|
[ Ivan Dimkovic @ 27.02.2010. 19:31 ] @
| Elem, vikend je... pa rekoh da napisem malo koju o mojim skorijim avanturama sa komandnom linijom :)
Kao sto neki mozda znaju, u mojoj gajbi se znacajno povecao broj Linux masina:
- SIP server: CentOS 5.x
- Linux u Fritz 7570 VoIP/VDSL ruteru (+Busybox)
- Linux u Dreambox DM800 risiveru
- Nexus one sa Linux-om (Android)
Takodje... povecala se i kolicina stvari koje sam morao da kompajliram, broj kernela koje sam bildovao od nule... i tako to :)
Elem, da skratim pricu - imam jednu matoru MSI Mini ITX plocu sa Core 2 Duo procesorom, na kojoj se vrteo taj kucni SIP server, i rekoh da stavim jos neke stvari na nju... trebao mi je jedan mali closed-source server app. koji koristi USB port i ta aplikacija nije open source, vec je closed source...
Uputstvo za tu aplikaciju kaze da radi na Debian-flavored Linuxima, ali ja rekoh, "sta q*** sto ne bi radilo na CentOS-u" i krenuh u hrabri podvig da je nateram da proradi i na mom CentOS SIP serveru..
Elem, hoces malo sutra - aplikacija je ulinkovana sa glibc 2.7, dok CentOS koristi glibc 2.5. Kako dolazim iz Microsoft Windows sveta, rekoh... sta je problem da samo iskopiram glibc 2.7 .so fajlove negde i da to nateram da radi... :)
Hoces malo sutra kako li sam samo naivan bio - glibc je tesko uvezan i sa kernelom i ostatkom Linux sistema, i prosto kopiranje baca segfault, covek moze samo da zaboravi na to :-)) Hmmm... iako je "beyond me" zasto bi hebeni POSIX layer bio tako uvezan sa kernelom da puka promena verzije kernela garant ubija kompatibilnost, otidjoh ja na neke Linux forume da vidim sta se tu moze uraditi...
Rezultat je da ljudi kazu da se NIPOSTO ne bilduje novi glibc i stavlja na zivi sistem, jer moze da sahrani ceo Linux userland te da glibc 2.7 nema sta da trazi na CentOS 5.x i da kome to treba treba da stavi Fedoru 12... wow :) OK ok... ocigledno rec "ABI" nije nesto u recniku nasih vrlih Linux developera... rekoh, dodjavola, moracu da stavim neki Ubuntu ondak.. mozda kao virtuelne masine? DA!! Kao virtuelne masine... odlicna ideja!
Odlucih da Ubuntu 9.10 bude host (posto VMWare ESX-i hypervisor ne podrzava USB sharing sa hosta na guest OS, iako pise da podrzava, podogite kako sam to saznao? ;-)... instalirah ja Ubuntu 9.10 bez problema, i krenuh da instaliram najnoviji VMWare Server 2.0.2...
Hoces malo sutra - za one koji ne znaju, VMWare server ima neke kernel drajvere. Kao sto vec rekoh, kako ABI nije u recniku Linux developera, VMWare installer mora "on the fly" da iskompajlira sve svoje module kako bi radili sa kernelom na masini... OK, to nije nikakav problem jel da - imate perl skriptu, i sve lepo radi automatski?
Malo sutra - VMware 2.0.2 nece da kompajlira svoje drajvere na Ubuntu 9.10 distiribuciji :))) U sred kompajlera izbaci stotine gresaka pa vi mozete da se slikate... tu vec pocinje da mi skace pritisak, odoh na google i nekom srecom nadjem neki patch koji je neki lik napravio, a patch valjda prepravlja nesto u tim drajverima kako bi se kompajlirali sa 2.6.31+ kernelima... OPET pomenuh nekoliko puta ABI i porodicu Linusa Torvaldsa - i instalirah VMware nekako...
Posle toga... namestim ja CentOS kao guest OS sa sve SipX SIP serverom i taj deo, fala bogu, prodje bez problema (tj. bilo je problema, ali su vezani za Javu - a to nije tema ovog posta :-) - red je dosao i na instalaciju tog malog servera na host masini... server se instalirao kako treba, i 'fala bogu glibc je odgovarao... ali sada smartcard reader na USB portu nece da radi:
Citat:
Unable to read latency timer: -32
Kaze Ubuntu kada ubodem doticni reader u USB port... #@)*(&@#(*&(@*&!!!! Sta je sad ovo... opet Google, citaj citaj... kad ono, sta imam da procitam, Kernel 2.6.31 / Ubuntu 9.10 su breakovali FTDI USB drajver... HAHahahaa, opet pomenuh ABI, Linusovu dalju rodbinu ovog puta i krenuh da trazim resenje... ima kao neki patch... nece da radi..
U ocaju sam dohvatio i da editujem .c fajlove i da pokusavam da ih nateram da rade... Ma nista, kako god ga ustekao, uvek ta latency greska... pitam ljude za savet... i znate koji savet dobijem? Stavi Ubuntu 9.04...
EPILOG?
---
Jutros, 04:50h ujutru... zavrsih sa instalacijom prokletinje 9.04 sa VMWare serverom i CentOS-om 5 u guest masini.... i sve konacno radi, posle nekoliko dana maltretiranja sa glibc-om, patchovanjem VMWare drajvera, pokusajima patchovanja USB drajvera...
Znate sta je u stvari najgori deo cele ove price? Najgori deo cele ove price je da je SVE OVO zbog toga sto Linux uopste nema stabilni ABI u svom kernelu, vec svaka nova verzija kernela rusi boga pitaj koliko drajvera.
Ne mogu ni da zamislim koliko se hiljada i hiljada sata trosi prilikom svake revizije kernela, samo na krpljenju stvari da rade sa promenjenim kernelom ... te koliko hiljada sati se izgubi na raznim patchovanjima i maltretiranju sa pokusajima da se nateraju stvari da rade @#)(*@#)(@#
Ne znam sta vi mislite, ali meni je ovo tipican primer izuzetno loseg dizajna :( Znam da on funkcionise, jer ima krdo ljudi i entuzijasta koji svaki dan krpe i krpe taj kod... ali stvarno je pitanje da li je zaista moralo da bude ovako? :( |
[ maksvel @ 27.02.2010. 19:39 ] @
Pa, Linus odavno reče da ga baš briga za ABI kompatibilnost. A izgleda da ga zabole i za rodbinu 
[ combuster @ 27.02.2010. 19:58 ] @
A i nas ostale zabole kojima je dovoljno da ostanu unutar monolitnog milog li nam kernela :)
E Dimke, Dimke, pa sta je tu novo ? Ih pa da je u pitanju samo kernel, sta da kazemo za Xorg... Teras xserver 1.7.5 - nema catalysta, nema "detonatora" lol, ako hoces opensource onda nema problema. Ako hoces proprietary, closed source etc. onda patch-uj sine hax0r-u. Dakle ABI se break-uje uvek, to nije nista novo, oduvek je bilo i bice. Iz tog razloga gomila developera radi na opensource drajverima koji ce biti sastavni deo kernela (sa drm bit-ovima) i DDX drajvera koji ce biti sastavni deo xorg-a.
To kopiranje lib-ova nece da mogne, evo pre nekoliko dana bas na es-u postovao lik kako je zeznuo sistem prostim kopiranjem i symlinkovanjem na novu kopiranu biblioteku, segfault-uje sve zivo. Jedva oziveo covek sistem. Ono sto je beyond me je da symlink na originalnu biblioteku ne pomaze posle.
I tako, sto se tice tih closed source zezancija ja zaista ne znam kada ce se opametiti i ponuditi static build ako vec ne daju source, dinamicko linkovanje i closed source je najgora kombinacija koja moze da te zadesi sa nekim software-om. Cak ni opensource neki put ne pomaze jer moras da budzis source, najcesce kokanje sa header-ima i kucanje diff-a i google-anje dok ne snimis gde je koja funkcija pobegla za koju ti kuka gcc. Naprosto software mora da se odrzava inace je dead as disco.
A i VMWare je 3rd party app kao i Vbox, mi zaludjenici ne silazimo sa xen-a i kvm-a... :) Kompatibilno sa kernelom garant - why? Jer je u samom kernelu :P Ko ce bre da taint-uje kernel sa proprietary drajverima i 3rd party modulima :)
[ optix @ 27.02.2010. 20:09 ] @
@Ivan
ESX majka, pa dodaj masine do mile volje...  (+VMware vCenter Converter i bog da te vidi  )
[ Ivan Dimkovic @ 27.02.2010. 20:20 ] @
Ma stavio sam prvo ESX - ali je u ESX-u pokvarena USB podrska (iako kazu da "treba" da radi) - dakle, ne mozes deliti USB port virtuelnim masinama !@(*&#@(*&@#
Citat: combuster
I tako, sto se tice tih closed source zezancija ja zaista ne znam kada ce se opametiti i ponuditi static build ako vec ne daju source, dinamicko linkovanje i closed source je najgora kombinacija koja moze da te zadesi sa nekim software-om. Cak ni opensource neki put ne pomaze jer moras da budzis source, najcesce kokanje sa header-ima i kucanje diff-a i google-anje dok ne snimis gde je koja funkcija pobegla za koju ti kuka gcc. Naprosto software mora da se odrzava inace je dead as disco.
