[ maxxxic @ 19.02.2010. 19:41 ] @
Personal magazin 18.02.2010.

" WINDOWS 7 UPOLA CENE SAMO U SRBIJI

Kompanija Microsoft odlučila je da novi operativni sistem Windows 7 učini dostupnim malim preduzećima po upola nižoj ceni. Od 15. februara na tržištu se može naći nov legalizacijski proizvod koji je duplo jeftiniji od svih prethodnih. Za male firme ovo je prilika da brzo i povoljno legalizuju Windows operativne sisteme, ali i da dođu do najpopularnijeg Microsoft operativnog sistema. Specijalna ponuda „ Get Genuine Kit Windows 7 Home Basic“ za sada postoji samo u Srbiji.

Studije pokazuju da se preduzeća koja koriste originalni softver mogu pohvaliti sa manje padova sistema, većom sigurnošću podataka i bezbednijim poslovanjem, što ih može učiniti profitabilnijim i konkurentnijim na tržištu u odnosu na one koje koriste piratski softver.

Novi legalizacijski proizvod se već može naći u ponudi Microsoft ovlašćenih partnera po ceni od 8.999 dinara. "

ANY COMMENT ??

PS: a koliko inače košta Win7 Home Basic ??
PPS: i da li je navedena cena od 8.999 din sa PDV-om ili bez ??
[ abitbp6 @ 19.02.2010. 22:29 ] @
Citat:
maxxxic: ANY COMMENT ??

Smešno

Citat:
maxxxic: PS: a koliko inače košta Win7 Home Basic ??

9200 dinara
[ component @ 19.02.2010. 22:46 ] @
Ček bre... Ne prodaju Windows 7 u pola cene već samo prodaju Windows 7 Home Basic. A i malo je glupo da ojađenu kućnu varijantu preporučuju firmama.
[ dejan_osipaonica @ 19.02.2010. 23:25 ] @
Pa samo propaganda kao home verzija je toliko dobra da je eto preporucuju malim srpskim firmama
[ Take 5 @ 20.02.2010. 01:22 ] @
Više detalja o svemu imate na Microsoft Srbija

Jedinstvena ponuda za brzu i povoljnu legalizaciju računara sa nelicenciranim Windows operativnim sistemom

[att_img]

PS
Ponuda je prilična navlakuša, pošto su orijentacione cene za Windows 7 (OEM uz novu mašinu) 32-bit ili 64-bit po izboru:
Win7 Home Basic ~ € 80.- (samo 32-bit)
Win7 Home Premium ~ € 100.-
Win 7 Professional ~ € 130.-
Win7 Ultimate ~ € 180.-
[ Ljubiša Begović @ 20.02.2010. 01:23 ] @
Prozor sa jednim, dva i tri krila, drveni, pvc i aluminijumski, sa duplim staklima, sa duplim zatamnjenim staklima, sa neprobojnim poluprovidnim staklom i ukrašenim okvirom...
Ma smešni su, izbacuju ne znam ni koliko verzija jednog OS, prave buvlju pijacu, ljudi ne znaju ni šta treba da kupe ni koja je razlika između njih. Nisu svi korisnici programeri iz ms-a. I sad mažu oči kao upola jeftinije. Pa ultimate košta 220$ čini mi se, a home basic upola cene košta 9000din.?!
Jedino ne znam čemu služi onaj Win 7 Starter?!

Tako sam u marketu video jedno piće koje košta 1400 din, dođem drugi dan a isto to piće na popusti i košta isto 1400 din!!!! I velikim slovima piše EXTRA POPUST!
[ clapton @ 20.02.2010. 01:40 ] @
Citat:

Win7 Home Basic ~ € 80.- (samo 32-bit)
Win7 Home Premium ~ € 100.-
Win 7 Professional ~ € 130.-
Win7 Ultimate ~ € 180.-

a koji Win7 je najbolji tj koji se najvise koristi (sta ima a sta nema ovaj od onoga)?
[ Ljubiša Begović @ 20.02.2010. 01:53 ] @
Ultimate je najbolji.

A evo poređenja
http://www.microsoft.com/windows/windows-7/compare/default.aspx

Interesantno je da na stranici za srbiju nema win 7, bar ga ja ne vidim na strani za windows. Vista u prvom planu. Svašta.
http://www.microsoft.com/scg/windows/default.mspx
[ Take 5 @ 20.02.2010. 02:27 ] @
^ Pa kad gledaš na pogrešnom linku! ("scg" je mrtav link, kao i država koja je nosila taj naziv)

http://www.microsoft.com/sr-latn/rs/

Windows 7 matična stranica

[att_img]

@clapton: Windows7: Koje izdanje vam odgovara?
[ clapton @ 20.02.2010. 02:30 ] @
Citat:
Ljubiša Begović: Ultimate je najbolji.

A evo poređenja
http://www.microsoft.com/windows/windows-7/compare/default.aspx

Interesantno je da na stranici za srbiju nema win 7, bar ga ja ne vidim na strani za windows. Vista u prvom planu. Svašta.
http://www.microsoft.com/scg/windows/default.mspx

koji je najblizi Xp-u?
[ Ljubiša Begović @ 20.02.2010. 02:53 ] @
Citat:
Pa kad gledaš na pogrešnom linku! ("scg" je mrtav link, kao i država koja je nosila taj naziv)

Pa ne bih rekao da je mrtav jer si ti postavio taj link za jedinstvenu ponudu, sa scg
http://www.microsoft.com/scg/legalizacija/default.aspx

Možda im ta jedinstvena ponuda važi samo za nepostojeću državu, jer tu su je objavili :-)

Nisam detaljno tražio, samo sam pogledao površno pod Svi proizvodi > Windows, a nisam pogledao pod Windows posebno. Prevideo sam.
Bez obzira, to im je propust, iz mog ugla.

