|
[ owim @ 02.02.2010. 00:42 ] @
| Imam obican WiFi ruter kojem signal koji stize iz cable modema i koji odasilje signal po stanu i na njega se kace radne stanice (WiFi).
Medjutim, u slucaju da dodje do prekida cable modema, zeleo bih da imam mogucnost da se nakacim na neku WiFi raspolozivu mrezu u blizini (ima ih puno otvorenih, neke bih mozda i placao) i da nju nju koristim kao izvor neta za kucnu mrezu umesto cable modema -- tako da delim spoljni WiFi Net sa ostalim radnim stanicama kod kuce. Time i svi koji su nakaceni na kucni ruter koriste tu spoljnu WiFi konekciju, umesto cable modema (koji recimo nema signal).
Da li je ovo moguce jednim uredjajem i da cena nije paprena? Ako da, kojim? Jesam li nesto prevideo? Znam da bi sa 2 uredjaja moglo da se izvede. Nisam strucnjak za mreze, izvinjam se ako sam "lupio". :) Hvala! |
[ Jbyn4e @ 02.02.2010. 06:23 ] @
Nece da moze. Pisano sto puta po forumu - ipak ti treba dva uredjaja. Jedan koji ce da bude u client modu (da se kaci na provajdera) i jedan u AP modu (koji ce da bude "provajder" tvojim wifi uredjajima). Pritom svaki od njih mora da podrzava tacno taj mod koji sam napisao - znaci ako podrzava samo client mod - ne mozes ga upotrebiti za AP mod.
[ owim @ 02.02.2010. 09:21 ] @
Prijatelj mi je rekao da bi ovaj ruter mogao da mi pomogne:
http://www.tp-link.com/product...ntent=spe&pmodel=TL-WR543G
The TL-WR543G 54M Wireless AP Client Router integrates 4-port Switch,
Firewall, NAT-router and Wireless AP. Its design is dedicated to Small
Office/Home Office (SOHO) wireless network solutions. The TL-WR543G
54M Wireless AP Client Router allows you to connect your network
wirelessly better than ever, share the Internet access, files and fun,
easily and securely.
The TL-WR543G 54M Wireless AP Client Router provides 2 operation modes
for multi-user to access the Internet: AP Client Router mode and AP
Router mode. In AP Client Router mode, you can access the Internet
wirelessly with the support of a WISP. In AP Router mode, it can
access the Internet via a Cable/DSL Modem.
[ Slobodan Milivojevic @ 02.02.2010. 11:39 ] @
Ovaj ruter moze sve sem jedne stvari. Dakle, kad imas signal na cable modemu, onda ga stavis u AP/Router mod i kacis wifi uredjaje na njega, kad nema signala na cable modemu, prebacis ruter u wisp client mod i nakacis se na neki wifi iz okoline. Uz takvo podesavanje neces moci da se kacis sa drugim wifi uredjajima na svoj ruter, ali racunari koji su ti kablom povezani na ruter ce imati internet.
[ Jbyn4e @ 02.02.2010. 17:16 ] @
@owim:
Navedeni uredjaj radi ILI u jednom ILI u drugom modu. Nikako u OBA odjednom.
A ti ako neces da slusas sta ti pisemo - ti pusti "prijatelja" da ti to namesti da radi :)
P.S. Naravno da ti je odgovarajuci ovaj uredjaj, ali SAMO UZ ruter koji vec imas.
[ hjasko @ 02.02.2010. 22:26 ] @
AirLive MULTI AP/RPT HI PWR WL-5470AP
802.11g Hi Power Multifunction AP/Router
AP, Client, Bridge, WDS, Universal Repeater, WISP, Gateway 8-Modes
Detachable Antenna with R-SMA connector
Bandwidth Control and Antenna Alignment Signal Survey
Wireless Client Isolation, Watchdog, ACK Timeout, TX power adjustable, Telnet
Up to 27dBm Output Power(South America) and -96dBm RSSI
Pogledaj da li mozes da nadjes gdje ovaj uredjaj,u Bosni kosta oko 40 EUR i to ti je otprilike
sto tebe zanima...Ima sve vrste modova koji su ti interesantni...
HJasko
[ owim @ 03.02.2010. 04:09 ] @
^ Hvala. Da li mi je i u tom slucaju potreban jos jedan ruter, kao sto su mi gore objasnili?
[ Jbyn4e @ 03.02.2010. 06:48 ] @
I za ovaj vazi ono sto sam ostavio pod P.S.
POgledas specifikaciju na
http://www.airlive.com/product/product_3.jsp?pdid=PD1217469218521
Teorijski WISP +universal router bi tebi radilo posao, ali u praksi to bas i ne radi kako treba.
[ Slobodan Milivojevic @ 03.02.2010. 11:03 ] @
Sa jednim ruterom mozes ili jedno ili drugo, nikako oba u isto vreme.
[ boki99 @ 03.02.2010. 11:37 ] @
Meni radi ovislink 5460 v2 evo vec tri godine u universal repeater modu bez problema. Zato ne ocenjujte odmah da ne moze, kad moze. Dosta ti je jedan uredjaj ako ima te opcije. Takodje mozes i u WISP +universal router modu da koristis. Malo je zajebancija da se napravi da radi, ali kad se setuje dobro sto se tice signala, radi ko zmaj!
U celoj prici je najveci problem jacina signala providera, posto kad ubacis u universal repeater mod treba ti ekstra jak wifi link do providera da bi te "video", a bogami i ti njega. Znaci dobra antena mora da ide, na banane ce tesko ici osim ako ti AP nije na zgradi preko puta.
[Ovu poruku je menjao boki99 dana 03.02.2010. u 12:47 GMT+1]
[ miko.s @ 03.02.2010. 15:25 ] @
postoje routeri sa 2 AP-a u sebi, ne znam kako da se izrazim, kao 2 AP-a u jednom uređaju, sa 2 antene, pa jednu antenu prebaciš u client mod, a drugu u AP.
npr Airlive G.DUO - cijena kod nas oko 55 eura.
[ owim @ 03.02.2010. 19:31 ] @
(molim moderatora da obrise poruku)
[Ovu poruku je menjao owim dana 04.02.2010. u 04:54 GMT+1]
[ owim @ 03.02.2010. 20:01 ] @
Vidim da mnogi ruteri koji su AP klijenti imaju antenu koja moze da se
skine, sto bi meni odgovaralo. Bolji signal cu uhvatiti ako je
napolju. Koja su ogranicenja u duzini kabla, koji kabl?
Mogu li spoljnu antenu da "izlolujem" od kise tako sto bih je stavio u
kesu a kabl sproveo do AP klijent rutera, koji bih LAN kablom povezao
sa drugim ruterom koji bi distribuirao WiFi signal ka radnim stanicama
-- ako sam sve dobro ukapirao? :)
[ owim @ 04.02.2010. 03:54 ] @
Dobio sam ovaj odgovor na PP:
najbolje je da kupite uredjaj proizvodjaca AirLive sa oznakom 5470. Uredjaj je access point koji moze da "uhvati" vise mreza i da ih distibuira dalje ka radnim stanicama. (Cena je 4939.00 dinara sa PDV-om.)
Pomenuti uredjaj sadrzi u sebi wirelless, znaci ne morate koristiti LAN kablove, a sto se tice drugog pitanja iz pocetnog posta, ne treba Vam jos jedan uredjaj, jer Vam SBB-ov signal stize kroz kabl, a wirelless stize bezicno na antenu uredjaja.
[ mnikola91 @ 09.02.2010. 20:41 ] @
Ako neko mozda zna, posto se ja bas ne razumem, da li moze preko wireless-a (modem Telekom Srbija-OPEN ADSL) da se prima internet na mobilni? Ako moze, sta telefon treba da poseduje???
[ Jbyn4e @ 09.02.2010. 21:13 ] @
^^ Pa valjda ugradjen wi-fi ... 'bem li ga kako bi moglo bez toga :)
Nego owim-e, urade li sta ti sa tim waerlesom?
[ owim @ 08.05.2010. 11:30 ] @
Mislim da sam našao ruter koji mi je potreban za namenu sa početka teme: TP-LINK TL-WR741ND
http://www.tp-link.com/PRODUCT...tDetails.asp?pmodel=TL-WR741ND
Novija je tehnologija od TP-LINK WR543G, kažu novije i od WISP +universal router, ima WDS -- wireless bridge provides seamless bridging to expand your wireless network. WDS = Wireless Distributions System.
Da se ne bi tukao sa ostalim mrežama, podesim ga recimo ovako:
IP 192.168.1.10
DHCP 50-60
Default gateway adresa rutera na koji se kači (192.168.1.1)
DNS adresa rutera na koji se kači (192.168.1.1)
Za kraj, jeftiniji je, 3.300 din. Hm? :-)
[ owim @ 09.05.2010. 03:58 ] @
Još jednom da demonstriram. Ovo je stanje sada. Jedan PC i SBB modem. SBB mreža se često prekida, jako je nepouzdana. Oko stana ima WiFi mreža koje mogu da uhvatim laptopom, na istom mestu nekad imam 3Mbits/s a nekad jedva ide ili nema protoka.
Ovako će otprilike biti: u stanu će biti još jedan desktop PC koji može sa WiFi dongle-om ili Ethernet kablom da se poveže sa budućim uređajem -- multifunkcijskim ruterom. Takođe biće i 2 laptopa.