Ma da bre ni meni nije jasno sto nisu staticki ulinkovali..
Mada opet, ako je toliko nestabilan API pitanje je koliko bi i staticko linkovanje pomoglo, jer i ta staticka biblioteka opet moze da zove neke pozive koje su promenili @#(#@
Meni je totalno neverovatno da sve to ipak funkcionise, mislim ima tog Linuxa ne tako malo po svemu i svacemu, a osecam da 2/3 ako ne i vise razvoja tih kernela prolazi u patchovanju i fixovanju onoga sto su pokvarili promenama :)
[ optix @ 27.02.2010. 20:23 ] @
Auh, promače mi taj deo :(
[ combuster @ 27.02.2010. 20:34 ] @
Pa evo ja pratim incremental patch-eve za svaku git verziju da vidis cega se sve tu nagledas. Primer (sto je najcrnje ove promene se dogadjaju izmedju point release-ova)
- Enable-uj powersaving feature za intel wireless i IGP-ove
- Disable-uj powersaving za wireless LOL (puca signal ko od sale, a posle S/R-a ne mozes ni da se konektujes)
- Patch-uj powersaving za 945/965 jer zahtevaju specijalni Suspend/Resume handling (C3_IDLE_STATE) - sa ovim sam se licno zafrkavao
- Ulecu quirk-ovi za prepoznavanje statusa LVDS-a na odredjenim modelima jer ne vracaju pravilno status istog
- itd itd itd...
Sad nam je uletela i podrska za overlay od 1500 linija koda, jbt mos' misliti da radi :D
Uglavnom gurkaju se napred/nazad sa feature-ima i ajde da se to dogadja u release candidate ciklusu nego bre izmedju point release-ova imas svakakve gluposti da vidis. Mada iskreno svidja mi se kako napreduju sa nekim stvarcicama (ponajvise integracijom drm koda sa KMS podrskom, sjajan posao obavljaju buduci da im ni AMD ni nVIDIA ne pomazu ni malo, Intelovcima svaka cast opensource all the way).
[ Nedeljko @ 27.02.2010. 23:17 ] @
Ivane, imam samo jedno pitanje za tebe. Zašto taj poslić ne obaviš na drugom OS-u? Što bi degojs rekao, OK, shvatili smo, Linux ne valja zbog ABI-ja. Eno ti ih Windows MacOS X, pali brate.
[ Srđan Pavlović @ 27.02.2010. 23:31 ] @
Zato sto je neko spreman da svesno prihvati cenu svega toga, ako je zadovoljan onim sto na kraju dobije.
Jednostavno imati mogucnost uvida u ono sto se izvrsava na TVOM racunaru je nezamenljivo.
[ combuster @ 27.02.2010. 23:40 ] @
A i bre ko je happy kad sve radi otb, ja bih se smorio posle mesec dana. More sta posle mesec, posle 2 dana. Osim kad imam bitnog posla da odradim :)
[ Ivan Dimkovic @ 27.02.2010. 23:59 ] @
Citat: Nedeljko
Ivane, imam samo jedno pitanje za tebe. Zašto taj poslić ne obaviš na drugom OS-u? Što bi degojs rekao, OK, shvatili smo, Linux ne valja zbog ABI-ja. Eno ti ih Windows MacOS X, pali brate.
Pa pazi, iz nekoliko razloga:
a) Serverska aplikacija koju sam pomenuo ne radi ni na cemu drugom osim na Linuxu
b) SIP servera ima za Windows, ali ne besplatnih - a kako ja koristim SIP server iskljucivo iz hobija i zelje da "stick it to the man" mobilnim telefonskim operaterima, zaista nemam ama bas nikakvu racunicu da pljusnem neke masne pare za enterprise SIP server - mislim, u tom slucaju mi se vise isplati da zovem direkt sa mobilnog godinama ;-)
Sa SIP serverom zapravo nisam imao nikakvih vecih problema (osim sa nekim njihovim Java smicalicama) - problem je bio a) - i zapravo, samo pokazuje kolika je kolicina nekompatibilnosti ne samo izmedju raznih distribucija Linuxa, vec cak i izmedju pod-verzija iste distribucije (u ovom slucaju Ubuntu 9.04 i 9.10) i fakat da sve te nekompatibilnosti koje sam ja uocio dolaze zbog jednog problema (nepostojeci stabilni ABI)
--
Da se razumemo, nemam ja nikakvu frku da nesto sam iskompajliram, zbudzim, itd... sto kaze combuster, bilo bi dosadno bez toga. ALI, kada je to budzenje u stvari perpetualno fixovanje necega sto NE BI moralo da bude slucaj, onda se covek zapita zasto je bas moralo da bude tako...
Mada kapiram da "Bazaar" model razvoja Linuxa i neki strogo standardizovani ABI nikako ne bi mogli da se kombinuju, jer bi morao da postoji neko ko bi taj ABI forsirao, a to opet ne bi odgovaralo mnogima, a kako je sve GPL mozda Linux nikad ne bi ni zaziveo vec bi se razvodnio u gomilu forkova.
Ali, svejedno, sa stanovista arhitekture, ovo je jedna jako jako neoptimalna opcija.
[ combuster @ 28.02.2010. 00:10 ] @
Pa i Linus rece da je danasnji kernel daleko od onoga sto je on zamislio na pocetku, mislim bas me cudi da je napredovao dalje od par hiljada linija koda :D
Mogu da kazem da je do skoro ovo bio haos, deo toga se reflektuje na Ubuntu 9.04 i 9.10, tek od skoro su se malo dozvali u pamet. Doziveh da vidim stabilni release ciklus x servera, neka pravila oko toga sta ko sme da trpa upstream i u globalu osecam da je poceo da vlada neki "law and order" medju developerima. A i ne mozemo da pricamo o nekom stabilnom ABI-ju na Linux platformi, jednostavno postoji nikakva do gotovo nikakva podrska Linuxu od strane OEM-ova, sve se bojim da ce neki OEM da se potrudi da ispostuje ABI koji postave developeri, njih jednostavno nije briga za Linux i za njihove standarde. Sto, jel MS doteruje quirk-ove raznolikog nam hardware-a, oni jednostavno diktiraju tempo, evo vam drajver model, API/ABI, izvolte pisite drajvere, ako ne radi kako treba nismo mi krivi. Daj taj isti ABI tom istom OEM-u za Linux pa da vidis koliko ce ga biti briga. Realtek i Intel su jedni od retkih koji uopste zele da imaju bilo kakvu podrsku za Linux. Eto videh i da u dsdt tabeli za moj Dell Vostro ima i Linuxa pored Win-a u jednom od branch-eva, izgleda da imam ludu srecu.
Dakle Linux dev-ovi jure i ispravljaju krive drine da bi to sve radilo kako treba, iz tog prostog i jednostavnog razloga nije moguce pruziti stabilan i dugotrajan ABI, menja se prema potrebama vecine da bi sve (uglavnom) radilo kako treba. To je moje misljenje makar...
/edit: I zaboravih da kazem da ni Linuxov monolitan kernel ni iz bliza po arhitekturi ne lici na Win-ov niti je tako zamisljen, naravno tu postoje i zezancije tipa licenci i sl, nije ni svaki oem voljan da pruzi svoje drajvere kao opensource (malo korporativnih tajni itd itd) a trpanje binary blob-ova u kernel je nesto sto verovatno Linusu podize pritisak na 200. Situacija je takva kakva je, samo ne znam kako ce se izboriti sa sve vise i vise koda koji su neminovni u buducnosti, sto vreme bude prolazilo to ce im biti sve teze. Nadam se da ce situaciju ispratiti i povecan broj linux developera pa ce sve ostati manje/vise isto... Jos jedna mana je ta sto se dev-ovi tesko odlucuju na deprecation zastarelih drajvera pa se kernel budzi li budzi...
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 00:24 ] @
Zasto mislis da OEM-i, ako mislis na proizvodjace uredjaja koji pisu drajvere kao i aplikativne vendore, ne bi postovali ABI?
Ja bas mislim da bi ga postovali, pod uslovom da to neko zaista ponudi.
Problem sa Linuxom je sto je to nemoguce. A evo objasnicu i zasto:
Ako Kernel posmatramo kroz glavne funkcije: dakle memory manager, I/O manager, process manager, itd.. mozemo videti da na raznim delovima tih osnovnih funkcija rade mnoge firme i svaka od njih kontribuira sa nekim inovacijama. Svaka od njih ima apsolutno drugacije zahteve, mnoge od njih rade na razlicitim hardverskim platformama itd.... i svaka od njih komituje svoj kod. Linux onakav kakav je danas je zbir svih tih napora.