@clapton
Pa mislim Ultimate (a i Professional), jer jedino oni mogu da pokrenu sve windows xp programe, odnosno većinu.
[ maxxxic @ 20.02.2010. 07:25 ] @
Citat:
Ljubiša Begović
Jedino ne znam čemu služi onaj Win 7 Starter?!

namenjen je netbook-ovima !!

a mene interesuje koliko Starter košta ??
[ goranelag @ 20.02.2010. 09:57 ] @
Da li se u tom paketu nalazi Windows 7 na srpskom jeziku?
[ Brodoplovac @ 20.02.2010. 12:05 ] @
Starter košta oko 4000-5000, ali ne sme se koristiti za upotrebu u preduzećima.
[ Ljubiša Begović @ 20.02.2010. 13:39 ] @
Ma neke naše radnje uz desktop isporučuju i taj Starter. A znam da je navodno namenjen za neke notebook-ove, pročitao sam to ranije, ali ne znam koga ovi naši zavaravaju.
Nisam ga nikad video u praksi ali pretpostavljam da je to neka načisto osiromašena verzija, koja je ok za neke mini varijante.

Win 7 na srpskom ima samo na Ultimate.
[ mulaz @ 20.02.2010. 14:38 ] @
Pa naravno da daju najjfetiniju variantu... Mogu da napisu da je windows na kompjuteru, a i posle mogu da prodaju neku "normalnu" verziju (naravno, ako se ta verzija ne "kupi" na lokalnom torrent trackeru) :)
[ Comrade @ 20.02.2010. 20:20 ] @
1. Zar ceo ovaj topik nije reklama?
2.
Citat:
Studije pokazuju da se preduzeća koja koriste originalni softver mogu pohvaliti sa manje padova sistema, većom sigurnošću podataka i bezbednijim poslovanjem, što ih može učiniti profitabilnijim i konkurentnijim na tržištu u odnosu na one koje koriste piratski softver.

Voleo bih da vidim te studije...
[ Slobodan Milivojevic @ 20.02.2010. 20:31 ] @
^ Ahahahaha :)
[ mulaz @ 20.02.2010. 21:09 ] @
..pa... kad mozes da koristis windows update... jeste sigurnije... vecina pirata iskljucuje windows update, zbog cestih WGA patcheva, koji prepoznaju sistem kao piratski, i posle treba ponovo da se trazi neki crack.
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 21:22 ] @
To je skroz tacno za piratske kopije.

Sa piratskim kopijama ljudi nemaju pristup redovnim apdejtovima sto pomenu mulaz, a takodje i gomila tih crack-ova i ilegalnih kopija Windowsa nisu nista drugo nego rasadnik malware-a.

Ljudi koji koriste piratovani softver imaju daleko vecu sansu da fasuju neki malware zbog toga - naravno, ne svi ali prosek i te kako da.

Firme koje koriste piratovani softver i ne zasluzuju bolje nego da im krahiraju sistemi i da im malware krade informacije. Ako nemaju para - imaju Linux i OpenOffice - danas sa Linuxom i OpenOffice-om male firme mogu sasvim zadovoljavajuce da rade bez da prvo krse zakon, a drugo da imaju stalnu opasnost od malware-a zbog tih piratskih kopija.
[ anon68680 @ 20.02.2010. 21:23 ] @
Ustvari, vecina piratskih verzija windowsa koje se ovih dana mogu videti na torrent trackerima prolaze WGA testove...
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 21:26 ] @
To je stalna igra macke i misa - posle nekog vremena Microsoft doda jos provera, i onda svi brze-bolje jure da nadju novi crack. Desavalo se vec N puta do sada.

A to je idealan momenat za podmetace malware-a.

Takodje, i sam instalacioni medijum je nekad zarazen - oni malo pametniji ce skenirati disk sa nekim AV-om, ili bar skinuti sa nekog tracker-a koji je proveren i koji ima komentare za fajlove... medjutim, prosecni likovi koji rade po takvim firmama niti imaju motivaciju, a cesto i nemaju pojma - pa su takve firme pune malwarea.
[ darkonsm @ 20.02.2010. 21:30 ] @
Da ko ne zna a to je masa ljudi za posao narucito bolje legalno cak i kad zanemaris problem sa vlastima , nazalost sada kad narod nema leba da jede bila bi cista iluzija da ce obican narod uzeti legalno ali privatnici druga prica .
Nasi hakeri su posebna prica njima nece nista uleteti kroz update ,imaju oni obavejstajnu sluzbu za divljenje i kompjuteri su im cistiji i od vecine legalnih ali oni su vrlo mali udeo korisnika.
[ banchi @ 20.02.2010. 21:32 ] @
Rizikujuci da bude off topic ili advocacy ...man'te se Windowsa i pokazite im sta mislite o njima i njihovim promasajima posle XP-a!
Dakle 5 ili koliko verzija jednog sofvera...sramota.
Prelazite na Linux ili na OS X...jer kad sav javni sektor jedne Nemacke unazad par godina prelazi na Linux sto zbog ustede sto zbog stabilnosti, sto se mi pravimo veci katolici od Pape.
Na mojim racunarima Win koriste jos samo deca za igrice...drndaju ga pa ga reinstaliraju i sve tako redom, vezbaju :-))
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 21:53 ] @
Dobri su im promasaji, broj Windows 7 instalacija je za mesec dana prodaje nadmasio sve OS X instalacije :-)

A da... i Linux instalacije, takodje ;-)
[ banchi @ 20.02.2010. 21:57 ] @
Sta ces...navika je cudo ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 22:00 ] @
Nece biti da je samo navika. Ima dosta ljudi kojima OS X a ni Linux jednostavno ne zavrsavaju posao.

Druga stvar, cena OS-a je toliko smesna danas da je potpuno idiotski baviti se migracijom i resavati gomilu potencijalnih problema samo zbog ustede para koje su ekvivalentne sa 2 dobre vecere u restoranu.

Kome Linux radi posao i ne zeli/nema para/itd... za Windows - taj ce sigurno preci, ne treba mu nikakav "advocacy".

Kome Linux treba za posao - taj je i ovako i onako ili presao, ili ga koristi u virtuelnoj masini kao ja recimo.

Prema tome... ne vidim sto se uzbudjivati.

OS X je posebna prica - on je vezan za Apple hardver, tako da radi posao samo onima koji imaju zelje i/ili imaju razloga da koriste Apple hardver. Apple hardver je cesto skuplji od slicnog hardvera drugih proizvodjaca, tako da prica o ustedi nema bas puno veze sa zivotom. Ako se nekom Apple hardver dopada ili mu treba za posao, to je naravno druga stvar.
[ 3way @ 20.02.2010. 22:02 ] @
Citat:
banchi
Prelazite na Linux ili na OS X...

