Zdravo igorpet,
Htjela bih da ti odgovorim na tvoj odgovor. :))
Kao prvo, nisam upoznata sa Pravom, Zakonima i sl., ali to me ne sprecava da ti dam prijedloge kako do dodjes do materijala. Neke stvari su univerzalne.
Izgleda da sam prisiljena da ponovim sljedecu recenicu:
Htjela bih da napomenem da nisam UOPSTE upoznata sa doticnim zakonima - ali i ne moram da budem - vazno je da znati kako da dodjes do potrebnih informacija.
Ti nigdje u svojoj poruci nisi napisao da NE zivis u Beogradu. Da li si ocekivao da pomocu telepatije nanjusim gdje se nalazis, i onda dam primjerne odgovore? Ako je odgovor potvrdan, nemamo o cemu da pricamo. Znaci, ne mozes od nekog ocekivati da bude specifican, ako ti sam nisi. Zato i jesam napisala nekoliko alternativa.
Moj odgovor jeste bio vezan za tvoju tematiku, ali to je tvoja licna stvar sto si odlucio da ne iskoristis te prijedloge, ili sto ne mozes da vidis u njima sansu. Nije to nikakvo prebacivanje sto ne mozes da platis toliko novca za Zakone. Mislim da si prebrzo procitao poruku i uopste nisi shvatio kontekst u kojem je napisana, pa si na osnovu toga donio to misljenje. Ovaj kontekst se specificno odnosi na sljedeci dio mog odgovora:
Citat:
Sto se tice 'Jedino se nadam da će Vaši odgovori i ja biti brži od Vlade koja ima nameru da menja ove Zakone (barem je prošla imala takve namere)'....hm...razmisli o tome zasto se bavis Zakonima...i trebaju da se mjenjaju - na bolje. Nista nije staticko - pa ako zelis da zemlja ostane kakva jeste, i saobracajni zakoni (pogotovo) kakvi jesu, onda nemoj da se zalis na tebi 'bezobraznih' 3500 dinara. Zakon je takav da se moze, a bas briga ljudi koji koji iskoristavaju rupe u tom zakonu sto ti ne mozes da platis - jer oni mogu. Materijal za mozganje.
Takodje, ako si sada shvatio kontekst istog, nema razloga zasto da ne razumijes da zakoni nisu malo pristupacniji za preuzimanje. Pristupacnost preuzimanja istih odlucuju ljudi koji uspjesno manipulisu sadasnjim Zakonima, i mogu da ti nabiju cifru koja njima odgovara - ma kakva bila ekonomska situacija u zemlji.
Ovo se odnosi na tvoj komentar:
Citat:
Sluzbeni list je drzavna institucija (svaka drzava ima ovu instituciju) i njihov poso i jeste stampanje i distribucija svih zakona. Oni su vec placeni od drzave za taj posao pa nerazumem zasto Zakoni nisu malo pristupacniji za preuzimanje.
A sto se tice
'quote]doh recimo hrvati ili bosanci dozvoljavaju besplatno preuzimanje velike vecine Zakona [/quote]
oni su vjerovatno ILI u ekonomskoj situaciji da to obezbjede za svoje gradjane ILI njihovi zakoni nemaju toliko rupa kao SiCG ILI ljudi koji stavljaju cijene ne iskoristavaju te rupe...ima hiljadu ILI.
Znaci, jos uvijek vjerujem u:
Citat:
A sto se tice placanja npr. sluzbenom listu i sl., a kazes nisi u prilici, pa i to je neciji rad igorpet. Najgore je sto je to neciji crni, mukotrpni rad, sto neko na boljoj poziciji iskoristava, ali sta ces kada je situacija takva kakva je u SiCG. Znaci na istom ste nivou.
Htjela bih da ti obratim paznju na sljedece rijeci, jer se one odnose na ILI ovo ILI ono situaciju (vidi gore):
Najgore je sto je to neciji crni, mukotrpni rad, sto neko na boljoj poziciji iskoristava, ali sta ces kada je situacija takva kakva je u SiCG.
sto neko na boljoj poziciji iskoristava....pa JER MOGU, jer im nas zakon to omogucava. Ljudi u Vladi znaju kako da iskoriste zakone u svoju korist. Ili ih oni postavljaju ili mjenjaju. U tome je poenta.
