[ miko.s @ 13.02.2010. 23:59 ] @
nakon dugo godina me ulovilo da preslusavam (i prebacujem na digitalno) stare audio kazete iz mog djetinjstva. to su trake mene i prijatelja kad smo se snimali, od kad sam imao jedno 5 godina pa do kraja osnovne skole. ima oko 60-70 traka, razno raznih, snimanih na svemu i svacemu, od jeftinih tranzistora na baterije, obicnih radija, do naseg kucnog kazetofona. i upravo trake snimane na njemu imaju jedan cudan efekat - javlja mi se echo. sve trake su snimane u DBX-u ([url]http://en.wikipedia.org/wiki/Dbx_(noise_reduction)[/url] ). na glasnijim dionicama , tamo gdje su vu metri "isli u crveno polje" mi se javlja echo. na trenutnom kazetofonu (koji nema dbx) mi u tom trenutku vu metri odu skroz u crveno, da ima vecu skalu vjerojatno bi isli jos vise, ali s obzirom da je +4dB maximum na ovoj skali (na kazetofonu kojim sam snimao, sa dbx-om se moglo snimati do +16dB), samo se zaglave tamo. i ako je nakon te glasne dionice neka tisa, onda cujem po 2-3 puta isti dio. razmak je najcesce 1 sekundu, ili malo vise ili manje. neko vrijeme sam razmisljao zasto, i na kraju mi jedina logicna stvar pada na pamet da je impuls na tim glasnim dionicama tako jako magnetizirao traku, da se ta magnetizacija nekako prekopirala na jos 1 - 2 sloja trake ispod nje. trake nisu dirane barem 10 godina, pa mislim da je ta pojava moguca kroz tako dugo vremensko razdoblje. zanima me vase misljenje. taj echo me ni malo ne smeta, vecina traka je u tako losem stanju (mislim,akusticki) da je taj echo najmanji problem. kolicina suma i zujanja je daleko veci problem, ali ja se preslabo razumim u digitalni audio da bi znao barem zujanje izolirat i izbrisat (radi se vjerojatno o frekvenciji od 50 hz (struja) i harmonika do kojih 300 hz, jer su koristeni jeftini mikrofoni, a produzni kabel je bio najobicniji kabel za struju fi= 0,75mm nekako spojen na mikrofon i konektor u kazetofonu). ne znam zasto sam toliko dugo cekao da krenem digitalizirat trake, kompjuter imam vec dugo, ali sta je tu je. |