Evo ja sve trcim.
Taj promasaj koji se zove Win 7 sam instalir'o za 5 minuta i na njegmu sve radi bez problema (ne racunajuci prepotopski softver, al i tu ima leka). Probao sam sa bezgresnim Linuxom...par distribucija...i to dosta dugo ja to koristio...i batalio...vreme mi je previse dragoceno da bih se zamajavao sa milion gluposti....
[ combuster @ 20.02.2010. 22:08 ] @
Joj sto volim ovakve postove... Bljak! :D
[ banchi @ 20.02.2010. 22:09 ] @
Ma ja sam bas opusten...izneo sam svoje misljenje u vezi poslovne politike MS, a u vezi migracije i cene za pojedinacne instalacije - tacno...petljanje u odnosu na cenu idu u prilog tvom stavu. Ali...migracija na desetinama hiljada racunara u pomenutoj Nemackoj ima i te kakvog "finansijskog" smisla.
I kao sto rekoh ne bih da se pretvori u advocacy...I'm log out.
[ 3way @ 20.02.2010. 22:15 ] @
Citat:
combuster: Joj sto volim ovakve postove... Bljak! :D

Jel ovaj ko moj?
E pa tako je kako je...posle dosta vremena provedenog pod Linuxom kao glavnim i jedinim OS-om na kompjuteru, takav post mora videti svetlost dana...
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 22:15 ] @
Citat:
banchi
. Ali...migracija na desetinama hiljada racunara u pomenutoj Nemackoj ima i te kakvog "finansijskog" smisla.

Hahaha lol - ko ona u Minhenu, kada su na kraju posle godina i godina kasnjenja na kraju balade odlucili da na te Linuxe stave i VM sa Windowsom... ako je to usteda, onda sam ja crvenkapa :)

Ti mora da si jako veliki optimista kada necije drzavne projekte koristis kao primer za ustede. Ne, to nije poenta drzavnih projekata - prioriteti su sasvim drugacije prirode - u slucaju Nemacke, poenta je da ce neko "domaci" dobiti posao da odrzava te Linuxe a i politicki zvuci kul. Cena je na prilicno niskom mestu - i tako je i u ostalim drzavnim projektima. Ne bih da pocinjem o primerima bacanja para u Nemackoj u vidu politickih projekata.

Stavise, obicno su drzavni projekti najbolji primeri razbacivanja sa novcem (posto je to tudj novac, novac svih nas) i neefikasnosti na svim nivoima. Primera radi, Nemci su u stanju da za privatnu firmu - Aerodrom Frankfurt, renoviraju celu jednu pistu mesec dana bez zaustavljanja saobracaja tako sto svake noci od 22:00 do 06:00 renoviraju po 100 metara piste (!) - dok drzavni projekti obnove auto puteva traju po 3 godine za sugavih 9 kilometara (A8 Stuttgart-Karlsruhe) uz enormne dnevnice i sve ostale troskove. Go figure.

Ako zelis da vidis optimizaciju troskova - daleko je pametnije da koristis privatni sektor. A tu ces videti da Windows drzi 2/3 serverske infrastrukture po firmama, i ogromnu vecinu desktop/workstation infrastrukture.

Ne, to nije zato sto su CIO-ovi i IT odeljenja privatnih firmi shupci koji ne znaju kako da ustede pare, vec zato sto TCO Linux-a nije ni izbliza tako dobar u odnosu na Windows kako Linux advokati pricaju. Cesto je prilicno skuplji i sa gomilom svojih problema.

[ combuster @ 20.02.2010. 22:48 ] @
E ljudi, TCO Linuxa zavisi od zahteva pri projektovanju informacionog sistema, negde ce da ustedi gomilu para - negde ce da kosta dva puta vise nego Windows sto bi kostao. Kompletna migracija nekog ogromnog IS-a na Linux nije bas najpametniji potez kao sto se i pokazalo na kraju krajeva mada su ti isti Nemci imali dobru zamisao, SuSe - pruzanje podrske od strane nemacke kompanije, pare koje se uloze u migraciju ostaju u zemlji i to je to. Mada ova "nova" - sto se qrchish da letis kad nemas krila - pokazuje se i u ovom slucaju. Nesto cisto sumnjam da oni nisu to dobro isplanirali posto je deal sklopljen sa IBM-om cini mi se (ili gresim, davno je bilo). Uglavnom moze da se izvede ali uz opasno planiranje i unapred pripremljen specijalizovani software na Linux platformi. I naravno gomilom strucnjaka.

Sa jedne strane jeste da je u pitanju ogromno ulaganje ali sa druge strane kesh ostaje u zemlji sto je najbitnije. Mozda i najmanje troskove ima kombinacija Windows-a i FOSS-a na njemu, kad pogledas windows ni iz bliza nije toliko skup kao komercijalni software koji na njemu trci.
[ banchi @ 20.02.2010. 22:54 ] @
Citat:
A tu ces videti da Windows drzi 2/3 serverske infrastrukture po firmama, i ogromnu vecinu desktop/workstation infrastrukture.
A u te 2/3 je koliko (?) zastupljeno ono sto je prethodilo Visti. Ako si pazljivo iscitao moj prvi post za mene postoji Win pre Viste i posle nje. Dakle nisam ja nikakav Windows hejter...jednostavno im nisam oprostio Vistu, a 7-ica je tek u procesu verifikacije za mene. Meni licno je najvaznije da imam mogucnost izbora, sto sam i iskoristio.
[ 3way @ 20.02.2010. 22:57 ] @
Citat:
banchi:Meni licno je najvaznije da imam mogucnost izbora, sto sam i iskoristio.

Nadam se da taj Mac OS ne drzis na PC :)
[ banchi @ 20.02.2010. 23:05 ] @
Ma da...Are you kidding me? Samo neprskane jabucice, molim ;-)
[ combuster @ 20.02.2010. 23:16 ] @
Citat:

A u te 2/3 je koliko (?) zastupljeno ono sto je prethodilo Visti.