Sta u tom danasnjem slucaju mogu da rade Linux maintaineri? Nista. Eventualno mogu malo da ispeglaju taj kod tj. da enforce-uju neke kozmeticke stvari kao sto je coding style, eventualno nesto dorade i to je sve. Kao prvo, u celoj toj ekipi ne postoji nikakav proces koji bi omogucio standardizaciju ABI-ja, a samim tim niko tu nema autoritet da zahteva tako nesto. Jedini autoritet koji postoji je da sve firme moraju da imaju kod koji se kompajlira + coding style - sto je minimum minimuma.
Cak i kada bi imali formalni autoritet tipa sam Linus im je to dodelio - pitanje je koliko bi to uopste funkcionisalo vis-a-vis firmi kao sto su RHEL, Google, Intel itd... na kraju krajeva, sam proces menadzmenta svih requirementa koje te firme imaju bi bio ogroman i skup i zahtevao bi ne tako male resurse + neki "komitet" za standardizaciju. Ne samo to, taj proces bi bio i vrlo spor - moralo bi se sastanciti, pa onda nadglasavati i preglasavati... neki trivijalni feature bi morao da ceka dugo vremena.
Tipa, Google hoce neki novi feature u memory manageru, ali Intelu ne pada na pamet da dozvoli doradu ABI-ja jer recimo nece da menjaju sve svoje module... to bi onda moralo da se ceka, nadglasava - a, zahvaljujuci GPL-u - boga pitaj koliko firmi bi uopste ostalo tu, mozda bi napravili svoje forkove i cao djaci...
Zato i kazem da Linux mozda uopste ne bi ni dosao ovde da nije tako "buvljacki" razvijan...
Da ne pricamo o tome da bi stabilni future-proof ABI zahtevao odlicno planiranje od samog starta, a to se nije desilo. Bilo bi teoretski nemoguce to poceti u ovom momentu - mozda jedino kao 3.0 kernel, ali i to je diskutabilno jer bi se i od 3.0 kernela ocekivalo mnogo u samom startu.
--
Microsoft je tu u sasvim drugoj situaciji - jer su oni od samog starta bili jedini koji odlucuju o ABI-ju a i glavna komercijalna prednost PC platforme jeste bio backward-compatibility, sto je njihove manager-e i te kako motivisalo da uloze $$$ u razvoj stabilnog ABI-ja, sto su postigli kupovinom ljudi kao sto je David Cutler & co..
[ combuster @ 28.02.2010. 00:31 ] @
Citat:
Zasto mislis da OEM-i ne bi postovali ABI?
Ja bas mislim da bi ga postovali, pod uslovom da to neko zaista ponudi.
Ne bi jer im nije u interesu, mali broj korisnika - ne pada im na pamet. Ok ove igrace dole sto si naveo njima jeste u interesu, sta boli dj Logitech-a ili recimo Creative da razvija drajvere za platformu na kome i nema mnogo korisnika a ni app-ova da bi se njihovi proizvodi exploatisali. Ne zele jednostavno da ulazu kintu u razvoj drajvera i podrske na Linuxu - a i zasto bi kad ima ludih g33k-ova koji ce taj posao obaviti umesto njih. A ono sto Intelu i Google-u odgovara da urade na Linuxu oni to vec i rade i imaju ekipu zaduzenu za to. Intel je cak i ditch-ovao Tungsten i okrenuo list i sam odradio from scratch njihov memory manager i akcelerator, dok je Anholt i ekipa koji rade na ati-jevim drajverima nastavila sa TTM-om.
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 00:44 ] @
Pa da, ali opet- to "budzenje" im je dozvolio Linux dizajn. Linux uopste i nema stabilni ABI, pa da mozes nekog da krivis da ga se ne pridrzava - jednostavno, sve moze da se promeni u bilo kom trenutku (i menja se!) i ocekuje se od drajver developera da konstantno patchuju svoj kod kako bi radio sa novim revizijama kernela.
Mada, opet, ako je sistem otvorenog koda - uvek se moze "budziti"... ali u slucaju "haoticnog" ABI-ja neke firme imaju jos veci razlog za budzenje jer su pod utiskom da sa svojim proprietary BLOB-ovima i sl.. umanjuju kolicinu interakcije koda sa Linux ABI-jem koji se menja.
Taj BLOB pristup je jos gori, jer ukoliko firma digne ruke ili nema interes, mozes da se pozdravis sa drajverom. Medjutim, sve i da je kod otvoren i cak i da postuju sve trenutne "propise", opet neka nova verzija kernela zahteva da neko sedne i patchuje taj kod. Kao sto vidimo, Google je bio isteran iz staging branch-a jer nije odrzavao svoj kod... ako Google to ne radi, ne mozes bas ocekivati od manjih vendora da to konstantno rade.
Kokoska i jaje problem :(
Nemam cifre pa da pokazem ili dokazem koliko je patch-vanje postojecih drajvera problem, ali definitivno CEGA GOD sam se ja dohvatio, uvek je bio neki problem izmedju verzija - sto meni dosta govori o tome da se ne tako mali broj sistemskih poziva ili ponasanja istih menja.
[ xtraya @ 28.02.2010. 01:28 ] @
Citat: Ma stavio sam prvo ESX - ali je u ESX-u pokvarena USB podrska (iako kazu da "treba" da radi) - dakle, ne mozes deliti USB port virtuelnim masinama !@(*&#@(*&@#
Si probao Citrix?
doduse nisam koristio USB-ove ... COM port deljenje jesam i to je radilo solidno...
[ Nedeljko @ 28.02.2010. 09:51 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa pazi, iz nekoliko razloga:
a) Serverska aplikacija koju sam pomenuo ne radi ni na cemu drugom osim na Linuxu
b) SIP servera ima za Windows, ali ne besplatnih - a kako ja koristim SIP server iskljucivo iz hobija i zelje da "stick it to the man" mobilnim telefonskim operaterima, zaista nemam ama bas nikakvu racunicu da pljusnem neke masne pare za enterprise SIP server - mislim, u tom slucaju mi se vise isplati da zovem direkt sa mobilnog godinama ;-)
Aaaa, znači Linux je ipak, sa svim svojim manama, u ovom slučaju bolje rešenje od Windows-a.
[ combuster @ 28.02.2010. 10:10 ] @
Pa ako nemas nekog specificnog hardware-a za koji moras da kalemis proprietary drajvere - to budzenje i brljanje sa API-jem se i ne oseti - sto je normalno :) Cim pokusas da pokupis "najnoviju" verziju drajvera iz 2007-me (do tad je razvijali i posle batalili) - ja uopste ne sumnjam da ce iskociti neki error tokom kompajliranja. Eto cist primer je intelov 536ep modem drajver koji je bio razvijan dugo vremena i koji je jedini radio kako valja u to vreme pa su sami Intelovci popizdeli zbog tako cestih promena ABI-ja da su batalili odrzavanje istog. Onda je Philippe Vouters nastavio sa njegovim budzenjem jer ga nije mrzelo ali evo problema recimo:
Citat:
Intel claiming partial source and providing binaries built on a 32-bit
Pentium aware computer, you may use the drivers ONLY on a 32-bit Linux
and a Pentium instruction set compatible processor
Dakle delom firmware, BLOB, i sta da radis...
Pa onda nouveau dev-ovi, zamalo najebase (da izvinete :)) zbog ctx_voodoo firmware-a a nVIDIA samo sedi sa strane i smeska se i gleda sta ce geekovi sad da urade. A geek-ovi ne bi bili g33k-ovi da se nisu iznervirali i napisali firmware from scratch i :P
Pa onda cela zajebancija oko poulsbo-a i njihovog firmware-a, to si na svojoj kozi osetio koliko moze BLOB da te zajebe i kad moras da cekas devove da se smiluju i da taj firmware bace u bin i napisu nesto normalno kao zamenu.
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 10:27 ] @
Citat: Nedeljko
Aaaa, znači Linux je ipak, sa svim svojim manama, u ovom slučaju bolje rešenje od Windows-a.
Aaaa, znaci otkrio si Ameriku. Naravno da je bolje resenje, zato ga i u tom slucaju koristim... ne secam se da sam ikada u zivotu rekao da Linux ne valja nicemu, svasta.
Pa ako nemas nekog specificnog hardware-a za koji moras da kalemis proprietary drajvere - to budzenje i brljanje sa API-jem se i ne oseti - sto je normalno :)
Hmm hmm... drajver koji je 2.6.31 kernel skrsio u mom slucaju je FTDI usb smartcard drajver, koji nije proprietary. Koliko ja ovde mogu da vidim, izgleda nisu primetili da su ga skrsili, tj. nije bilo dovoljno testova. To je jos jedan od problema.
Onda je ekipa iz SAT community-ja pocela da kuka (jerbo se taj drajver jako cesto koristi za pristup USB citacu satelitskih kartica) - pa ce sad morati da fixuju.
Do tada, za svaki novi 2.6.31.x moras da primenis neki patch - mada, kao sto rekoh, u mom slucaju ni taj patch nije pomogao.
Citat:
Pa onda cela zajebancija oko poulsbo-a i njihovog firmware-a, to si na svojoj kozi osetio koliko moze BLOB da te zajebe i kad moras da cekas devove da se smiluju i da taj firmware bace u bin i napisu nesto normalno kao zamenu.
