay slojeve (tipa, podrzavaju samo jedan color format, ne podrzavaju skaliranje, itd...) - onda, u najgorem slucaju moras da rucno konvertujes neki overlay sloj iz, recimo, NV12 u RGB a to upucava performanse samo tako. -- Da, moguce je za sve ovo imati workaraund, Cinemo (moja firma) to radi - mi podrzavamo VDPAU i VAAPI, ali - kao sto rekoh, kada se pusta nesto preko videa, postoji gomila ogranicenja i nekada performanse drasticno padaju samo zato sto video drajver ne podrzava neke stvari koje su potrebne. Cela stvar varira od drajvera do drajvera, video cipa do video cipa - cak i verzije Linux kernela, i podrzavati te stvari je prilicno gadno. Mi smo limitirani na samo nekoliko platformi - a Adobe bi morao da podrzi bukvalno sve popularno, sto onda broj kombinacija / workaround-ova povecava drasticno. Windows je sasvim druga prica, mada i tu ima specificnosti kada je DXVA2 u pitanju - ali bar postoji samo jedan relevantni API (DXVA2/DirectShow) i obicno su svi drajveri feature-complete. [ combuster @ 03.02.2010. 19:54 ] @
Ok, sad mi je jasno. Sto se overlay-a tice na mom x3100 dobio sam overlay podrsku tek od 2.6.33 kernela (koji je jos uvek rc) i xf86-video-intel 2.10 drajvera i naravno da ima dosta quirk-ova prilikom pustanja videa kad koristim xv sa overlay podrskom, ume da bljesti (u fazonu stroba) kada se prozor resize-uje, ili da mi prikazuje neke cudne okvire sa svetlo plavom bojom, koliko problema ima video sam iz prve ruke. U isto vreme xvmc i obicni xv rade posao odlicno.
Dakle kukanje na onom blogu nije neopravdano... [ domeue @ 03.02.2010. 20:34 ] @
Oera 10.10 je baja za sve. Koristim je vec par godina i prezadovoljan sam.
[ Zoran Milovanovic @ 03.02.2010. 20:50 ] @
Citat: Nisam siguran da to zabadanje koje pominješ je problem FF-a, pošto je generalno problem u flash (falsh) playeru koji generalno nije proizvod mozzile. No bilo kakako bilo ovo je činjenica da se zabada na flashu što ni na jednom drugom OSu (koji ima adobe flash player) nije slučaj... Ma nisam ni mislio na flash nego na zauzece memorije. Pokazao sam vec da FF jedan prozor i jedan tab ~ 1GB RAM-a. Sto sigurno nije normalno. Isto to mi se desavalo i na Linuxu i na Windowsu (xp/7), odnosno desava mi se i dalje. P.S. I onako koristim No Flash ekstenziju, tako da sigurno nije to problem. [ darkonsm @ 03.02.2010. 21:16 ] @
Bas cudno meni firefox sa 10 tabs sa win 7 zauzima oko 580mb ukupno
[ Srđan Pavlović @ 04.02.2010. 14:00 ] @
Citat: Pokazao sam vec da FF jedan prozor i jedan tab ~ 1GB RAM-a. Sto sigurno nije normalno. Isto to mi se desavalo i na Linuxu i na Windowsu (xp/7), odnosno desava mi se i dalje. P.S. I onako koristim No Flash ekstenziju, tako da sigurno nije to problem. FF, jedan tab, 1GB ram-a je previse, tu nesto ne valja... jeste da FF bas i nije stedljiv po pitanju memorije (moje je misljenje da i ne treba da bude RAM je tu da bi ubrzao stvari, a ne HDD, ram i TREBA da se koristi maksimalno - to je i poenta), ali svakako ne trosi bas toliko. Evo trnutno kod mene oko 150mb sa 6 tabova (dosta zahtevni sajtovi uglavnom). [ Nedeljko @ 04.02.2010. 14:41 ] @
Ma, pusti ga, to što je na linku pokazao pre svega nije fajerfoks, što se vidi po ikoni.