Sad ce EOL XP-a pa cemo videti stanje ;-)
[ Suns @ 20.02.2010. 23:21 ] @
Oni daju Windows Basic za 9000 din.....umesto da date te pare, skupite na tih 9000 još 200€ i kupite laptop sa instaliranim Windows Home Premium

Ako su hteli da naprave sjajna marketing onda su trebali da daju Windows za 20-30€ koliko realno i košta ta Basic verzija, ako ne i manje.
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 23:24 ] @
Citat:
banchi
A u te 2/3 je koliko (?) zastupljeno ono sto je prethodilo Visti. Ako si pazljivo iscitao moj prvi post za mene postoji Win pre Viste i posle nje. Dakle nisam ja nikakav Windows hejter...jednostavno im nisam oprostio Vistu, a 7-ica je tek u procesu verifikacije za mene. Meni licno je najvaznije da imam mogucnost izbora, sto sam i iskoristio.

Ovaj tih 2/3 servera po firmama su Windows Server instalacije, i tu Windows Server 2008 (Vista kernel) nije imao nikakav problem - stavise gotovo svi ga smatraju lepim unapredjenjem u odnosu na Win Server 2003. Vistu je ubio crappy userland, sa gomilom bloat-a koji ne postoji u Serveru 2008.

Naravno da je super da imas mogucnost izbora, tako i treba da bude. Ali osim tebe i svi ostali imaju mogucnost izbora - i kako stvari stoje za sada, Windows je i dalje izbor ogromne vecine.

Cisto da se razumemo, u mojoj gajbi trci CentOS kao SIP server, Linux + BusyBox u VDSL+VoIP ruteru kao i u satelitskom risiveru i TV-u i, naravno, na mobilnom telefonu (Android). Ali, bogme na desktopu nema sta da trazi kada su moje potrebe u pitanju.

Right tool for the right job :)
[ darkonsm @ 21.02.2010. 00:05 ] @
Citat:
Suns: Oni daju Windows Basic za 9000 din.....umesto da date te pare, skupite na tih 9000 još 200€ i kupite laptop sa instaliranim Windows Home Premium ;)

Ako su hteli da naprave sjajna marketing onda su trebali da daju Windows za 20-30€ koliko realno i košta ta Basic verzija, ako ne i manje.

Da tu se slazem performanse su privatnim korisnicima bitne moj savet je legalno ali Basic nije vredan
Ako je nekome promet 100 000 mesecno radije bi kupio nesto sto kosta 16 000 nego ovo za 9 000 .
Trosak je jednokratan .
Hteli su Basic da uvale kucnim korisnicima ali ni tu ljudi nisu naivni .
Prosek snage kompjutera u trecim zemljama je sad bar isti( ako ne i jaci) kao u americi 2007 a vista Basic se prodavao ocajno kladim se da je isto za win 7 Basic
Plan na pairu je lep treba naterati korisnika da se nadogradi ali zaboravise jedno treba i da kupe prvo taj prozvod da bi se nadigradili .
Drugo ko ima slabiji kompjuter na njemu ima vec xp tesko da ce Basic za njega biti nesto privlacan ko kupuje nov imace snagu za nesto vise .Gotovo treba birati da kompjuter ne moze da pokrene win 7 ultimate .
U slucaju Basic su toliko sekli i kasapili da su otisli predaleko.
Starter je druga prica on ima svoju svrhu .
[ dany12 @ 21.02.2010. 08:41 ] @
Ma ovi iz M$-a se ugledali na nase prodavnice.Pise snizenje 70% a cena ista kao i pre snizenja.Misle ljudi sto da ne iskoristimo manjak inteligencije kod srba,kad ovima po prodavnicama uspeva,sto nama ne bi.
[ lemiar @ 21.02.2010. 09:50 ] @
Sto se starter verzije tice, ona je sakata u svakom smislu te reci...ti mozes da imas 8gb rama nebitno ona koristi samo 2gb, mozes da imas mrezu, ali ako imas kod kuce vise od 3 kompa zaboravi (a ima ljudi koji imaju svako po svoj komp 4 clana i cao starter!) Sad sam dobio i zvanicno obavestenje da, ako imas jaci procesor, grafiku i hard zna da zeza (mogu vam okaciti odgovor). Sto znaci sta? Ti si u software-skom zatvoru!!! Sto je glupo, ali i Bili treba da se jos malo obogati misli on i na praunuke i tako dalje.... :D Cene software za Srbiju su previsoke i ja nikada necu kupiti legalan software, jer te pare sto dam za program cu uloziti u nesto bolje. U EU zemljama su plate znatno vece i njima 300e ispadne na ulici i neprave frku oko toga. Dok je ovde to necija plata (moj tata ima manju platu od 300e cisto radi uporedjivanja!) Sto se linux-a tice niko nikoga ne prisiljava ninasta te stoga nemorate ga koristiti. Ali ja ga volim brzi je FREE je ima podrsku za sav hardware, ima besplatna software-ska resenja, zasto da ne. Firme i treba da plate za programe koji koriste, ali kucna varijanta mislim da bi cene trebale biti jeftinije.... Ajde sad nemci su korumpirani imaju viska (kod nas fala Bogu toga nema! :D (rofl) ) sto onda mi predjosmo na izradu srblinux-a (malo modifikovanog ubuntu-a)? I dado smo ga inspektorima na laptopove? Znaci da je jeftinije u svakom slucaju i da radi posao za koji se Stalman borio i to mogu vam reci radi odlicno!!! Malo sam odgurao temu u off i dao svoje misljenje, koje masi i neznaci puno! :D
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2010. 13:12 ] @
Citat:
lemiar
U EU zemljama su plate znatno vece i njima 300e ispadne na ulici i neprave frku oko toga

Bogme, u EU ako nekom ispadne 10 centi ima da se sagne i podigne. Ne znam odakle ti ideja da se ljudi razbacuju tamo. U realnosti se razbacuju i manje nego ljudi u Srbiji i vise stede.

Uzgred ta prica o pirateriji i imanju love nema puno veze sa mozgom - da se kladimo da sutra ti odes u tu EU i imas platu 10000 EUR da bi i dalje rabio pirateriju? Bi, zato sto bi i tada imao "pametnije stvari" da kupis - sto bi kupio nesto originalno ako ti je piratovano lako dostupno i tako razmisljas? :)

Zbog toga je jedini nacin smanjenja piraterije zapravo OEM biznis, sto se polako desava i u Srbiji. Kada laptopovi i brand-name racunari budu postali bitan deo trzista, piraterija ce pasti jer ce vecina ljudi imati OEM licence.