Poenta je iz prve poruke ove teme, kako iskoristiti spoljne raspoložive WiFi mreže kada nema SBB signala (što je nekad danima), da "napajaju" netom LAN sa leve strane slike? Želeo bih jedan uredjaj (WiFi ruter koji ima access point) koji moze da "uhvati" vise mreza i da ih wireless distibuira dalje ka radnim stanicama. U prethodnoj poruci naveo sam poslednji preporučeni uređaj koji bih kupio ove nedelje ako će da odradi posao.
Ako uređaj bude loše hvatao spoljne mreže, da li bi pomogla yagi antena? Molim za pomoć.
[ owim @ 14.05.2010. 19:22 ] @
Koja je najbitnija razlika između ovih modela koji su slične cene:
TPLINK 340G WDS (2300 din)
TPLINK 542G WDS (2800 din)
TPLINK 543G WDS (3300 din)
TP-LINK TL-WR741ND WDS (3300 din)
TP-LINK TL-WR741ND, podržava i N standard, to je najjeftiniji N ruter ("entry level"), 150Mbit, ne 300Mbit. G je 54 Mbit.
Meni treba WiFi AP ruter za kućni LAN (delimično WIFi, delimično Ethernet) koji može da prima kablovski Net (možda i ADSL jednog dana), hvata spoljnu wireless mrežu i da je wireless distribuira po kućnom LAN-u (ako je to bridžing), kad god kablovski Net ne radi (često).
Još uvek nisam kupio WiFi kartice za desktop računare (oba laptopa su wireless LAN 802.11a/b/g, dakle G), pretpostavljam da je G standard dovoljan za ceo LAN (i za desktop PC-e - 4 računara uk.), pa mi otuda N možda i nije potreban za LAN, ali možda jeste da "dovuče" spoljni wireless net do rutera, tj. LAN-a (veći protok)?
Napomena
Do sada su mi napisali (za model 543G):
- "Sa jednim ruterom mozes ili jedno ili drugo, nikako oba u isto vreme." (i spoljni net i wireless LAN)
- "Prebacis ruter u wisp client mod i nakacis se na neki wifi iz okoline. Uz takvo podesavanje neces moci da se kacis sa drugim wifi uredjajima na svoj ruter, ali racunari koji su ti kablom povezani na ruter ce imati internet."
Ako je to tačno, to mi ne odgovara. Međutim, više prodavaca ovih rutera tvrdi da to nije tako i da su nebrojano puta lično uradili upravo ovo što tražim. Ja bih, koliko sutra, kupio ruter.
Svaki komentar je dobrodošao, iako znam da sam ugnjavio :(.
[ mantas @ 14.05.2010. 20:03 ] @
izbacis taj kabel od sbb koji je na slici i ide u ap router ,kada si na sbb tamo si kada nisi taj kabel u ap i na wireless nece ici dve razlicite konekcije u isto vreme(sem ako ces svaki put da menjas mod u ap-u,po meni lakse premestati kabel nego menjati modove.svakako ti mrezna kartica u racunaru stoji na automatic ip).za to uzmes wl-5470 i stavis ga u wisp+ universal repeater mod kao sto je neko vec u prethodnim odgovorima napisao i to je to! znaci sa jedne antene i saljes i primas signal,tu mozes sa lap-ovima da hvatas svoj signal,a taj desktop preko utp kabla u mreznu karticu.i moraces da izaberes samo jedan od ta tri routera (na slici van strana) na koji ces da se konektujes, ako si u gore napomenutom modu mozes samo na jedan da se kacis!!
[Ovu poruku je menjao mantas dana 14.05.2010. u 23:08 GMT+1]
[ Jbyn4e @ 14.05.2010. 21:16 ] @
@mantas
Cekaj, hoces da kazes da u tom modu prima signal od provajdera (kaci se na AP provajdera), prima signal od laptopova (tj. ima i svoj AP drugog imena od provajderovog), i mozes da zakacis i na kabl (utp) kompjutere, i da ce to sve da radi?
Jedini problem kod owim-a je sto nema ruter vec, pa bi onda morao da ima (ako je ovo gore tacno) dva rutera - jedan za sbb kablovski (ono sto ima je modem, nije ruter), jedan za wireless, i da nekako ima izlaz koji povezuje malo na sbb modem, malo na ovaj wisp+universal repeater ruter? Jesam dobro shvatio?
Opet, u tom slucaju mogao bi da ima i nesto ovako:
1 wisp client router kojim se kaci na wireless
2 sbb modem
3 wireless ap router na koji se kaci sa laptopa wireless i sa desktop-a utp kablovima
Wireless ap router daje dhcp. Hvata na WAN portu internet - ili od sbb-a, ili od wisp rutera. I onda u zavisnosti od toga koji internet mu treba, menja kabl koji izlazi iz wan porta u sbb modem ili wisp client router. Onda se svakako laptop-ovi i desktopi kace na jedan ruter koji to rutira ka drugom uredjaju koji pruza net. Da li bi tako nesto bilo izvodljivo?
[ owim @ 15.05.2010. 01:37 ] @
@mantas & Jbyn4e
Samo da kažem hvala i da vas ništa nisam razumeo. :) Teški početnik za
mreže & duduk. Ne bavim se time, zar da kupujem Networking for
Dummies? :)
Kad bi mi lepo rekli: id' na Mićinu tezgu i za male pare kupi ovo, a
onda kod Nadice ono, pa probaj da povežeš 'vako, nemo' nešto sam da
brljaš, tačno 'vako kako kažemo, a ako baš ne znadeš, zovi Jovaninog
malog, taj sve zna pa će ti napravi.
* * *
Inače ovo pravim da radi kod keve u stanu, da ona i ćale, svako na
svom kompu mogu da imaju net, ali i ja i buraz ili neko drugi ko dođe
sa laptopom (WiFi ili Ethernet ako želi). Očajna im je SBB konekcija,
nekad stoji, nekad ništa, nekad oni zaborave da uplate (prepaid)
paket, dođem i treba mi net, nerviram se i lokalno sebi stavim drndavi
3G net iz naftalina. Njih sam povezao još pre 10 god, i dalje imaju
onaj beli Atlanta SBB modem (bio sam u prvih 100 SBB Net korisnika),
modem ide u prvi desktop PC, on je gateway i iz njega Ethernet do
drugog desktop PC-a, pa da bi drugi imao net prvi mora da radi. To je
nivo podešavanja "Set up a home or small office network" Wizard-a iz
XP-a, i moj domet. :)
Moji, matorani, ni slučajno nisu hteli da nešto menjam pa da onda ne
radi. Sad bih da u jednom cugu sve zamenim, da postavim ruter da svaki
komp radi za sebe, i da smanjim zavisnost od SBB-a u korist većeg
broja (tuđih) otvorenih wireless rutera koje sa laptopa hvatam s te
lokacije. Nije fora "okači se komšiji na EDB brojilo", moji ne potroše
namanji SBB paket 800 MB (700 din) za 60 dana. Burazer i ja često
dolazimo i svaki sa svojim lapom po navici brže trošimo Net
(streaming, download...), ili bi postojeći torrenti krenuli da se
skidaju iz utorrent-a ostavljenog u treju (right tray) sa prethodne
lokacie (jednom sam tako mojima za 10 min "spržio" ceo tek uplaćen
prepaid SBB net). Oni u samom centru BG, hvataju 10-ak nezaštićenih
rutera firmi, državnih organa koji imaju flat; posle radnog vremena i
nije neka "krađa". Ima najava da će se pojaviti i WiFi provajderi za
male pare u centru (jednog besplatnog hvatam, ali je prenos jako loš).
Dakle, on je zvanično besplatan, nije dozvoljeno spominjanje naziva
firmi na ES, u pitanju su ljudi koji hoće WiFi-em da pokriju BG, i
kačenje na Motoroline rutere po uličnim banderama je badava.
Koja mi je alternativa za prepaid nepouzdani SBB? Mojima ne treba
flat. Ima 3,5G/cable WiFi rutera (HSDPA GSM kao alternativa). Onda
moram da pazarim paket (data SIM prepaid ili postpaid), vodim računa o
potrošnji, uplaćujem, nema flat-a, i radilo bi očajno loše ako je MTS,
a valjda ok ako je Telenor. Takvi ruteri su skuplji.
Grešim li negde?
Izvinjavam se na razvalačenju ove teme i dužim postovima.
[ mantas @ 15.05.2010. 05:01 ] @
Citat: Cekaj, hoces da kazes da u tom modu prima signal od provajdera (kaci se na AP provajdera), prima signal od laptopova (tj. ima i svoj AP drugog imena od provajderovog), i mozes da zakacis i na kabl (utp) kompjutere, i da ce to sve da radi? ne da ce da radi nego kao podmazano!!
wisp+ universal repeater mod bas to radi sve sto si gore naveo!!,a model koji sam naveo ima i wan port,4lan porta,cim se spomonje wisp mod znaci prisutan je i router u njemu moze da radi dhcp server da nat-uje svasta moze taj model....
[Ovu poruku je menjao mantas dana 15.05.2010. u 06:49 GMT+1]
[ glongla @ 15.05.2010. 07:31 ] @
I stariji model 5460 ima te opcije.