[ Srđan Pavlović @ 04.02.2010. 14:56 ] @
Pa dobro, pomenuo je "memory leak", sto bi mogao biti razlog da se trosi bas toliko ram-a,
i da se to desava povremeno, sto da ne ionako je okacio shot nekakve pre-pre-bla-bla beta verzije. Ko voli da koristi beta softver, sto da ne :) Ne koristim beta softver osim ako ne sadrzi neki novi feature u odnosu na stari koji mi bas OCAJNICKI treba, pa da onda trpim beta bagove uz taj novi feature. [ Sir_Oliver @ 04.02.2010. 19:15 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Pa dobro, pomenuo je "memory leak", sto bi mogao biti razlog da se trosi bas toliko ram-a, i da se to desava povremeno, sto da ne ionako je okacio shot nekakve pre-pre-bla-bla beta verzije. Ko voli da koristi beta softver, sto da ne :) Ne koristim beta softver osim ako ne sadrzi neki novi feature u odnosu na stari koji mi bas OCAJNICKI treba, pa da onda trpim beta bagove uz taj novi feature. Memory leak je nesto sto je prisutno kod svih browsera. Danas sam nesto isprobao na poslu (komp sa Win XP-om) i kod kuce (Arch Linux): startovao sam Firefox (verzija 3.6) i Task Manager (tj. System Activity pod Linuxom) i pratio promenu zauzeca memorije Firefox-a bez ikakvog otvaranja sajtova. Kod Arch Linux-a nije bilo promena, medjutim pod Windowsom se na svakih 5sec uvecavala kolicina zauzete memorije za otprilike 10Kb. Ne znam kakva je razlika u memory management-u Linux i Windows kernela (i da li je ovo problem sa kernelom), ali kod Firefox-a za Windows definitivno postoji memory leak. P.S. od pluginova su i na Windowsu i na Linuxu aktivni Forecastfox, AdBlock Plus i Firebug. Teme na oba browsera su iste. [ Srđan Pavlović @ 04.02.2010. 19:18 ] @
Ne mora svako uvecanje trenutno koristene memorije da predstavlja memory leak, naravno.
[ Sir_Oliver @ 04.02.2010. 19:24 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Ne mora svako uvecanje trenutno koristene memorije da predstavlja memory leak, naravno. Slazem se, ali program nije imao sta da kesira. [ Srđan Pavlović @ 04.02.2010. 19:31 ] @
Ko zna kakav je memory management... + kako je FF isprogramiran da
alocira memoriju - to nije ni malo retka pojava da kod raznih programa u nekom "idle" stanju vidis fluktuacije u prikazu zauzeca memorije. Ali opet ostaje da je 1GB mnogo, sta god bio uzrok. Jel si bas upoznat sa nacinom na koji FF kesira podatke u ram, ili samo pretpostavljas? :) [ Sir_Oliver @ 04.02.2010. 19:45 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Ko zna kakav je memory management... + kako je FF isprogramiran da alocira memoriju - to nije ni malo retka pojava da kod raznih programa u nekom "idle" stanju vidis fluktuacije u prikazu zauzeca memorije. Ali opet ostaje da je 1GB mnogo, sta god bio uzrok. Jel si bas upoznat sa nacinom na koji FF kesira podatke u ram, ili samo pretpostavljas? :) Koliko ja znam FF kesira objekte. Ako je strana ucitana i nema aktivnosti u browseru, nema potrebe za kesiranjem. Zasto sam rekao da je memory leak prisutan kod svih browsera: zato sto je uvek moguce napraviti JavaScript koji ce da izazove memory leak (npr. jedan od scenarija je petlja od par stotina ili hiljada iteracija koja generise objekte: div, p, sta god). [ Zoran Milovanovic @ 04.02.2010. 20:35 ] @