Poulsbo je definitivno najnesrecniji slucaj - medjutim on u celu pricu dodaje jos jednu dimenziju, a to je nepostojeci VA (video acceleration) standard u Linuxu....
Mada, glavni i najveci problem Poulsbo drajvera nije taj BLOB (koji komplikuje stvari, da se razumemo), vec "previse babica" na projektu (ImgTech, Tungsten, Intel) - najpametnije je bilo da je Intel u samom startu odlucio da raspise taj drajver od nule - ali...
Takodje, Intel ima vise tipova svojih drajvera - imate te skroz OSS drajvere, onda IEGD komercijalne koji su closed-source (uzgred, u slucaju Poulsba smo proveli vise meseci prijavljujuci bugove i radeci sa Intelom na fixovanju istih), i - u slucaju Poulsba, jos jednu liniju tzv. "UMG" ili GMA500 liniju drajvera.
Pouslbo nije imao dobru OSS podrsku (nema je i dalje) - vec je postojao samo neki kvazi OSS drop sa tim BLOB-om, koji je u stvari GMA500 branch....
Uzgred, kada smo vec kod Poulsba - Intel radi na novoj verziji (skroz novoj) drajvera za Tunnel Creek potpuno drugacijih i "od nule"... ali ne znam koliko ce smeti da open-sourcuju nisu 100% bazirani na Intelovom kodu (opet)
[ combuster @ 28.02.2010. 10:47 ] @
Da bre, oni vuku taj PowerVR design, ma bas me briga, nemam ja toliko toga ni protiv firmware-a (osim ako gov*o nije pisano BC i ako ne vuce neki bad ass legal stuff sa sobom) ali je naravno preporucljivo da bude otvoren, cisto zelim da znam da je alternativa moguca ako se OEM smori od unapredjivanja drajvera posle... Ma Linus sa pravom je obazriv sto se trpanja firmware-a tice u kernel.
Citat:
Hmm hmm... drajver koji je 2.6.31 kernel skrsio u mom slucaju je FTDI usb smartcard drajver, koji nije proprietary. Koliko ja ovde mogu da vidim, izgleda nisu primetili da su ga skrsili, tj. nije bilo dovoljno testova. To je jos jedan od problema.
Da, lose sam se izrazio, moze drajver da bude i otvoren pa da pravi probleme, mislim svasta, po neki put ni drajver u kernelu ne radi kako treba pa cekas patch, samo su vece sanse da ce se funkcionalnost njegova pre povratiti nego 3rd party opensource drajvera (da ne pricamo o proprietary drajverima). Makar sa opensource drajverom mozes da se bakces, da ti makar neku nadu da nesto mozes da uradis, naravno sanse su ti male ali postoje :)
Evo sad distro devovi zivi nisu i ne znaju sta da rade sa nouveau drajverom, doslo opet do ABI break-a u 2.6.33 (kada posmatramo external branch i mainline posto je nouveau tek sad uleteo u staging), pa ljudi ne znaju sta da rade, kazu da se stvari odvijaju isuvise brzo da bi ih pohvatali (izgleda da g33k-ovi rade punom parom).
A intelovci su zakon, 6 meseci je postojala podrska za Ironlake pre nego sto je ugledao svetlost dana, evo sad i za Sandy Bridge su krenuli opet na vreme, ma gotivim ih nenormalno... :)
[ icobh @ 28.02.2010. 10:51 ] @
Znate onaj vic:
Pita Haso Husu: "Da li bi radije bio naučnik ili peder?"
Huso: "Peder! Uvijek mi je lakše ulazilo 1m u dupe nego 1cm u glavu."
Eh sad, možda vic nema neke velike veze sa temom, ali Dimke brate, dosad si trebao skontati da ti je to tako sa Linux-om. Teško ga je napraviti da radi, ali kad proradi... No nema potrebe se žaliti, jer je to jednostavno tako.
Ja sam skoro pravio jedan mali klaster od 5 računara, sve od nule, mislim što se programa i distribucije tiče, znači nisam koristio nikakave specijalne distribucije koje se bave tim stvarima, već samo base Debian. I mogu reći da sam mečku porodio dok je to sve proradilo, ali to je tako i ja sam znao u šta se upuštam. Imao sam kao i ti bizarnih situacija, ali mi nije ni padalo na pamet da to objavim, pogotovo ne ovdje...
[ xtraya @ 28.02.2010. 11:20 ] @
bitno je da je iDimkovic konacno PRIZNAO ono sto smo znali svih ovih godina :P
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 11:27 ] @
Yep, ja sam cheap-ass - i ako moze da se ustedi, koristicu i Linux :-)
Sad ozbiljno, SIP server na CentOS-u je sasvim dobra stvar - tu nisam nikakvih problema imao sa Linux stranom price.
[ maksvel @ 28.02.2010. 11:28 ] @
Citat: ...Ja sam skoro pravio jedan mali klaster od 5 računara, sve od nule (...) I mogu reći da sam mečku porodio dok je to sve proradilo (...)
, ali mi nije ni padalo na pamet da to objavim, pogotovo ne ovdje...
Ups, izgleda da ipak jesi 
Nego, Dimketu će uskoro rođendan, a mislim da je jedan lep domen baš prigodan, a i "moderan" poklon. A nije ni skup.
Npr. linuxfail.org 
[ xtraya @ 28.02.2010. 11:35 ] @
ma ne, priznaoje.com
:P
[ combuster @ 28.02.2010. 11:42 ] @
A nije on linux hat3r, mislim ume da izbanalizuje svoj pogled na neki distro u datom momentu iako zna on i mnogo bolje od toga, (mada takav pogled i treba da bude za user friendly out of the box working distro) ali recimo za ovaj thread konkretno je u pravu. Nije nista ground braking, to je tako iha haj od kada ali recimo ume vrlo lako da pogodi bilo koga od nas isti problem. Ipak mislim da najvise voli da popljuje ove "user friendly desktop distro's" i da pokaze kako to ipak nije slucaj. Samo bih u tim momentima voleo da pokaze scrot van VM-a :)
Elem volim sto ovakve teme zapocinju od nekog ko zaista ima instaliran Linux na masini i drnda sistem na nivou kernela a ne od nekih MS/Apple fan-ova koji Linux nikada u zivotu nisu videli ali su procitali nesto na nekom blog-u pa sad rant-uju ovde :) A ne moze da bude hat3r cim ima otvoren nalog na kernel bugzilla-i i ima prepisku sa dev-ovima, samim tim sam ubedjen da zeli da pomogne :)
[ maksvel @ 28.02.2010. 11:54 ] @
Ma dobro, malo se šalimo.. Mada (moja!) ideja za onaj gift-domen nije loša, što?
Mali Off (šta ono bi tema, zbilja??) - Što se tiče linux h8era, isti obično potiču iz dve dijametralno suprotne kategorije. Prvi su oni koje si pomenuo, kao mali nisu baš voleli Čili-Vilija.
Drugi su bivši FOSS optimisti, danas sa iskustvom, nekada ostrašćeni Linuks-advokati, a danas umirovljeni propriatery-OS-ovci, sa i dalje aktivnim pljuvačnim žlezdama. :)
[ combuster @ 28.02.2010. 12:02 ] @
Ideja ti nije losa jer je to 100% njegovih postova ovde na advocacy :D Mada advocacy tome i sluzi hihihihi :)
A najjaci hejteri jesu bili nekad opaki FOSS-ovci koji su prsli u medjuvremenu, uvek ima tu nesto u njihovim postovima samo sto ga lepo obloze debelim slojevima lepo upakovane mrznje tako da se ono "nasekiras instant".
Sto je najgore polako i ja gubim predispozicije za pljuvanje po Windowsu, jbt sve manje i manje vidjam neki od njih :) Kako bre da popljujem tigra, leoparda i ostale zivuljke kad sam samo jednom u zivotu imao kontakt sa istim a W7 sam testirao na dva sata, popljuv'o ga malko i to je to. ALI SAM TU DA BRANIM CAST LINUXA U SVAKOM MOMENTU :D I nisam jedini ;-)
[ maksvel @ 28.02.2010. 12:05 ] @
Pa dobro, za početak nek' na novi-domen-za-blog stavi samo link na Advocacy 
Ma upropastih iznenađenje, al' 'ajd' sad...
[ combuster @ 28.02.2010. 12:21 ] @
Ma zaboravice on na to do tada... :D A i meni lepo pasuju ovakvi thread-ovi, da se malo "razradim", spremam diplomski iz kernela, obavesticu te o datumu unapredak, nemoj da nisi dos'o, obaveze te nece spasiti :D
[ maksvel @ 28.02.2010. 12:40 ] @
Eto: od neuspeha, dođe tema do uspeha...Ma lepo kaže logika, N -> T = T
Ću schedulujem taj event :)
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 12:45 ] @
Sto je najgore polako i ja gubim predispozicije za pljuvanje po Windowsu, jbt sve manje i manje vidjam neki od njih :) Kako bre da popljujem tigra, leoparda i ostale zivuljke kad sam samo jednom u zivotu imao kontakt sa istim a W7 sam testirao na dva sata, popljuv'o ga malko i to je to. ALI SAM TU DA BRANIM CAST LINUXA U SVAKOM MOMENTU :D I nisam jedini ;-)
Moje dosadasnje iskustvo sa IT-om mi kaze da svemu mozes naci mane. Samo je pitanje da li ti u nekom kontekstu to radi posao.
