[ Laki024 @ 14.03.2010. 22:04 ] @
Beograd -- Telekom Srbije najavio je da će od aprila omogućiti plaćanje računa za fiksnu i mobilnu telefoniju SMS porukom ili preko interneta bez provizije.

Ta usluga moći će da se koristi nakon registracije u nekoj od banaka sa kojima Telekom Srbije ima saradnju. Spisak banaka može se naći na internet stranici www.mts.telekom.rs. Telekom Srbije namerava i da uskoro omogući korisnicima da račune za telekomunikacione usluge plaćaju bez provizije i u poslovnicama kompanije.

Od 11. marta za plaćanje računa Telekoma Srbije u poštama plaća se provizija od 20 dinara za račun do 2.000 dinara, dok se na veće iznose obračunava provizija od jedan odsto


Ostaje samo da se vidi da li se samo racuni mt:S-a moci placati ovim putem, ili i racuni drugih fiksnih i mobilnih operatera ( pre svega mislim na racune telenora i VIP
Sve u svemu lepa ideja i lepo zamisljeno, ostaje samo da se vidi kako ce ovo i sa kakvim poteskocama telekom uvesti u praksu.

Sto se tice provizije od 20din, iznenadio sam se dodatno kad sam platio za 100din vise kad sam bas 11. marta platio racun za fiksni, svoja 2 racuna za mobilni , kao i racune od rositelja za mobilni posto smo svi na mt:S-u
[ dusan2309 @ 24.03.2010. 09:11 ] @
Citat:
U cilju što jednostavnijeg plaćanja mesečnog računa za usluge fiksne telefonije, i to bez provizije, Telekom Srbija je mt:s korisnicima omogućio da mobilnim telefonom, slanjem besplatne SMS poruke, izvrše plaćanje računa na bilo kom mestu i u bilo koje vreme.

Prednost ovakvog načina plaćanja računa je to što je na ovaj način moguće platiti račun čak i kada je korisnik u romingu.

Usluga plaćanja računa za fiksni telefon, Open ADSL, Open IPTV, Web i Mail Hosting sa bankovnog DinaCard računa na raspolaganju je svim korisnicima naše mreže koji su kod svoje banke registrovani za mobilna plaćanja.

Tekst je preuzet sa adrese http://www.mts.telekom.rs/inde...-usluge-fiksne-telefonije.html
Posto su poste 11. marta počele da naplacuju proviziju za placanje racuna Telekoma za fiksnu telefoniju, ovo je verovatno odgovor Telekoma na to.

Vise informacija mozete naci na adresi http://www.mts.telekom.rs/inde...-racuna-za-fiksni-telefon.html
[ waikiki @ 31.03.2010. 14:22 ] @
Citat:
Laki024: Beograd -- Telekom Srbije najavio je da će od aprila omogućiti plaćanje računa za fiksnu i mobilnu telefoniju SMS porukom ili preko interneta bez provizije.

Jel ovo funkcionise za mobilnu telefoniju?
[ m.g @ 04.11.2010. 16:51 ] @
Placa li neko preko bankovnog internet naloga racun za fiksnu telefoniju ? Kada popunjavam nalog on line nemam sifru za placanje 11 koja stoji na originalnom telekomovom racunu, ja imam sifre za placanje u rasponu od 20-90.
[ Tibor021 @ 05.11.2010. 11:31 ] @
Već par meseci uspešno plaćam (i) račun za fiksni telefon preko Raiffeisen Online. Šifra plaćanja je 289, a račun korisnika 310-11-83 (pre one cifre 11 u sredini njihova aplikacija automatski generiše jedanaest nula). Prolazi bez problema.
[ scylerx @ 05.11.2010. 19:56 ] @
Za elektronsko bankarstvo je karakteristično da sve šifre plaćanja počinju sa 2...
Tako što na šalterima vršite uplate po nalogu građanja šifra će biti 189 a u slučaju da to činite sa elektronskim bankarstvom biće 289.
Šifra plaćanja 289 je najraširenija i u suštini niko vam neće praviti pitanje ako nju upotrebljavate za plaćanje računa, možda izuzev poreza.
Za plaćanje usluga i dobara najčešće se koristi 121 tj 221 u elektronskom bankarstvu i to se odnosi i na račune telekoma i telenora.