Za nesto manje od 6h (od kada sam video da kazete da je problem u tome sto koristim alpha software, resio sam da isti zamenim ovim je l te "finalnim" a koliko je finalan, vidi ispod)
![]() Uklonio sam sa slike sve sto nisam zeleo da podelim sa vama, uradio screen celog ekrana, da ne bude da sam namontirao nesto i slicno. Obrati paznju na broj prozora, na broj tabova, na zauzece procesora, pogledaj grafik desno u "sidebar" sve oscilacije dolaze od dragog mi/nam FireFox-a.Opusteno sam surfovao. Nisam ga forsirao (samo sam fejsovao) jer sam vise radio u Chrome (sve izuzev fejsa koji sam ostavio FF). Znaci 50%, a mozda i manje je bio koriscen FF za (neka bude) 6h. Sto znaci da sam za 3h rada u FF uspeo da zauzmem 490MB RAM-a (da ne kazem 500, ovako kao na onim cenama u marketima, samo 490 ;). Ok, bilo je i vise oko 600, ali sam zatvorio sve tabove (2 fejsa) i ostavio da "odstoji" ali jok. Memorija se ne oslobadja i tacka. Ok ponovo sam bacio pogled na taskmanager i sada je stanje 450mb. A firefox idla vise od 20minuta. Kada on planira da mi oslobodi RAM, ne znam. Pokusao sam da gledam YT i jok ja, nece. Tj hoce on, ali sa cimanjem na svakih 20sec. Evo ga Chrom vec 24 sata bez restarta, jos nijednom nije zasecnuo video (gledam neke dokumentarce online) probao sam isti sajt u FF jednostavno NEMOGUCE! E, sada ne kazem da svi imaju ovaj problem ali ja imam. Da nemam, kao sto sam vec rekao rado bih nastavio da Fajerfoksujem, ali mnogo je postalo otezano u poslednjih par meseci, pa sam migrirao. Nedeljko, evo ikonica je FF, verzija je 3.6 (pre 6 sati skinuo, sveze instalirao) tema je neka da lici na Operu. Nemoj da te zbuni, pa da kazes da je to nasminkana Opera :) BTW: Minefield sam koristio iz razloga sto tada Firefox nije linkove (srednji klik) otvarao u prozore pored tog taba, nego ih je bacao na kraju. Tako da kada posle zavrsetka citanja 3-4 stranice i otvorenih dodatnih 10ak taba, treba mi 20 minuta da razgranicim, odakle sam ovo otvorio i zasto. A priznajem volim da klikcem na linkove :) - cesto imam i preko 30taba otvorenih - uostalom tome i sluze. Sada vidim da i FF ima to. Posto vozim sedmicu, kada predjem misem preko browser ikonice, otvori mi se preview svih tabova. Tako da mogu odma jos pri prvom kliku da otvorim tab koji zelim. To "regularni" FF jos uvek nema. Mada mi to nije preko potrebno. Koliko mi je bilo potrebno da tabove imam "grupisane". - Zato mi se isplatilo da vozim Minefield. Iskreno, retki su bugovi. [Ovu poruku je menjao Zoran Milovanovic dana 04.02.2010. u 21:49 GMT+1] [ Shadowed @ 04.02.2010. 23:06 ] @
Sorry za offtopic, al' koja je to tema za FF koju koristis? :)
[ Zoran Milovanovic @ 04.02.2010. 23:15 ] @
Operetta :)
[ Nemke_BG @ 05.02.2010. 11:20 ] @
@zoran poslednji put kad se meni desavalo da mi FF zauzima cak do 1, 5 G rama, ja sam lepo isao add-on po add-on i disable-ovao....i sta mislis koji add-on je bio problem? Pa smrdljivi skype(koji me tad nije ni pitao da se instalira u FF nego je zajedno sa programom sam sebe dodao tu....:@...valjda su do sad dodali neki checkbox za to....), konstantno mi je dizao ram do kraja i onda FF se zablokira i restartuje i onda opet i tako u krug... :@