Ocekivati da ljudi masovno kupuju originalni OS kao retail je iluzorno - bilo gde. Prvo, zato sto su Retail verzije OS-a skupe - i to ce kupovati samo oni kojima nova verzija bas treba za nesto. Vecina ljudi ce i ovako i onako cekati da kupe novi racunar, sa kojim ce kupiti OEM licencu.

Drugo, i vremena kada je nova verzija OS-a donosila revolucionarno nove stvari su odavno prosla (setite se Win95)... Sada se sve svodi na minorne promene i sminku - sto je kul kada kupujes novi racunar, ali malo ko ce da potrci u prodavnicu da kupi najnoviju verziju samo zbog te sminke.
[ lemiar @ 21.02.2010. 13:50 ] @
@Ivan Dimkovic kad bi imao 10000e platu kupio bi ne jedan ultimat nego 2 veruj mi ja sad skupljam za grafiku od 150e pare vec 6 meseci....toliko o tome da prica nema veze s' mozgom ;)
[ Take 5 @ 21.02.2010. 14:21 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
... jedini nacin smanjenja piraterije zapravo OEM biznis, sto se polako desava i u Srbiji. Kada laptopovi i brand-name racunari budu postali bitan deo trzista, piraterija ce pasti jer ce vecina ljudi imati OEM licence.

Ocekivati da ljudi masovno kupuju originalni OS kao retail je iluzorno - bilo gde. Prvo, zato sto su Retail verzije OS-a skupe - i to ce kupovati samo oni kojima nova verzija bas treba za nesto. Vecina ljudi ce i ovako i onako cekati da kupe novi racunar, sa kojim ce kupiti OEM licencu.

Aleluja!
Upravo tako. Ne radi se tu o nekakvoj svesti, savesnosti i disciplini kupaca iz razvijenih zemalja, nego o (ne)mogućnosti izbora.
Tamo gotovo da je nemoguće kupiti nov računar bez preinstaliranog O.S.-a i ljudi se prosto ne bave time. Tek samo nekakav uži krug "naprednijih" korisnika eksperimentiše sa eventualnom instalacijom nekog drugog, preko legalno kupljenog O.S.-a.
Razlika u ceni između preinstalirane OEM verzije, dobijene uz računar i one Full Retail je obeshrabrujuća, pa se samo baš oni kojima je to stvarno preka potreba odlučuju na takav korak.

Poređenje standarda nema veze ako postoji standard (ovo što mi životarimo ne spada u tu kategoriju!)

PS
Mislim da su celu temu vrlo precizno apsolvirali marketinški stručnjaci poodavno, tako da ništa od navedenih primera nije slučajno, stvari se odvijaju po nekakvom planu, koji je neko napravio za nas (uključiv i softver, "kao i šire...")
[ dany12 @ 21.02.2010. 14:50 ] @
Te stvari sa OEM mi se uopste ne svidjaju.Zasto meni neko da utrpava windows kad ga ja necu koristiti.U redu da postoji samo jedan operativni sistem i jedna verzija,ali svi znamo da to nije tako.To je jedini razlog zbog kojeg nisam kupio toshiba laptop vec HP.Ovi prvi su svi imali windows instaliran,dok se kod HP-a moglo naci i bez os-a,i normalno jeftiniji nego toshibini za onoliko koliko M$ uzima za os.
[ combuster @ 21.02.2010. 14:54 ] @
Budimo srecni jer imamo izbora, da oni bradati geek-ovi nisu strajkovali u redmondu i podigli prasinu ne bi imao danas FreeDOS kao opciju ;-)
[ component @ 21.02.2010. 15:15 ] @
Ma nemam ja ništa protiv OEM-a. Čak naprotiv... Samo što želim da mi skinu cenu OS-a ako neću da ga kupim.
[ combuster @ 21.02.2010. 15:47 ] @
Tj da ponude model bez istog :)
[ Machiavelli... @ 21.02.2010. 16:23 ] @
Win Server 2003 i naslednik 2008 su zaista dobri serveri ali poredjenje gde se i koliko "vrte" je samo pucanje u prazno. Da se Win vrti na 2/3 serverskih instalacija u preduzecima moze da se kaze ako se uzmu u obzir mala i srednja predueca i ako se gledaju serveri koji direktno kontrolisu klijente ili ti "serveri koji su napred". Sto se tice svih servera "pozadi" tu je situacija totalno drugacija.

Dal ces u banci da dozvolis da ti Win server procesuira kreditne kartice?
Dal ce ISP da vrti Win server da ti pruza internet uslugu?
Dal ce Google, Yahoo ili bilo koja jaka internet kompanija da hostuje svoj web site na IIS ili Apache?
Ko ti razresava DNS zahteve na internetu? BIND?

Sto se tice Desktop resenja, kucnih varijanti, ja imam Win Vistu i radi mi savrseno (ni jedna reinstalacija do sad vec godinu dana, poiskljucivan sav bloat sto je dosao preinstaliran). Imam i 3-4 CentOS i 2003 na VmWare.

Bilo bi dobro da kad bi bilo moguce da se sav software pravi da bude cross-platform e tek bi onda Lin mao neke sanse za desktop resenja.
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2010. 17:23 ] @
Citat:
Machiavelli...
Win Server 2003 i naslednik 2008 su zaista dobri serveri ali poredjenje gde se i koliko "vrte" je samo pucanje u prazno. Da se Win vrti na 2/3 serverskih instalacija u preduzecima moze da se kaze ako se uzmu u obzir mala i srednja predueca i ako se gledaju serveri koji direktno kontrolisu klijente ili ti "serveri koji su napred". Sto se tice svih servera "pozadi" tu je situacija totalno drugacija.

Ne, to je generalno rezultat svih analiza, ukljucujuci i EU zvanicne analize koje su koriscene da opale Microsoft zbog monopola i prisile ih da otvore svoje protokole. Racunaju se sva, a ne samo "mala i srednja preduzeca".

