[ BrainDemage @ 13.03.2010. 16:58 ] @
Imam za zadatak da opisem proces odrzavanja hardvera u nekoj kompaniji (pozeljno je da to bude kompanija koja se bavi izradom softverskih resenja).Molio bih nekog,ko je upoznat,tj radi u firmi,ako moze da mi malo opise kako njegova firma resava problem odrzavanja hardvera? Dokumentacija,realizacija aktivnosti odrzavanja,da li se odrzavnja vrsi interno,ili se angazuje neki eksterni izvodjac,cija je to primarna delatnost,aktivnosti odrzavanja opreme,periodicni izvestaji.Pri tome treba da obratim paznju da postoji interventno i preventivno odrzavanje. E sad,mozda deluje kao da trazim da neko odrati to za mene. Ne,hocu samo da cujem vasa misljenja i iskustva kako to izgleda na nekom konkretnom primeru(firme u kojima vi radite). Dobrodosli su i linkovi,i bilo sta vezano za temu.
[ BrainDemage @ 14.03.2010. 18:52 ] @
Sta je isplativije,imati zaposlene koji ce odrzavati opremu ili angazovati firmu koja ce to raditi?
[ S A J A @ 14.03.2010. 21:33 ] @
Ako je neka manja firma, do 10-ak računara, svakako je isplativije da angažuju nekog sa strane. Ako je u pitanju softverska firma, onda nema potrebe ni za tim, verujem da svaki softveraš može da zameni neki hardverski deo u računaru ako crkne.
[ BrainDemage @ 14.03.2010. 23:10 ] @
Da,ali treba spreciti to da neki deo 'crkne', kako ne bi doslo do eventualnog prekida rada i zastoja u poslovanju.Bitna je to preventivno odrzavanje. Angazovanjem neke outsourcing firme za odrzavanje,moglo bi se eventualno u ugovoru naci tacka pod kojom bi oni bili odgovorni za eventualnu stetu nastalu nekim kvarom,i po kojoj bi se trazila odsteta od iste. Kao sto si naveo,verovatno zavisi i od broja racunara i servera,na koji nacin ce se vrsiti odrzavanje.
[ S A J A @ 15.03.2010. 06:25 ] @
Preventivno održavanje? Ja to nisam video u praksi. Kod manjih firmi, a i većine većih održavanje nastupa tek kad nešto crkne. I uglavnom, ako to nije server, nema nekih zastoja u radu. Sad su računari toliko jeftini, uvek može da se nađe neki kompjuter da se nastavi rad, nečiji laptop ili slično, pogovoro ako je firma softverska, da ne kažem "kompjuteraška".
[ Marko_L @ 15.03.2010. 07:57 ] @
U praksi, iz nekog mog iskustva, ako se radi o manjoj ili srednjoj softverskoj firmi, računare održavaju sami radnici, jer među developerima i ostalim IT ekspertima uvek ima barem nekoliko njih koji se razumeju u hardver, pa im nije problem da zamene neki deo ako crkne ili jednostavno odnesu računar tamo gde je kupljen, tj. ako je još uvek pod garancijom. Ako se radi o većoj firmi sa dosta računara, obično postoji služba koja se brine oko toga. Ostale firme uglavnom plaćaju nekog freelancera koji dolazi po potrebi i rešava takve probleme ili pak angažuje neku agenciju. Ako se radi o kritičnim sistemima koji moraju non-stop da rade, tu se radi o ozbiljnijim sistemima i ozbiljnijim serverima i višestrukim zaštitama tipa diskovi u RAID-u sa hotswap sistemom, pa ako neki crkne sistem nastavlja normalno da radi, redovan bekap, rezervni server koji je stalno u pripravnosti i sinhronizovan je sa glavnim, pa ako glavni zakaže, rezervni preuzima, itd. Firme koje imaju takve sisteme, obično imaju i tim ljudi u sklopu firme koji o tim sistemima brinu.

U svakom slučaju, sve zavisi od firme do firme. Dosta njih, čak i većih ne preduzima nikakve mere pre nego što dođe do kvara, niti ima nekoga ko je fiksno zadužen za to, već ako dođe do problema, uzmu oglase u ruke i traže nekog ko se bavi sređivanjem računara. To su obično firme čiji sistemi nisu toliko kritični i ako se desi da neki komp crkne, obično se može i bez njega.

Citat:
Angazovanjem neke outsourcing firme za odrzavanje,moglo bi se eventualno u ugovoru naci tacka pod kojom bi oni bili odgovorni za eventualnu stetu nastalu nekim kvarom,i po kojoj bi se trazila odsteta od iste.

Ovaj film ćeš teško gledati. Možda ako odrešiš kesu, pa plaćaš nekome održavanje par desetina hiljada evra mesečno, pa pristane na takvu stavku u ugovoru. Nekad kvarovi jednostavno ne mogu da se predvide i dešava se da nešto crkne bez ikakve najave, čak i pored rigoroznog održavanja. I šta onda, treba da ti plaća odštetu, iako ništa loše nije uradio. Ja na takvu stavku nikada ne bih pristao, osim možda za velike pare, pa da mi se isplati da rizikujem... Mada, u praksi, za tako nečin nema ni potrebe, jer takvi sistemi čiji kvar bi doveo do toga da ti izgubiš toliko para da bi morao da tražiš odštetu, kao što već rekoh, drugačije se projektuju, imaju višestruke mere zaštite, redovne bekape, pomoćni sistem, itd.
[ BrainDemage @ 15.03.2010. 12:04 ] @
Upravo je to ono sto sam zeleo da cujem od drugih,koji su malo upuceni u taj problem,i koji znaju otprilike sta se radi. E sad,posebno mi je interesantna prica o serverima koju je Marko_L pomenuo,pa ako ima jos nesto da se dopuni na tu temu,svakako bi mi znacilo.
[ Java Beograd @ 15.03.2010. 12:27 ] @
Vidi, "preventivno održavanje hardvera" ne postoji. Kao i kod ostalih elektronskih komponenti, ne postoji mera istrošenosti računarske komponente. Ona radi - dok radi. A koliko će dugo da radi - to ne zna ni proizvođač. Može, bez vidljivog razloga da crkne za par dana, a može i da radi 20 godina bez problema.

Teoretski, moglo bi se pratiti ukupno vreme rada hard diskova, jer jedino oni imaju deklarisano životno vreme (više stotina hiljada sati), i oni bi možda mogli da se preventivno zamene, ali i to praktično pada u vodu jer se diskovi menjaju novim, znatno većeg kapaciteta znatno pre isteka deklarisanih radnih sati. I još kad se hard diskovi ugrade u savremene storage sisteme - čak i kad neki crkne - nije strašno.

Ono šta je prevencija u računarskim sistemima - to je backup podataka. Ali to je već druga tema.
[ Nikola M @ 08.10.2010. 23:27 ] @
Jel tema još aktuelna? Imao bih podosta da kažem o ovome ako te i dalje interesuje...