e sad to se meni desilo pre neki 4 - 5 meseci i od tad svaki add-on koji instaliram proveravam za mem. leak-ove, preporucio bi i tebi ali i svakom ko koristi bilo koji add-on za FF da radi proveru toga... [ Zoran Milovanovic @ 05.02.2010. 11:41 ] @
Ma mozda je tema? Ili jos bolje, sto bas pokazujem GMail tab, sto ga ne zamenim sa nekim drugim :) Eno ti gore u Minefield, nemam skype addon pa memorija u minusu 1gb :)
Veruj ti meni, da nije skype addon, znam vrlo dobro da nije. Niti je tema. Niti ista sto je naknadno instalirano, jer isto ovo se desava na POTPUNO svezim instalacijama sistema i POTPUNO svezim instalacijama Firefox-a. Bez ikakvog addona. Problem je sam Firefox. Nisam ni ja verovao pa sam jednog meseca instalirao 3x 'ebeni Windows u nadi da sam ja nesto zaebao svakog puta. Treci put sam odustao i presao na Minefield koji je tada u to vreme radio bolje od Firefoxa, do duse kresovao se jednom u 2-3 dana. Sto ga je osvezavalo :) sada se vise ne kresuje, previse je "stable" zato mi aka memoriju. Tako da PROBAO sam bez addona, sa addona, sveza instalacija, nova instalacija, stara instalacija, bez teme, sa temom, sa addonima za suzbijanje reklama, flasha.. Uvek isto, evo Chrome se dobro drzi za ovih nedelju + dana, samo jedno zaglavljivanje ali jos nije harao po procesoru, niti po memoriji. I tek kako mi nedostaje Firefox jer ovaj Chrome je tupav za dosta stvari, ali hebeno bolje zavrsava posao i tu stavljam . btw. na forumu nisam jedini koji imam ovaj problem, samo sto izgleda ja jedini imam vremena da "dokazujem" dokazano ;) [ ArsenLupen @ 05.02.2010. 12:13 ] @
Podseti me tema na problem koji sam primetio pre par meseci
http://www.elitesecurity.org/t380751-0#2434847 Hrom koristim duže vreme, nikad mi se nije desilo da nešto ne mogu da odradim ili da nešto pogrešno uradi. Dešavalo se da zabode na 10+ tabova, i to po pravilu procesor radi na 100%, memorija je kul sve vreme. [ Nedeljko @ 05.02.2010. 18:56 ] @
Citat: Sir_Oliver: Koliko ja znam FF kesira objekte. Ako je strana ucitana i nema aktivnosti u browseru, nema potrebe za kesiranjem. Zasto sam rekao da je memory leak prisutan kod svih browsera: zato sto je uvek moguce napraviti JavaScript koji ce da izazove memory leak (npr. jedan od scenarija je petlja od par stotina ili hiljada iteracija koja generise objekte: div, p, sta god). Pa, to nije curenje čitača, već strance. [ Srđan Pavlović @ 05.02.2010. 19:03 ] @
Citat: Pa, to nije curenje čitača, već strance. To kao kad bi sahovski program krenuo da ti jede RAM, a ti kazes to nije curenje sahovskog programa vec daminog gambita. [ Nedeljko @ 05.02.2010. 22:44 ] @
Ne, to što porediš je kao kada bi ti aplikacija jela ram, a ti optužio kompajler/interpreter za curenje.
To što neko nije umeo da isprogramira aplikaciju (stranicu) ne znači da ne valja kompajler/interpreter (čitač). [ Srđan Pavlović @ 05.02.2010. 22:58 ] @
Znaci ja sad napravim neku web-stranicu, ti je posetis i racunar ti blokira jer ti popunim citav ram i swap... super :)
[ Nedeljko @ 05.02.2010. 23:03 ] @
Ja napravim aplikaciju, ti je pokreneš i ona ti pojede seo RAM i svop, super.
