Analysis The details of Apple's patent offensive are now public, and it's clear that while HTC is the target, it's Google's Android that has got Cupertino so annoyed.
The patents on which Apple is claiming infringement include obvious things such as the use of a gesture to unlock and rotate the screen based on device orientation, but they also cover deeper concepts such as thread-to-thread communication and interactions between an object-orientated GUI and a procedurally developed OS.
The case has been filed in Delaware, and with the US International Trade Commission (ITC); the latter in the hope of getting a ban on US imports of infringing equipment. The filings don't cover the same portfolio: nine patents are referenced in the Delaware filing, while ten different patents are cited in the submission to the ITC. But if even a few of the patents are upheld, then the way that non-Apple users interact with their phones is going to have to change, with computer users following soon afterwards.
Citat:
A system in which a software module called an event consumer can indicate an interest in receiving notifications about a specific set of events, and it provides an architecture for efficiently providing notifications to the [event] consumer
Rock-solid inovacije... only in the U.S.A. - ovo zvuci ko SCO ili MSFT cak sa onim VFAT patentima :)
Dobro da je Apple bazirao dobar deo svog OS-a na BSD-u... sta bi bilo da su BSD-ovci patentirali svoj IPC i event handling :-)
[ Stator @ 03.03.2010. 13:12 ] @
Povraca mi se od tog patentnog sistema :/
[ Tyler Durden @ 03.03.2010. 13:17 ] @
Meni od apple-a.
[ combuster @ 03.03.2010. 13:45 ] @
Poison apple :)
[ Dusan Marjanovic @ 03.03.2010. 13:52 ] @
ah ta jabuka razdora :)
[ combuster @ 03.03.2010. 14:01 ] @
Zeznula je Adama a zeznuce i StEvu :)
[ Cartman @ 03.03.2010. 16:05 ] @
Od firme koja je prosle godine reklamirala genijalne inovacije poput copy/paste tehnologije.
Pateticno.
[ Dejan Lozanovic @ 03.03.2010. 18:19 ] @
Ja mislim da su shvatili da im android sve vise otima trziste :D, ipak je open platforma :) hvata zalet, ima comunity developera okupljen oko sebe, svaka aplikacija je ravnopravna nekoj drugoj, tipa moze covek da zameni aplikaciju za poziv ljudi sa nekom svojom, da zameni aplikaciju za primanje i slanje sms-ova. Generalno sve je izmenljivo i modularno.
To sto sad vidim je ista prica kao i Mac vs PC. Mac je bio lepsi na pocetku ali otvorenost platforme za PC je donela primat. Zivi bili pa gledali kako se istorija ponavlja :D
[ CONFIQ @ 05.03.2010. 08:36 ] @
je li to ovo isti Steva kao i ranije? Steve Jobs: Good artists copy great artists steal
[ Cartman @ 05.03.2010. 10:20 ] @
Komentar google-a:
Citat:
"We are not a party to this lawsuit. However, we stand behind our Android operating system and the partners who have helped us to develop it."
Sve je to deo mobile OS wars-a, apple vidi velikog konurenta u androidu, i kako stvari stoje vrlo brzo ce android stati rame uz rame pored iphone-a, a tu apple gubi, jer jedan je apple a androida je sve vise i vise. A posto svi znamo da svako ima neki svoj ukus kad je u pitanju dizajn i specifikacije telefona, raznovrsnost koja se nudi kroz android telefone svakako ce doneti pobedu.
Cisto zbog toga sto treba da bude ovdje u Advocacy....
...a i tamo sam slozio "blog-level" postcinu na temu "na poslu sam i umjesto da radim svoj posao sanjarim o velikim igracima i njihovim igrama" sto me sad mrzi ponavljat, a i dali su mi posla.
[ Slobodan Milivojevic @ 05.03.2010. 12:23 ] @
Sto na digg-u neko rece, ja cu da patentiram da mora prstom da se iscrta minus na telefonu da bi se otkljucao... Nebuloze! Sto se tice smartphone-ova ja sam jos "staromodan" na symbian-u, ali iPhone pod jedan nema multitasking - kako ostati online na im-u, slusati muziku i surfovati u isto vreme na iPhone-u? Imaju oni malo vise mana nego sto sami misle. Umesto da tuzakaju sve redom, bolje je da malo unaprede svoje proizvode. Jeste da imam njihov iMac ovde na stolu, mislim da je dobro napravljen, al trenutno guram ubuntu na istom.
