[ Pali zari @ 01.03.2010. 21:57 ] @
Dakle sta je potrebno da bi neko radio kao revizor koji faks, koja licenca,koje kurseve zavrsiti i koliko to sve traje i kosta?
[ lancia88 @ 01.03.2010. 23:56 ] @
Pozdrav,

pa u sustini, faks nemas posebno zamisljen, odnosno zamisljen i imas, ali zakonski preciziran nemas. Ipak, neophodno je da imas faks, uglavnom ekonomskog smera je do sada bio iako nije zabranjen ni neki drugi. Posle toga moras imati godine staza u racunovodstvenoj struci, odnosno godine rada u revizorskoj kuci sto se donekle i moze kompenzovati nivoom internog zvanja revizora, ali je tu opet problem naziva revizorske kuce jer trebas bar jednog revizora koji ce pristati da kod njega radis ili cak vodis samo firmu na njega i placas mu platu naredne dve recimo godine.

Na kraju imas ispit za licencu. Neugodan ispit, teska pitanja, ne samo da zahteva znanje, vec i praksu i snalazenje. U sustini, nista se na tom nivou ne desava u stvarnosti ali nije lose imati tako rigorozan kriterijum za sticanje zvanja. Nisam siguran da li je prosao i predlog za obnavljanje licence i gubitak iste, tako da se u svakom slucaju dok zavrsis sve to, nadaj i tome, odnosno ogranicenom trajanju licence. Jedna od retkih struka u kojoj je za dobijanje licence neophodno iskustvo u punom smislu reci, ne da bi pomoglo, nego da bi uopste i moglo da se prodje na ispitu.

Uzgred, revizora ima jako malo kod nas, 70-ak ukupno....
[ sinisamilutinovic @ 08.12.2012. 16:14 ] @
Potreban je bilo koji fax, radno iskustvo na rukovodecim poslovima u racunovodstvu najmanje tri godine, polozen ispit kod Komore ovlscenih revizora, a nakon toga 3 godine iskustva u revizorskoj kuci i dobijate licencu ovlascenog revizora.
Moguce je polagati i ACCA u Britanskom konzulatu a onda nostrifikovati kod Komore ovlascenih revizora.
ACCA sertifikat je priznat u celom svetu, a seertifikat kod Komore je negde priznat a negde ne.