Recimo, imam citavu listu zamerki Windows-u (omiljen mi je idiotizam Microsofta da su se potrudili da korisnik vise ne moze direktno da izvuce shortcut na "network adapters" nego MORA da ide preko onog njihovog teletabis "Network and Sharing Centra"... doh nekad sam fasciniran samovoljom nekih MS product managera) ali kakav da je za sada su mi svi ostali daleko gori na desktopu...
Ista prica i za Linux... to sa ABI-jem je samo jedna od frustrirajucih stvari... opet, dobar je za male embedded kutije, ne mogu da kazem da nije... ne bih bas voleo da je u mom VDSL/VoIP ruteru Windows - sa 3 GB DLL-ova i nekim novim teletabis feature-om, tipa da ne mogu da jednostavno promenim IP parametre, nego da moram da idem kroz Teletabis Panel :)
Iskreno... ne bih ja "branio cast" nicega... osim mozda necega sto sam licno napisao... IT industrija je otisla u 3 lepe po pitanju bloat-a i kolicini kretenizama svuda i to nema opravdanja :)
[ combuster @ 28.02.2010. 12:49 ] @
Pa sad dal je uspeh posle decenije nemam pojma ali trebalo bi, nikad nije kasno tako kazu... :)
Elem on topic, nadajte se kada izadje gnome 2.30 prvog aprila (ne nije sala :)) da dodje do jos jednog ogromnog ABI break-a, gomila lib-ova je sad izbacena iz gnome-a. Evo primera, evolution-tray-icon (koji mi je zivot znacio do sada) vise nece da se iskompajlira, gomila header-a nedostaje u evolution-u (pobegli su samo negde, ili jos nisu spremni buduci da se radi o rc verziji).
Da ne govorim o prebacivanju sa hala i devicekit-a na udev, evo vise nema devicekit-disks nego udev-disks, promene ne vidim trenutno jer jos nisam skupio hrabrost da deinstaliram hal i devicekit koji mi trenutno rade u pozadini (posto sam upgrade-ovao sa 2.28 na 2.30rc) ali ne verujem da ce sve proci bez korisnicke intervencije, imacemo posla na Linux forumima od aprila samo tako...
/edit: A to sto se branjenja casti tice, svi se tu zezamo malo, mada iskren da budem jos uvek se ne slazem sa tobom oko upotrebljivosti linuxa kao desktop-a, za sada mu ti vidis upotrebnu vrednost u tim malim embeded uredjajima (a i rece da si navatao nexus), ponegde kao i dedicated server, ali vidis ja ga koristim kao desktop os vec ihahahaj i u skorije vreme mu bukvalno trazim mane (upao sam u neko beta testing ludilo), evo iskreno nisam imao prilike da kada guram stabilne verzije paketa naletim na neki problem sem onaj sa powersaving-om. Multimedia, browsing, office, sve to radi kako treba a jos sam na rolling release distrou i do sada me ni jedan update nije zakovao (makar ne u proteklih par meseci).
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 12:52 ] @
Bingo..
Kada meni developeri pocnu da reklamiraju "redizajn koda", to odmah mozes da prevedes sa "zasrali smo, nismo dobro isplanirali... i sad mora sve da se rusi", samo je "redizajn" lep eufemizam koji cini da sve to bude predstavljeno u pozitivnom svetlu :).
Kolicina API breakage-a je obicno u direktnoj korelaciji sa losom arhitekturom i slabim planiranjem.
No... to nije samo feature tih OSS projekata, toga ima koliko hoces i u proprietary i komercijalnim resenjima.
Mada, eto, taj WinNT kernel je jedna od ne tako cestih "svetlih" strana MSFT-a - ako skines onaj XP/Srv2003 kernel source, sa njim stize dokumentacija iz 1989-te - svi osnovni API pozivi su i dan danas isti. Doduse, MSFT je rusio kompatibilnost vise puta na visem nivou, recimo na nivou driver framework-a (WDM pa UMDF itd...) iz istih razloga (ne future-proof dizajn). Mada je definitivno nivo breakage-a daleko nizi i redji...
[ combuster @ 28.02.2010. 13:01 ] @
Ma to sto se stabilnosti ABI-ja na Windowsu tice ok, jbg kad mozes da poteras isti drajver za Vistu i na Win7 - onda sta da pricamo...
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 13:05 ] @
Iskreno, ja bih najvise voleo kada bi Microsoft opensource-ovao NT kernel, a prodavao svoj Teletabis userland :)
A onda bi ljudi mogli lepo da koriste samo ono sto im treba ;-)
Ili bar da update-uju WRK 1.2 sa Win7 kernelom, pa da mozemo ko ljudi da kompajliramo i izbacujemo nepotrebne stvari hehe :-)
[ combuster @ 28.02.2010. 13:20 ] @
LOLZ :) Ma ko zna, mozda se u tom slucaju ne bi provlacili bug-ovi koji su spremni za veliku maturu :) Hax0ri ne trpe nadmenost, kako je lepo onaj lik pokazao Linusu kako se exploituju selinux i pulseaudio preko dereferenciranja null pointera pa se lepo dobije root nalog. I drago mi je da je tako, samo neka kidaju...
Situacija je takva da je potrebno uvek adaptirati svoje parce koda ka aktuelnim lib-ovima, jeste smaranje ali tako je kako je, mozda je tako i bolje nego da provlace neke matore dep-ove godinama, evo ode bonobo u /dev/null a i svetla tacka u svemu tome je sto makar pri razvoju imaju ABI/API freeze momenat od kada treba da krene adaptacija software-a ka novim bibliotekama.
http://live.gnome.org/TwoPointTwentynine/
[ maksvel @ 28.02.2010. 13:25 ] @
Eh, to bi bio tripleF -fully-featured-future...
Open source Windows
MacOS odlepljen od Mac hardvera
Linux back-compatible drajveri
.....
Ma je l' vi to 'oćete da nam zatvore Advocacy! Get out of there! 
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 13:31 ] @
Pa sta znam... nije to tako suluda ideja,
Sam Windows NT kernel nije nesto sto se samostalno moze komercijalno koristiti tipa da neko napravi konkurent komercijalnom Windows-u od toga, tako da Microsoft ne bi izgubio trziste zbog otvaranja kernela. Samo bi mogli da dobiju, kako po popularnosti tako i po jos vecem broju ociju koje bi analizirale kernel.
A ko zna, mozda bi to spawn-ovalo mnoge druge insteresantne stvari - recimo konacno onaj MinWin projekat. Sasvim sam siguran da bi NT kernel sa kljucnim drajverima i command line shell-om mogao da se strpa u stotinak MB, ako ne i manje... A to bi bio vrlo interesantan sistem uzevsi u obzir drajversku podrsku za sve i svasta.
NT kernel ima jednu izuzetno pozitivnu stvar - a to je stabilna arhitektura i dobru izolaciju spoljnog driver ABI-ja od internih sistemskih poziva.
Mada, polako... kada su vec pre par godina popustili i otvorili NT kernel za studente i akademiju, to je vec bio veliki korak. Nadam se da ce i potpuno otvaranje biti moguce :)
[ combuster @ 28.02.2010. 13:32 ] @
Hahahaha, it's an every man right to dream... :)
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 13:35 ] @
Hehe, da... mada vidis, i taj WRK 1.2 koliko god bio ogranicen u "otvorenosti" je spawnovao neke OSS projekte:
http://wrktools.codeplex.com/
Mislim da MSFT debelo potcenjuje mogucnosti koje bi dobili otvaranjem NT kernela svima.
[ maksvel @ 28.02.2010. 13:49 ] @
A propo veličine basic-systema - ReactOS (u verziji za virtualbox) staje u 40-ak MB! Fali tu puno stvari, ali ipak dovoljno za ilustraciju.
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 14:00 ] @
Pa demonstrirase oni i "pravi" Windows executive i cmdline shell koji staje u 25 MB.
Stvarno su budjavi sto ne daju ljudima bre da se igraju sa tim :)
[ icobh @ 28.02.2010. 14:04 ] @
Pa bismo tada imali www.wistrowatch.com 
[ combuster @ 28.02.2010. 14:47 ] @
Heh, spomenuh ja evolution-tray, ajde da pogledam da li ima nova verzija i vidi cuda ima. 0.0.3. Ql, configure, make i:
Code:
tray.c:28:27: error: mail/em-popup.h: No such file or directory
tray.c:31:28: error: e-util/e-error.h: No such file or directory
tray.c:116: error: expected specifier-qualifier-list before ‘BonoboObject’
tray.c:188: error: expected declaration specifiers or ‘...’ before ‘EMPopupTargetSelect’
tray.c:192: error: expected declaration specifiers or ‘...’ before ‘EMPopupTargetSelect’
tray.c: In function ‘get_shell’:
tray.c:199: error: ‘ESEventTargetShell’ has no member named ‘shell’
tray.c:200: error: ‘EShell’ has no member named ‘priv’
Bonobo ? KOJI BONOBO ??? OMG e sad sam puko ko zvecka... Ok, time to dig in to source...