Evo vam linka NBS-a sa šiframa plaćanja, umesto 1 zamenite sa 2 pri plaćanjima putem elektronskog bankarstva.
http://www.nbs.rs/export/inter.../xml/SifrePlacanjaDinarske.xml

http://banke.online.rs/sifre_placanja.htm
[ pdzodic @ 15.11.2010. 22:14 ] @
Ja stavio trajni nalog za mobilni tel. i ADSL račune kod Banca Intese.
Crnogorska stvar, oni placaju racune za mene bez provizije
[ owim @ 16.11.2010. 03:14 ] @
^ Kod Inteze sam i ja stavio trajni nalog sa sva mesecna placanja i
naglasio da zelim da npr. Infostan bude placen do 15. u mesecu (5%
popusta), struja do datuma s kojim se ostvaruje popust, racuni za
telefon do 20. u mesecu, itd. Ili: sve neka plate do 10. u mesecu i
gotovo. Potpisano s tim uslovima. Nista od toga nisu ispostovali, sve
platili 20. u mesecu (samo 5% racuna za Infostan mi je 400 din!).

Sledeceg meseca ukinuo sam trajni nalog i sada placam rucno (i smaram se).
[ Rusi @ 13.11.2014. 13:18 ] @
Prvo se izvinjavam sto posle ovolko dugo vremena vracan temu iz mrtvih. Trazio sam ali mi je trebala potvrda posto sam tek sada presao na online placanje.

Znaci kada uplacujem fiksni i mobilni telefon koristim sifru: 289 ?

Ja koristim usluge preko Aik banke, oni ovo imaju na raspolaganju (za moj racun)
Sto se tice drugih rezija/komunalija struja, struja, grejanje, informatika,... npr za struju pise 189 na racunu, ako to ne primi kucan 289 onda? Isto pitanje vazi i za ostale rezije. Ako kucma 289 necu nista pogresiti?


Za naziv nalogodavca ide moje ime prezime i adresa. Za naziv korisnika ide preduzece kome placan u ovom slucaju: Telekom Srbija A.D. ?

Za svrhu placanja u ovom slucaju mogu napisati 1.10.2014. - 31.10.2014. ili krace za oktobar 2014?

Ostalo popun kao sto je na racunu i to je to.

Vidim da mogu i sablone da snimim pa da bude brze svaki sledeci put.
[ Tibor021 @ 14.11.2014. 08:17 ] @
Upravo tako, kako si napisao. Što se tičeleve strane uplatnice, iskustvo mi govori da je potpuno je nebitno šta ćeš napisati u rubriku "svrha plaćanja" (pa čak i u "naziv korisnika"), Mnogo je važnije šta ćeš napisati sa desne strane, obzirom da se uplata identifikuje prema podacima koji su tu upisani (iznos, uplatni račun, poziv na broj).
[ deki111 @ 14.11.2014. 11:19 ] @
Citat:
Rusi:
Za svrhu placanja u ovom slucaju mogu napisati 1.10.2014. - 31.10.2014. ili krace za oktobar 2014?

Koristim Raiffeisen e-banking i kad odaberem šifru plaćanja ne postoji mogućnost dodatnog upisivanja u svrhu plaćanja. Ne znam kako je kod Aik što se toga tiče.

U principu je najbitnije da tačno ispišeš relevantne podatke za uplatu: ime nalogodavca i korisnika, njegov broj računa i model i poziv na broj, kao i iznos uplate. Za svrhu plaćanja ja naprimer za infostan upišem 222, za EPS i internet 221, kad kupujem nešto preko neta 289...
[ Tibor021 @ 14.11.2014. 11:36 ] @
Kod Raiffeisen-a (koji i ja koristim), kada izabereš šifru plaćanja, u svrsi plaćanja se automatski ubacuje opis te šifre. Međutim, to se lako može obrisati (mislim na tekst u rubrici "svrha plaćanja") i upisati tekst po želji. "Problem" nastaje onda, ako elektronsku uplatnicu popunjavaš kao "običnu" tj. redom, prvo levu pa onda desnu stranu. Tada se prilikom izbora šifre plaćanja tekst koji si upisao u svrhu plaćanja zamenjuje opštim opisom te šifre iz baze banke. Upravo zbog toga, kada prvi put popunjavam uplatnicu kod njih, prvo izaberem šifru plaćanja, pa onda nastavim "klasično" - prvo levu stranu do kraja (kada u rubrici svrha plaćanja zamenim njihov tekst mojim) pa sve do kraja.