[ owim @ 15.05.2010. 16:26 ] @
Da li je onda finalni predlog oko kojeg svi možemo da se složimo: AIR LIVE Ovislink WL-5470AP (cena oko 5.000 din)? Ili OVISLINK WL-5460AP (oko 4.500 din)? Ili...
Šta on ima više u poređenju sa:
TPLINK 340G WDS (2300 din)
TPLINK 542G WDS (2800 din)
TPLINK 543G WDS (3300 din)
TP-LINK TL-WR741ND WDS (3300 din)
?
Evo najbitnijih razlika između gornjih modela koji su slične cene:
TPLINK 340G WDS (2300 din) – najosnovniji 54 MBit, ne odšrafljuje mu se antena, nema kontrolu protoka
TPLINK 542G WDS (2800 din) – jači rang, veći domet, 54 MBit, odšrafljuje mu se antena, ima kontrolu protoka po IP adresi = IP QoS
TPLINK 543G WDS (3300 din) – isti kao 542 samo ima i plus da radi kao AP klient, ima kontrolu protoka po portu ne po IP adresi (dobro ili loše?)
TP-LINK TL-WR741ND WDS (3300 din) – 150MB, odšrafljuje se antena i ima tehnologiju CCA clear Chanel Assesment – dakle pametno bira na kom kanalu ima manje smetnji i ima IP QoS; podržava i N standard, to je najjeftiniji N ruter ("entry level"), 150Mbit, ne 300Mbit. G je 54 Mbit. (radi sa Lite N 150Mbps pola od punog N 300Mbps).
Kako se tu uklapa AIR LIVE Ovislink WL-5470AP? Šta on ima a ovi nemaju i obratno? (Za ovo što meni treba.)
AIR LIVE Ovislink WL-5470AP (5460AP) vs. TP-LINK TL-WR741ND -- gde daješ svoj glas?
I to je to, neću više da gnjavim na ovu temu. Zaista, hvala svima!
Za kraj, finalna preporuka je: _______________________. :)
p.s.
Još uvek nisam kupio WiFi kartice za desktop računare (oba laptopa su wireless LAN 802.11a/b/g, dakle G), pretpostavljam da je G standard dovoljan za ceo LAN (i za desktop PC-e - 4 računara), pa mi otuda N možda i nije potreban za LAN, ali možda jeste da "dovuče" spoljni wireless net do rutera, tj. LAN-a (veći protok)? Šta mislite i o tome?
[Ovu poruku je menjao owim dana 15.05.2010. u 19:59 GMT+1]
[ mantas @ 15.05.2010. 19:01 ] @
ima sve sto si naveo za tp link sem CCA clear Chanel Assesment(ali tu ne vidim probelem posto skeniranjem moze da se utvrdi koje su mreze na kom kanalu pa prema datom iskazu nastelovati svoju tj na kom kanalu ce biti),ali cela prica se vrti oko wisp+ universal repeater moda to nema tp link!!!kupovonom kartica za n standard u tvom slucaju je ne potreban samim tim sto navedena marka ga nema,sve to moze da radi odlicno na 802.11 g standardu!!razilika izmedju wl5460 i wl5470 je dosta velika wl5470 je 100 puta pouzdaniji od svog mladjed brata ima 2 lan porta vise i jos dosta podesavanja sto wl 5460 nema,ali naj bitnije je da ne brljavi kao vecina modela 5460!!
[ owim @ 15.05.2010. 22:49 ] @
Da li se i ostale uvažene kolege slažu da je izbor pao na AIR LIVE
Ovislink WL-5470AP i da nema potrebe dalje "razbijati glavu"? :-)
[ Almedin @ 15.05.2010. 23:07 ] @
Ja sam za istu namjenu bio kupio 5460. Njegov WISP+Universal... bi trebao to da radi ali meni nije radio kako treba i ja sam kasnije kupio jos WRT54GL i njih dva rade ko zmaj (5460 na krovu, WRT u sobi). Problem sa samim 5460 je valjda bio u jacini signala. Mozda da posudis ako mozes pa da isprobas.
[ mantas @ 15.05.2010. 23:38 ] @
kao sto je vec pomenuto niko ne moze tacno reci gde ces imati signal ,a gde ne kada si u tom modu.Almedin je drzao antenu na krovu,ja je drzim na prozoru i imam ga po celom stanu i kada sidjem dole(na 3 spratu sam) cak i iza zgrade,ali ne koristim tu malu omnicu(koju dobijes sa uredjajem) nego grid 20dBi.
[ Jbyn4e @ 16.05.2010. 06:45 ] @
Vidi, owim, stvari stoje ovako:
(odgovorio bih ti juce, ali nam se zapusila ULICNA kanalizacija pa smo imali "poplavu" tj...hm... ne znam kako se to zove kad ti se podrum i garaza u zgradi popune onim iz kanalizacije... pa nisam stigao, jerbo beogradski vodovod i kanalizacija naravno nije dosao da otpusi ono sto treba da odrzava, sreca u komsiju sa sajlom inace bih jos bio pod go**ima.)
Glavni problem kod tebe je sto vec nemas ruter, vec jedan modem, za jedan komp (do 2 koje delis preko prvog racunara).
Ovaj 5470 bi mogao da ti resi problem oko povezivanja svih racunara na wireless provajdera, ali ne istovremeno i preko sbb-a, bez dodatnih podesavanja tog istog rutera.
Ako zelis da se zezas sa podesavanjem, onda moze.
Za wireless preko provajdera bi trebalo da ti bude u tom wisp+universal repeater modu, koji moze ali vidimo i ne mora da radi kako treba. Ako ti to radi, to je resenje za vezu tvojih laptop i desktop racunara na wireless provajdera. Da pojednostavim, izlaz 5470 je kroz wireless vezu do tvog provajdera, a bilo koji kabl prikacen na WAN port rutera nema nikakvu funkciju, jer se WAN port "prosledi" na wireless prema provajderu.
Za vezu preko sbb-a ti treba kabl iz sbb modema u wan port tog rutera (a ne u onaj racunar) i da bude u modu u kome je on ap + ruter (rekao bih da je na onoj slici to ono "gateway"). To bi znacilo da on sve sto mu se poveze preko wireless-a i kabla distribuira preko kabla koji je na WAN portu. Da pojednostavim, WAN port se tad ponasa kao taj jedan racunar koji ti je vec povezan na sbb modem.
Znaci podesis jednom oba moda, i onda po potrebi udjes u setup i menjas.
U oba slucaja svi racunari se kace na 5470, svima je podeseno da dobijaju preko dhcp adresu (tako je najlakse), ukljucen je dhcp servar na ruteru.
U ovom slucaju prolazis "pirocanski" preko jednog uredjaja, pod uslovom da sve to radi, nisam imao iskustva sa tim ruterom pa da ti kazem vise. U svakom slucaju ce ti verovatno trebati antena za povezivanje sa provajderom.
Ukoliko hoces da to sigurno radi, treba ti barem dva rutera, odnosno wisp client i jedan AP ruter, gde se wisp client kaci na provajdera, a ap ruter sluzi da se kace tvoji racunari. U tom slucaju moras fizicki da menjas kabl iz wan porta ap rutera - ka wisp client ruteru ako zelis preko provajdera, ili ka sbb modemu ako zelis preko sbb-a. Tu onda imas dve fizicki potpuno razdvojene wireless mreze - jednu od tvojih racunara do ap rutera, i jednu od wisp client rutera do ap-a provajdera.
Trudio sam se da napisem sto vise "laicki", nadam se da shvatas sta pisemo.
P.S. Sto se tice QoS kod ovih jeftinih rutera (ukljucujuci 5470), ne bih se ja bas pouzdao da ce to da radi kako treba... ne znam kakva su iskustva drugih, ali meni nisu bas neka.
[ owim @ 16.05.2010. 09:57 ] @
Citat: Glavni problem kod tebe je sto vec nemas ruter, vec jedan modem, za jedan komp (do 2 koje delis preko prvog racunara).
Glavni problem je što se ovo posmatra kao da smo mala firma u kojoj se punom parom radi, svi moderno umreženi, 2 nezavisne net konekacije. Ovo je ne small office, već "small home" network, za ćaleta i kevu u penziji i one koji povremeno dođu. Zamisli da sada na ovo što već imaju dođem sa 2 rutera, antenom koju postavljam unutra (ili spolja), wireless karticom za drugi PC, objašnjavam da kabl moraju fizički da premeštaju i sve to košta preko 10.000 din. Na njihovom mestu, ni ja ne bih pristao.
Koliko vidim, u obe varijante (sa jednim ili dva rutera) potrebno je ručno podešavanje, tj. prebacivanje SBB/spoljni wireless. U slučaju za dva rutera potreno je i kabl da se premesti, kako si objasnio.
Citat: Ovaj 5470 bi mogao da ti resi problem oko povezivanja svih racunara na wireless provajdera, ali ne istovremeno i preko sbb-a, bez dodatnih podesavanja tog istog rutera.
Potpuno prihvatljivo! To znači da kad hoće na SBB, kabl iz modema je već "uštekan" u ruter i treba da odu na 192.168.1.1, uloguju se, i promene jedan ili više parametara koji pišu na papiru pored. Dakle, samo kliktanje mišem, ništa od dodirivanja hardvera (najbolje rešenje).