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 14:48 ] @
O boze... bonobo :)
[ combuster @ 28.02.2010. 15:17 ] @
Dec 21
GNOME 2.29.4 unstable tarballs due
ZERO modules (except for libglade) depending on Bonobo/Orbit.
ZERO modules depending on libgnome or libgnomeui.
Jan 11
GNOME 2.29.5 unstable tarballs due
ZERO modules depending on libglade. All modules must have migrated from libglade to GtkBuilder.
I eto, ovo nista ne znaci ocigledno ;-) Muke nase niko ne zna. Malo sam google-ao i sada su skroz promenili error handling na evolution-u, pa vise ne postoji e-error.h nego su rutine razbacane na 7 razlicitih header-a. OK super, adaptirali ste svoje plugin-ove a sta je sa 3rd party plugin-ovima, snalazi se ko moze a? :D
Sledeci korak bi bio brljanje po evolution-ovim built in plugin-ovima pa da ucim kako su oni port-ovali svoje plugin-ove na nove lib-ove. :) Fun never ends...
E Dimke ako su ti smesni nazivi pogledaj onaj gore pored Bonobo-a sto je boldovan... :D
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2010. 16:05 ] @
[ Zoran Milovanovic @ 28.02.2010. 17:56 ] @
Ja sam se pre 2 dana upustio u openSuse avanturu, verujte ne zelite da znate :)
2 dana sam samo izgubio da ga nateram da se butuje sa flesa, naravno prc... Zatim sam probao net instal (jer tako hoce but sa flesa) prc-2 ne moze da nadje dist u udaljenom direktorijumu u kome pise da postoji.. Uradim najvece zlo sprzim disk, butujem, instaliram. (odlomim particiju iz windowsa jer mi onaj u procesu instalacije ne dozvoljava da to uradim kako ja hocu - prekid instalacije, nazad u windows) prc-3... Dobijem funkcionalan sistem, resim da ga update, prc-4 da mi listu od 100+ biblioteka i ocekuje od mene rucno da resim ... Ma vazi, reboot ... I have work to do..
Tako on mene prca gde stigne.. :(
I tako.. A bas sam imao zelje da se poigram sa KDE 4.4 :(
BTW, da ne pominjem da mi X server uvek namesti rezoluciju na 1024x768 (klonira LVDS i VGA) i uvek posle restarta moram da se 'ebavam u Display Settings. - Jbg, nisu predvideli da na laptop kacis monitor...
A i kuler na procesoru ne ume da zaustavi, nego uvek "vuzdi" sto me jako nervira u w7 lepo stepuje procesor na 1ghz (i tamo to ume :P) i procesor ladan, racunar tih...
Ma sta da vam pricam, znate i sami :)
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2010. 18:09 ] @
Citat: Dobijem funkcionalan sistem, resim da ga update, prc-4 da mi listu od 100+ biblioteka i ocekuje od mene rucno da resim
Ovaj prc4 me zanima - koji je suse u pitanju? Ja sam se ponadao da su
malo resili svoj nezaboravni dependency manager, u ovim poslednjim verzijama...
[ combuster @ 28.02.2010. 18:18 ] @
A i ne radi ti lepo cpufreq , zato ti i zvizdi :) Mora da se vidi zbog cega...
[ Zoran Milovanovic @ 28.02.2010. 18:42 ] @
@Srki Poslednji, ovaj najbolji - stable :) openSuse 11.2
@Ivance, ma radi, obori on frekvenciju na 1GHz, medjutim broj obrtaja kulera ne opadne :( I tako, ga oladi na 15C, odnosno na nekih 60F drzi temp, tako pokazuju oni senzori. Ako on misli da treba da bude ladniji od ovoga, onda razumem zasto pokusava da ga ohladi jos malo. :)
Neko kada sam tu, je l zna neko neki free (ne mora open source :) program za win da mi pokaze trenutnu frekvenciju i temperaturu procesora. Primetio sam da kada rokam flash video (pogotov yt HD) da kada se ukljuci kuler, video odmah krene da zaseckuje, a ja sam zakljucio da on momentalno obori i frekvenciju procesora, kako bi temp. lakse i brze spustio.
[ combuster @ 28.02.2010. 18:53 ] @
Jel to tako na svim distroima? Koji laptop, sta, ajd otvaraj temu na Linux hardware :D
[ combuster @ 28.02.2010. 19:22 ] @
Hihihihi, radi evolution-tray ali iz git repoa, tek otvorenog, gledam razlike, brate mili ono je disaster, znate kad bih se snasao - NIKAD :)
Code:
#if EVOLUTION_VERSION < 22900
#include <mail/em-popup.h>
#else
#include <shell/e-shell.h>
#include <shell/e-shell-view.h>
#include <shell/e-shell-window.h>
#endif
#if EVOLUTION_VERSION < 22900
GtkWidget *evo_window;
#else
EShellWindow *evo_window;
#endif
#if EVOLUTION_VERSION >= 22900
gboolean
e_plugin_ui_init (
GtkUIManager *ui_manager,
EShellView *shell_view)
{
evo_window = e_shell_view_get_shell_window (shell_view);
return TRUE;
}
#endif
Ja gledam ovo ludilo i ne verujem, dakle iz ova dva prikacena source-a moze lepo da se vidi sta znaci major ABI break i to za stupidni systray plugin, zamislite za neki od komplikovanijih programcica kakav rewrite treba da se radi. Jbt :(
[ Zoran Milovanovic @ 28.02.2010. 19:27 ] @
Evo me ovde, nego necu da se nerviram ;) Sada mi ladno nestane kursor kada podesim rezoluciju na nativ. Tako da vozim neku smesnu. Iduceg vikenda ako budem imao vise vremena (i zelje, jer za ovo treba zivaca, zelje i vremena na pretek) otvoricu temu. Pa da se zanimamo, a za sada idem da probam da instaliram KDE 4.4 i resim depove :( (ako ima kraja ovome)
[ combuster @ 28.02.2010. 19:35 ] @
Hahahaha, cujemo se iduceg petka (tol'ko ce ti trebati za rucni dep resolving na SuSe-tu) :D
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 20:47 ] @
Jao jao...
Dakle, posto sam KONACNO zavrsio sa svim serverima, odlucih da MSI kutijicu konacno stavim na radno mesto - kod UPS-a "u svoje cose" :-)
Elem... ugasim, prebacim kablove kutiju, ustekam, upalim... naravno, vise nema monitora i KVM-a vec je sve na mrezi... medjutim SIP server se ne startuje... cekaj 5 min... nista, VoIP telefoni kazu da nema SIP servera... doh #*)(&@#* @
Odem preko ssh-a na Ubuntu 9.04 host posto vise nemam monitor povezan na njega... nista nema cudno, vmware daemoni rade... HTTP pristup vmware serveru ( http://box:8222 ili https://box:8333 nece da rade!!!!) kao ni remote desktop preko VNC-a iako mogu da se zakunem da sam ga namestio #(*@&#@
Ok... nakalemim ja HDMI kabl od 15 metara (yep... i to imam "za svaki slucaj" ;-) i USB kabl koji ide na KVM i odem nazad za radni sto, ukljucim monitor... ono neka bedna rezolucija, ne moze da se radi uopste #@*()@# :-)
Sta je? Ubuntu 9.04 po defaultu GMA950 sa vise izlaza (DVI i VGA) tretira kao "notebook', pa je ukljucio multi-monitor podrsku (LVDS + DVI), sto rezoluciju na DVI/SDVO portu ogranicava (ne moze FullHD ako radi i LVDS) - OK, iskljucim ja "laptop" monitor u display podesavanja - Ubuntu mi kaze da se odlogujem i ulogujem...
Zzzap... 1920x1200 - konacno!! :) Ali... ne lezi vraze, sada ne radi hardverska akceleracija... sve se iscrtava k'o na 486-tici... potream xrandr - sve izgleda u redu #@(*&#@(&@# OK, kazem sebi... zahebi Linux i njegove graficke zezalice - fokusiraj se na glavni problem....
A glavni problem? Virtuelna masina se startuje, ali ne radi joj mreza pa je odsecena od sveta (sto nikako nije dobro za SIP server, je li)... vratih backup sa glavnog servera, reko mozda se nije propisno shutdown-ovala prilikom selidbe... ma nece, isto... Znaci, probao sam da konfigurisem mrezu u CentOS-u i gomilu drugih stvari... i nista.
Tek na kraju vidim da VMWare log kaze da nije mogao da startuje mrezu i da poteram konfiguraciju ponovo... to i uradim,
Elem.. VMware Server je odjednom odlucio da su mu "strani" sopstveni drajveri u kernelu (?!?!?!?! nisam nista radio, MAJKE MI!)... ajde, brisi .o i .ko fajlove iz direktorijuma sa drajverima, bilduj sve ponovo...
I konacno opet radi...
