[ SlaniKamen @ 04.03.2010. 09:09 ] @
Dobar dan zhelim

U planu i programu je pravljenje difusora i plocha sa azmafonom! Slobodno vreme, jaku volju i to neshto malo novca imam, ali mi treba par saveta shto se tiche dimenzija i konkretno konstrukcije.
Chitao sam o jednom difusoru 12x13 sa 157 razlichitih duzhina drvca (letvi...ne znam kako da ih nazovem). Taj mi deluje bash mocno, takav mislim da napravim. Jeste da zahteva mnogo posla ali verujem da vredi
Koliko sam shvatio, shto je "dublji" difusor, tj duzhe letvice, nizhe freq ce da hvata --> da li mi je potrebno da idem ispod 1000Hz ili taj deo freq mozhe sa nechim drugim da se regulishe?
Da li neko zna kojih dimenzija treba da bude baza jednog pravugaonika/letvice difusora ili je to stvar izbora i da li od velichine sobe treba da zavisi velichina difusora, tj. da li treba da se gradi po nekoj proporciji?
Soba mi ima dimenzije 3 x 4.5 x 2.2
Shta da radim sa vratima i prozorom? Razmishljam se da na vrata stavim plochu sa azmafonom a na prozor...isto

Molim za savet,
Pozdrav
[ SlaniKamen @ 07.03.2010. 17:43 ] @
Pa zar niko da odgovori...
[ Kovacevic Vladimir @ 08.03.2010. 10:52 ] @
Na Google-u na "gluva soba" (na raznim jezicima) dobiju se razna rešenja... od najprostijih, sa kartonskim tacnama za jaja...do autorizovanih rešenja i High-budget varijanti.


A jedan momak nije mogao ovu ideju da sprovede, jer nije našao u Bgd-u toliko tacni da kupi...

Na mnogim Forumima, ta tema je obrađivana sa manje ili više uspeha, jer ideju sprovesti do kraja u mnogome određuje šta se na domaćem tržištu može naći od materijala i koliko to košta, kakve su dimenzije (da ne ostane mnogo neupotrebljenog) i koliko će to rešenje zadovoljavati potrebe. Treba misliti i na vizuelnu komponentu, boravak u takvoj prostoriji više sati, rešenje prozora, vrata...pa i poda/tepiha.
Sužava se mogućnost odgovora činjenicom da je Low-budget varijanta.
"...Chitao sam o jednom difusoru 12x13 sa 157 razlichitih duzhina drvca (letvi...ne znam kako da ih nazovem)..." ili nema iskustva sa ovim rešenjem.

Po mom saznanju, ni drvo nije baš jeftino...A na šta bi stavljao/lepio te letvice?

Pozdrav

[ SlaniKamen @ 08.03.2010. 12:20 ] @
"Po mom saznanju, ni drvo nije baš jeftino...A na šta bi stavljao/lepio te letvice?"
Na neku drvenu povrshinu, ne znam koja bi trebala ali poshto letvice radim od lipe onda ce valjda i podloga biti od istog materijala.

"jer ideju sprovesti do kraja u mnogome određuje šta se na domaćem tržištu može naći od materijala i koliko to košta"
Ne zhelim da koristim kamenu/mineralnu/staklenu vodu jer je jako shtetna za zdravlje. Kancerogena je u zidovima a kamoli u nekom basstrap'u na dva metra od mene!
Zato sam se odluchio za industrijsku konoplju ali ne mogu da je pronadjem u novom sadu NIGDE...kao da se ne proizvodi/uvozi.
Nju hocu da stavim u basstrap koji ce se nalaziti tachno iza zvuchnika.

Pronashao sam azmafon debljine 2cm, malo jache od 200 din po kvadratnom metru je cena, shto je skroz prihvatljivo.
Odredio mere za velichinu plocha. Icice sloj azmafona pa 2cm praznog prostora (da li je to dovoljno?) i onda opet azmafon, sve to odvojeno od zida oko 4-5cm. Razmishljam se da stavim i azmafon AD plochu preko ali se dvoumim jer ne znam koliko poboljshava absorpciju a deluje mi kao dekorativni detalj, za chim nemam potrebe jer cu svejedno staviti neko platno preko.


U coshkove iznad zvuchnike ce ici trouglasti absorber sa azmafonom, tu ne znam da li da stavljam konoplju (ako je uopshte budem pronashao)

Na vrata mislim da mi je pametno da stavim onaj piramidalni sundjer (ne znam kako mu je profi ime).

I tako :) ...shto se prozora tiche, za sada samo deblja zavesa a vremenom cu videti shta/kako. Prvo da odradim ovo, i to je veliki napredak...ne moram sve odjedared! :D

Josh jedna stvar, napravio sam speshl skicu za stalak za Yamaha HS80m monitore, trenutno su u izradi...

