[ wiktor91 @ 05.02.2010. 20:00 ] @
Dobio sam na poklon jedno prilicno staro racunalo. Ne radi se o klasicnom PCu nego o nekom reklo bi se multimedia centru proslog stoljeca. Proizvodjac je Fujitsu Siemens i na njemu se vrti prastari Win NT Embedded. Posjeduje nekih 64MB RAM, ne znam koj procesor ali racunalo radi skroz OK za internet a koristilo se nekad davno kao nekakav multimedia player a sudeci po instaliranom softwareu i kao neka vrsta servera za streaming videa na mrezi. E sad, odlucio sam to racunalo upotrijebiti za surfanje po internetu u dnevnoj sobi, tocnije moj tata bi ga koristio za surfanje tu i tamo. Spojio bi ga na plasma TV i posto ima bezicnu tipkovnicu i mis, moj stari bi iz fotelje surfao :) . Odlucio sam u svakom slucaju zamjeniti OS jer je ovaj NT vec prilicno u godinama i ne mogu na njega postaviti niti Firefox a kamoli Flash Player ili nesto takvo. Prvo sam razmisljao o XP ali posto se radi poprilicno starom racunalu, vjerujem da bi ga XP samo dodatno osakatio jer to radi i 10 godina novijim racunalima. Inace sam hobby Linux user pa mi je odmah poslije toga pala na pamet ideja da na njega nabacim nekakvu varijantu Linuxa ali onako bas lite verziju koja ce sluziti samo i iskljucivo za internet i mail. Netreba mi bas nista drugo, znaci gnome sucelje, na desktopu ikone firefox, thunderbird i eventualno nekakav folder i to je to. Jedino sto ocekujem od tog OSa je da sluzi za internet i ama bas nista drugo tako da odmah iz izbora otpada bloat tipa Ubuntu. Cuo sam za DSL Linux koji bi trebao biti tako nesto zar ne? Predlozite mi jos nekakav distro za takve stare kante. Hvala vam unaprijed, ako je bilo vec slicna tema molio bi da postavite link, trazio sam nekoliko stranica unazad ali nista nisam nasao. |