Do sledeceg restarta? Ko ce ga znati - ja vala MSI kutijicu ne gasim vise... na UPS-u je, ima da radi do sudnjeg dana #*@(&@#
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2010. 20:58 ] @
Osim ako negde nema neki memory leak, pa opet pukne posle 2 meseca sama od sebe
[ combuster @ 28.02.2010. 21:36 ] @
Probaj sa depmod -a , ako si rucno build-ovao drajver a ne preko nekih skripti i slicno (ili jos gore ako je neki dirty patch). A sto se graficke tice dosta zavisi od verzije kernela i drajvera, buduci da je cent u pitanju nije ni cudo da se grafika tripuje jer su tek od skoro to lepo ispeglali da radi.
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 21:42 ] @
Ne ne ne ne, problem sa grafickom je na Ubuntu 9.04 - koji je host OS. Sto je ipak malo cudno, jer je GMA950 verovatno najprodavaniji graficki cip u proteklih N godina (btw, kernel je 2.6.28-11-generic)... #@*& Meni grafika uopste i ne bi trebala da vrazji VMWare hoce da se vidi sa drugih racunara, ali nece - odes na adresu, i renderuje praznu stranu.. cirkus :(
CentOS 5.2 je guest OS na VMWare serveru, i on uopste i nema X - tako da i ne moze da ima problema sa grafickom ;-)
Sto se drajvera tice - u pitanju su VMWare drajveri, koji se automatski builduju preko skripte... tako da nisam bas u nekoj velikoj kontroli - mada je brisanje i rekompajliranje uspelo... boga pitaj sta se to desilo pa su prestali da rade :(
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2010. 21:46 ] @
CentOS jos uvek tera neki patchovani 2.6.18 kernel.
[ combuster @ 28.02.2010. 21:49 ] @
A ne, to je 2.6.28 verzija kernela onda i 2.6.3 verzija xserver-xorg-video-intel, secam se bug-ova sa grafikom u to vreme (testirao sam samo alphu pa presao na arch kasnije), samo cu ti reci da me ne cudi uopste. A sta se desilo sa modulima - who knows, jedino ako nije doslo do kernel upgrade-a u medjuvremenu ali bi znao za to :) Ko zna koji je trip u pitanju...
@Srki
Oni mene zbunjuju sa tim totalno, 2.6.18 kernel a patch-ovan sa nekim od novijih commit-ova, jbt da odradis uname -a na cent-u verovatno bi izbacio nesto tipa
Linux 2.6.18 #520 :D
/edit opet: Ahahaha 128 lol, pa zamisli a base kernel je dosao do osmice :)
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 21:50 ] @
CentOS kod mene trci 2.6.18-128.1.6.el5 sa glibc-om 2.5
Antikvitet :) Mada, nije da ih ne razumem ;-)
A ne, to je 2.6.28 verzija kernela onda i 2.6.3 verzija xserver-xorg-video-intel, secam se bug-ova sa grafikom u to vreme (testirao sam samo alphu pa presao na arch kasnije), samo cu ti reci da me ne cudi uopste. A sta se desilo sa modulima - who knows, jedino ako nije doslo do kernel upgrade-a u medjuvremenu ali bi znao za to :) Ko zna koji je trip u pitanju...
Ma da... cuti, sad vmware radi - tako da za sve ostalo sto se tice ovog host-a koristim ssh...
Vidis prokletstvo - sa 9.10 i 2.6.31 kernelima Intel radi kako treba, ali zato nece FTDI USB smartcard reader :)
Stvarno cu ove servere da nazovem kupis1 i kupus2, a windows server teltabis1 :)
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2010. 21:53 ] @
Citat: CentOS kod mene trci 2.6.18-128.1.6.el5
2.6.18-164-nesto... je najnoviji u repo-ima sad...
Nisi apdejtovao sistem posle instalacije? :)
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 21:57 ] @
Si ti lud? :)
Ne - necu vise nista da apdejtujem... stavio sam prosli put nesto novije, pa je SipX server odbijao da radi... teraj ih u #@*
Pu pu pu...
Mada pise da SipX hoce da radi i na Fedori, sto je logicno... mozda sam sa Fedorom mogao da ubudzim sve na jednu masinu bez potrebe za VM-om posto bi sa novijim Fedorama dobio i glibc 2.7... ali znas kako, potrosio sam dvocifren broj sati u podesavanju SipX-a (SIP + NAT, i to sve u Linuxu + Javi... losa kombinacija, zabava zagarantovana...) tako da mi ne pada na pamet da eksperimentisem vise :)
[ combuster @ 28.02.2010. 21:59 ] @
Ako radi - ne diraj... :D
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2010. 22:03 ] @
Cuti, to je dobra stvar - muka oko namestanja - ali kad namestis radi "vavjek i vekova" :)
Btw, OO mi se na CentOS-u apdejtuje na "svezu" 2.3.0 verziju... :-)
[ combuster @ 28.02.2010. 22:08 ] @
That is one ugly mf... Sta ce ti to na cent-u, baci ga u init3 ko covek da ne gledas to cudo od GUI-ja (koji je to gnome btw?)...
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2010. 22:12 ] @
heh:
Ma onako da imam CentOS u vm-u, cisto ako zatreba za neke istrazivacko - edukativne svrhe :)
[ combuster @ 28.02.2010. 22:17 ] @
OMG disaster :D
[ Srđan Pavlović @ 28.02.2010. 22:21 ] @
Release date 2006, e - ali garaziran je, a i nije mnogo pres'o... 
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 22:22 ] @
Hehe
Jeste CentOS arhaican po pitanju UI-a.. ali:
Ovo je SIP server tj. CentOS 5.2 koji trenutno radi... trosi citavih 70 MB memorije, i 300 MHz procesora :)
I sta se bunite... mogli su i dalje da se drze Motif-a kao propisan UNIX :)
[ Zoran Milovanovic @ 28.02.2010. 22:29 ] @
Bas pricam sa Srkijem i .. Resio sam "veci" deo problema sa susetom, uh!
Jos da resim, da imam kursor kada promenim rezoluciju na nativ, a ne da prvo moram rotirati sliku za 90stepeni (zamisli ironiju, pod 180 i 270 nece) i posle tako sve bez kursora da vratim na no rotate :S Ali sta me briga, onda bar imam kursor. BTW meto sam i kde 4.4 i ponovo sam razocaran perfomansama na x4500M (nije HD) :( No dobro, verovatno ima negde kako da se to sve tvikuje da radi pristojnije.
Ima tu jos po nesto da se podesi, razdesi i tako toga, ali mi se cini da je ovaj kde najzad upotrebljiv. Videcu kroz par dana, da ga ne hvalim puno..
[ combuster @ 28.02.2010. 23:12 ] @
http://wiki.ns-linux.org/bin/view/Main/UbrzanjeZaKDE4 (thnx Zoranu Olujicu za tip)
Par stvari koje mozes da uradis da ti se malo kwin ubrza...
Citat:
I sta se bunite... mogli su i dalje da se drze Motif-a kao propisan UNIX :)
http://www.gnu.org/software/ncurses/
:D
[ Shadowed @ 01.03.2010. 02:44 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Cuti, to je dobra stvar - muka oko namestanja - ali kad namestis radi "vavjek i vekova" :)
Takozvano "dok ga ne premestis u drugi kraj sobe" :)
[ Stator @ 01.03.2010. 11:00 ] @
Taj CenOS/RHEL Ima vec 3 godine stabilan ABI i kome svi toliko kukate. Inace taj kernel 2.6.18 nema veze sa vanila 2.6.18 kernel-om. Jer su ovu CentOS/RHEL verziju su backuportovane gomilu stvari iz novijoh edicija kernela.
[ combuster @ 01.03.2010. 11:10 ] @
Citat:
Inace taj kernel 2.6.18 nema veze sa vanila 2.6.18 kernel-om. Jer su ovu CentOS/RHEL verziju su backuportovane gomilu stvari iz novijoh edicija kernela.
I sad sta se tu dobilo ? Dakle backport-ovani su patch-evi koji ne lome ABI koji je postojao na 2.6.18 ? A da nema veze sa vanilla 2.6.18 nam je jasno jer je postojalo 8 point release-ova na mainline-u a ovaj ima koliko, oko 150? I ne vidim cime se tu dobija na stabilnosti kad je to kalemljeni matori kernel a kernel upgrade je kernel upgrade, moras da resetujes server u svakom slucaju. Jedino ako nisu primenjivali samo security patch-eve a ostale feature zaobilazili (mada ne mora da znaci da security fix ne bump-uje ABI). I iskreno - ako ne koristis patch-ovane pakete iz cent-ovih repoa koji ce da rade na tako zakrpljenom kernelu - male su sanse da ce proci kompajliranje bilo kog novijeg 3rd party drajvera na njemu.
[ nkrgovic @ 01.03.2010. 11:27 ] @
Citat: combuster: I iskreno - ako ne koristis patch-ovane pakete iz cent-ovih repoa koji ce da rade na tako zakrpljenom kernelu - male su sanse da ce proci kompajliranje bilo kog novijeg 3rd party drajvera na njemu.