Naravno da neces koristiti Windows Server za stvari koje Linux ili Solaris radi daleko bolje, a to su core internet servisi, kao i jedan deo web servera prakticno svuda gde Apache radi posao (sto bi placao win licencu kog djavola?) - ali sve se to uracunava u ukupan %. Ista stvar vazi i za telekomunikacione servise, gde je Solaris vec godinama i godinama (decenijama?) bog i batina - mada u poslednje vreme raste popularnost Linux-a tj. ponajvise RHEL-a i CentOS-a :)

Sto se banki tice, nisam bas siguran da banke ne koriste Windows Server za back-end, kada jedan NASDAQ koristi Windows Server za svoju core infrastrukturu. Win Server podrzava sve sto njima treba (high-availability, fault-tolerance, mogucnost zamene memorije i CPU-uva na zivo), bas kao i Solaris-i i sl... Sto se banaka tice tu je daleko bitnije na cemu se vrsi high-level servis, a sam OS je tu manje bitan. Ako im je core infrastruktura vezana za Windows / .NET - onda ce naravno koristiti Win Server, a ako se radi o POSIX lii Java resenjima, koristice Linux / Solaris i sl...

Svi gore pomeunti OS-evi (Win Server, RHEL, Solaris) su "enterprise ready" i mogu da zadovolje i najizazovnije workload-e. Samo je pitanje aplikativnog sloja kao i cele infrastrukture sta koristiti.
[ Machiavelli... @ 21.02.2010. 18:20 ] @
Nisam ja ni pokusao da opovrgnem tvrdnje da Win server ima 2/3 udela na trzistu, nego da objasnim zasto je tako. I kada bi promenio ciljnu grupu gde gledas ucesce servera situacija bi bila drugacija. Ukupan udeo je 2/3 Win ali kada bi promenio ciljnu grupu i namenu Win i Lin servera videla bi se velika razlika u ucescu.

Nalasak sam stavio na mala i srednja preduzeca iz razloga sto:

1. Imaju mali broj radnih stanica (u 90% situacija neki Win)
2. Nemaju para da razvijaju sopstvene aplikacije, nego uglavnom koriste vec gotova resenja prilagodjena njihovim potrebama (opet 90% pravljeno za win)
3. Kada su kupovali racunare dobili su preinstall Win u 99% situacija
4. Kompatibilnost Win servera i Win klijenata..

Bas iz ovih i dosta drugih razloga Win server dominira ovom grupom i u globalu.

A opet pogledaj ucesce Win servera u back-bone serverskoj strukturi. Tu ce ih biti 2%.

Linux i ostali Unix like serveri drze primat u odredjenim delovima IT infrastrukture ne u globalu.

[ mulaz @ 21.02.2010. 18:44 ] @
Windows za bilokakav networking je jedno veliko sr**e, i ne koristi se skoro nigde

...ali zato pruza jednostavniju platformu gde recimo treba nek AD, exchange i neki sharepoint preko svega. Naravno posle <n> godina sharepointa i exchange-a, jako(!) tesko se prelazi na bilosta drugo.

[ lukkka @ 22.02.2010. 00:10 ] @
Koliko god se trudili ljudi iz Microsofta nista se ovde promeniti nece dok ne budu u Srbiji plate 800 keka. Ljudi nece starter 7 ni da im poklonis, vec jednostavno samo ultimate i nista vise iako i ne znaju razliku izmedju bilo koje verzije windowsa.

Zamislite da nekom morate da objasnite da ne moze da promeni wallpaper. Ne moze to ljudima da se objasni. Moja firma izmedju ostalog prodaje i operativne sisteme i nikad teze nismo prodali nekome nesto nego OS onome kome je neophodan za rad.
[ lemiar @ 22.02.2010. 08:09 ] @
@lukkka
Igrom slucaj u slicnoj sam situaciji, i imas neki programcic koji ti omogucava menjanje pozadina......Ali naravno moras da im naglasis da kupovinom legalnog oni obezbedjuju sebe od virusa jer ima redovam update.....
[ Catch 22 @ 22.02.2010. 10:16 ] @
Pojavio se i Windows 7 Professional kao GGK (Get Genuine Kit), ne znam da li se popust od 50% nabavne cene odnosi i na njega?

[att_img]
[ banchi @ 22.02.2010. 13:54 ] @
Citat:
lukkka: Zamislite da nekom morate da objasnite da ne moze da promeni wallpaper. Ne moze to ljudima da se objasni. Moja firma izmedju ostalog prodaje i operativne sisteme i nikad teze nismo prodali nekome nesto nego OS onome kome je neophodan za rad.
Ma, jel se vi to zekite...na starteru da ne moze da se promeni wallpaper...jel to figurativno receno ili stvarno???
[ Suns @ 23.02.2010. 00:08 ] @
Ajde što ne može glupavi wall da se promeni već si ograničen na korišćenje max 4 programa u isto vreme

Inače vidim svi se vatate za neke analize, neke procente, statistike.... Da li ste znali da je na svetu 90% statistika, anketa i analiza IZMIŠLJENO I LAŽNO? mislite o tome...
[ lukkka @ 23.02.2010. 00:19 ] @
@lemiar Simpaticno je to sto je nebitno to da li je legalno ili ne prakticno moras da "hackujes" starter nekakvim programcetom i to je sasvim dovoljno, a inace naravno da se sluzimo svakavim izgovorima pa i tim da je update sasvim dovoljan i da u tom slucaju i ne moras da instaliras antivirus :)
Ironican sam naravno.

@ banchi, vidis da se ne zekimo :P
[ Catch 22 @ 23.02.2010. 01:12 ] @
Da ponovimo i u ovoj temi, kako bi raščistili maglovite pretpostavke

The Windows Blog: Let’s talk about Windows 7 Starter

Citat:
For the first time, we will be making Windows 7 Starter available worldwide on small notebook PCs. We are also going to enable Windows 7 Starter customers the ability to run as many applications simultaneously as they would like, instead of being constricted to the 3 application limit that the previous Starter editions included.
We believe these changes will make Windows 7 Starter an even more attractive option for customers who want a small notebook PC for very basic tasks, like browsing the web, checking email and personal productivity.

It is important to note that Windows 7 Starter still includes only a subset of the features offered in the higher editions of Windows 7 such as Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional and above.

