[ luna83 @ 06.02.2010. 12:49 ] @
Zanima me kako se tacno pravi ona linija za potpis?

Mislim, znam da se linija moze nacrtati Insert->Shapes-> pa odaberemo liniju i misem je pozicioniram i razvlacimo, ali videla sam da daktilografi to rade bez da ulaze u opciju za crtanje linija.

[ 3okc @ 06.02.2010. 13:05 ] @
Imaju uključen AutoCorrect, a verovatno je i kod tebe tako, probaj: tri minusa + enter daje liniju, tri donje crte + enter daje podebljanu.. i tako.. tri znaka za jednako za duplu liniju..

[ luna83 @ 06.02.2010. 15:45 ] @
E sad, dobijem ja liniju na taj nacin, ali ona je duz citavog lista, kako da je ogranicim na zeljenu duzinu 4-5cm ili koliko je vec standardna duzina ako u opste postoji standard za tu liniju?

Odakle mogu saznati te fore kao sto je ova sa 3minusa i slicne, ja sam prelistala help iz MS Offica 2007 ali tamo nista od toga.
[ ib.kroki @ 06.02.2010. 16:07 ] @
Ako kucaš tri karaktera i enter dobijaš preko celog lista, a ti kucaj onoliko karaktera koliko ti je potrebno da bude linija dugačka i bez entera.
A ako klikneš na enter, sa backspace vraćaš na dužinu karaktera koliko si ukucala.

P.S.
Ja sam u nekim slučajevima ovo rešavao tabelom sa dve ćelije od kojih zadnja ima border u dnu. Pogledaj fajl u prilogu.

[Ovu poruku je menjao ib.kroki dana 06.02.2010. u 17:29 GMT+1]
[ Ivek33 @ 06.02.2010. 19:08 ] @
Citat:
3okc: Imaju uključen AutoCorrect
Ovo je najbrži način a viđao sam to kod daktilografa koji pišu dosta službenih dokumenata.

Savjetujem ti da napraviš jedan prečac za potpis.
Ovo je primjer kako se radi u Wordu 2003 ( nemam pri ruci 2007 )a na ovom linku objašnjenje Autocorect prečac

Dakle kada si pozicionirana u redu u koji trebaš postaviti liniju za potpis, pritisni TAB tipku određen broj puta i nakon toga tri puta Underline ( ili minus, ovisno kakav si prečac postavila ) a potom Enter. Ako ti se u tom slučaju pojavi proširena linija tada pritisni tipku BACKSPACE kao što je napomenuo @ib.kroki
[ Take 5 @ 06.02.2010. 20:05 ] @
Nikakvi karakteri ne treba da se kucaju, ispravan postupak je pomoću jednog podvučenog (underline) "Tab" simbola, čiji se položaj i širina podešava graničnicima na lenjiru.

[att_img]
[ luna83 @ 06.02.2010. 20:06 ] @
Hvala svima, to je to...videcu koji mi nacin odgovara.

u word 2007 postoji jos jedan nacin da klikom ponovimo vec upamcen sadrzaj, u nasem slucaju kreiranu liniju, ne znam dal njega ima u 2003.
Zasniva se na cuvanju "blokova" bilo da je u pitanju logo, kombinacija teksta i slike ili u nasem slucaju linije, dovoljno je da selektujemo sve ono sto zelimo sacuvati kao šablon, odemo na Insert->Quick Parts->Save Selection To Quick Part Gallery.
Tada ce se u Quick Parts meniju u buduce pojaviti vizuelni prikaz naseg sablona i kad kliknemo na njega sadrzaj sablona ce se pojavi na mestu kursora.
Detaljnije i slikovitije na:
http://office.microsoft.com/en-us/word/HA102140711033.aspx

ovako izgleda za nas slucaj linije:

klik za vecu sliku.

Jos jednom hvala.
[ Ivek33 @ 07.02.2010. 07:19 ] @
Citat:
Take 5: Nikakvi karakteri ne treba da se kucaju, ispravan postupak je pomoću jednog podvučenog (underline)
Ovo je jedna prilično oštra tvrdnja, i ja se ne bi složio s njome. Možda kada bi se preoblikovala u "jedno od mogućih rješenja".

Po mojem razmišljanju, cilj prečaca ili brze radnje je upravo taj da se ne mora puno vremena gubiti a brzo doći do željenog rezultata.

Ako pogledamo tvoj zadnji red na listu.

