[ korak @ 23.02.2010. 16:50 ] @
Vezao sam za svaku stavku stabla po jedan StringGrid. Kada ucitam stablo, onda u petlji prodjem kroz sve stavke stabla i imam sledeci kod (deo)

Code:

FormOpt.TreeMCU.Items[i].Data := TStringGrid.Create(nil);
    TStringGrid(FormOpt.TreeMCU.Items[i].Data).Parent := FormOpt.Panel7;

LoadSG(TStringGrid(FormOpt.TreeMCU.Items[i].Data),s+'.mcf');
    SetRE(TStringGrid(FormOpt.TreeMCU.Items[i].Data),false);

U SetRE postavljam propertise za String grid.

Sve radi dobro (kopiranje, insertovanje reda, dodavanje reda, sortiranje prema nekoj koloni i brisanje reda), ali kada se pozicioniram na neku celiju da bi u nju nesto upisao ili editovao, to mogu da ucinim, ali mi se ne pojavljuje kursor i ne znam poziciju u tekstu. Sve sam probao sto mi je palo napamet, ali bez uspeha.

Molim za pomoc nekog ko je imao probleme slicne prirode ili zna za resenje mog problema.

Unapred hvala.
[ savkic @ 23.02.2010. 17:58 ] @
> Sve radi dobro (kopiranje, insertovanje reda, dodavanje reda, sortiranje prema nekoj koloni i brisanje reda), ali kada se pozicioniram na neku
> celiju da bi u nju nesto upisao ili editovao, to mogu da ucinim, ali mi se ne pojavljuje kursor i ne znam poziciju u tekstu. Sve sam probao sto
> mi je palo napamet, ali bez uspeha.

Izmenu teksta u StringGridu u osnovi obavlja standardna edit kontrola koja prikazuje kursor kada dobije fokus, verovatno imaš neku nestandardnu obradu poruka ili podešavanje u kodu koje to sprečava. Napravi kopiju forme u nekom test projektu i izbacuj deo po deo koda dok ne proradi.
[ korak @ 26.02.2010. 14:44 ] @
Par dana sam bio zauzet, u svakom slucaju hvala na odgovoru.

Problem mi je sto nemam ideju odakle da pocnem sa uklanjanjem koda. Da li da uklanjam komponente koje su na toj formi, i naravno kod koji je vezan za uklonjenu komponentu?

Stvarno bi mi bilo potrebno neko usmerenje.

Hvala i pozdrav.
[ savkic @ 26.02.2010. 16:05 ] @
> Problem mi je sto nemam ideju odakle da pocnem sa uklanjanjem koda. Da li da uklanjam komponente koje su na toj formi, i naravno
> kod koji je vezan za uklonjenu komponentu?

Pre svega radi na kopiji ne na originalu, kreni od komponenti koje nisu direktno vezane za grid, izbaci i njihov prateci kod kao i kod koji nije direktno vezan za grid. Takođe probaj i da grid praviš direktno na formi i da mu neposredni parent bude forma.
[ Rapaic Rajko @ 27.02.2010. 11:52 ] @
Evo upravo sam isprobao tvoj slucaj (nije me mrzelo :) ); jer, neko bas neobicno ponasanje grida...

Dakle, stavio sam na formu panel, i jedan button. Zatim sam na na btn click postavio sledeci kod:

Code:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  aSG: TStringGrid;
begin
  aSG := TStringGrid.Create(nil);
  aSG.Parent := Panel1;
  aSG.Options := aSG.Options + [goEditing];
end;

I, sve radi kako treba; znaci, editovanje grida sa sve kursorom.
Da nisu boje nekako poremecene, pa je kursor zapravo tu, ali je boja pogresna? Da li negde na formi radis neko custom crtanje?

Pozz

Rajko
[ korak @ 28.02.2010. 12:07 ] @
Hvala svima na trudu.

Po ucitavanju StringGrida postavljam prpertis opcije pa i goEditing.

Mozda je problem u vezi sledeceg: klikom na stavku stabla, ucitavam StringGrid, mozda se tu nesto menja sa edit kontrolom?

Pozdrav.