[ vetmedic @ 19.02.2010. 10:42 ] @
Ovih dana je prava euforija za liberalizaciju fiksne telefonije. Ali nažalost ta liberalizacija će odgovarati samo za one koji dosada nikakvu mogučnost nisu imali za fiksnu telefoniju.

Pitanje moje šta je sa onima koji već žive u 21 veku ili \ele da zive u 21 veku?

Kada bi moje pitanje stiglo do RATELa ili do Ministarke možda bi i dobio dgovor.

Ja sam možda među sretnika jer imam fiksni broj, čak i internet. Možda se neko pita a šta se ja bunim.

Bunim se jer je taj fiksni broj mojih roditelja i neželim da delim broj sa njima, jer moj način života je drugačiji. Mene zovu i posle 23 časova i neželim da zvoni jedan broj u celoj kući.

U 21 veku zato ima mogućnosti i da nepričam da i neke afričke zemlje (dobro čitate) - već i u Africi postolji mogućnost o kome želim da pišem.

Ja trenutno imam internet fiksni broj nemački, američki i mađarski i sve to mi košta oko 2000 dinara godišnje.

Kada me neko zove iz tih zemalja, zovu lokalni broj i zvoni kod mene kući ili bilo gde sam u svetu (dobro sada nažalost ne putujem nigde), ali imam fiksni broj, samo treba da imam internet.

Već više od 3 godine čekam da dobijem ili da uzmem fiksni internet SRPSKI broj. Ali kada će to vreme biti ne znam.

Mislim da to najviše čekaju naši gastarbajteri, jer onda će imati u svom stanu bez obzira gde se nalaze po svetu SRPSKI fiksni broj.

Možda ti nije interes Telekoma, jer onda bi se smanjili međunarodni pozivi, ali ... nadajmo se da će srbija ipak krenuti trendom 21 veka kao i mnogo siromašnije zemlje u svetu su već krenuli.


Srbijo kreni vec jednom ....
[ Dejan2003 @ 19.02.2010. 12:28 ] @
SIP usluga je u test fazi, meni su rekli da treba je ocekujem sredinom marta
znachi u junu2010 je realno, ali zbog telekomovih sindikalnih stvari+godisnji odmori+svinjske polutke
uslugu Telekoma je realno ocekivati u Novembru 2010
sad ce to brzo....

da vidimo st ce telenor da ponudi na ime SIPa
[ Ivan Dimkovic @ 19.02.2010. 12:58 ] @
@vetmedic,

Prava adresa za ta pitanja je RATEL, koji treba da odobri jedan ne-geografski kod za SIP provajdere. Na ovom forumu imamo i savetnika Ministarke telekomunikacija, pa mozes i njega da pitas. Tzv. "liberalizacija" (duopol) koja je uradjena nema nikakve veze sa tim na zalost.

Do tada, postoji prosto resenje za ljude koji zive u inostranstvu a puno pricaju sa Srbijom:

a) U Srbiji se uzme ADSL prikljucak, moze najjeftiniji

b) Kupi se SIP telefon - ima ih za ~35 EUR+ - http://cgi.ebay.de/SINUS-501V-...tZTelefone?hash=item35a6e116d7

c) Uzme se neki SIP broj, u istoj zemlji preko nekog SIP provajdera tipa SMSdiscount, ActionVoip ili milion drugih - i registruje na SIP telefonu koga posaljes u Srbiju

d) SIP telefon se instalira u Srbiji tj. samo se nabode u ADSL ruter, i sve radi... za svaki slucaj namesti STUN server u SIP telefonu, ako je ADSL firewall/NAT gadniji

I to je to, onda imas jeftine razgovore sa inostranstvom iz Srbije i za dzabe kod istog SIP provajdera (mada, ovo ne daju svi), a Srbiju zoves za dzabe ako SIP provajder ne naplacuje pozive izmedju svojih brojeva

Ako imas potrebu da zoves mnogo razne telefone iz Srbije, kupis neki posten ADSL ruter koji ima i SIP/VoIP podrsku i zakupis ISDN BRI u Srbiji, i onda lepo namestis call-through preko SIP ulazne linije na ISDN liniju u lokalu u Srbiji, pa tako imas mali "PBX" u Srbiji sa kojim mozes da zoves po ceni lokalnih poziva u Srbiji. Mada cena razgovora sa Srbijom preko SIP-a je prilicno pala na 3-4 eurcenta, pa treba bas puno da razgovaras da ti se to isplati.
[ SinišaJ @ 31.08.2010. 20:48 ] @
Uhhh , je'l ima nekih novosti na ovu temu? Nabasao sam na ovu diskusiju "guglajuci" u potrazi za DID-om u Srbiji. Skoro svi u okruzenju imaju takve mogucnosti, ali kod nas izgleda da niko ne nudi to. Ja sam u Kanadi i vec sam poslao mojima SIP ruter i to radi odlicno, ali bih voleo da bilo ko iz Srbije moze da me nazove po ceni lokalnog poziva (0).
[ shoverash @ 27.12.2010. 23:52 ] @
ja sam dobio telekomovu reklamu gde me pitaju da li hocu novi broj za 1000 dinara nemoram prosirivati infrastrukturu i oni mi omogucavaju kupovinu sip telefona na rate tako da se moze dobiti did broj jedini je problem sto je preplata normalna isto tako kazu da nemoram koristiti njihov sip telefon sto znaci da mi moraju dati korisnicko ime i pasvord za moj sip ako vas to zanima zovite 9818 i raspitaj te se.
[ bachi @ 28.12.2010. 09:12 ] @
... I am Locutus of Borg, shoverash... Resistance is futile...

Ako imaš skener ili dig. fotoaparat, ae okači to ovde, please.
:) A šta znači da je pretplata normalna? I dalje maštaju da mi uzmu 500
dinara za "ništa"?

No lepo, ako je Telekom krenuo sa tom pričom, onda će vrlo brzo
i Orion, a valjda oni neće biti "zadrti" te da isto ubiraju pretplatu ni
za šta.... Zene se plase miseva zato sto se oni sakrivaju po rupama.