[ ib.kroki @ 17.02.2010. 16:24 ] @
Na N95 imam instaliran Garmin 5.00.50s60.9 i mape SCG 2.1 i Adria Route 2.3.

Kada ga koristim po BG radi odlično.

Krenuo sam iz BG za Banjaluku. Proračunao je putanju autoputem preko Hrvatske (podešavanja kažu najbržom trasom) dao mi instrukcije da vozim 240km do isključenja. Povremeno se javljao sa informacijama o kilometraži do isključenja sa autoputa i sve je bilo u redu. Mapa je prikazivala odlično poziciju i kilometražu do isključenja.
Problem se javio negde u Hrvatskoj kada sam dobio instrukciju "Skrenite levo ..." i tako nekoliko puta. Kao prvo na autoputevima nema skretanja levo, a u trenutku kada se to javljalo nije bilo ni skretanja desno. Nekoliko puta je ponovio svoje glupe instrukcije, zatim je izvršio rekalkulaciju rute i nastavio da radi dobro. Posle izvesnog vremena opet je dao suludu instrukciju "Skrenite desno", izvršio rekalkulaciju i nastavio da radi dobro. Pre ovih suludih komentara imao je dobar proračun kilometraže preostale do isključenja i posle rekalkulacije opet se vraćao na ispravne informacije.

Da li je neko imao sličan problem?
Da li je problem do programa ili do mapa?

U principu, ako se prati navigacija i ako na njoj piše da imamo 100km do skretanja pa dobijemo signal skrenite levo ili desno sasvim je jasno da se zaglupela i malo treba sačekati da dođe sebi, ali bih voleo ako može ovaj problem da se reši.
[ boxxter @ 17.02.2010. 17:31 ] @
Ne moze da se resi, zato sto je dovoljno da izgubi vezu sa satelitima na par sekundi, i da ne zna kako se zove i gde tera. Dosta i zavisi od brzine procesora, i slobodne ram memorije. Mada kada smo testirali, primetili smo da N79, i noviji modeli, rade poptuno istim kvalitetom kao nuvi w300, i slicni.
Sledeca stvar je ako je neki put ucrtan u planovima i usao je u garmin mape, a taj put ne postoji. To se i dogadja u nekim gradovima, gde po projektu treba da stoji put, a neko sazida kucu na sred tog puta bespravno, pa taj projekat ode u zaborav, zato sto mu ujna radi u opstini.
Dakle nema ispravke do sledeceg garmin apdejta. Mada mislim da je nemoguce da postignu brzinu naseg ludiranja, sa izmenama naziva ulica, i promenama planova, van mozga, van svake logike i razuma, na granici sa nadrealnim, sumnjajuci da se radi o nekoj suludoj umetnickoj instalaciji.
[ ib.kroki @ 17.02.2010. 18:23 ] @
Što se tiče gubljenja signala dešavao se na svakom graničnom prelazu jer su svi natkriveni ogromnim čeličnim konsttrukcijama koje prave problem za signal.

U vožnji je nekoliko puta izgubio signal, ali kada se to desi obavesti me (Izgubljen prijem satelita). Brzo uspostavi vezu i izvrši rekalkulaciju puta tako da sve bude ispravno.

Pomenuo si da zavisi od slobodne memorije.
Znači li to da je bolje parcijalno odrađivati rute, a ne od početne tačke do odredišta?

P.S.
Nisam siguran da su problemi koje sam naveo uzrokovani gubljenjem signala.

[ boxxter @ 17.02.2010. 20:27 ] @
Jesu uzrokovani gubljenjem signala, i ponekad izgubi signal, a da do tebe i ne stigne notifikacija o gubitku komunikacije sa satelitima. Dakle njemu su radna memorija i procesor takvi kakvi su, jedino mozes da oslobodis malo rama nekim process explorerom, i da pogasis nepotrebne servise. Kazem ti da se od nokie N79 pa na dalje osecaju znacajna poboljsanja, za dve klase je bolje. I primetio sam razliku izmedju nokie skinute i dekodirane sa mreze, i originalne. Dakle originalna radi mnogo brze.

