[ HiperX @ 27.02.2010. 10:41 ] @
| Intalirao sam linux Ubuntu 9.10! Pocetnik sam i želeo bih da znam kako i šta se radi u ovme? Nista ne razumem čuo sam da ima neke komande i da je teško raditi u Linuxu zanima me neki tutorial ili nešto slicno?! Razumećete me početnik sam totalni!
I zanima me jel ima neki Linux koji sadrži sve linuxe u sebi ili da je najbolji???
Hvala |
[ combuster @ 27.02.2010. 10:50 ] @
Preporucujem ti da krenes od ovog linka pa ako budes imao neka pitanja dalje javni : http://ubuntu-rs.org/
[ maksvel @ 27.02.2010. 11:05 ] @
^To, a i http://www.elitesecurity.org/t...jenje-za-nove-korisnike-linuxa
I ovo mu dođe za Linux-general forum, ne? (Ili možda ipak da ostane ovde, kao "Linux/UNIX korisnički servisi"  )
[ BBS @ 05.03.2010. 10:09 ] @
[ Radovan__III @ 05.03.2010. 12:41 ] @
Linux je napredovao mnogo tokom godina, a i sam Ubuntu je po meni najvise user friendly i sa lakocom mogu da rade svi bivsi win korisnici. Za obicne ljude trebalo bi da bude isto , tj imate "start" dugme gore a ne dole. Najveca realna razlika je u dodavanju novog softvera, ostalo je potpuno isto kao win ( za obicne korisnike i home zahteve )
[ component @ 05.03.2010. 13:36 ] @
Ako si došao sa Windowsa probaj i KDE okruženje (npr. Kubuntu). Kažu da je približnije Windowsu pa ti bude lakše da ga koristiš.
[ ki111er @ 29.03.2010. 23:58 ] @
Da ne otvaram novu temu, recite mi koju distribuciju Linuxa da instaliram. Imam volje da ucim i naucim, konfa je zadovoljavajuca i odradice stvar. Radio sam na Ubuntu i kako tako snalazio sam se na poslu nekih mesec-dva dok nismo uzeli licence za win. Hocu znaci od pocetka da krenem da li Ubuntu ili kao neko sto rece Kubuntu, SuSe ili sta drugo zatim x86 ili x64... ?
Athlon 4200+ x2
2gb rama
8600gt
Skystar 2
Realtek audio i lan
Soundblaster live 5.1!
Kako stoji linux sa driverima za ovu konfu, sta mi predlazete?
[ Srđan Pavlović @ 30.03.2010. 00:03 ] @
Linux Mint 8, da se malo uhodas i da te blago uvede u Linux...
- a ako zelis avanturu od starta - onda Arch, Gentoo.. :)
Mada predlazem prvo lagan uvod - jer i na ovim "lakim" distro-ima mozes da ucis
a i pruzaju ti punu funkcionalnost dok ne steknes znanje za malo samostalnog
konfigurisanja ovih koji zahtevaju takav pristup ;)
Ubuntu 10.04 izlazi za mesec dana (final) pa moze i on... :)
[ combuster @ 30.03.2010. 00:10 ] @
Taj Creative moze da bude problem... Nisam siguran, najbolje da probas preko live cd-ova...
[ Srđan Pavlović @ 30.03.2010. 00:21 ] @
Currently there are 4 diffrent drivers:
1.) One from Creative itself, latest version v0.3b (April'99) (gone, but they claim to be working on another driver that will incorporate OpenAL.)
(Rated: **)
2.) One Open Source GPL developed driver, which is updated almost every day.
It's based on the source code of the binary V0.3b release, but has advanced a lot since then.
(Rated: ****)
3.) Free driver support by ALSA, which also has OSS emulation and Midi synth support
(Rated: ****)
4.) Commercial OSS driver support by 4Front
(Rated: **)
Trebalo bi da radi, uglavnom probati prvo Live svakako :)
[ combuster @ 30.03.2010. 00:25 ] @
Znam da je bila neka frka oko nje i alse, uglavnom Creative je uvek malo flaky (xi-fi korisnici tek od skoro dobise kakvu takvu podrsku).
/edit: sad proprckah po kernel source-u i ima podrska za EMU10K1 chip (512PCI, Live! Audigy etc) ali napominje da moze biti zafrkancije oko mixer kontrola, heh videh da ima sad i za XiFi :)
/opet edit: samo ovo vazi za 2.6.34 verziju kernela, mada pretpostavljam da je isto i za > 2.6.3x tako da ne bi trebalo da ima nekih problema sem eventualno mixer kontrola i da nateras da radi na 5.1 zvucnicima kako valja (ako ih imas uopste).
[ ki111er @ 30.03.2010. 00:35 ] @
Ma nema veze za creative, integrusa ce da radi svoj posao, kakav je sa softverom. Uglavnom mi komp sluzi za multimediju i Net. Tesko ce mi biti bez Chroma, na FF bi se nerado vratio a opera ne dolazi u obzir.
[ Srđan Pavlović @ 30.03.2010. 00:38 ] @
Sa softverom je super, jedna komanda i instaliras sta ti treba sa net-a na racunar za 2 sec.
Imas Chromium, FF, Operu... sto se multimedije tice i to se sve sredi (audio / video playback uglavnom sve bez ikakvih problema...)
[ combuster @ 30.03.2010. 00:39 ] @
Jos bolje ti je na linuxu - imas chromium :)
[ ki111er @ 30.03.2010. 00:46 ] @
Dugo mi je trebalo da me ubedjujete, samo Linux Mint 8 nece da mi ucita stranicu prijavljuje neku gresku, jel otvara vama http://www.linuxmint.com
I niste mi odgovorili da li 32 ili 64 bitna verzija linuxa?
[ combuster @ 30.03.2010. 01:05 ] @
Otvara, ako je u pitanju mint onda 32-bit...
sleep :)
[ ki111er @ 01.04.2010. 14:22 ] @
E pa drugari evo me vec citava 3 dana na Mint-u i ne ide lose. Mozda cak i dobro :-) Jos uvek nisam poterao realteck zvucnu na 5.1, i ono sto me muci je sledece:
Poceo sam da sredjujem muziku polako e ima li neki player kao WMP da mogu da skinem cover i podatke tipa kompozitora, iz koje je godine pesma i sl. Razumete sta trazim?
Hvala unapred
[ combuster @ 01.04.2010. 14:24 ] @
Amarok ti je tu najjaci sto se tice song info-a, mozda ima nekih zamena za njega (siguran sam da ima ali sam zaboravio imena), sto se cover-a tice exaile radi lepo i ima wiki plugin ali meni wiki plugin ne sljaka. Nije mi bilo toliko bitno da saznam zasto ;-)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|