Windows 7 Starter does not include:

•Aero Glass, meaning you can only use the “Windows Basic” or other opaque themes. It also means you do not get Taskbar Previews or Aero Peek.
•Personalization features for changing desktop backgrounds, window colors, or sound schemes.
•The ability to switch between users without having to log off.
•Multi-monitor support.
•DVD playback.
•Windows Media Center for watching recorded TV or other media.
•Remote Media Streaming for streaming your music, videos, and recorded TV from your home computer.
•Domain support for business customers.
•XP Mode for those that want the ability to run older Windows XP programs on Windows 7.

...

Odgovori na pitanja najčešće ponavljana u ovoj temi u vezi Windows Starter:

Tačno je da ne postoji podrška za "personalizaciju" (promena pozadine, izgled i boje prozora, prateći zvuci...).

NIJE TAČNO da postoji ograničenje u pokretanju samo 3 aplikacije istovremeno.
[ Dragche @ 23.02.2010. 17:53 ] @
Citat:
Te stvari sa OEM mi se uopste ne svidjaju.Zasto meni neko da utrpava windows kad ga ja necu koristiti.U redu da postoji samo jedan operativni sistem i jedna verzija,ali svi znamo da to nije tako.To je jedini razlog zbog kojeg nisam kupio toshiba laptop vec HP.Ovi prvi su svi imali windows instaliran,dok se kod HP-a moglo naci i bez os-a,i normalno jeftiniji nego toshibini za onoliko koliko M$ uzima za os.

Moj rođak je pre 2-3 nedelje kupio HP laptop u Gig*****u (Beograd) bez OS, međutim garancija važi SAMO ako LEGALAN OS bude instaliran !!! Tako da važi ona naša stara "Ko ne plati na mostu plati na ćupriji"!
[ component @ 23.02.2010. 19:02 ] @
Pa čak ako instalira i nelegalan OS, a bude trebao da se pozove na garanciju, neka samo formatira hard i opet je dobio laptop bez OS-a na koji moraju da priznaju garanciju
[ Dragche @ 23.02.2010. 20:44 ] @
Ti garantni listovi su obično tako napisani da mogu da te lako "otkače" samo ako hoće! Ako im predaš neispravan laptop sa formatiranim hardom prvo šta će te pitati je koji si OS koristio!?? U tom slučaju sve zavisi od dobre volje servisera i uvoznika a to nekada ume da bude nezgodno!
[ component @ 23.02.2010. 21:48 ] @
Reci im legalan OS... čik neka te pitaju dalje. Ako baš hoćeš da se zezaš reci BSD. Koji? Free BSD. Ili Linux. Izaberi distribuciju. Ili reci Free DOS. Ili Windows (legalan, a nije njihova stvar da ti traže CD Key, račun, nalepnicu ili CD).
[ maksvel @ 23.02.2010. 21:58 ] @
Ma da, mogao si instalirati i trial Windowsa, legalan je ;)
[ retnul @ 26.02.2010. 11:47 ] @
Cisto da potvrdim,

Legalan Windows home edition je legalan softwer za firme? Tj. ako kupim Home edition za moj racunar, da li cu imati problem sa inspekcijom?

Hvala
[ Nedeljko @ 26.02.2010. 12:22 ] @
Ivan je 100% u pravu da se u EU ne razbacuje ni izbliza kao u Srbiji. On živi tamo, pa zna, ali znao sam to i ja koji živim u Srbiji. Isto važi i za SAD. Takođe, niži stepen piraterije tamo nego ovde nije povezan samo sa (ne)dostupnošću nelegalnih verzija, već i sa svešću da je to nečiji znoj. Sasvim slično kao što ovde većina ljudi neće ukrasti nešto ispred prodavnice iako nema kamere i trenutno nema nikoga, već će sačekati da se pojavi prodavac. Imamo mi mnogo toga od njih da naučimo.

Takođe, ne vidim nikakvo ograničenje u tome da garancija važi samo u slučaju korišćenja legalnog softvera. Softver mora da bude legalan i tačka.
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2010. 13:24 ] @
Ogranicenje ipak postoji.

Tj. postoji u razvijenim zemljama - obicno proizvodjac ne sme ograniciti garanciju zbog stvari koje se ne odnose na kvar.

Ako je, recimo, doslo do spaljivanja napajanja - prodavac ne bi trebalo da ima nikakvo pravo da dovodi garanciju na to u pitanje na osnovu koriscenja operativnog sistema.

Ako se to dozvoli, dolazi do znacajne zloupotrebe i umanjivanja prava kupaca - pa tako proizvodjac sporeta moze da trazi da iskljucivo "ovlascenji serviser" ugradi sporet i sl... sto je, kao sto rekoh, apsolutno nelegalno u razvijenim zemjama - a koliko sam cuo prolazi u Srbiji.

Sa takvim zakonima su samo kupci u gubitku.

[ Nedeljko @ 26.02.2010. 17:19 ] @
A šta ako taj OS uništava baKterije ili CD čitače?
[ radekursinovic @ 26.02.2010. 18:33 ] @
Citat:
component:
 Pa čak ako instalira i nelegalan OS, a bude trebao da se pozove na garanciju, neka samo formatira hard i opet je dobio laptop bez OS-a na koji moraju da priznaju garanciju :)

Uredu je to gledati tako, ali ako ne bude imao vremena. laptop crkao kvar MRTAV, a ne smeš da vadiš HDD jer oštetićeš nalepnicu (opet lično iskustvo). Kako god pogledaš teraju nas polako u LEGALNE vode. Negde sam pročitao da je cena OEM verzije (u kutiji na CDu XP home) skoro četiri puta veća od onog predinstaliranog i legalnog na laptopu, Koliko je ovo tačno ne znam?
[ ninjaz @ 26.02.2010. 19:05 ] @
Ja imam legalan Win7, a drugar piratski, koji se inace sam aktivira pri instalaciji. Ja nisam primetio nikakvu razliku na osnovu koje bi se moglo tvrditi da njegov win piratski.
[ Danijel Krmar @ 26.02.2010. 20:36 ] @
Citat:
radekursinovic:Negde sam pročitao da je cena OEM verzije (u kutiji na CDu XP home) skoro četiri puta veća od onog predinstaliranog i legalnog na laptopu, Koliko je ovo tačno ne znam?

OEM jeste ono što dođe predinstalirano, a ono u kutiji je retail. I OEM jeste jeftiniji od retail pakovanja.
[ radekursinovic @ 26.02.2010. 21:07 ] @
Citat:
Danijel Krmar: OEM jeste ono što dođe predinstalirano, a ono u kutiji je retail. I OEM jeste jeftiniji od retail pakovanja.

