[ Atlantic777 @ 17.02.2010. 20:40 ] @
Pozdrav svima! Relativno sam nov u svetu elektronike pa mi trebaju saveti kakvo audio pojačalo izabrati, koje snage, šeme i sl. Dakle, želim da sam napravim pojačalo na koje bih priključio zvučnike za automobil (snagu ću još proveriti, uglavnom verovatno nije preko 2x20W 4 ohm). Cilj je da mogu da koristim zvučnike negde u prirodi gde nema struje. Zvučnici za automobil mi deluju kao dovoljno snažno rešenje. Što se tiče napajanja, mislim da bi „suvi“ 12 V akumulatori sasvim solidno služili. Bilo bi još bolje ako bih mogao da napajam nešto slabije pojačalo sa 3, 6, ili 9 V običnim baterijama (tačnije malim punjivim akumulatorima) ali sumnjam da bi to bilo dovoljno dobro rešenje za par sati muzike. Pojačavač, kao što sam već i pomenuo, 2x 20W. Nailazio sam već na neke šeme sa integrisanim kolima koje nisam uspeo za sada na brzinu pronađem u Srbiji preko interneta (reč je o nekom toshibinom kolu koje su koristili...). Imate li nekakvu preporuku? Kvalitet zvuka mi nije toliko važan koliko sama cena. Da li bih se mogao uklopiti do nekih 1500 dinara (bez akumulatora i zvučnika)? Nešto šta bih mogao sam da napravim od elemenata koje nije problem nabaviti. Sasvim mi je svejedno da li ću raditi sa FET-ovima, tranzistorima, MOSFET-ovima ili int. kolima. (Zapravo u školi smo stigli tek do tranzistora, ali svakako želim malo unapred da zavirim, a najmanji problem je povezati komponente prema šemi). Nije hitno, ovo sam planirao tek do 1. maja da završim. Ako je već bilo reči o nečemu sličnom ili sam promašio mestu temu, skrenite mi pažnju. Nikola |