[ Invisible Maan @ 11.02.2010. 21:58 ] @
već neko vrijeme u glavi imam radius server,

ja sam to zamišljao da je to linux server,konfiguriran npr da bude kao hotspot netko dođe s laptopom prikaci se na mrezu, upise user i pass i surfa i to je to.


unatrag par dana poceo sam istrazivati malo o radiusu,došo do zaključka da se najviše koristi freeradius jer je free,malo gleda tutorijale i više mi ništa nije jasno. nigdje u tutorijalima ne nalazim ono što sam gore zamišljao.

jesam li krivo razmišljao?

jel mi može tko malo pobliže objasnit stvari da dobijem bolju sliku u glavi?
[ yolja624 @ 11.02.2010. 23:02 ] @
Pa i ne moze ti biti jasno, jer nisu razdvojio dvije, sustinski, razlicite stvari

HotSpot je, uopsteno, nacin autentifikacije klijenta koji se kaci na (bezicnu) mrezu preko nekog HS servera (rutera?). Ugrubo receno ;)

RADIUS - (Remote Authentication Dial In User Service) je mrezni protokol za centralizovanje evidencije o korisnicima, profilima i drugim parametrima vezanim za tu konekciju (AAA - Authentication, Authorization, and Accounting)
Taj sistem ima funkciju da na osnovu, ranije unijetih, podataka o korisniku, dozvoli konekciju na (HotSpot) server i na mrezu. Dalje, da dozvoli koristenje odredjenih servisa mreze, i da vodi evidenciju o koristenju mreznih resursa.

Pozdrav
[ Machiavelli... @ 24.02.2010. 16:41 ] @
Imas na wikipedia lepo objasnjenje.
U principu RADIUS je sistem autentifikacije za pristup mreznim resursima (servisima).
Kako se ti kacis - preko modema, DSL, VPN, RAS, Wireless nije vazno, tvoj zahtev za pristupanje se salje RADIUS serveru i on odlucuje da li ce ti

1. dozvoliti pristup
2. zabraniti
3. traziti dodatnu autentifikaciju

U principu ima svoju bazu against koje proverava autentifikaciju, naravno moze da koristi i SQL, LDAP, AD.


http://en.wikipedia.org/wiki/RADIUS

P.S. Obrati paznju na sliku.