[ Flexo @ 22.02.2010. 00:13 ] @
Šta treba uraditi da bi prilikom izbora jedne od tri opcije u koloni D u određenom redu excel sam zabrani upisivanje podataka u određenu ćeliju u istom redu, u mom slučaju F ili G?

Ukratko, kada izaberem "Početno stanje" u D4 da se zabrani upis podataka u G4, kada izaberem "Račun br." u D4 da se zabrani upis podataka u G4, a kada izaberem "Izvod br." u D4 da se zabrani upis podataka u F4, iz razloga pogrešnog unosa podataka u tabelu. Bilo bi bobro ako bi ćelije u kojima je dozvoljen upis podataka (F4 ili G4) budu obojene različitim bojama radi lakšeg uočavanja, kao što sam ja ručno obojio u tabeli.

Podaci u tabeli će se unositi rucno, a imena firmi preuzimam iz drugog fajla pomoću VLOOKUP funkcije, tako da se ona verovatno neće videti.

Unapred hvala na bilo kakvoj pomoći!
[ timmy @ 23.02.2010. 08:10 ] @
Resenje je u koriscenju Data Validation i Conditional formatting.

Najpre za celije kolone F (selektuj sve od F4 pa nadole) postavi sledeci Data Validation

Code:
=IF(D4="Izvod br.","",1)

A za celije kolone G (selektuj sve od G4 pa nadole) postavi sledeci Data Validation

Code:
=IF(OR(D19="Početno stanje",D19="Račun br."),"",100)

Zatim za celije kolone F postavi sledece uslovno formatiranje

Za F kolonu:

Code:
Use a formula to determine which cells to format
=D4="Početno stanje"
Format: zuta pozadina

Takodje za F kolonu:

Code:
=D4="Račun br."
Format: Zelena pozadina

Za G kolonu:
Code:
=D4="Izvod br."
Format: Plava pozadina

Pozdrav
[ Flexo @ 23.02.2010. 13:54 ] @
Hvala Timmy na iscrpnom odgovoru. Odmah se bacam na posao i kačim fajl čim odradim posao.

Hvala još jednom.
[ Flexo @ 23.02.2010. 22:51 ] @
Kao što sam i obećao, evo gotovog fajla za evidenciju potraživanja i nadam se da će nekom biti od koristi. Promenio sam još i unos za naziv kupca da bi mogli i drugi ljudi da koriste fajl za svoje potrebe. Pre je bilo preuzimanje imena iz drugog fajla, a sad sam na Sheet2 označio mesto gde se mogu unositi nazivi firmi i pomoću Data validation se sad mogu unositi iz padajućeg menija kad stanete na neku ćeliju u koloni C na Sheet1.

Imam još jedno pitanje. Zašto ne mogu da primenim Freeze Panels kako bi mi zaglavlje uvek bilo pri vrhu ekrana a da se ostali podaci skroluju?

Ako neko ima još neki koristan savet oko sređivanja ovog fajla neka se javi.

Pozdrav.