Citat: Za wireless preko provajdera bi trebalo da ti bude u tom wisp+universal repeater modu, koji moze ali vidimo i ne mora da radi kako treba. Ako ti to radi, to je resenje za vezu tvojih laptop i desktop racunara na wireless provajdera. Da pojednostavim, izlaz 5470 je kroz wireless vezu do tvog provajdera, a bilo koji kabl prikacen na WAN port rutera nema nikakvu funkciju, jer se WAN port "prosledi" na wireless prema provajderu.
Ovo je sasvim jasno. U WAN portu rutera bio bi kabl od SBB modema koji bi bio bez funkcije. Odlično, biće tu i neće se dirati.
Citat: Za vezu preko sbb-a ti treba kabl iz sbb modema u wan port tog rutera (a ne u onaj racunar)
Jasno, tako je kod mene kod kuće.
Citat: Znaci podesis jednom oba moda, i onda po potrebi udjes u setup i menjas.
Savršeno!
Citat: U oba slucaja svi racunari se kace na 5470, svima je podeseno da dobijaju preko dhcp adresu (tako je najlakse), ukljucen je dhcp servar na ruteru.
I ovo je sasvim jasno, DHCP server daje im lokalne adrese u domenu 192.168.x.x.
Jbyn4e, hvala ti na lepom i jasnom objašnjenju, sve sam potpuno razumeo. Idem na "prioćansku" varijantu jednog uređaja, jer čovek kaže da mu radi. Mada na početku priče bilo je i onih koji su rekli da to nije moguće. Sem toga, iz tvog opisa dva scenarija, scenario sa 2 rutera zahteva menjanje kabla i više podešavanja. Ponavljam, moji nisu firma koja zavisi o brzom, stabilnom Netu. Ako baš bude trebalo kupiću neki najjeftiniji ruter. Dakle, u igru ulazi AIR LIVE Ovislink WL-5470AP! :)
Još samo koju antenu da kupim za njega (trebaće, jer laptopom u tom stanu sve mreže hvatam samo jednu crticu sinala od pet, iako nekad imam i 3 Mbit DL sa jednom crticom)?
p.s.
Jbyn4e, pozdravi komšiju sa sajlom, jerbo... bila bi Nojeva barka kod tebe, a ispod Sodoma i Gomora! :)
[Ovu poruku je menjao owim dana 16.05.2010. u 11:31 GMT+1]
[ owim @ 16.05.2010. 10:02 ] @
Citat: Za vezu preko sbb-a ti treba kabl iz sbb modema u wan port tog rutera (a ne u onaj racunar)
To je standardno podešavanje "small office or home network"-a. Kod sebe na gajbi imam SBB modem, najjeftiniji Planet WiFi G ruter koji sam dobio, 2 desktop PC-a i laptop. Prvi desktop je stara kanta spojena Ethernetom na ruter, kanta koju koristim 24/7 za download stvari od kojih ću samo 5% pogledati :), drugi desktop je dve prostorije dalje, povremeno ga koristim i spojen je takođe Ethernetom koji sam davno razvukao (danas bih kupio WiFi USB stick). Laptop kačim wireless-om na ruter, kao i sve druge tuđe laptope koji dođu u moj stan i sa time se lepo snalazim, znam da "otvorim" portove na ruteru za torrente i druge aplikacije, da blokiram neke MAC adrese, postavim zaštitu rutera. I to je to. :)
[ Jbyn4e @ 16.05.2010. 11:17 ] @
^^ Vodi samo racuna da koliko sam shvatio snaga (jacina signala) se deli izmedju veze sa provajderom i veze sa tvojim laptopovima, tako da ne znam da li ce ti to biti dovoljno. Zato je varijanta sa 2 uredjaja sigurnija.
Oko antene ne znam sta da ti kazem, nisam ih menjao, samo jednu od provajdera i ove ugradjene na uredjajima... u svakom slucaju prelistaj ono sve sto ima o wireless-u na wireless.uzice.net pa vidi ima li tamo sta zanimljivog oko toga...
[ newtesla @ 16.05.2010. 12:47 ] @
^^ ne deli se snaga, već protok - ako pričamo o WDS modu rada.
A i sam WDS (universal repeater) mora biti uključen na svakom AP-u - pa i onom od koga preuzimaš. Što ovde nikako nije slučaj.
Elem, @owim, to što ti želiš je nemoguće opisati u dve rečenice, tipa "idi kupi ovde i ovde", a da bude jeftino. Jer, ono što ti želiš se stručno zove Dual WAN...
,,,a želiš samo jedan uređaj, i to daleko jeftiniji od 10kDin - za sada, zvaćemo ga "ruter" 
...a način korišćenja dva Internet provajdera (dva WAN priključka) može biti sledeći:
-simetrična stalna raspodela opterećenja - load balancing
*može biti deljen po broju konekcija, po protoku u jedninci vremena, po broju paketa....
-stalna nejednaka raspodela opterećenja - unequal load balancing
*isto kao i simetrična, samo više ide na jedan WAN - najčešće iz razloga različite brzine WAN-ova
-prelazak na drugog kada prvi ne radi - failover
*sam sistem prelazi sa primarnog gateway-a na sekundarni, a odluka pada na osnovu proglašavanja primarnog neispravnim - najčešće ICMP-om, a neretko zahteva primenu OSPF protokola
Jer, vidi - em što se dva "interneta" ne mogu sabrati (kao recimo, 2+2=4. e nije! 2+2=2+2, nikako drugačije), em što uređaju mora da bude jasno šta želiš od njega. Dakle, moraćeš da uređaju objasniš sve - primenom protokola. Protokoli omogućavaju primenu određenih pravila, za koja ti, kao administrator svoje male mreže, misliš da su najbolja i najpodesnija.
Koliko sam shvatio, tebi bi najpodesniji način bio da imaš "dual WAN with failover" politiku saobraćaja, a da WAN proglašavaš neispravnim putem ICMP-a (ping) ka gateway-ju primarnog ISP-a, u ovom slučaju SjBB (sjebebe  )
Pritom, ti želiš da ti jedan ISP stiže kablom, do modema, pa UTP-om u gorepomenuti ruter, a istovremeno taj ruter se na sekundarnog provajdera "kači" WiFi-jem, a takođe želiš da ruter ima bar jedan UTP priključak za žičanu lokalnu mrežu (LAN) i jednu wireless lokalnu mrežu (WLAN).
Dakle, tebi treba ruter koji ima 2 WAN porta - 1 žičani i jedan bežični - i dva LAN porta - jedan žičani i jedan bežični - a i da ima softver koji će moći da podrži politiku saobraćaja koju sam gore napomenuo - tojest: "dual WAN with failover"
Da razočaram sve ostale u ovoj temi - nijedan od uređaja koji ste naveli ne podržava sve ovo AUTOMATSKI! I pritom namerno naglašavam automatski - jer, ako tvoji matorci znaju da svaki put iskucaju i promene statične rute i klase adresa (ustvari je u pitanju bezklasno rutiranje - CIDR, al ajd sad) - jbt! pa daj da rade za mene, i tako ne postizavam sve....
Jedan od uređaja koji to može da uradi - a da nije Cisco, Juniper, Allied Telesyn, ili 3com, koji su svi van tvojih 10kDin za par magnituda - ostaje Tp-Link TL-R480T+ - koji je samo žičani, i košta 120+ eura; ili Mikrotik RB750, koji je isto samo žičani, ali je 40+pdv evra; na to dodaj dva, recimo, Tp-link WA501G AP klijenta, koji su oko 30+pdv evra - i za circa 12kiloDinara imaš kompletan setup!
Podešavanje Mikrotika - e, to se već graniči sa magijom  ako se odlučiš, javi se pa ćemo ti pomoći.
edit: Zar ne misliš da je lakše i jeftinije jednostavno preći na postpaid kod sjbb-a, i reklamirati neispravnost, ako ne radi?
[ mantas @ 16.05.2010. 13:23 ] @
od jedne toliko bezazlene stvari koja moze da se odradi za 20 min mi smo napravili citavu proceduru!!ako ti je toliko los sbb otkazi im usluge interneta povezi se na wireless i koristi wi-fi internet sa svim vec gore pomenutim semama i sve ce da radi kako treba!!!svakako ti desktop ide preko lan-a lap-ovi bi koristi wlan i gotova prica,ne znas ni sa ovim da se skontas(bez uvrede),a vidim doslo je i do mikrotika........od 10 babica i dete kilavo ako me razumes sta ti pricam, tu sada postoji gomila solucija za povezivanje koje samo komplikuju tvoju toliko jednostavnu situaciju,STO JEDNOSTAVNIJE TO BOLJE!!!
[Ovu poruku je menjao mantas dana 16.05.2010. u 14:36 GMT+1]
[ owim @ 16.05.2010. 13:44 ] @
@newtesla, hvala na obimnom odgovoru. Naravno 3/4 stvari nisam razumeo
tehnički, ali shvatam princip.
Biću zadovoljan ako se prelazak sa SBB neta na preuzimanje spoljnog
wireless neta (kad jedan od ova dva ne radi) radi RUČNO, putem web
interfejsa rutera. Dakle, ne mora automatika! Ako to imamo u vidu, da
li bi AIR LIVE Ovislink WL-5470AP bio ipak rešenje mog problema, što
si video u dosadašnjoj diskusiji više osoba koje su ljubazno pokušale
da mi pomognu?
