[ KrEvEt111111 @ 13.02.2010. 20:04 ] @
Molim sve one koji znaju da rade u accessu da mi pomognu u resavanju sledećeg porblema:

Imam jednu i tabelu sa šiframa proizvoda, nazivom proizvoda, dimenzijama proizvodai cenom proizvoda.
Imam drugu tabelu u kojoj unosim objekte gde su ti proizvodi ugrađeni.
Kako da, kada u drugu tabelu u koloni sa šiframa kliknem na određenu šifru, ona meni automatski izbaci naziv proizvoda, dimenzije proizvoda i cenu proizvoda iz prve tabele?
Hvala
[ golic @ 13.02.2010. 20:32 ] @
Proguglaj malo, mislim da ti Dlookup funcija moze pomoci, a najbolje ako nije velika baza da zakacis.
Probaj ovako
Dlookup("[naziv_polja]","[naziv_tabele]","[naziv_polja]=[naziv_polja_na_formi]")
[ maliradoznalac @ 14.02.2010. 08:56 ] @
Citat:
KrEvEt111111:
Kako da, kada u drugu tabelu u koloni sa šiframa kliknem na određenu šifru, ona meni automatski izbaci naziv proizvoda, dimenzije proizvoda i cenu proizvoda iz prve tabele?
Hvala

bas da kliknes u tabeli nece ici tako lako :-)

napravi parametarski upit koji ce ti filtrirati podatke. Uslov za filtriranje mozes da povuces na primer sa forme. Pregledas podatke ili pretrazis, i kad ti se na formi pokaze zeljeno mesto, ti isfiltriras klikom na dugme koje pokrece taj upit
[ Catch 22 @ 14.02.2010. 10:08 ] @
A meni se čini da čovek samo ne ume u toj tabeli da pomoću Wizarda napravi LOOKUP polje povezano sa drugom tabelom (pa je malo nevešto postavio pitanje)?

PS
Ako si mislio na nešto ovako:

Onda prilikom pravljenja tabele za polje koje će da "gleda podatke" u drugoj tabeli odabereš ovako:

[ vlade011 @ 07.12.2010. 10:19 ] @
Odgovor na ovo pitanje i ja dugo trazim. Nasao sam na forumu slicnih odgovora ali nikako da dodjem do pravog resenja problema. Mislim da nije u pitanju lookup wizard u tabeli jer se trazi da u okviru forme za strukturnu tabelu na osnovu unosa sifre dobijem ostale podatke iz maticne tabele tj. hocu da unosom sifre automatski access popuni naziv proizvoda i njegovu cenu.
[ Getsbi @ 07.12.2010. 11:56 ] @
@vlade011
Pokušaj da na događaj AfterUpdate šifre koju unosiš napišeš nešto ovako:
Me![NazivIzlaza]= DLookup("[NazivIzlaza]", "MagacinProizvoda", "CSTR([SifraIzlaza])='" & CStr(Me![SifraIzlaza]) & "'")
polje na formi =.....kolona koju pretražuješ,...izvor koji pretražuješ,......uslov za pretraživanje

Sintaksa naravno zavisi od toga da li je šifra karakter ili numerik. Kod mene je šifra Long Intedžer.
[ vlade011 @ 07.12.2010. 12:16 ] @
To je to Getsbi!!! Hvala puno na brzom odgovoru, puno si mi pomogao.
[ KrEvEt111111 @ 07.12.2010. 12:41 ] @
@vlade011

Da li možes da zakačiš bazu ovde da vidim kako izgleda rešenje?
[ Trtko @ 07.12.2010. 12:51 ] @
A možeš i na drugačiji naćin, recimo ako na formi imaš subformu pa da ti u njoj prokazuje samo one podatke
koje si odabrao.
sifgrupe ... je na glavnoj formi combobox i kad odaberemo na on click izvedeš ovaj dolje kod

strt = "SELECT Sif_artikla, Naziv_artikla, Slika, Naziv_dobavljaca, Zadnja_cijena, Sifra_dobavljaca FROM TblArtikli where sif_grupe=" & sifgrupe

' nazivartikla je ime subforme

nazivartikla.RowSource = strt ' znači podaci koji se prikazuju su određeni SQL uvjetom koji smo gore definisali
nazivartikla.requery ' osvježavamo prikaz subforme

[ vlade011 @ 07.12.2010. 12:55 ] @
Evo primera.

Pozdrav
[ vlade011 @ 07.12.2010. 13:09 ] @
Trtko nesto mi ne uspeva da odradim posao na taj nacin, Getsbijev radi. Mozes li da uradis na konkretnom primeru koji sam zakacio? Unapred hvala.
[ Zoran.Eremija @ 07.12.2010. 13:11 ] @
A evo i drugacije resenje...
[ vlade011 @ 07.12.2010. 13:15 ] @
Zorane to sam pokusavao i ranije ali mi nije jasno odakle formiras Column(1) i Column(2)? Odnosno zasto bas 1 i 2.
[ vlade011 @ 07.12.2010. 13:26 ] @
Mislim da razumem sada, jel to iz row source iz query builder-a?
[ Zoran.Eremija @ 07.12.2010. 13:27 ] @
Sustina je da je RecordSouce ComboBox-a po imenu ID_proizvoda upit:

SELECT maticna.[ID proizvoda], maticna.[naziv proizvoda], maticna.[cena proizvoda]
FROM maticna
ORDER BY maticna.[naziv proizvoda];

Kao sto vidite taj gore navedeni SELECT vraca vrednost tabelu koja ima 3 kolone, ako ste naveli da je osobina ovog ComboBox-a Column Count = 3 , znaci da zelimo da su nam na raspolaganju 3 od 3 kolone.

Brojac kolona .Column(i) broji kolone tako da od 3 odabrane za razmatranje pocinje da broji od prve da i polazi od broj 0 sto znaci da i ima vrednosti od i=0,1,2.

Otuda u dole navedenim referencama stoje brojevi kolona 1 i 2 sto znaci da je:

kolona pod 1 iz select-a maticna.[naziv proizvoda], a
kolona pod 2 iz select-a maticna.[cena proizvoda].

Private Sub ID_proizvoda_AfterUpdate()
Me.naziv_proizvoda = Me.ID_proizvoda.Column(1)
Me.cena_proizvoda = Me.ID_proizvoda.Column(2)
End Sub
[ vlade011 @ 07.12.2010. 13:29 ] @
To sam i mislio, hvala Zorane na iscrpnom objasnjenju.