Da, ali cilj i nije da prodje KOMPAJLIRANJE 3rd party kernel modula. CIlj je da mozes da skines bas driver, kao kernel modul, u rpm-u, kao binary, sa sajta proizvodjaca i da ti on radi. I da - taj modul radi na svih tih 150 podverzija.
Imas Dell, Fujitsu, HP, IBM i Sun servere koji svi podrzavaju RH EL. Svi oni daju drajvere u binary obliku, kao rpm za RH EL. Nista ne mora da se kompajlira. Imas i 3rd party hardware, tipa Qlogic i li Chelsio koji nude drajvere za RH EL kao binarni rpm ili tgz sa instalerom i binary delom. Da, deo je closed source, binary only. Ali radi. Da moraju da daju sors - ne bi dali nista.
Ne vidim zasto ti je bitno da mozes da kompajliras sors, kad mozes sve da dobijes kao binary. Sta ti kao admin servera dobija tim sorsom?
[ Stator @ 01.03.2010. 12:06 ] @
Citat: combuster:
I sad sta se tu dobilo ? Dakle backport-ovani su patch-evi koji ne lome ABI koji je postojao na 2.6.18 ?
Dobije se to da npr dobijes podrsku za KVM u 2.6.18 kernelu, a ABI je ostao 100% kompatibilan.
Citat: combuster:
A da nema veze sa vanilla 2.6.18 nam je jasno jer je postojalo 8 point release-ova na mainline-u a ovaj ima koliko, oko 150? I ne vidim cime se tu dobija na stabilnosti kad je to kalemljeni matori kernel a kernel upgrade je kernel upgrade, moras da resetujes server u svakom slucaju.
Ne shvatam kakve veze ima resetovanje servera sa ovim o cemu mi pricamo. Ja ti pricam da kada je on izasao, 2007 godine, tada je dobio je sertifikat za Oracle bazu, IBM Domino, Tivoli itd i svi ti *.rpm i dan danas se instaliraju na 5.4 (ili 5.5 Beta) bez ikakve intervencije kao i na 5.0 verziji.
[ combuster @ 01.03.2010. 13:43 ] @
Citat:
I iskreno - ako ne koristis patch-ovane pakete iz cent-ovih repoa koji ce da rade na tako zakrpljenom kernelu
Ok, dakle imate podrsku od strane Centovih (RHEL-ovih) developera sto se paketa tice i to je to kao i od strane drugih kompanija. Sve van toga nije dostupno sto je normalno jer su paketi arhaicni.
Stoji pitanje sigurnosti tako krcanog kernela. Backport-ovanje je najgora moguca, najnesigurnija solucija. Ubuntu recimo to vodi pod Unsupported/Unsafe updates, dakle ti patch/feature kalemis i obradjujes (ako je to uopste moguce) a da ne poremetis ABI na starom kernelu i takva budzevina je u principu dobra za server? To kao prvo mora da je hell za odrzavanje, drugo potencijalno je puno rupa jer je manji broj ljudi koji vrse testiranje takvog kernela za razliku od hakera kojima je Cent/RHEL primarna zezancija (mada ne libe se oni ni mainline-a mnogo). Po meni je u tom slucaju mnogo bolja solucija koristiti LTS kernel za te 3 godine nego 2.6.18 na koji ce biti backportovano gomila patch-eva.
[ andrija.panic @ 01.03.2010. 16:17 ] @
Evo jedan mali detalj od danas:
Kreiram pptp klijenta na Ubutnu 9.10 [GUI naravno, ljudi zele Ubuntu...], unesem lepo parametre za konekciju, i kada kliknem da je pokrenem [citaj: da se povezem] Ubuntu mi izbaci poruku "Could not connect to..... because the VPN service failed to start"
RESENJE?????
Odcekirati polje "Use this connection for all users" ili tako nesto slicno. Znate kad bi se ovo dogodilo u MS svetu? Nikada, jer MS prvo ispegla svoj prozivod koliko je god moguce...mada ni oni nisu savrseni...
Eh, da... Da ne zaboravim: restartujem ovaj Ubuntu, kad imam sta da procitam "GRUB Loader BETA 4", tamo neka verzija itd... Mislim daj covece... Skype koliko godina postoji i dalje je u BETA verziji za Linux, Google CHROME i dalje u BETA verziji za linux... znam da nije lepo bacati pare, ali MS je MS i kraj price...mada delim misljenje da LINUX i dalje za hosting majka....
[ combuster @ 01.03.2010. 16:32 ] @
Dobro, networkmanager ima svoje tripove, to je nasiroko poznato, pogotovo ima problem sa pam-om sto je verovatno i kod tebe bio slucaj.
A sto se beta verzija tice - pa jesi li imao problem sa chromium-om ili sa grub2, skype-om i slicno. To sto je beta nista ne znaci - kad funkcionise. Evo kod mene se vrti Gnome 2.29.901 (Gnome 2.30-RC), trenutno imam 2.6.33 kernel ali bice tu i 2.6.34-rc1 cim izadje i tako. Sve to lepo radi :)
Mada i ta jurnjava sa betama je smesna, evo testirao sam 2.6.33 do pre par dana dok nije izasao final, podneo 2 bug report-a i sad mi 2.6.33 radi savrseno (i meni i verovatno ostalim tux-ovcima na GM965 chipsetu jer su bug-ovi ispeglani) a trenutno sa Gnome-om nemam problema i posle svega cini mi se da vise vremena provodim na tim betama nego na stabilnim verzijama software-a :)
[ Srđan Pavlović @ 01.03.2010. 17:09 ] @
Ma pazi to sto je nesto proglaseno za finalno uopste ne mora da znaci
da je sad kao bug - free. Jednostavno puknu neki datum da izadje final
i to je to.
E sad, postoji i testiranje softvera da zadovolji odredjene kvalitete, odnosno
norme ispod kojih ne bi trebalo da bude final - ali danas pogotovo je sve to....
pa vidimo i sami kako sa softverom.
Greske se javljaju (i to velike) u svim finalnim izdanjima, dok sa druge starne
"vecne bete" mogu da rade sasvim Ok....
[ combuster @ 05.03.2010. 10:14 ] @
Ajd rekoh da ne otvaram novu temu.
http://lkml.org/lkml/2010/3/4/299
Znate sta mi nije jasno samo, sto li se Linus buni za ABI break kad mu se to dogadja relativno cesto? Dobro, uistinu, nvidia drajveri nisu mala stvar i bukvalno ostajes u init3.
Samo:
1. Linus pozuruje nouveau developere da merge-uju u kernel kod
2. oni ga ispostuju, ulete u staging iako su jos uvek u stadijumu ranog razvoja i ne mogu da garantuju da ce im ABI biti kompatibilan tokom razvoja
3. Naravno, ono cega se plase se i dogodi, dodje do nekompatibilnosti izmedju ddx drajvera i drm drajvera u kernelu. Samo oni to lepo na vreme upozore i cisto sumnjam da je to moglo da se izbegne, nouveau razvoj gura on the fly...
4. Linus ih naprzi - kako je smeo da se dogodi ABI break u kernelu (lol)
Uglavnom, glavni Linus-ov adut u celoj prici je da Fedora 12 koristi nouvaeu drajver (bio on u staging-u ili ne) i da to krca sistem za mnogo ljudi...
[ Stator @ 05.03.2010. 13:59 ] @
http://lkml.org/lkml/2010/3/4/317
Backwards compatibility is really important. Linus
ahhahahah :)))
[ combuster @ 05.03.2010. 14:14 ] @
E al znas sta me malo muci? Jel' to Linus malo omatorio ili sta pa mu je frka da rekompajlira kernel, iskompajlira mesa i ddx nouveau drajvere? Po njemu on je istestirao nov kernel, to ne radi sa nouveau x drajverima i sad je frka? :D
A deli im packe ono kao decici, ove ostale ne znam ali sam sa Jese Barnes-om imao prepisku sto preko mail-a sto preko bug report-ova i lik je vrh :) Mislim nije kao Eric Anholt, onaj je izgleda nadrkan 300% :)
I na kraju balade, ljudi mu kazu da rekompajlira mesa i ddx drajver i da ce to da radi, sad je njemu frka sto testeri koji testiraju STAGING drajver se susrecu sa ABI break-om. Pa evo ja sam se susretao non stop, vbox moduli nece da rade sa rc verzijama kernela gotovo nikad :D Jedino sto je Linus u pravu je da Fedora trci uvek sa nanovijim verzijama xservera pa proprietary nvidia drajver nece da sljaka pa ogroman broj ljudi trci sa nouveau drajverima. Ali ni to njih ne pogadja vec samo one koji rekompajliraju svoj kernel i koji guraju rc verzije :)
[ Ivan Dimkovic @ 05.03.2010. 19:55 ] @
Citat:
Backwards compatibility is really important. Linus
Pod kojom stenom se on krio sve ovo vreme? Ili je doziveo "prosvetljenje" pod stare dane :)
Jeste, ABI backwards compatibility je bitan Linuse, ali o tome si trebao da mislis kada si dizajnirao Linux kernel... sada je malo kasno :)
[ z@re @ 09.03.2010. 10:08 ] @
Kyrac kasno, sad ce oni to patchevima rjesit ;)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|