[ combuster @ 05.02.2010. 23:06 ] @
Ja nisam nesto preterano upoznat sa materijom (tu i tamo) ali ako je stranica ucitana jedino sto moze da uzrokuje memory leak su objekti (flash, java) ali i to svaki radi u svom procesu nezavisno od browsera tako da opet ne bi trebalo da dolazi do abnormalnih vrednosti zauzetog ram-a od strane samog browsera. Tu bih pre tipovao na memory leak browsera koji se aktivira pod odredjenim okolnostima...
[ Nedeljko @ 05.02.2010. 23:10 ] @
Sir Oliver je pomenuo curenje usled džavaskript koda. Kakve to ima veze sa čitačem ako džavaskript kod ne valja?
[ Srđan Pavlović @ 05.02.2010. 23:39 ] @
Napravis ti aplikaciju koja ce da se izvrsava lokalno kod mene, to je OK,
ali o tome nismo govorili, ali ajde napravi nesto sto ce kroz browser da mi pojede ceo ram i swap. [ Nedeljko @ 05.02.2010. 23:50 ] @
Pa, džavaskript se interpretira lokalno.
[ Srđan Pavlović @ 05.02.2010. 23:51 ] @
Ok aj napravi.
[ Nedeljko @ 06.02.2010. 00:12 ] @
Evo ga. Zadovoljan?
[ combuster @ 06.02.2010. 00:16 ] @
Vidis dobar browser zabranjuje otvaranje js-a sa mrtvom petljom, chromium mi je javio da skripta uzima previse memorije i ubio je :D
[ Shadowed @ 06.02.2010. 00:21 ] @
Da, samo sto je to trivijalan primer. Neki komplikovaniji mozda i nece detektovati.
Citat: combuster: Ja nisam nesto preterano upoznat sa materijom (tu i tamo) ali ako je stranica ucitana jedino sto moze da uzrokuje memory leak su objekti (flash, java) ali i to svaki radi u svom procesu nezavisno od browsera tako da opet ne bi trebalo da dolazi do abnormalnih vrednosti zauzetog ram-a od strane samog browsera. Tu bih pre tipovao na memory leak browsera koji se aktivira pod odredjenim okolnostima... Za Java applet nisam siguran, ali mislim da i za njega vazi. Flash se ne izvrsava u zasebnom procesu. [ Srđan Pavlović @ 06.02.2010. 00:32 ] @
FF odmah posle 1-2 sec zaustavlja ovaj dead loop i samo pita
nesto u fazonu "Koji ti je ovo *urac, oces da ga izvrsavas dalje?" Ako ga TI PUSTIS naravno, onda ce da ti jede ram, pa i da predje na SWAP. /edit - cek bas da vidim kako Opera hendluje ovo... /edit2: DZIIIZS FAKIN KRAJST! Opera vrti do bogojavljenja, trebalo mi je 10 min ravno da je ugasim nenasilno. [Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 06.02.2010. u 01:47 GMT+1] [ combuster @ 06.02.2010. 00:49 ] @
Ok, operasi - pokrijte se usima... :P
[ Zoran Milovanovic @ 06.02.2010. 00:52 ] @
I ja sam gotivio operu negde 2003. Ali odavno sam joj rekao zbogom. (mah-mah)
Ali priznajem ova nova tema im je ekstra ;) Kako te sluzi Shadowed? [ Shadowed @ 06.02.2010. 01:55 ] @
E, tek malopre stavih. Morao sam da upgrade-ujem FF za nju. Svidja mi se, pogotovo tabovi, tj. taj mali razmak izmedju nji' (iako virtuelan).
