[ MarkoBalkan @ 01.03.2010. 21:59 ] @
što mislite, na nekim forumima se priča kako nemaju budućnost?

mana im je što ni jedan ne podržava "ha clustere" , "data centre" i "farmu kompjutera".

mislim samo na službena izdanja.


[ Ivan Dimkovic @ 01.03.2010. 23:25 ] @
BSD nece ici nikud... BSD-ovi imaju svoje korisnike koji ih izuzetno cene, pogotovu u mreznim uredjajima i serverima - i oni ih ne bi menjali ni za sta drugo.. :)

Sto se HA/failower clustera tice, right tool for the right job - ni jedan BSD ne pretenduje da bude Linux ili Windows tj. da bude "u svakoj supi mirodjija" tj. da izigrava desktop, embedded, server i enterprise OS... to bi ga ucinilo samo prosecnim u svim tim stvarima, a bio bi bloated i pun ko zna kakvih problema.

BSD je vise "low level" "mrezni" OS, koji je mali i sigurno krcka mrezne protokole sa izuzetno dobrom sigurnoscu i malim footprintom... i za to tesko da ima neku konkurenciju.
[ [email protected] @ 02.03.2010. 14:45 ] @
Ivan je dao dobar odgovor, samo da se osvrnem na originalno pitanje; FreeBSD podrzava HA clustere, podrzava datacentre sa HA/SAS arhitekturom, podrzava high performance clustere preko Beowulfa.
S tim da napomenem da DragonFly razvija podrsku za high performance clustering kao jednu od uskih specijalizacija tog OS-a. Naravno, to je vrlo kompleksno polje i zato je sistem vec 7 godina u (kontinuiranom) razvoju. Vec su proizveli odlicne rezultate tipa HAMMER filesystem. Jbg, kompleksne stvari zahtjevaju vremena i pameti, a ne 200 kilobajta zakrpi koje ces prosut u kernel.
[ MarkoBalkan @ 02.05.2010. 10:24 ] @
Citat:
[email protected]:
FreeBSD podrzava HA clustere, podrzava datacentre sa HA/SAS arhitekturom, podrzava high performance clustere preko Beowulfa.
S tim da napomenem da DragonFly razvija podrsku za high performance clustering kao jednu od uskih specijalizacija tog OS-a. Naravno, to je vrlo kompleksno polje i zato je sistem vec 7 godina u (kontinuiranom) razvoju. Vec su proizveli odlicne rezultate tipa HAMMER filesystem. Jbg, kompleksne stvari zahtjevaju vremena i pameti, a ne 200 kilobajta zakrpi koje ces prosut u kernel.


gdje se može nabaviti kakva literatura koja obrađuje "freebsd for cluster, datacentar, hpc cluster i sl.?"

koji alati za nadzor, upravljanje i sve ostalo?
jel ima uopće takvih alata za freebsd ili se pišu scripte?

[Ovu poruku je menjao MarkoBalkan dana 02.05.2010. u 22:58 GMT+1]
[ [email protected] @ 02.05.2010. 22:07 ] @
HPC se odradjuje preko Beowulfa, koji je userland program;

http://alhabsi.net/freebsd/beowulf.xml

evo jos i dokument sa pretproslog BSDcon summita;

http://people.freebsd.org/~brooks/papers/bsdcon2003/fbsdcluster/

Sta se tice HA/datacentar metoda, FreeBSD podrzava SAN kontrolere i iSCSI targeting. Nekakva uobicajena procedura je sljedeca; koristi se lagg kernel modul za agregaciju/failover mreznih interfejsa. Disk I/O multipathing i kompletan failover za diskovni sistem se moze izvest kroz podsisteme GEOM frameworka; gmultipath, gmirror, ggate. Postoji dosta softvera u ports stablu za balancing/failover raznoraznih servisa (www, proxy, firewall, mail, itd), kao i heartbeat paketa / cluster failover managera (freevrrpd, recimo).

Ono sta ne postoji je nekakav koherentni korisnicki interfejs (kao recimo cman kod RHEL-a), nego se sve komponente trebaju slozit zasebno. Medjutim sve je tu.

Vise (najvise) informacija se moze pronac na freebsd-cluster mailing listi.
[ MarkoBalkan @ 02.05.2010. 22:14 ] @
još jedno pitanje

da li "UNIX Systems Engineer" mora znati programirati u C jeziku?

ili su dovoljni perl, python, shell za skriptiranje?
[ [email protected] @ 03.05.2010. 09:28 ] @
Zavisi gdje radis i sta radis, medjutim ipak je u vecini slucajeva sh/Perl dostatan.
[ cveticmilan @ 03.05.2010. 10:33 ] @
Citat:
MarkoBalkan: još jedno pitanje

da li "UNIX Systems Engineer" mora znati programirati u C jeziku?

ili su dovoljni perl, python, shell za skriptiranje?


S oprostenjem i bez zle namere ali na glupo pitanje mozes da dobijes samo glup odgovor.

Da li profesionalni vozac treba da zna kako radi dizel motor, da zameni ulje, filtere, gumu, nosivost paleta, dimenzije, zakon itd ili je dosta to sto ima pasos, B,C,E kategoriju i zna da vozi ?

Naravno da mora za zna C i ne samo da ga zna nego da ga razbija sustinski u glavi. Ne da programira i da pravi aplikacije ali da zna kako se vrti ispod haube mora da zna. Mislim i bez google
[ maksvel @ 03.05.2010. 10:37 ] @
^Mislim da Žarkov odgovor nije bio nimalo glup.
[ cveticmilan @ 03.05.2010. 10:47 ] @
Citat:
maksvel: ^Mislim da Žarkov odgovor nije bio nimalo glup.


Pa ko je rekao da je Žarkov odgovor glup ? Ja sam samo rekao da je MarkoBalkan mogao i sam da pomisli da mora poznavati C sustinski. To je obavezno

[ [email protected] @ 03.05.2010. 11:37 ] @
Poznavanje C-a nije isto sta i "znat programirat u C-u".
Onaj tko poznaje C moze prokuzit sta odredjeni dio koda radi, iako ga nuzno ne zna preprogramirat.

Osobno sam prije preferirao C za sve i svasta al sad vise naginjem Perl-u za vecinu stvari. Naravno ako cu radit forakbilni ili threadirani server da idem na C, al za vecinu onih manjih svari (koje ipak u totalu oduzmu vecinu radnih sati) idem na Perl, jednostavno nemam vremena za svaki utility radit test caseove, provlacit kroz valgrind itd. A pogotovo nemam zivaca ganjat segfaultove par mjeseci nakon sta je kod u produkciji.