Ti si napisao da:
Citat:
Svi ovi zakoni se mogu naci u elektronskom obliku na navedenim sajtovima ali moja je zamerka sto se mogu preuzeti besplatno.
Valjda mislis sto se NE mogu preuzeti besplatno?
Takodje, napisao si da:
Citat:
Ova mi materija treba u elektronskom obliku (po mogucstvu) jer bi ionako morao da je prekucavam.
sto meni znaci: AKO JE IKAKO MOGUCE. Posto ja nisam vidjela da je IKAKO moguce da Zakone dobijes gratis u elektronskom obliku, a ti si zvucao da ti je hitno/neophodno/daj-sta-das, onda sam ti napisala i primjeran odgovor.
Koliko sam shvatila, tebi je prioritet da u stvari dodjes do zakona, a ako su ti zakoni jos u elektronskom izdanju, onda je to bonus.
Ipak, evidentno je iz tvoje druge poruke koji su tvoji prioriteti: vaznije ti je da dobijes te zakone u elektronskom izdanju, da ne moras da ih prekucavas, nego da ih UOPSTE vidis.
Ovo sam isto zakljucila u svom prvom odgovoru:
Citat:
Sto se tice o specifikacijama koje kazes da nisu neophodne, ali bi BILO zgodno da postoje...hm...a ja mislila da je tebi stalo samo da se dokopas njih...pa nemoj ni da se cudis sto ti se neko nije javio do sada.
Ja ti UOPSTE nisam dala savjet tipa:
Citat:
"kupi u knjizari" i slicno.
Prema tome, te generalizacije ostavi za ljude koje su ti dali takav savjet ili ih okaci macku o rep. :) Hvala unaprijed.
A sto se tice 'uzdaj se u se i u svoje kljuse', po meni su tvoji prioriteti gotovanski - da to sve fino bude servirano da srebrnoj tacni tako sto ces dobiti ama bas sve u elektronskom izdanju i to gratis - hej covjece, PA ZAR NIJE VAZNIJE DA UOPSTE VIDIS TE ZAKONE, U BILO KOM IZDANJU - DA IH PROCITAS? i onda jos...posaljite mi to na e-mail ili me obavjestite...Ne vjerujem da bi se ti sjetio da npr. ostavis odgovor na to isto pitanje na forumu, da ostali korisnici imaju pristup istim zakonima. Po meni je to malkice gotovanski.
I tvoja posljednja linija:
Citat:
U svakom slucaju MissPiggy:) ti si jedina koja mi je odgovorila i vrlo sam zahvalan na tome (iako se iz odgovora to mozda ne primecuje) iako mi nisi konkretno odgovorila.
Ja sam gledala da razjasnim svoj odgovor, ali sigurno ne planiram da visim sa plafona da ti se ukaze odgovor koji bukvalno blene u tebe, sa ekrana.
:)
Svako dobro
MissPiggy:)
p.s. Ne planiram vise da pisem u ovoj rubrici, tako da bilo koja druga vrsta komentara koju budes stavio ovdje bice samo procitana i nista vise. A umjesto sto si mi dao analizu mog odgovora, mogao si nesto konkretno da uradis u vezi Zakona i Propisa koje te interesuju:
2. Jeftinije ti je investirati novac i platiti kartu da odes do Pravnog Fakulteta u Beogradu, nego da placas za ove zakone, ako si vec u skripcu sa vremenom.
3. U slucaju da i to bude problematicno, posto ne znam gdje se nalazis - nazovi Univerzitetsku biblioteku Svetozar Markovic i raspitaj se o postojanju ovih zakona. Da li su u arhivi - da li su reference (znaci ne mozes da ih izvuces iz biblioteke), i takodje, da li je moguce 'posuditi' ove zakone iz biblioteke.
4. Naravno, preporucila bih ti da kontaktiras i Ministarstvo saobracaja u zemlji/republici kojoj zivis, jer ako dovoljno dugo gnjavis - mozda nesto i ispadne. :)
Molim te budi kulturan, i nemoj da maltretiras sluzbenike, jer smatram da znas da razrjesis problem diplomatskim putem. :)
5. Vjerovatno nisi JEDINI student koji je u toj situaciji, ali i ako jesi za taj jedan ispit - nisi poceo tako - pa nista te ne kosta da upitas svoje prijatelje o tome gdje mozes da nadjes potrebne dokumente.
Kraj price.