Da ne bude zabune, mozda bi se tu na istom mestu zagrcnula i profesionalna navigacija. Ovo ti pricam zato sto smo testirali razlicite uredjaje i softwere uporednim testom. Znaci na nekim mestima garmin vidi nepostojeci put, i to svaki uredjaj i sw, a to je recimo mesto na kome nam je poznato da je projektovano da put tako ide, a u stvarnosti ne postoji. A sto se tice rekalkulacije rute, rekao sam ti vec, nuvi w300 i N79 u jednu milisekundu isto rade, isto navode pogresno u jednosmernu ulicu, i na istom mestu vide nepostojeci put. Na istom mestu gubitak signala, i za isto vreme se vraca. Dakle ti imas mozda za klasu losije rezultate, s time sto mozes da ih poboljsas, externom antenom za kvalitet signala, i process explorerom za bolju efikasnost rama. A ako planiras da ides sa garminom u Crnu Goru, bolje ga ugasi odmah, da ne stignes ko zna gde.
[ ib.kroki @ 18.02.2010. 09:15 ] @
Citat:
boxxter: Dakle ti imas mozda za klasu losije rezultate, s time sto mozes da ih poboljsas, externom antenom za kvalitet signala, i process explorerom za bolju efikasnost rama.


Ako može savet kako i kojim process explorerom da pokušam poboljšati rad GPS-a.
Kada kažeš externom antenom, gde se to može naći i koju predlažeš?

Vidim da jako dobro poznaješm ovu problematiku, biću slobodan i zamoliti te da pogledaš
http://www.elitesecurity.org/t387236-GPS-signal-Nokia
i daš svoj komentar.

HVALA!!!
[ miki069 @ 18.02.2010. 21:23 ] @
Nokia N95 i N95 8GB kao i sve ostale Nokie (izuzetak je serija NAVIGATOR) ima praistorijski Ti... čip za navigaciju.
Spor, loš prijem, gubi satelite.... Taj čip je prevaziđen davno i košta dž pare.
Nokia u svoje telefone uglavnom ugrđuje dž delove (displeje...) tako da ni GPS čip ne čudi.
Plus N95 ima samo 64MB RAM memorije. Symbian po podizanju zauzme oko 48MB (zavisno od verzije +-neki MB).
Korisniku telefona ostaje samo 16MB što je za Garmin 5.xx užasno malo, pa su česta zapucavanja Garmina, usporen rad..
Tu pomoći nema.

Samsung i550 ima SirfStarIII čip koji se ugrađuje u vrhunske Garmin uređaje.
Ima 128MB RAMA i Garmin radi extra. Sve se događa trenutno.

Rešenje je bilo koji telefon sa SirfStarIII čipom i bar 128MB RAM memorije.

Mislim da je jasna razlika između RAM memorije i "fleš memorije".
N95 ima 160MB interne "fleš memorije", a samo 64MB RAM memorije.
[ popusicko @ 18.02.2010. 22:23 ] @
N95 radi savrseno i ne gubi signal sem u tunelima.
Sasvim je normalno da preracunava rutu i da se gubi s vremena na vreme posto su mape drljave
i nisu bas precizne u svim delovima.Letos je kod Kavale non stop preracunavao rutu posto je mapa
koju ja imam lose odradjena dok je igo pokazivao dobar put sa vrlo malo rekalkulacija.
Garmin je stalno bio pogubljen dok nismo stigli u luku gde je ponosno rekao-STIGLI STE NA CILJ.xexe
Sa druge strane igo se u Ohridu pokazao sa samo jednom ulicom dok je N95 i Garmin savrseno radio.
PS cip kakav god da je ugradjen u N95 radi dobro kako je konstruktor zamislio i to je OK.
[ miki069 @ 18.02.2010. 23:59 ] @
Ajmo još bajki:
N95 hvata GPS signal iz hladnog starta za 8 sekundi.
Garmin 5.xx na N95 samo leti.
Baterija traje 12 dana, a kad se navigira onda samo 7 dana.

Imao sam N95, N95 8Gb, N96, N97.
Na stotine Nokia sam instalirao SW za navigaciju.
Pozitivnu ocenu imaju samo 6220c i 6210 navigator.
Sve ostalo nema veze sa navigacijom.


[ boxxter @ 19.02.2010. 01:00 ] @
Morao bih ovde pomalo da se slozim sa miki069. Mislim, ne znam stvarno da li ste imali priliku da testirate neke druge telefone i uredjaje, i da vidite razliku, kada za razliku od nokie N95, dobijete konekciju sa satelitima za 10 sekundi. Da ne pricam o brzini otvaranja mapa, zoom in-out, i rekalkulacije ruta. Rekao sam vam da su procesor i ram kod tih telefona takvi kakvi su, i da samo malo poboljsanje mozete da dobijete ako pobijete neke nepotrebne background servise. A ove price da N95 moze da radi na takav nacin, i meni deluju bajkovito. Ipak pozajmite od nekog prijatelja neki drugi uredjaj koji je on pomenuo, cisto da probate i vidite razliku.