1. potrebno je postaviti tabulatore ( potrebno par sekundi )
2. što se događa ako imaš dokument koji se nastavlja dalje sa pisanjem ?
3. Nakon pritiska na Enter i prelaska na novi list ako imaš potrebu ponovno ići sa tabulatorom za jedan ili dva uvlačenja pasusa, opet se veže na prethodni tabulator ( ako nije uklonjen ) i pravi samo jedan korak ( znači tabulator nam smeta )
4. Tada je potrebno očistiit tabulator za nove redove, a to je opet gubljenje vremena ( potrebno par sekundi )

Zar nije jednostavnije par puta na brzinu pritisnuti tipku tab i par underline (minus) znakova u bilo kojem redu dokumenta.
Proširena linija se pojavljuje samo ako je Underline višestruko upisan na početku reda. U ostalim slučajevima ne. ( naravno ovo se odnosi na Word 2003 )

No, ipak svatko ima svoj način rada pa zbog toga ovu tvoju tvrdnju smatram u tom smislu.

Ako griješim ispravi me

pozdrav
[ Take 5 @ 07.02.2010. 10:34 ] @
^ Ne mislim da grešiš, niti da je moj primer "jedino ispravno rešenje" (možda je samo "elegantnije"?).
Jednostavan klik mišem na lenjir za postavljanje / uklanjanje graničnika ne bi trebao biti veliki problem, pogotovo u smislu "oduzimanja vremena".

Ovde se pre svega radi o ustaljenim navikama (daktilografskim?).

Iz prakse mi je poznato da se tabulatori / graničnici po pravilu gotovo nikada i ne koriste, a da većina prosečnih word dokumenata sadrži more nepotrebno otkucanih znakova (uglavnom "space"), koji su rezultat pogrešnog prenošenja ustaljene "daktilografske tehnike" na program za napredno uređivanje teksta.

Pozdrav
[ ib.kroki @ 07.02.2010. 14:12 ] @
Još jedan, sličan način kao AutoCorrect, jeste da se koristi Autotext.
Na primer, 20 donjih crtica imenujemo kao linija, i posle kada nam je potrebna negde u tekstu ukucamo linija i pritisnemo F3.

Kada je potrebno postaviti liniju za potpis i ukucati ime i prezime iznada linije ili ispod linije tekst svojeručan potpis ja to uradim sa tabelom (fajl u mom prošlom komentaru).
[ Matorac @ 07.02.2010. 17:05 ] @
Elegantan način da se napravi prečica za potpis je korišćenje AutoText-a. Negde sa desne strane, kako je to uobičajeno, napiše se naziv firme ili ustanove, ispod toga se podvuče crta za potpis (pomoću crte na tipki desno od tačke, na latiničnoj tastaturi), ispod crte ime i prezime (nikako prezime pa ime) šefa i njegova titula. To se sredi da bude vizuelno što lepše, pa se sve to selektuje i sačuva u AutoText-u. Ali glavna fora je u sledećem. Pre selektovanja mora da se uključi ikonica za paragraf, i selektuje se i tekst i sve one tačke i strelice (razmaci) kojima se udešavalo mesto za potpis. Onda se u New zada ime tog potpisa (recimo inicijali, zbog lakšeg pamćenja) i potvrdi.
Kada se stigne na kraj pisma kursor se spusti za dva-tri reda, otkucaju se oni inicijali i F3. Potpis će se namestiti tamo gde treba. Da nisu selektovani i razmaci sve to bi se namestilo na početak. Probajte, mnogo je korisno onima koji pišu takve stvari.


[ Ivek33 @ 07.02.2010. 20:05 ] @
Citat:
Take 5: Ovde se pre svega radi o ustaljenim navikama (daktilografskim?). .....................koji su rezultat pogrešnog prenošenja ustaljene "daktilografske tehnike" na program za napredno uređivanje teksta.
Upravo tako,
Iz iskustva mogu reći ( direktni kontakt sa puno daktilografa ), daktilografi tipkaju sa deset prstiju i njima je važna brzina ( rijetko koriste miša, samo kad moraju ) pa zbog toga su im shortcut prečice jakooo interesantne.
[malo smo OFFtopic, ali dobro je znati više načina što je u ovoj temi i priloženo ]
pozdrav
[ Matorac @ 07.02.2010. 20:29 ] @
Citat:
Ivek33: Upravo tako,
Iz iskustva mogu reći ( direktni kontakt sa puno daktilografa ), daktilografi tipkaju sa deset prstiju i njima je važna brzina ( rijetko koriste miša, samo kad moraju ) pa zbog toga su im shortcut prečice jakooo interesantne.
[malo smo OFFtopic, ali dobro je znati više načina što je u ovoj temi i priloženo ;) ]
pozdrav


Upravo tako, zato sam i pominjao šta sve u AutoText-u može da se sačuva i "pozove" kad treba.

Mali off. Između otvorene zagrade i prvog slova ne ide razmak, kao ni pre zatvorene. Tipografsko i pravopisno pravilo.