Nije potrebno rocket science rešenje, već da radi za skromnije kućne
uslove (pa i da cena bude takva). :)
Veliko hvala! :)
[ Jbyn4e @ 16.05.2010. 15:54 ] @
@newtesla
ne pricam napamet. Citiram iz uputstva:
Citat: WISP + Universal Repeater Mode
In this mode, the AP behaves virtually the same as the WISP mode, except one thing: the AP can also send
wireless signal to the LAN side. That means the AP can connect with the remote WISP AP and the indoor
wireless card, and then provide IP sharing capability all at the same time! However, the output power is
divided between 2 wireless sides and proper antenna installation can influence the performance greatly.
Uputstvo:
http://www.airlive.com/product...P/AirLive_WL-5470AP_Manual.pdf
Ovo gore se nalazi na strani 15.
Osim ako se "output power" ne prevodi kao "protok", u kom slucaju si ti u pravu. Niti je rec o WDS repeater-u, niti o pravom universal repeater-u (ponavljanje signala provajdera) vec se to ovde samo zove" universal repeater" a sluzi da ima dva "signala" i dva SSID-a (provajderov i njegove lokalne mreze).
[ 3D-Elite @ 16.05.2010. 20:46 ] @
^odlicno i slikovito uputstvo
Slicna stvar je i mene mucila trazio sam ovakav uredjaj (ali nisam znao kako se zove mod u kome treba da radi) a ljudi iz dva najveca wireless provajdera u Nisu su me ubedjivali da je ovo nemoguce uraditi bez 2 uredjaja bla bla bla.. toliko o njihovoj strucnosti :DD
E sad koliko sam skapirao tebi trebaju sledece situacije:
A

Kabli iz SBB modema bocnes u ruter WAN port, namestis sta treba, zakljucas wireless itd.. i to ce da radi sa minimalnim podesavanjima i svi cete imati net..
Onda ti nestaje SBB i ti hoces da koristis wireless kao izvor interneta:
prebacis ruter u WISP + Universal Repeater Mode
B
E sad ovo stvarno ne znam i bilo bi dobro da neko objasni:
1. Da li su u ovom WISP + Universal Repeater Mode-u svi kompjuteri iza NAT-a (Lan i wireless)? (kao sto je na slici B mada deluje nelogicno jer Repeater znaci da samo ponavlja signal provajdera)
2. Kako ce neko pomocu ovog AirLive uredjaja da deli wireless iza NAT-a ako npr mora da usmerenu antenu izbaci na krov da bi uhvatio signal - A ostali kompjuteri se nalaze ispod u kuci?
3. Koji je to GW Mode (AP + GATEWAY)?? Nisam razumeo iz ovog gore uputstva?
[Ovu poruku je menjao 3D-Elite dana 16.05.2010. u 21:59 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao 3D-Elite dana 16.05.2010. u 22:12 GMT+1]
[ Jbyn4e @ 16.05.2010. 22:27 ] @
^^
1) Ja sam shvatio iz mantas-eve price da su iza NAT-a svi. To mi je jedino logicno i upotrebljivo, inace bi od provajdera morao da dobijas hrpu ip adresa za svaku masinu koja se kaci wireless-om.
2) Nemam pojma kako to funkcionise, valjda uzmes neku antenu koja nije usmerena?
3) Ako sam dobro shvatio, to je isti mod kao kod tp-link-a koji se zove "Wireless Broadband Router", tj. WAN port je izlaz, a ostali se kace kablom ili wireless-om preko NAT-a.
[ owim @ 17.05.2010. 00:38 ] @
Citat: 2. Kako ce neko pomocu ovog AirLive uredjaja da deli wireless iza NAT-a ako npr mora da usmerenu antenu izbaci na krov da bi uhvatio signal - A ostali kompjuteri se nalaze ispod u kuci?
Sad se ja javljam kaoveliki stručnjak :). U nekom od gornjih postova piše da ovaj ruter ima "unutrašnju" i "spoljnu" antenu. Mastas će nam objasniti.
Ipak, jako dobro pitanje, jer antena vidjiva na slici može da se skine i da se koaksialnim kablom produži do druge lokacije ili stavi druga, recimo Yagi (video u prodavnici). Time ruter bolje hvala spoljni wireless, ali ona antena može biti udaljena od LAN-a (npr. sprat dole u kući). Neko je spomenuo negde, čitao sam, kako je jednu antenu stavio na krov kuće a računari mu u prizemlju, i da hvala signal i sa ulice još tri bloka :). Ne znam.
[ 3D-Elite @ 17.05.2010. 00:45 ] @
E pa jedino da ima jednu unutrasnju antenu posto nema prikljucka za drugu antenu. Ili da se nekako razdvoji ova jedna u 2 ali verujem da to vodi enormnom slabljenju signala (koji se ionako prepolovljuje kako pise u uputstvu).
Bilo bi super kada bi se javio neko ko je ovo vec sve radio i namestao da kaze kako je uradio :)
[ owim @ 17.05.2010. 02:33 ] @
"Bilo bi super kada bi se javio neko ko je ovo vec sve radio i
namestao da kaze kako je uradio :)"
Mastas, zovemo te da rešiš misteriju jer već imaš ovaj ruter! :-)
[ mantas @ 17.05.2010. 06:17 ] @
@3D-Elite
GW Mod je kada se ap ponasa broadband router(tada se natovanje odvija izmedju wan i lan porta sto cini serovanje ip adrese mogucim) i tu moze kombinacija iz sbb u wan port na wl5470 i onda taj internet od sbb-a na wireless.
@Jbyn4e
u pravu si racunari iza nat-a
ovu kombimaciju sam oprobavao na razne nacine da bih ustanovio kako naj bolje radi!kod mene je sledeca situacija(preko njega se kacim na WI-FI ISP i wl-5470 je u WISP + Universal Repeater modu iz njegovog lan-a ide kabel do jednog cable/dsl routera u wan port. na cable/dsl router je zakaceno jos 2 access pointa i 2 racunara jedan je srever za cod4 i jedan je za moju upotrebu mada ovo sada nije bitno).antena(mala omnica koja ide sa uradjajem ne dolazi u obzir znaci skida se)uzmes kabel cfd low loss od 50 oma(sto manje kabla od antene do ap-a to bolje zbog slabljenja signala) konektore i neku outdoor antenu ja sam isprobavao kombinaciju sa jagi radi zadovoljavajuce(napominjem sa je meni antena od wl5470 na prozoru)ali sa rainkjet gridom(sabacki grid novije proizvodnje)od 20bBi sam dobio extra signal svugde po stanu cak i kada sidejem dole na trecem spratu sam imam signal i tamo isto 4 crtice idikatora(znaci dole sam 20-30 metara od zgrade mada ima signala i mnogo dalje ) ima signala i iza zgrade tu je low ali tada signal prolazi kroz celu zgradu da bi dosao do mene i nalazim min 50 metara iza antene.
[ owim @ 17.05.2010. 08:00 ] @
"antena(mala omnica koja ide sa uradjajem ne dolazi u obzir znaci
skida se)uzmes kabel cfd low loss od 50 oma(sto manje kabla od antene
do ap-a to bolje zbog slabljenja signala) konektore i neku outdoor
antenu ja sam isprobavao kombinaciju sa jagi radi
zadovoljavajuce(napominjem sa je meni antena od wl5470 na prozoru)ali
sa rain kjet gridom(sabacki grid novije proizvodnje)"
1. Dakle, biće mi potrebna druga antena? Ako si video ranije šta sam
napisao, u stanu sa laptopa hvatam više spoljnih wireless mreža (ali
jedna od pet crtica signala), ali kad sam na terasi uhvatim jače +
vidim i druge mreže. U rednji sam video Yagi (mala antena, super) i
rekli mi je je unutrašnja (možda postoji i spoljna). Tvoja Yagi je na
prozoru sa unustrašnje ili spoljne strane? Koju antenu mi savetuješ?
Pre bih neku unutrašnju da ne moram da se petljam sa instalacijom i
bušim rupu u stolariji prozora za ipak debeo koaksijalac.
Samo da ne bude ništa preskupo, ovo je za "small home" network :).
Tražiću kabl "cfd low loss od 50 oma" u dužini 5m, to je ok?
Pretpostavljam da je to koaksijalni kabl.
2. Možeš li da objasniš dilemu koju smo juče imali ovde imali oko antene,
da li postoje dve antene, jedna za spoljni wireless a druga za LAN, ili...?
3. Sad zovem radnje da vidim gde da kupim WL570, i samo sam na
jednom mestu od deset u BG našao, svi nude TP-LINK, D-Link i Linksys
najviše. Što je Ovislink nepopularan u našoj zemlji?