Kod svakog narednog plaćanja prema istom korisniku, samo pronađem u spisku dole uplatnicu koju sam prošlog meseca popunio za njega, pritiskom na dugme "Ponovi" otvorim tu uplatnicu, promenim iznos, proverim da nisu slučajno promenili žiro-račun (kao što je Informatika radila pre godinu dana kada su za par meseci izmenjali 3 banke), proverim poziv na broj (da li je ostao isti - kod struje recimo je uvek isti, kod KDS-a se menja svakog meseca) i, ako ne zaboravim, korigujem tekst u svrsi plaćanja i gotovo.

[ BitiPrvi @ 14.11.2014. 12:54 ] @
Citat:
Znaci kada uplacujem fiksni i mobilni telefon koristim sifru: 289 ?

Ja upisujem šifru 290 i nema problema, mada znam da recimo moj kolega kod iste banke (ERSTE) upisuje takodje 289.
Što će reći oboje je pravilno.
Baš me interesuje koliko se naplaćuje net banking transakcija u drugim bankama?
Ja kod Erste kada nekom nešto platim sa računa na račun - svaki put skinu 15 dinara po pojedinačnoj transkakciji.
Inače da se složim sa kolegama iznad.
Najbitnije kada se popunjava formular je:
- Tekući račun primaoca tj žiro račun
- Poziv na broj (model može i da se menja 00 i 97 ali obično je 97 koliko sam video)
- Iznos koji se uplaćuje
SVRHA PLAĆANJA JE GOTOVO POTPUNO IRELEVANTNA.
Ja lično u toj rubrici se "opisno" izražavam.
Na primer kod mene piše:
- Telekom doo - Fiksni telefon i ADSL
- Telekom mobilni telefon
- Telekom mobilni net
itd
To mi naravno posle koristi jer SVI možemo kasnije da te obrasce iskoristimo prilikom sledećeg plaćanja.
Dovoljno je da se ta ranija uplata "otvori" i da se samo izmene parametri u odredjenim kolonama:
Izmeni se:
- iznos
- poziv na broj
- eventualno datum - Račun za taj i taj period

Sve ostalo je od ranije zapisano na uplatnici.
[ Rusi @ 14.11.2014. 13:08 ] @
Hvala, jasnije je sada. Posto niste navodili za "Naziv nalogodavca" tj. gde treba ime, prezime, adresa, grad na koga glasi racun, onda to nije bitno da li ja sa svog racuna placan za nekog drugog? Leva kolona je vise informacije i snalazenja radi, nije bitna kolko je bitno sve tacno da bude na desnoj strani.
[ Tibor021 @ 14.11.2014. 13:11 ] @
Kod Raiffeisen-a je bez provizije. Koliko znam i kod Inteze je bez provizije.
[ Tibor021 @ 14.11.2014. 13:14 ] @
Citat:
Rusi:
Hvala, jasnije je sada. Posto niste navodili za "Naziv nalogodavca" tj. gde treba ime, prezime, adresa, grad na koga glasi racun, onda to nije bitno da li ja sa svog racuna placan za nekog drugog? Leva kolona je vise informacije i snalazenja radi, nije bitna kolko je bitno sve tacno da bude na desnoj strani.


Upravo tako. Obavljao sam i "uslužna" plaćanja za druge: kao nalogodavca navedem njihove podatke (ime, adresa) i sve je to prolazilo bez problema. isto tako sam prebacivao novce sa svog računa na račun drugog člana porodice. Transakcija se obavlja odmah, ako je do kasno popodne (nisam baš proveravao koliko sati). Ako nešto odradim uveče (recimo posle osam), novac prebace sutradan ujutro negde oko 9.
[ Rusi @ 14.11.2014. 13:25 ] @
Jasno je sada sve, hvala jos jednom.

Inace koga zanima u Aik banci je 150 din mesecna pretplata i moze da se vrsi kolko hocete transakcija, provizija nema jer je uracunato u tih 150 din.
[ matias @ 14.11.2014. 23:24 ] @
250RSD pozitiv plus paket.