Mislim da grešiš. Predinstal jeste vrsta OEM distribucije već aktivirana i nemaš instalacioni disk, jer je na skrivenoj particiji HDDa, OEM distribucija imaš instalacioni disk, aktivira se po instalaciji, vezana za jedan isti računar (šta se događa kad crkne ploča je li to kraj?), može se aktivirati samo TRI puta, a RETAL je prenosna licenca jedino što imaš obavezu da bude instalirana na samo jednom računaru u isto vreme. Čekaćemo da presude iskusniji.
Mada me mnogo više zanima cena windowsa 7 predinstal u odnosu na originalnu "kutiju" naravno OEM
[ Slobodan Miskovic @ 26.02.2010. 21:16 ] @
Zvanicno, OEM Windows moze da se prodaje samo uz nov RACUNAR (procesor, maticna ploca, video kartica, hdd i napajanje). OEM Windows je vezan za konkretan racunar na kom je instaliran prvi put i na kom se nalazi nalepnica. Prilikom kvara racunara u karantnom roku OEM licenca vazi i dalje. Ako prodje garantni rok moze se menjati promenjen hardver samo sa ekvivalentnim (ne moze da se promeni cpu sa celerona na core2duo).

Retail verzija licence vazi za jedan racunar, i moze se prebacivati sa jednog na drugi neogranicen broj puta, samo mora ukupan broj racunara na kojima se koristi biti jednak broju 1.

Nalepnica sa kljucem se nalazi na kutiji Windows-a.

3 puta je dozvoljeno aktivirati Windows bez ikakve provere (vazi za Srbiju), samo prvi put je moguce automatski aktivirati putem interneta. Svaki sledeci put se mora zvati aktivacioni centar. Posle 3 puta aktivacije preko aktivacionog centra (telefonom) mora se poslati slika stikera, nalepnice ili racun o kupovini kao dokaz za posedovanje licence.

Vise o tome na :
https://partner.microsoft.com/40032369
http://oem.microsoft.com/script/contentpage.aspx?pageid=552846
[ Nedeljko @ 26.02.2010. 21:44 ] @
Citat:
retnul: Cisto da potvrdim,

Legalan Windows home edition je legalan softwer za firme? Tj. ako kupim Home edition za moj racunar, da li cu imati problem sa inspekcijom?

Hvala

Da.

[Ovu poruku je menjao Nedeljko dana 26.02.2010. u 23:04 GMT+1]
[ ninjaz @ 26.02.2010. 22:02 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: 3 puta je dozvoljeno aktivirati Windows bez ikakve provere (vazi za Srbiju), samo prvi put je moguce automatski aktivirati putem interneta. Svaki sledeci put se mora zvati aktivacioni centar. Posle 3 puta aktivacije preko aktivacionog centra (telefonom) mora se poslati slika stikera, nalepnice ili racun o kupovini kao dokaz za posedovanje licence.

Ja sam dobio windows preko MSDN Academic Alliance. Dva puta sam ga aktivirao preko interneta.
[ maksvel @ 26.02.2010. 22:10 ] @
^Za MSDNAA su pravila "labavija". Između ostalog, administrator MSDNAA programa može po svojoj proceni da izdaje dodatne serijske brojeve korisnicima.
@Nedeljko: Na koje pitanje si dao odgovor "DA"?
Citat:

[ darkonsm @ 26.02.2010. 22:17 ] @
Neka ne pokusavaju da uvale sa OEM Vistom pa manje ce biti pregazenih os .
Ima da se kupi takvih LAPTOPA sa OEM vistom kod nas koji tako gusi ceo sistem da najposteniji kupac kad tad dodje u iskusenje da pregazi vistu i zavrsi vec jednom sa tim .
Nazalost mnogi su ljudi naivni .Moj drug juce rece nece win 7 nije siguran da li ce njegov kompjuter moci da pokrene win 7 a xp mu dosadio i mrtav ladan kaze stavice vistu.
[ Cartman @ 26.02.2010. 22:23 ] @
Citat:
Zvanicno, OEM Windows moze da se prodaje samo uz nov RACUNAR (procesor, maticna ploca, video kartica, hdd i napajanje). OEM Windows je vezan za konkretan racunar na kom je instaliran prvi put i na kom se nalazi nalepnica. Prilikom kvara racunara u karantnom roku OEM licenca vazi i dalje. Ako prodje garantni rok moze se menjati promenjen hardver samo sa ekvivalentnim (ne moze da se promeni cpu sa celerona na core2duo).

Da li licenca tolerise odstupanja od toga?

Prodavnica kod koje najcesce nabavljam opremu (nalazi se u EU) nudi OEM verziju sedmice uz USB kljuc kao prateci hardware :) Vragolani :)
[ Dragche @ 26.02.2010. 22:29 ] @
Citat:
3 puta je dozvoljeno aktivirati Windows bez ikakve provere (vazi za Srbiju), samo prvi put je moguce automatski aktivirati putem interneta. Svaki sledeci put se mora zvati aktivacioni centar. Posle 3 puta aktivacije preko aktivacionog centra (telefonom) mora se poslati slika stikera, nalepnice ili racun o kupovini kao dokaz za posedovanje licence.

Prosto ne mogu da verujem da posle 3 instalacije NA ISTOM RAČUNARU trebam da ih zovem i da im dokazujem da sam kupio licencu!?? Sa obzirom da govorim o RETAIL verziji imalo bi mi smisla da me proveravaju ako instaliram Windows na 3 "mašini". To je pravo maltretiranje KUPACA i ispadne da je čoveku lakše da aktivira Windows sa "lekićem" nego sa legalnim ključem! Dual boot je takođe sporan kod "kupovnih" verzija!!Stvarno bruka ali to je njihov problem...! :)
[ Nedeljko @ 27.02.2010. 12:19 ] @
Citat:
maksvel: @Nedeljko: Na koje pitanje si dao odgovor "DA"?

Aha, sad vidim u čemu je problem sa mojim odgovorom.

Da, legalno je koristiti bilo koju verziju Windows-a u firmi. Licenca ne nameće takva ograničenja. Razlika je u komponentama koje se dobijaju.