[Ovu poruku je menjao owim dana 17.05.2010. u 10:40 GMT+1]
[ mantas @ 17.05.2010. 08:43 ] @
narvno da postoji i spoljna,ja o tim antenama i pricam,ta indoor jagi sto spominjes verovatno nije nista jeftija (njena cena je 1850 din) od reinkjet grida koji sam spomenuo cena ide od 1950 -2700 din zavisi od same antene 16dBi,20dBi,24dBi!cena od 16dbi je 1950 din,20dbi je 2300 din!mada ako hvatas signal i sa tom fabrickom grid od 16dBi bi trebalo da je dovoaljan(ALI AKO JE U PITANJU 300 DIN JA BIH PRE UZEO 20dBi mozda nekada budes hteo da tu antenu koristis za malo dalji link).kabel jeste koksilni ali nije kao rg-6(klasicni antenski kabel) mnogo je tanji znaci ta rupa u stolariji se ne bi ni videla,a duzina zavisi od tebe tj gde imas mesta da stavis ap.samo je probelem sto ne mozes onda uzeti gotov kabel (posto mislis tako da ga instaliras)nego posebno sa konektorima pa to posle da odradis kada provuces kabel kroz tu rupu.sada koliko si kvalifikovan da to odradis...ali ako kabel nije odradjen kako treba moze da pravi jako velike smetnje!!kabel se krece od 90-150 din metar zavisi kako gde,konektori 250-300 din kom.
nije nepopularan ali ljudi su se opekli sa wl5460 pa cim cuju za ovislink imaju predrasude i za novije modele!valjda je to u pitanju.
[ owim @ 17.05.2010. 09:39 ] @
^ Hvala. Možeš li da odgovoriš na pitanje koje je postavio 3D-Elite? Da li ruter ima dve antene ili jednu istu koristi za oba moda istovremeno?
Citat: Kako ce neko pomocu ovog AirLive uredjaja da deli wireless iza NAT-a ako npr mora da usmerenu antenu izbaci na krov da bi uhvatio signal - A ostali kompjuteri se nalaze ispod u kuci?
[ Jbyn4e @ 17.05.2010. 09:54 ] @
Pazi, imas jos jednu stavku, a to je da je moguce da ces imati problema sa vezom do provajdera na 2.4GHz,jerbo je taj opseg postao toliko zagusen da uredjaji smetaju jedni drugima... na 5GHz jos nije toliko zagusenje, a ima i vise "kanala" nego na 2.4 opsegu, ali pretpostavljam da to tebi nije resenje jer hoces da prodjes sa sto manje para.
[ mantas @ 17.05.2010. 10:06 ] @
jednu koju koristi u isto vreme!!a za te racunare dole u kuci sto pominjes, opet se vracamo na prosle odgovore nat se dogadaja i sa lan i wan strane i ja koristim usmerenu antenu grid za prijem signala od ISP-A i ta antena isto i salje signal...procitaj prosle odgovore sve tamo pise i koliko i gde i kako!!
[ owim @ 17.05.2010. 12:52 ] @
Manstas, hvala na trudu, sve sam pročitao, no priznajem da se ne razumem ni u polovinu stvari koju navodis jer nikad nisam radio sa mrežama, posebno ne bežičnim.
A) Oko antene: nemam nikakvo znanje o tome. Ni kakve postoje, unutršanje, spoljašnje... znam da je to velika i komplikovana oblast. Ne znam ni kako radi Yagi antena, ni šta je grid, pa ni reinkjet grid koji spominješ, zatim usmerene, itd.
Citat: mada ako hvatas signal i sa tom fabrickom grid od 16dBi bi trebalo da je dovoaljan
Da li grid otuda samo pojačava postojeći signal? Tako sam razumeo iz tvog posta. Da li je grid samo spoljna antena? Takođe ne znam od koliko decibela da uzmem, ako bih to kupovao. Yagi mi se dopao jer sam video da je mala antena i da je indoor i da može da se stavi na prozor. Međutim, kako da znam da li će rešiti problem? Yagi pojačava 6 dB, a grid 20 dB, kao što si mi pisao.
Info
Yagi (ANT2406A) 1.660 din, dB, pojačanje 6 dB
Yagi link: http://www.winwin.rs/-tp-link-...-od-1m.66.html?productId=16543
Grid košta 2000+ din i po slikama koje vidim -- glomazan. Da li mi uopšte treba?
Postoje i antene omni, štapne, roštilj...
Dobar predled antena može se naći na adresi: http://www.winwin.rs/wireless-...i-oprema.65.html?categoryId=88
B) Oko kućnog (budućeg) wireless LAN-a: imam 2 desktop PC računara, do sada je bio Ethernet, da ih sada povežem wireless i uklonim kablove koji svima smetaju?
1) PCI kartica G (1.700 din)
2) USB WiFi stick G (1000-2700 din), cena zavisi da li imaju antenu ili ne, tj. kolika je udaljenost, mislim da meni treba najmanja, za stan je)
Vidi link, šta bi preporučio: http://www.winwin.rs/wireless-kartice.65.html?categoryId=86
Veliko hvala! :-)
[ 3D-Elite @ 17.05.2010. 13:28 ] @
E meni i dalje ovo nije jasno kako moze da radi?
Imamo usmerenu (delimicno usmerenu) anternu zakacenu za ruter. Imamo kompjutere ispod ili iza koji treba da se povezu na ruter.
Odakle njima signal ako je signal antene kao na slici?

[ mantas @ 17.05.2010. 15:44 ] @
@3D-Elite
stvarno ne znam odakle im signal dole ili iza ali ja sam naveo svoje iskustvo i iza toga stojim!ovaj racunar se nalazi iza antene nekih 7-10 metara ali eto ja pisem!ali negde na forumu sam procitao post da se reinkjet grid dosta dobro pokazao i ap modu.... ,verovatno je pod postom za tu vrstu antene pa mozda odgovor pronadjes tamo.
@owim
ova kartica ti je dovoljna TP-Link TL-WN551G, Wireless PCI.oko antene moja preporuka grid 20dBi grid koja je spoljna antena!!reinkjet je nas proizvodjac tih grid antena.omni antene nisu klijentske antene tj nisu za taj mod(omni nije usmerena nego zraci 360 stepeni) one su za ap mod tj kada ti saljes signal,u tvom slucaju ti primas prvenstveno signal znaci ta antena nije za tu namenu.grid od 24 dBi je glomazan ali ovi drugi nisu, npr grid od 16 dBi 39cmx31cm.ako vec ne znas koju antenu,pozajmi za probu neki grid,yagi pa ces videti!!antenu ne kupujes svaki dan ja neke imam vec 4-5 god i dalje rade kao i prvi dan!!
[ owim @ 18.05.2010. 03:43 ] @
@mantas
"ova kartica ti je dovoljna TP-Link TL-WN551G, Wireless PCI"
Šta misliš da uzmem USB, jednostavnije, ne moram da otvaram PC?
Primer: TP-Link TL-WN321G Wireless USB adapter 54 Mb/s, 802.11b/g,
nema spoljnu i izmenljivu antenu (za stan ok?), cena 1.000 din.
http://www.tp-link.com/product...lass=wlan&pmodel=TL-WN321G
[Ovu poruku je menjao owim dana 18.05.2010. u 04:53 GMT+1]
[ mantas @ 18.05.2010. 06:24 ] @
moze da bude dovoljno opet zavisi dali treba signal da prodje kroz zid ili ne!!
[ owim @ 18.05.2010. 07:09 ] @
"zavisi dali treba signal da prodje kroz zid ili ne"
Pravo da ti kažem, ne znam, uostalom u stanu ništa ne stoji na
jednommestu večno, možda se premesti iz sobe u sobu i slično. Treba da
prođe kroz zid.
Da li navedeni USB WiFi stick od 1.000 din hvata wireless kao laptop
recimo, ili jače/slabije? Pretpostavljam slabije, jer laptop ima
antenu oko oboda monitora a mali USB stick ima mini antenu u sebi.
Postoji USB stick koji ima antenu, mislim za 1.700 din.
Na žalost, ja nisam nisam radio niti imam iskustva sa wireless opremom
da bih znao šta mi je zaista potrebno. :-/ Al' znam da bih da izbacim
sve kablove iz kuće.
[ mantas @ 18.05.2010. 07:39 ] @
stik sa antenom je mnogo bolji od obicnog ali ima postova na forumu da to moze da radi a i ne mora usb standardi su bili u pitanju noviji raunari bi trebalo da rade posto podrzavaju usb2 standard starije neke rade sa tim neke ne, taj stik ti je skuplji od kartice ,a nije nista bolji samo sto tako fensy izgleda!
p.s poslao sam ti pp
[ owim @ 09.06.2010. 05:46 ] @
Zanimljivo da nigde na netu ne uspevam da nadjem review Ovislink
Airlive WL-5470AP modela o kojem smo pricali. C-Net i ZD Net, koji
imaju najbolje opise -- nemaju nista o ovom modelu. Niti bilo ko
drugi. Cudno.
[ mantas @ 09.06.2010. 08:21 ] @
mislis na specifikaciju modela?
[ owim @ 10.06.2010. 15:33 ] @
[ owim @ 28.04.2011. 06:22 ] @
Dragi moji forumaši,
Posle 3 strane teksta i "how to" predstavljam elegantno i jednostavno rešenje do kojeg sam došao uz vašu pomoć koje super radi. Kada sam se uhvatio u koštac sa ovom temom ništa nisam znao o ruterima, mrežama... ni sad ni znam mnogo više, no predstavljam vam svoje rešenje koje lako i brzo možete da primenite. Ovim se zahvaljujem svima koji su mi u ovom temi nesebično pomagali, kao potpunom početniku.
