[ barum @ 10.02.2010. 14:33 ] @
Interesuje me da li stari modeli električnih brojila mere blago veću potrošnju električne energije kada se u uređaju nalazi Power Factor Correction (PFC) stepen koji stalno vuče struju u obliku sinusa u odnosu na porošače bez njega koji vuku struju u pikovima?
[ robert63 @ 10.02.2010. 16:07 ] @
Citat:
barum: Da li stari modeli električnih brojila mere blago veću potrošnju električne energije ,,,,u odnosu na porošače bez njega koji vuku struju u pikovima?

HHhhmm,

cini mi se da ce ovo skatljivo pitanje da "potraje"-!

--Ne zbog laziranja starog strujomera ,,,vec zbog dokazivanja,,,
[ djordje1979 @ 10.02.2010. 18:39 ] @
Ideja PFC-a je da se smanji reaktivna snaga koju uredjaj vuce. Brojila za domacinstvo ne naplacuju reaktivnu snagu tako da ti je ne bitno imas li PFC ili ne.
[ Stefanović Nikola @ 10.02.2010. 19:33 ] @
Da, ali koliko znam ,,industrijska`` brojila su ista kao za domacinstva, a reaktivnu snagu u industriji mere posebna brojila.
[ vranjin @ 11.02.2010. 12:20 ] @
I=P/U x cosfi. Što je cosfi bliži 1 manju struju vuče i manje vrti brojilo. Samo ne znam šta imaš u običnom domaćinstvu od reaktivnih potrošača. Još jedna prednost korektora faktora snage je što imaš manje struje prilikom uključenja recimo elektromotora. To se lepo vidi, u industriji, na maksigrafu.
[ JOJO847 @ 11.02.2010. 16:20 ] @
manje vrti brojilo jalove energije, ali ne i radne. Dodavanjem kapaciteta poništavaš induktivitet
[ barum @ 11.02.2010. 20:52 ] @
Citat:
vranjin: I=P/U x cosfi. Što je cosfi bliži 1 manju struju vuče i manje vrti brojilo. Samo ne znam šta imaš u običnom domaćinstvu od reaktivnih potrošača. Još jedna prednost korektora faktora snage je što imaš manje struje prilikom uključenja recimo elektromotora. To se lepo vidi, u industriji, na maksigrafu.

Nisam mislio na kosinus-fi faktor motora već PFC kod AC/DC pretvarača koji se nalaze svuda u domaćinstvu. Naime bez PFC-a grec ide direktno na kondezator, kondezator se dopunjava samo u delu periode kada diode greca provode što izgleda kao kraći strujni puls. Sa PFC kolom između greca i kondezatora kroz grec teče struja sinusnog oblika. Dakle PFC kolo transformiše potrošača u omsko opterećenje. Zanima me da li kod starih brojila sinusni oblik više "gura" rotor brojila od iste energije koja je koncentrisana u kraćem pulsu. I da li u novilim brojilima postoji neka kompenzacija koja kažnjava pulsne potrošače negde u nekim elektrosistemima gde brinu o kvalitetu energije u mreži.

Nadam se da sam sada bio malo jasniji.