[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 10.01.2004. 19:55 ] @
Radio sam 3 stvari...

1) obrisao neke fat32 particije
2) dodao ext2 particiju
3) zamenio GRUB LILOm

Pretpostavljam da mi je sistem zeznulo ono prvo.

Ovo dobijam kad pokrenem linux..

Code:
Warning...fsck.reiserfs for device /dev/hda7 exitet with signal 6.
fsck.reiserfs /dev/hda7 failed (status 0x8). Run manually!
.
.
.
Please repair it manually and reboot.
The root filesystem is currently mounted read only.

Umesto onih tacaka u sredini prikazuje tekst za koji mislim da nema direktne veze sa problemom.

Na hda7 je maticna reiserfs particija, sa koje SuSE treba da se dize.

Na googleu sam nasao 3 posta sa odredjenim kljucnim recima, ali je jedan na madjarskom, drugi na nemckom, a treci nije imao veze sa mojim problemom :)

Hvala.
[ VRider @ 10.01.2004. 21:30 ] @
Kad sam imao taj problem (ext3), meni je nudio da unesem root pass za repair. Potom samo kucas "man fsck.reiserfs" da proveris format komande i otkucaj je. Ako ne nudi repair, onda iskoristi repair opciju sa instalacionih diskova (bootujes prvi i koristis taj repair).
Kod mene je bilo "e2fsck -y /dev/hda7". Ovo -y je da ne bi morao milon puta da udaris enter. to bi trebalo da resi preoblem. Ti, jos jednom, ne kucaj e2fsck vec proveri sa "man fsck.reiserfs" koja je komanda.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 10.01.2004. 23:35 ] @
E probao sam repair sa boot cdova..2-3 puta sa razlicitim podesavanjima.
Ajde mi reci sta je tacno kod njeg problem.

U medjuvremenu cu probati rucno.

Hvala.
[ VRider @ 11.01.2004. 01:42 ] @
Problem je to sto linux pri dizanju nalazi da particija nije konzistentna (nisu bas svi inodi na broju :) ). Nije bitno zasto je tako. Meni se desava kad dodje debil kod mene, igra se nogama sa UPSom i iskljuci ga (resetuje makinu).
Potrebno je popraviti particiju. Sistem to pokusava sam, ali nekad ne uspe. Tad rucno pokrenes program i to je to. Nekad se startuje rescue mod sa (hard) diska, nekad moras da ga pokrenes sa install diska.

http://www.handhelds.org/projects/ipaqsetup.html - na kraju strane.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 11.01.2004. 15:11 ] @
Probao sam rucno i nista nisam uradio.

fsck.reiserfs komanda navodno ne postoji.

Onda sam probao (takodje iz repair konzole) ono sa

Code:
mount -r -t reiserfs /dev/hda1 /mnt/hda1 
mount -t ext2 /dev/hda3 /mnt/hda3 
cp /mnt/hda1/sbin/fsck.reiserfs /mnt/hda3 
umount /mnt/hda1 
/mnt/hda3/fsck.reiserfs --check /dev/hda1 
reboot

Stim da sam preskocio 2. red, jer nemam trenutno ni jednu ext2 particiju (obrisao sam onu koju sam napravio)..onda sam preskocio i 3. rd, jer ne znam koja je poenta kopiranja ako mi druga linux particija ne postoji.

Samo da se vratim na prvi red..ne vredi da stavim /mnt/hda7 jer suse ne mountuje preko /mnt foldera..secam se da je u ftabu mount point za /dev/hda7 bilo samo "/" i kad to stavim, dobijem poruku da ili je pogresan filesistem, ili je ostecen ili je previse ne-znam-cega mountovano.

Nego da ja skratim sebi muke. Jel mogu ja kopirati lepo celu linux particiju (5GB) na vfat32 part (od >5GB), spojiti dve linux particije u jednu, prekopirati sve podatne sa stare lin part na novu i ocekivati da mi sistem radi? :)

Ne prolazi mi se bas ponovo kroz kompletnu instalaciju svih paketa i podesavanja :)

UPDATE: SuSE is up and running :)
Svasta sam mu radio i bas kad sam mislio da odustanem, proradilo je sve :)

Ali i dalje vazi pitanje: Jel mogu jednostavno da prebacim sve podatke na vecu particiju i hoce li to raditi?
[ VRider @ 11.01.2004. 22:17 ] @
Ako kopiras na win particiju (fat32) izgubice se permisions i sistem ce kasnije biti neupotrebljiv. Bar obicnim korisnicima, root mozda nesto i bude mogao da radi, ali u svakom slucaju losa ideja..
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 12.01.2004. 17:07 ] @
A ako to budem kopirao na ext2 ili reiserfs?

[VRider: izbrisao sam onaj deo posta koji ti se ponavlja u novoj temi]

Edit: Ok :)

[Ovu poruku je menjao -V-O-Y-A-G-E-R- dana 12.01.2004. u 23:37 GMT]
[ VRider @ 12.01.2004. 20:23 ] @
To moze. Takodje mozes i da ceo / zapakujes u arhivu (tar.bz2 npr.) jer postoji opcija da sacuva permisije, pa onda nju kopiraj na sta hoces.