[ wordperfect @ 11.03.2010. 16:40 ] @
Zdravo

Treba da napravim sledecu mrezu kod brata na poslu i to bi otprilike ovako izgledalo.

-net
-kablovski modem
-ruter sa 2 kompa
-40m kabla
-wifi ap sa 2 kompa kablom + 2 laptopa wifi
-**500m**
wifi client sa 2 kompa

Kako da konfigurisem uredjaje da se kompjuteri medusobno vide i idu na net, mislim bune me ovi ruter / wifi uredjaji?

[ wordperfect @ 11.03.2010. 20:49 ] @
u stvari najvise me zanima kako da vidim mreze iza rutera i obrnuto. Do sada sam uvek povezivao 3-4 kompa u lokalnu mrezu.
[ plavigor @ 12.03.2010. 22:50 ] @
Svi računari će i biti sa iste strane (jedinog) rutera, tako da nećeš imati problem oko toga. Ako misliš da umesto AP-a i AP-klijenta staviš bežične rutere, onda jednostavno nećeš koristiti njihove WAN portove. Pored toga, obrati pažnju na njihove DHCP servere i na njihovu LAN konfiguraciju.
[ wordperfect @ 13.03.2010. 10:32 ] @
Igrao sam se i nekako sve to uspeo iznabadati da radi. Jos me zanima kako namestiti (moze li) da jedan kompjuter bude nevidljiv za sve ostale a da ima pristup drugima
[ plavigor @ 14.03.2010. 22:48 ] @
(može)

Kada se već igraš igraj se malo i sa NTFS dozvolama. Ako ti je to teško igraj se sa zaštitnim zidovima. I jedna i druga igra će ti omogućiti to što želiš.

Zapravo, ni jedna od pomenutih igara ti neće sakriti računar na mreži ali mislim da ti to baš i nije potrebno. Postoji komanda koja će računar učiniti zaista nevidljivim na mreži ali će se njemu u zavisnosti od podešavanja i dalje moći prići. Zato, mislim da ti ništa neće smetati ako je taj računar ipak vidljiv, ali uz dobro podešene NTFS dozvole ili zaštitne zidove niko osem tebe mu neće moći prići.