Slučaj: izvor vašeg neta je WiFi AP u komšiluku (gde imate ili nemate pristup) i/ili SBB kod kuće. Želite taj spoljni Net da distribuirate u svoj WLAN. Evo šeme koju sam nacrtao za svoj slučaj, a lako može da se primeni na neki koji je malo drugačiji:
1. Varijanta s jednim ruterom (lošija)
- Potrebno je da ruter ima opciju Universal Repeater, a to imaju ruteri koji su AP, kod TPLINK-a nazivi počinju sa WAxxxx. Uz pomoć iste antene hvata spoljni signal i distribuira ga u lokalnom WLAN-u. U praksi radi, ne baš skroz pouzdano, ali sporije od var. 2, jer:
Citat: the AP can also send wireless signal to the LAN side. That means the AP can connect with the remote AP and the indoor wireless card, and then provide IP sharing capability all at the same time! However, the output power is divided between 2 wireless sides and proper antenna installation can influence the performance greatly.
- IP adrese u vašem WLAN-u dodeljuje AP na koji ste se nakačili (on radi DHCP).
- Ako AP na koji ste se nakačili nema security, onda ga neće imati ni ceo vaš WLAN (!)
- Ako pak AP na koji se kačite ima security i znate šifru, ista zaštita biće podeljena svim WLAN klijentima.
2. Varijanta s dva rutera (bolja)
- izabrao sam varijantu "bridge-router". Prvi ruter radi u AP Client modu i samo "hvata" signal spoljnog AP-a, i proslećuje ga drugom ruteru (koji radi u AP Router modu) koji dodeljuje WLAN lokalne IP adrese (DHCP on), kao i stavlja svoj wireless security. Vidi se da je ovo bolje rešenje. Recimo, ako nestane spoljnog Neta možete da koristite lokalnu mrežu (WLAN) jer drugi ruter dodeljuje IP adrese; u prvom slučaju, udaljeni, spoljni ruter dodeljuje IP adrese, ako nestane njegovog signala, svi raunari u vašem WLAN-u neće međusobno biti povezani.
Da li je varijanta 2 skuplja? Ne. Treba li dalje da razmišljate? Ne.
Koji ruteri za varijantu 2?
Kao prvi ruter ("bridge") može da se postavi ruter koji ima AP Client opciju. Kod TPLINK-a to su modeli koji počinju sa WAxxx, npr. WA500G kao najjeftiniji. On radi u modovima AP i AP Client, ali ne može da radi i kao ruter ako nekad zatreba.
Kao drugi ruter može da se postavi bilo koji TPLINK ruter koji počinje sa WRxxx, recimo WR430G kao najjeftiniji. Ima samo "router" opciju. Skuplji modeli omogućavaju da se promeni antena i postavi jača, bolji čipset, zatim "extended range" TPLINK tehnologija i sl.
Najjeftinija varijanta koja će sigurno da radi za stan od 80-ak kvm je WA500G + WR430G (samo AP i samo ruter uređaj).
Varijanta koju sam ja izabrao (koju vidite sa slike) su TPLINK WA5110G i WR543G.
WA5110G jer ima 3 funkcije, može da bude AP, AP Client i AP Router, dakle "all in one". Nikad se ne zna za šta može zatrebati.  Prednost 5110G rutera je što ima PoE (power over ethernet), može da se napaja preko LAN (UTP) kabla, ne mora da ima AC adapter, tako da može da stoji fizički blizu antene bez sprovođenja struje (ako je tako lakše). Što kraći kabl do antene -- to bolje.
WR543G jer ima 2 funkcije, AP Client i AP Router, opet, nikad se ne zna gde drugde mogu da ga koristim.
WLAN klijenti
Za PC računare koji nemaju WiFi izabrao sam TPLINK WN422G USB WiFi karticu sa antenom (umesto PCI kartice). Laptopi imaju ugrađen WiFi, kao i netbook ili smartphone ili tablet.
U mojoj varijanti svi uređaji podržavaju "extended range" TPLINK funkcju pojačanja signala -- i o tome treba voditi računa.
Sva navedena oprema ne košta puno, a gomile kablova leti napolje.
Podešavanje
Podešavanje cele mreže je ovo:
Ruter na koji se kačim
LAN
Default gateway: 192.168.1.1 (može da bude bilo šta, potpuno je svejedno, ne moram ni da znam koji je gateway)
Subnet: 255.255.255.0
Dynamic IP
5110G ruter
AP Client mode
WAN
Dynamic IP
LAN
IP: 192.168.55.1 (drugi subnet, "55" recimo, jer LAN i WAN strana moraju da pripadaju različitim subnetima)
DNS1: 8.8.8.8
DNS2: 4.4.4.4
DHCP off (on ne dodeljuje IP adrese, samo preuzima Net signal)
543G ruter
Router mode
WAN
Static IP
IP: 192.168.55.2
Gate: 192.168.55.1
DNS1: 8.8.8.8
DNS2: 4.4.4.4
LAN
IP: 192.168.56.1 (drugi subnet opet, "56" recimo, iz istog razloga kao gore)
DHCP on (192.168.56.100 - 192.168.56.199) -- on dodeljuje IP adrese klijentima
Security: WPA2
Podešavanje klijenata (podešavanje PC računara i laptopa u WLAN mreži, svejedno da li su kablom i bežično vezani)
Obtain IP automatically
Obtain DNS automatically
Važno: pošto postoje 2 antene vrlo je bitno da razlika u bežičnim kanalima bude bar 4 kanala. Dakle, ako udaljeni ruter koji daje Net radi na kanalu 2, onda će i "bridge" ruter (kod mene 5110G) morati da radi na istom kanalu; da ne bi bilo mešanja, ruter (kod mene 543g) sam stavio na kanal 9.
Admin pristup ruterima
Sledeći adrese koje sam koristio u primeru (a koje vi ne morate da koristite), ovim adresama se pristupa admin podešavanjima rutera sa WLAN klijenata:
192.168.1.1 -- pristup podešavanjima udaljenog rutera koji daje Net (ako je moguće i ako je ta adresa)
192.168.55.1 -- pristup podešavanjima mog "bridge" rutera (5110G)
192.168.56.1 -- pristup podešavanjima mog WLAN rutera (543G)
Za razmišljanje
Kako Net u SRB skoro neće doći do 100 Mbit/s, već će biti oko 10-ak Mbit/s, skroz je ok da "bridge" ruter za hvatanje spoljnog neta bude N-klase (do 54 Mbit/s terorijski, praktično 20-ak jer je half-duplex). Međutim, lokalni WLAN će itekako da bude spor na N-standardu, posebno ako ima dosta bežičnog prenosa fajlova (npr, prenos filma od 700 MB kroz bežičnu mrežu na drugi računar u WLAN-u traje bar 3x duže, često i više, nego da je spojeno kablom). Zato ima smisla razmisliti o G-standardu ua WLAN, koji ide do 300 Mbit/s teorijski. Tako bi drugi ruter mogao najpovoljnije da bude TPLINK WR841N koji zapravo i nije skup. Time bi prenos u WLAN-u bio nekoliko puta brži. Savetujem izbegavanje "N-lite" rešenja od 150 Mbit/s.
Antena
Nisam se bavio pitanjem izbora antene jer je to cela nova tema.
Lično, ne želim da imam budžu kao što je grid ili yagi šipka, vizuelno je neprihvatljivo za grad, terasu, prozor i slično. Možda za krov u manje urbanim delovima. Konkretno ja koristim Yagi panel antenu od 8 dB, koja je mala 15x15 cm i pljosnata, kao četvrtasta tanka pepeljara. Ona je outdoor/indoor, koristim je indoor jer i tako imam dobar signal. Ova antena je zakačena na 5110G, a na 543G ruteru je njegova omni antena od 3 ili 4 dB (ne znam više) koju držim na 1/4 snage (output power).
Ne propagiram Yagi 8 dB, jer ona ima i svoje mane: širok ugao prijema signala, sem onoga što želite da uhvatite primiće još "đubreta" od drugih mreža; grid i yagi cevi omogućavaju da se fokusirate (manji ugao). Dodatno, ja hvatam preko 60 AP-ova kad uradim sken mreža, što je haos od šuma, tako da sam birao kanale koji se najmanje koriste.
Promena mreže
Prenost navedenog rešenja je što ako nestane spoljnog neta na lokaciji 1, sve što treba da se uradi je da se ode na 192.168.55.1 (admin rutera 5110G), skeniraju mreže i izabere druga na lokaciji 2, uz eventualno malo nameštanje antene. Nema promene drugih podešavanja.
Ako se sa spoljnog neta prelazi na SBB cable Net na istoj lokaciji (na gornjoj slici kao backup rešenje), onda je potrebno izvaditi kabl koji iz 5110G ulazi u WAN port 543G rutera i u WAN port 543G rutera staviti kabl iz SBB modema. Potom je potrebno promeniti podešavanja 543G rutera na adresi 192.186.56.1. Na WAN strani umesto Static IP staviti Dynamic IP i to je to.
Nadam se da će vam ovaj kratki summa summarum biti od koristi.
p.s. Ne zamerite ako nešto nisam tehnički pravilno napisao ili koristio izraz koji ne odgovara, hteo sam svojim rečima da opišem šta sam saznao, uspešno postavio i da podelim sa drugima. Bridge sam stavljao pod znak navoda jer nije pravi WDS bridge.
