[ fabolus @ 06.02.2010. 23:14 ] @
Zdravo,

da li bi mi neko mogao da kaže značenje ovih reči?

Dehistencije
i.j. (npr. 500 i.j. imunoglobulina)
Liofizirana plazma
Liziranje
Plazmoreja
Sekveli
Sublkuksacija
Uremična faza

Neurovaskularni splet
Sinovijalne kese
Tetivni omotač

Poz.

[Ovu poruku je menjao fabolus dana 07.02.2010. u 21:00 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao fabolus dana 07.02.2010. u 21:01 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 07.02.2010. 12:32 ] @
Pa ovako, značaj medicinskih izraza je veoma veliki, ako im poznaješ značenje.
Uostalom, bez namere da miniram tvoju želju za znanjem, jesi li probao sa Google?
[ p.aco @ 07.02.2010. 17:15 ] @
evo, koliko mogu da ti pomognem

tetivni omotac - omotac oko tetive, koja u stvari predstavlja vezu izmedju misica i kosti
sinovijalne kese - to su omotaci, koji se nalaze oko zgloba i zadrzavaju zglobnu tecnost unutar zgloba, kao ''kesa''
neurovaskularni splet - zajednicki splet nerava i krvnih sudova koji se krecu zajedno u nekom dijelu tijela
uremicna faza - to je zavrsna faza u hronicnoj renalnoj insuficijenciji, koja predstavlja u stari bolest bubrega, u kojoj dolazi do potpunog gubitka njegove funkcije.
Tada bubreg nije vise u stanju da preciscava krv od toxina (sto je njegova osnovna uloga), vec je u tim trenutcima potrebna dijaliza
(čišćenje organizma pomocu aparata tj vjestackog bubrega), ili je potrebno presadjivanje.
subluksacija - nepotpuno iscasenje zgloba, u kojem nije doslo do potpunog mimoilazenja zglobnih povrsina
sekvele - zajednicki naziv za poremecaje koji ostaju nakon neke bolesti.
plazmoreja - otprilike, isticanje plazme (koja predstavlja tecni dio krvi, bez krvnih celija)
liziranje - razgradnja, sto se desava pomocu enzima (supstance bitne u organizmu, proizvode ih i neke bakterije, sa kojima recimo razgradjuju tkivo, kako bi napredovala infekcija kroz neko tkivo)
i.j - internacionalne jedinice, mjera koja je prihvacena za doze nekih ljekova.
dehiscencija - u hirurgiji, raslojavanje rane, nakon neke operacije, pucanje savova.

nadam se da sam ti pomogao
[ fabolus @ 07.02.2010. 20:00 ] @
Naravno da mislim na značenje. Probao sam da potražim njihovo značenje na google, ali bez uspeha.

Hvala ti p.aco, puno si mi pomogao :) .
[ fabolus @ 09.02.2010. 17:54 ] @
Da li bi mi neko mogao reći koje su to pasivne i aktivne vežbe,
npr. Sestra vodi računa o ventilaciji, a u slučaju povraćanja, sprečava aspiraciju sadržine u disajne puteve. Treba što ranije započeti sa pasivnim i aktivnim vežbama.

Da li bi jos bili ljubazni da mi objasnite šta su to vežbe disanja i iskašljavanja.

Hvala.