Postavicu koju sliku pa da prokomentarishete raspored elemenata, nadam se vec sledece nedelje.
[ Kovacevic Vladimir @ 08.03.2010. 13:19 ] @
Citat:
SlaniKamen
Ne zhelim da koristim kamenu/mineralnu/staklenu vodu jer je jako shtetna za zdravlje.
- - - - - - - - - - - - - - -
Na vrata mislim da mi je pametno da stavim onaj piramidalni sundjer (ne znam kako mu je profi ime).


Kamenu/mineralnu/staklenu vunu, valjda...
Mada tu kamenu/mineralnu ploču koriste mnogi kao pokretni paravan, bez oblaganja zidova.

Onaj sunđer zovu piramidalni absorver, mada mislim da se i on teško nalazi za kupovinu.

Ima rešenje i za mikrofon, ali su ta pokretna panel rešenja i skuplja.

Pozdrav
[ acaradio @ 08.03.2010. 14:23 ] @
Vec smo pisali o jeftini(ji)m opcijama akustickog tretiranja, ali da ponovim:
ako neces da pravis studio, vec atelje koji je deo zivotnog prostora, onda se moze improvizovati sa kombinacijom polica za knjige i pravljenih bas-trapova (ima na netu dosta ideja za bas trapove), a moze i sa piramidalnim sundjerima koji ce biti nalepljeni na tanku ivericu ili sper-plocu, sto bi se kacilo na zidove kao slike. Na prozore bi isle debele zavese, koje bi se po potrebi mogle skloniti sa strane. Na podu - dobar tepih koji pokriva veliku povrsinu. Sve pomenuto bi sluzilo za uklanjanje refleksija koje dolaze sa ravnih zidova. Ambalaza za jaja je prilicno neuspesna, jer je u pitanju tanki karton koji nema primetan efekat (osim na visokim tonovima).
Ako bi se radila izolacija sobe (da se u drugim prostorijama ne cuje zvuk iz studija/ateljea), to je vec druga prica - postavlja se izolacija sa Azmafonom, a sa spoljasnje strane Azma-ploce, da bi se sprecila refleksija.
[ SlaniKamen @ 08.03.2010. 16:20 ] @
Ne treba mi nishta sem hleba, vode i muzike ...ali bukvalno tako!
Zhelim da napravim shto profesionalnije. Naravno, sve u skladu sa novchanim mogucnostima, dakle nishta da rushim/lomim/zidam. Za sada: azmafon, difusor, bass trap. A police, orman...ma sve shto mozhe da narushava efektivnost slobodno mozhe da leti iz prostorije!

"Ako bi se radila izolacija sobe (da se u drugim prostorijama ne cuje zvuk iz studija/ateljea), to je vec druga prica - postavlja se izolacija sa Azmafonom, a sa spoljasnje strane Azma-ploce, da bi se sprecila refleksija."
Zhivim u kuci a vecinom vremena nemam kome da smetam, tako da su mi refleksija i bass trap primarne stvari.

Zvao sam dosta skladishta gradjevinskih materijala koji rade izolaciju (toplotnu, zvuchnu), kada sam ih pitao za industrijsku konoplju...vecinom sam dobio nesvakidashnji, ponekad bezobrazan odgovor: "ne drzhimo mi TO"...neki su me chak i pitali "Aaaa...shta ce vam ta...konoplja?" ,pa dok objasnim...

Industrijska konoplja - legalno, zdravo
Indijska konoplja - ilegalno (sem koje-kuda...), zdravo (kako-kome...)
Staklena/Mineralna/Kamena vuna - kancerogeno!


Odoh na predavanje, pozdrav!

[ Kovacevic Vladimir @ 08.03.2010. 19:23 ] @
Citat:
SlaniKamen:
Industrijska konoplja - legalno, zdravo


Raspitaj se kod vodoinstalatera...gde oni to nabavljaju.

Neki su koristili i tzv. morsku travu za basstrap

Ali, da ne odemo u Off sa detaljima gradnje i majstorstva tipa "Uradi sam"...nego da vidimo slike sa sve monitorima, a kasnije i da čujemo šta se u tom prostoru produkuje od muzike

Pozdrav
[ SlaniKamen @ 08.03.2010. 20:53 ] @
[/quote]
Citat:
Kovacevic Vladimir: nego da vidimo slike sa sve monitorima, a kasnije i da čujemo šta se u tom prostoru produkuje od muzike :)

Skice su gotove, radovi pochinju za dva dana.
Ne mozhe normalno da se spava od euforije i razmishljanja ali shta sad...prezhivece se i to! :)


Pozdrav
[ Klekih-petra @ 13.03.2010. 14:11 ] @
O ovoj temi imate dosta materijala sa slikama na www.rumski.com (forum) Pozdrav....