[Ovu poruku je menjao owim dana 28.04.2011. u 07:53 GMT+1]
[ Dr.Mr.Pr. Sofronije @ 25.10.2011. 19:35 ] @
Pozdrav,
Znam da je tema matora, ali malo ću da je oživim.
Imam Airlive 5460v2 već godinama i nisam nikada imao problema. Od nedavno je nakačen na HG520i, a problemi su razni.
Signal je nekada stabilan na oko 30, a nekad padne na 20 pa i niže. Prilikom kačenja na ruter, izbacuje grešku "connect timeout". Podešen je u Universal Repeater mod, ali neće da ostvari konekciju ni kada ga prebacim u običan AP Client mod. Pretpostavljam da je problem u jačini signala, mada je nekada ona oko 26-27 i neće da uspostavi konekciju?
Nekada se prilikom pokušaja konektovanja na HG520 konektuje (ali nisam siguran na šta), ali u Winu ispisuje Unidentified network (tipa public) i nemam izlaz na net. Ponekad isključivanje napajanja pomogne da se stvar unormali, a nekada ni to nije rešenje. Uvek kada imam problem, pokušavam i sa Disable-ovanjem network adaptera i sa vraćanjem TCP/IP podešavanja na Automatic (inače uvek manuelno podesim parametre).
Glavno pitanje koje me muči je, da li je moj uređaj ispravan i kako to da proverim? Po meni, 3 su moguća uzroka: jačina signala, 5460 ili HG520 ("zaglupljivanje").
Da li bi kupovina TP-Link WA901ND rešila problem i šta su vaši saveti u vezi kompletne situacije?
Hvala
[ rozhina @ 16.11.2011. 19:03 ] @
Pozdrav svima,
trenutno imam kao gore navedenu vezu grid 20 db,access point tp-link wa 5110 ,ruter wr 5430g i primam signal u klijent modu .
Interesuje me da li pored te konekcije moguce ostvariti jos jedno konekciju sa drugim klijentom sa istom wireless antenom za dobijanje dvostrukog wi-fi i sta bi trebalo :
-jos jedan access point,ruter sa odgovarajucim spliterom ili nesto slicno za razdvajanje signala sa antene na dva access pointa i sirenje za dve internet mreze....da li je moguce ..za konektovanje na dva prikljucna klijenta ?
-kupovina jos jedne grid antene i posebno dva odvojena prikljucka na dva klijenta sa dva access pointa...dve nezavisne mreze.
-da je uopste moguce razdvajanje signala sa wirelless grida i sa cime?
Hvala i pozdrav
[ timotije @ 18.11.2011. 07:39 ] @
Kupio sam (naravno, prvo sam pozajmio isti model, probao i radi) AirLive WL-1700 USB. Imam signal sa 4-11 otvorenih mreža i naravno, nemam internet. Sa tuđim uređajem je radilo a sada ne. Šta bi sve trebalo podesiti?
U Set Wizard da li treba podesiti
- station (connect to wireless network through the AP), ili
- AP (setup access point wireless network).
Imam signal na npr.85% ali se često prekida. Kada pokušam da uđem na neku od tih mreža traži Network Key. Šta treba da ukucam?
Znam da su pitanja početnička i smešna. Samo pokušavam da ne bacim 12 x 1500din = 180 EUR godišnje na internet kući da bih pročitao vesti ili video rezultate utakmica.
[ calexx @ 18.11.2011. 08:33 ] @
Ako su mreže stvarno otvorene, onda bi trebalo da se vidi info o nekom ključu kojim se dozvoljava korišćenje interneta u određenom periodu ... ili da se zatraži od vlasnika te otvorene mreže, neki kafić ili slično u okolini. Ako su u pitanju razne hg520 ili slične mreže, onda to nisu otvorene nego nezaštićene mreže.
[ timotije @ 18.11.2011. 17:41 ] @
Pa koja je onda razlika izmedju otvorenih i nezasticenih mreza? Isto je bilo i pre mesec dana pa sam se bez problema kacio na internet. Sto kazu matori - nema leba bez motike, tj., nema interneta bez placanja. Na koji nacin mogu da se nakacim na neku mrezu da malo "kraduckam" protok. Jeste nemoralno, ali jbg, ima i gorih stvari u zivotu
[ milutin2406 @ 18.11.2011. 18:01 ] @
Pazite ako korisnik nije zakljucao svoj ruter (zato sto ne zna) to onda nije kradja.Kradja je kada uspete da provalite u neciju mrezu koja je zakljucana na neki od nacina ovako vi imate free net zato sto vam je komsija glup! i to ne treba mesati sa kradjom zar ne ? Mreza otkljucana pa zasto da se ne prikljucim na tu mrezu kad nije zasticena?
[ calexx @ 18.11.2011. 18:09 ] @
Ma da, ja sam tako razmišljao i o zaključavanju stana dok jednom nisam video neku senku u predsoblju i ulovio malog romčeta kako pokušava da izađe iz sobe napolje. Valjda je tako rezonovao, nije krađa ako stan nije zaključan. A jednom sam video tipa kako izvlači novčanik iz tašne neke žene jer je ona jelte nije dobro zatvorila pa je bilo na izvolte, valjda nije krađa ako je tašna otvorena zato što vlasnica nije umela da je dobro zatvori.
Zbog takvih slobodnih razmišljanja i shvatanja svojine ja vrata zaključavam, džepove dobro zatvaram a ruter ima višestruku zaštitu.
[ milutin2406 @ 18.11.2011. 18:56 ] @
Ti mesas babe i zabe.To si mogao da uporedis ovako:Nasao si novcanik na ulici pun novcem sta ces uraditi? ostaviti ga tu zato sto nije tvoje vlasnistvo ili ga uzeti?To sto je moj komsija GLUP pa ne ume da zakljuca svoj ruter kako bi se zastitio a i hteo on ili ne postaje ISP tako da nisi lepo napravio poredjenje a vec probijanje zastite je nesto drugo zamisli da banke tako ostave otkljucane racune pa katastrofa.
[ Jbyn4e @ 18.11.2011. 18:57 ] @
@calexx
Iliti što je nekad rekao jedan korisnik ovde na ES, otprilike ovako:
"Ma pustim ja njih nek se kače na mrežu. U pozadini mi stoji sniffer koji pamti sve što su kucali i kuda su se logovali, a onda im jednostavno promenim šifru za mail i pošaljem pogrdan mail sa njihovog naloga npr. CIA-i, pa im promenim facebook šifru i posvađam sa svim prijateljima i slično. Pa slobodno neka nastave da se kače na moju nezaštićenu mrežu"
:) Pa samo nastavite da "kraduckate" nezaštićene mreže, ali posle nemojte da se žalite...
@milutin2406:
Nauči prvo interpunkciju i kako se piše da bi te neko razumeo. A ti da si neka faca, ti bi komšiji ukazao na to da ima "otvorena vrata", a ne da mu kradeš net.
[ calexx @ 18.11.2011. 19:13 ] @
To sam hteo da napišem ali sam preskočio. Možda bih mogao da se malo zanimam i time, otvorim mrežu i lovim one koji se upecaju a onda ... mašta čini svašta. ;) Tu su ionako retki oni ozbiljni i sa nekim znanjem, više su klinci koji vide komšije koji se slabo razumeju u zaštitu i misle da su mangupi ako malo kraduckaju. Citat: milutin2406: To si mogao da uporedis ovako:Nasao si novcanik na ulici pun novcem sta ces uraditi? ostaviti ga tu zato sto nije tvoje vlasnistvo ili ga uzeti? Dobra ideja, svakog jutra vidim biciklu koja nije zaključana i sad vidim šta bi trebalo da uradim, uzmem je i valjda to nije neispravno, ako je vlasnik glup i nije je zaključao, onda svako ima pravo na nju. A skoro sam sedeo sa nekim komšijama i jedan zaboravio novčanik na klupi ... a ja naivko mu odnesem ... trebalo je da uzmem i potrošim kad je glup da ga ne ponese.
Druga su priča oni koji hoće da ostave otvoren wireless da bi prolaznici mogli da provere mejlove ili pogledaju novosti ali zbog mogućih zloupotreba to baš i nije pametan potez.
[ milutin2406 @ 18.11.2011. 19:24 ] @
Pa pazi mi ne zivimo u savrsenom svetu pa da se ne bojis da ti niko nece nista uzeti.eto tako komsija ostavljao motor ispred svog dvorista i jednog jutra ga nema ali to su vec materijalne stvari koriscenje tudjeg neta se malo teze moze definisati kao kradja jer ti samo koristis taj net to bi bilo kao sto si ti rekao za tu biciklu znaci dok vlasnik nije tu ti se lepo provozas sa biciklom i vratis je na mesto.Nije neko poredjenje al ajd sad da se ne raspravljamo oko gluposti ....
[ tox master @ 18.11.2011. 20:07 ] @
E bas necemo da se raspravljamo o glupostima,stvar je jasna.
Koristenje tudjeg interneta je kradja i to se ne moze gledati nikako drugacije nego sto jeste a to sto komsija nije vidno ostecen sa tom kradjom to je neka druga prica.
Slazem se sa @callexxom i @Jbyn4e
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|