Inace, meni onaj loop ne radi u FF-u, ali me nista i ne pita hocu li ili ne. Kad pomenuh upgrade, moram priznati da 3.6 ima bolji odziv. 3.5.nesto je kocila prilikom pisanja teksta i skrolovanja cega ovde nema (sto znaci da je do ff-a, ne ekstenzija a sto dalje pokazuje kakvo je djubre (bio)). [ w3bl0rd @ 06.02.2010. 06:00 ] @
nemože stranica biti kriva za memory leak, može biti kriva za loše performanse, i loše isprogramirana, ali web stranica nikako i nikada nemože potrošiti 1GB podataka, i čudno da se to ne događa u ostalim browserima već samo u FF, ja bi ipak rekao da je glavni i jedini krivac taj overbloatani firefox koji je dugo vremena bio moj no1 browser no netreba se vezati uz software i branit ga kad više ne valja i kad ima daleko boljih stvari, a firefox je trenutno lošiji čak i od IE8
[ Nedeljko @ 06.02.2010. 06:43 ] @
Pa, može. Imaš primer koji se može kudikamo poboljšati. Džavaskript kod pumpa podatke u beskonačnoj petlji i to je to.
[ osmania @ 06.02.2010. 08:39 ] @
ima li chrome neki skin da izgleda kao firefox?
pozz [ Zoran Milovanovic @ 06.02.2010. 09:29 ] @
Citat: Shadowed:Kad pomenuh upgrade, moram priznati da 3.6 ima bolji odziv. 3.5.nesto je kocila prilikom pisanja teksta i skrolovanja cega ovde nema (sto znaci da je do ff-a, ne ekstenzija a sto dalje pokazuje kakvo je djubre (bio)). Ih, to je samo jos jedan od "misterioznih" problema FF. Njega nisam ni hteo da pominjem, jer bih za Nedeljka morao da kacim video :) Meni se taj problem javljao sam od sebe. Znaci nema pravila, nekada 2 dana radi, nekada 2 dana ne mogu normalno da se sluzim. Nekada nestane, pa ga nema... Taman pomislim, ah "reseno", a on eto ga stigao je. Nije mi palo napamet da gledam za temu koja lici na FF, jer mi se FF default tema ogadila ;) [ Shadowed @ 06.02.2010. 10:29 ] @
Citat: w3bl0rd: nemože stranica biti kriva za memory leak, može biti kriva za loše performanse, i loše isprogramirana, ali web stranica nikako i nikada nemože potrošiti 1GB podataka Naravno da moze. [ Zoran Milovanovic @ 06.02.2010. 10:45 ] @
btw ovaj bug koji se javlja prilikom pisanja teksta ili skrolovanja pejdza, se manifestuje i u Mainfieldu, tako da nisam siguran da ce u 3.6 potpuno nestati. Mozda je samo privremeno, vreme ce pokazati svoje.
[ newtesla @ 06.02.2010. 10:46 ] @
Citat: Srđan Pavlović: /edit - cek bas da vidim kako Opera hendluje ovo... /edit2: DZIIIZS FAKIN KRAJST! Opera vrti do bogojavljenja, trebalo mi je 10 min ravno da je ugasim nenasilno. Citat: combuster: Ok, operasi - pokrijte se usima... :P E, nećemo da se pokrivamo ušima :) Probao sam to nedeljkovo čudo od mrtva-petlja koda, i to baš u operi, i jeste tačno - ždere ram sve više i više dok vrti, ali zato čim ugasim taj tab, odmah mi isprazni RAM. Dobro, ne baš odmah, ali u roku od 2 sekunde. probam već 5 puta, i nijednom nisam morao da gasim browser, samo taj tab da bi oslobodio memoriju. Ovo ispod vam je skrinšot opere otvorene već 3 dana - noću komp ide na standby - jedino što su reklame na ES-u pogašene sa operinim block content. Radi ko zmaj, dok sam ljudima kojima održavam kompjutere za ff 3.6 morao da napravim .bat fajl sa kill firefox komandom, jer proces uporno ostaje aktivan i kad se browser ugasi. Nije FF loš, ali mora još da se popravi. [ darkonsm @ 06.02.2010. 11:49 ] @
Kad smo kod opravke meni google hrome pobrljavio .