[ Cartman @ 07.03.2010. 17:11 ] @
Ako su tuzili HTC zbog nebuloznih patenata, morace da se potrude i oko bezdusnih Koreanca :)
Novi Samsung Bada OS (izgled, pinch to zoom, itd):
Deluje mi da su imali jailbreak-ovan iphone sa SBSettings-om pri ruci :)
[Ovu poruku je menjao Cartman dana 07.03.2010. u 18:35 GMT+1]
[ xtraya @ 07.03.2010. 21:13 ] @
mislim da je na ovom snimku samsung zakasnio skoro 3 godine ... :(
[ Dejan Lozanovic @ 07.03.2010. 23:12 ] @
Mislim da ce bada da protera istu pricu kao i maemo.
Sad je jasno sto je AT&T bio launch-carrier za Apple-ov Jesus Phone - nasla krpa zakrpu :)
Zamislite iAuto - mozete da ga vozite samo po Apple Approved putevima, koji imaju 5x skuplju putarinu (u saradnji sa drugovima iz AT&T-a) - izgledaju odlicno ali nemaju zaustavne trake (jer Steva misli da su zaustavne trake nepotrebne - kao i cela Apple komuna, automatski) kao ni mogucnost preticanja (preticanje je ne-kul)... ali se osecate kul, imate "warm & fuzzy feeling" :)
iAuto nema ni prtljaznik - jer je prtljaznik nepotreban za najbolji moguci "experience" - za to postoji i iGepek, koji se dodatno kupuje u Apple Store-u i za koji se naplacuje dodatna putarina, i koji ne moze da se veze za iAuto vec ima svoj motor. Opet, tako je najbolje zbog "experience-a" i najjednostavnije za koriscenje. iGepek mozete koristiti za skladistenje iskljucivo robe koju kupite u Apple Store-u... sto je, opet, najbolji "experience" - umesto da se ljudi zbunjuju mogucnoscu kupovine u vise prodavnica.
Svaki kupac iAuta moze da bude ponosan na Apple inovacije, firmu koja je izmislila auto, i "donela ga svetu". Za iAuto je Steva izjavio da je to ubedljivo najbolji "drive experience" na svetu do sad.
[ Slobodan Milivojevic @ 08.03.2010. 23:06 ] @
^ Pa jeste, sta ima budjava sarma da se vozi u iGepeku U pravu je covek.
[ xtraya @ 08.03.2010. 23:36 ] @
pfff dimke ti ko da si juce poceo da zivis u kapitalizmu :)
haha ovo ispade kao iKartel :)
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 09.03.2010. u 01:04 GMT+1]
[ Dejan Lozanovic @ 27.04.2010. 17:20 ] @
hahahahahah
A pogledajte ovo, steva zapravo nije inovator kada je u pitanju multi touch tehnologija
Sve i da nema tog patenta, Apple nije izmislio "multitouch" vec je ta asocijacija dosla sa iPhone-om koji je prvi mainstream telefonski uredjaj koji koristi MT - ali to bi bilo isto kao i reci da je Pamela Anderson izmislila oralni sex, ili, na lokalnijem planu, Severina pozu 69.
Naravno, upotrebom RDF-a njihovi poklonici zive u uverenju da je Apple izmislio multitouch, chiclet tastature itd... - i naravno nista od ovoga nije tacno, sto je jasno svakom sa elementarnim poznavanjem IT istorije.
[ Dejan Lozanovic @ 27.04.2010. 22:01 ] @
Ako se ne varam, Steva je tuzio po takvom osnovu HTC, mislim generalno tuzna je cela ta prica, prosto vidis svi se mega masovno tuze medju sobom. Sto ce reci inovacije su stale u ovom trenutku, sad krecu advokati.
Veliko je trziste u pitanju :)
[ mmix @ 28.04.2010. 08:38 ] @
Meni recimo nije problem sto se dve firme sa market kapitalizacijom jednakom GDPu africkog kontinenta tuze medjusobno, to pokrene patent war i na kraju se cross licenciraju sa nekom sitnom kompenzacijom. Najveci problem je sto npr SVAKI program koji ja napravim ili koji napravi bilo koja s/w kompanija ima "system in which a software module called an event consumer can indicate an interest in receiving notifications about a specific set of events, and it provides an architecture for efficiently providing notifications to the [event] consumer". I ne samo to neko i bar nekoliko stotina idiotskih patenata ekvivalentnih "zagrevanju vode" a ja kao ni 95% softverasa nemamo budzete na nivou kontinenata da mozemo da se sudimo sa svakim nosiocem svakog patenta, nema se love cak ni za placanje licenci, nisu one skupe ali jbg ima ih jednostavno previse. Softverski patenti su veliko zlo, kad god sam vam to pricao ovih par godina vi ste izlazili sa kontra tezama "neko je trebao to da izmisli?!? sta je sa codecima? AI? itd". Evo, ovo vam je jos jedan primer, ako date primetiti kako vreme proilazi cak su i ti patenti sve debilniji i debilniji.