Nikad nije bio brzi od firefoxa sa dodacima jos sporiji a sad blago receno strasno ,skino sam sve dodatke sa njega i dalje je neverovatno spor .Firefox i I8 mi rade normalno i sve otvaraju trenutno a googlu hrome i po 2 min . Pokusao sam i podesavanja i nista .Leti googlu hrome vec danas sa kompjutera u firefoxu bar ja nikad nisam imao problema . [ ninjaz @ 06.02.2010. 12:01 ] @
To je bas cudno. Meni je Chrome daleko brzi od Firefox-a, sa cak 10-ak extenzija. Probaj da iskljucis automacku detekciju proxyija, to je u pocetku bio problem.
[ darkonsm @ 06.02.2010. 12:23 ] @
Nije ni to uspelo problem je resen reinstalacijom google hroma ali i dalje je po brzini na nivo firefoxa koji je doduse kod mene relativno brz.
Nista cekacu valjda ce se setiti da poprave dotle je kod mene firefox defaliti browers. [ Srđan Pavlović @ 06.02.2010. 12:54 ] @
@newtesla -
Citat: Probao sam to nedeljkovo čudo od mrtva-petlja koda, i to baš u operi, i jeste tačno - ždere ram sve više i više dok vrti, ali zato čim ugasim taj tab, odmah mi isprazni RAM. Dobro, ne baš odmah, ali u roku od 2 sekunde. Hehe - ali sacekaj da popuni sav ram (sto ce da bude brzo), a onda gledaj kako krece da popunjava SWAP, pa sacekaj i on da se popuni... e onda probaj da vuces misa po ekranu i kliknes na krstic da zatvoris browser... :) Cinjenica je da FF i Chrome detektuju ovakav kod i vrlo brzo, posle 1-2 sec nude prekidanje, dok Opera to ne radi. I naravno, u oba cim prekines, ram se prazni momentalno (i to sam pratio). [ Stefan Markic @ 06.02.2010. 14:50 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Cinjenica je da FF i Chrome detektuju ovakav kod i vrlo brzo, posle 1-2 sec nude prekidanje, dok Opera to ne radi. I naravno, u oba cim prekines, ram se prazni momentalno (i to sam pratio). To se događa samo pod Linux-om. Probaš li to u Windows-u, nadrlj'o si. :) [ Srđan Pavlović @ 06.02.2010. 14:55 ] @
Cekaj - na Linuxu i na Windows 7 imam iste verzije FF-a (3.5.7) -
znaci na Windowsu ne prekida skript odma? Ako ti kazes, mrzi me sad da se butujem u Win :) [ ninjaz @ 06.02.2010. 15:29 ] @
Na windowsu Chrome i ne krece da izvrsava, a Firefoxu te pita posle par sekundi, da li zelis da prekines.
[ Srđan Pavlović @ 06.02.2010. 15:31 ] @
Citat: Na windowsu Chrome i ne krece da izvrsava Si siguran u ovo? [ ninjaz @ 06.02.2010. 15:58 ] @
Pa ne primetim promenu u zauzecu ram memorije kad pokrenem skriptu na chromu, dok firefox zauzme oko 500mb i onda prekine.
Edit: Ipak je pokrene, ali je vrlo brzo zaustavi i oslobodi ram (oko 100mb). [ Srđan Pavlović @ 06.02.2010. 16:07 ] @
Jel da neko obavestenje kao FF i Chrome na Linux-u, ili sam zaustavi i oslobodi ram?
[ ninjaz @ 06.02.2010. 16:21 ] @
Chrome izbaci Script on this page used too much memory. Reload to enable script again.
Firefox mi je prvi put izbacio neku slicnu poruku sa opcijama Stop i Continue, ali sada mi ne izbacuje nista, napuni 500mb i stane. Kada refresujem stranicu par puta puni do nekih 1,2GB i tek onda oslobodi na nekih 300mb ![]() Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|